ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δεν ξεχνάμε τα ολοκαυτώματα του ναζισμού. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων

Αουσβιτς: Φυλακισμένοι υποδέχονται τους απελευθερωτές του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού
Αουσβιτς: Φυλακισμένοι υποδέχονται τους απελευθερωτές του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού
«H 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων, μας θυμίζει τα φρικιαστικά εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος με τις εκατόμβες αθώων θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και στα κατεχόμενα από τους ναζιστές εδάφη άλλων χωρών, όπως και στη χώρα μας, που δείχνουν και την εγκληματική φύση του φασισμού - ναζισμού»: Τα παραπάνω τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων.

Πρόκειται για εγκλήματα που η ιστορική μνήμη «έχει καταγράψει στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, δείγμα της αδίστακτης, χωρίς όρια εγκληματικής φύσης του κεφαλαίου κατά των λαών», αναφέρει και θυμίζει ότι τη δολοφονική μανία του ναζιστικού καθεστώτος την πλήρωσαν και οι Γερμανοί κομμουνιστές και αντιφασίστες.

Αφού καταγράφει τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε και η Ελλάδα στην Κατοχή από τους ναζί, όπως στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στη Βιάννο, στην Κάνδανο κ.α., υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα αυτά «δεν μπορούν και ούτε επιτρέπεται να ξεχαστούν όπως πασχίζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία».

«Δεν ξεχνάμε, επίσης, την τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού», προσθέτει σε άλλο σημείο η ΠΕΑΕΑ, «που με τεράστιες θυσίες τσάκισαν τον χιτλερικό φασισμό, αλλά και τη συμβολή των αντιστασιακών κινημάτων της κατεχόμενης Ευρώπης όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως και στην Ελλάδα με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κάνει ξεχωριστή αναφορά στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για αυτή τη θηριωδία, τονίζοντας ότι η ΟΔ της Γερμανίας, ως διάδοχο κράτος, αρνείται να προχωρήσει στην εξόφληση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων. Και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται να τις διεκδικήσουν. Στο ίδιο πλαίσιο η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναδεικνύει την επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας, που επιχειρεί και το γερμανικό κράτος, όπως με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»,το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία, καθώς και με τη δράση του «Ιδρύματος Ελληνογερμανικής Νεολαίας». «Με όλα αυτά τα επιτελεία η ΟΔΓ, συμβάλλοντας με κάποιες προσφορές για έργα σε δήμους, επιδιώκει να ξεχαστεί το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων. Και σ' αυτό συμβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διατυπώνοντας ξανά τη δίκαιη λαϊκή απαίτηση για δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού. «Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ που με συνέπεια στηρίζει τον αγώνα μας θα συνεχίσουμε τους πολύχρονους αγώνες μας για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού», αναφέρει.

«Παράλληλα, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε ο λαός μας να μην ξεχνά, οι νέες γενιές να μαθαίνουν για την εγκληματική φύση του φασισμού και τις αιτίες που τον γεννούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοιες καταστάσεις», τονίζει η ΠΕΑΕΑ, καλώντας στον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, «ως τον μόνο συνεπή δρόμο κατά του φασισμού», προσθέτει η ανακοίνωση που καλεί σε πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους πολέμους και τις επεμβάσεις.

ΚΑΒΑΛΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Παρεμβάσεις εργατικών σωματείων για την επανασύνδεση ρεύματος και τη ρύθμιση χρεών

Τη ρύθμιση του χρέους συνταξιούχου οικοδόμου στη ΔΕΗ σύμφωνα με τις δυνατότητές του πέτυχαν χτες, μετά από παρέμβαση στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στην Καβάλα το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση» μαζί με ταξικά σωματεία της Καβάλας. Ο συνταξιούχος εκβιαζόταν με απειλές για διακοπή του ρεύματος από τον εισπρακτικό μηχανισμό της ΔΕΗ για χρέος 500 ευρώ, αν και είναι ενταγμένος στην κατηγορία Β' του Κοινωνικού Τιμολογίου (λόγω ατόμου που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών).

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Συνταξιούχων τονίζει μεταξύ άλλων πως μόνο ο συντονισμένος αγώνας μέσα από τα ταξικά Σωματεία σε αντιδιαστολή με εκείνα των εργατοπατέρων «θα βάζει φρένο στις όλο και περισσότερο εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται ο καθημερινός λαϊκός άνθρωπος, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι».

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη, όπου την Τρίτη, στον Αγιο Δημήτριο, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεία αστυνομικών διέκοψε το ρεύμα στο σπίτι ενός ανέργου καρκινοπαθή με δύο ανήλικα παιδιά, ενώ στην περιοχή επικρατούν θερμοκρασίες -6 βαθμών Κελσίου. Στη συνέχεια παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τσάκωνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτώντας την παρέμβαση της περιφερειακής αρχής για την άμεση αποκατάσταση της σύνδεσης του ρεύματος στο συγκεκριμένο σπίτι.

KOZANH
Τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων στα Νταμάρια Παναγιάς

Την Τρίτη 26 Γενάρη, μέρα συμπλήρωσης 77 χρόνων από εκτέλεση 43 πατριωτών - αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ στα Νταμάρια Παναγιάς Κοζάνης, καθώς και άλλων 15 από τη γύρω περιοχή της Κοζάνης, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των εκτελεσθέντων. Η κατάθεση στεφάνου έγινε λόγω της πανδημίας, η οποία δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Δηλώσεις για τη Μέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, έκανε χτες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για «ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων αθώων, που εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι' αυτό που ήταν».

Μήνυμα για τη Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος έστειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, που δέχτηκε στο Μαξίμου τον Εβραίο δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ. «Στο Αουσβιτς δολοφονήθηκε η ελευθερία, η λογική, η αξιοπρέπεια (...) Τιμούμε τη μνήμη των Εβραίων και ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», έγραψε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης (...) Σήμερα, όμως, είναι και μέρα περισυλλογής. Μία μέρα που δεν μπορεί να συγχωρεθεί η σιωπή όσων γνώριζαν και δεν αντιστάθηκαν...».

Διαδικτυακές συσκέψεις ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα: «Αλλαγές στη δημόσια Παιδεία. Η επόμενη μέρα». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας & Ερευνας της ΚΕ (link: meet.google.com/ikc-xccq-una).

Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση το Σάββατο 30 Γενάρη στις 7 μ.μ. με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και η πρόταση του ΚΚΕ». Πληροφορίες συμμετοχής από τις Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής.

Διαδικτυακή σύσκεψη εμποροϋπαλλήλων, με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πανδημία;», οργανώνει η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 31 Γενάρη στις 7 μ.μ. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω Zoom στο link: Join Zoom Meetinghttps://us05web.zoom.us/j/82563884330?pwd=L3dXbkdrMkdzTW9hTjFzNGw4NXMrQT09 (Meeting ID: 825 6388 4330 Passcode: ENZuy6).

Συζήτηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τους εμβολιασμούς οργανώνει η ΚΟΒ Υγείας Πιερίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 31 Γενάρη, στις 4 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μακρηγιώργο, φαρμακοποιό και στέλεχος του ΚΚΕ. Link: us05web.zoom.us/j/8646305968?pwd=cmFpSXNrR05oZ2RqcG9MRWlzajE3dz09. (Meeting ID: 864 630 5968 - Passcode: DDQ88K)

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στον σ. Στράτο Κουρτζανίδη, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας, και στην οικογένειά του, για το θάνατο του πατέρα του, μέλους του ΚΚΕ, Αντώνη Κουρτζανίδη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Ο αγώνας για την απομόνωση της ναζιστικής ιδεολογίας πρέπει να είναι συνεχής

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που συνεδρίασε χτες, πραγματοποίησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή τη Μέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Οπως είπε, «σαν σήμερα, στις 27 Γενάρη του 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τους κολασμένους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς και αποκάλυψε σε όλη την ανθρωπότητα τη φρίκη του ολοκαυτώματος, που σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο θα την είχαν κουκουλώσει κάτω από το χαλί της Ιστορίας αυτοί που και σήμερα θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία».

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό τέτοιες μέρες μνήμης οι εκπαιδευτικοί και κάθε τίμιος άνθρωπος να τις διδάσκουν και να συνεχίζεται ο αγώνας για την απομόνωση της ναζιστικής ιδεολογίας και δράσης, την απομόνωση των υμνητών του Χίτλερ, της εγκληματικής δηλαδή Χρυσής Αυγής». Τόνισε ότι αποτελεί «στίγμα» για το Περιφερειακό Συμβούλιο το γεγονός ότι η ναζιστική οργάνωση εξακολουθεί να εκπροσωπείται ακόμα και σήμερα ως παράταξη, «ιδιαίτερα μια τέτοια μέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ