ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επικαλέστηκε το ... «μακρινό 1969» για να υπερασπιστεί την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίκληση του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που οργάνωσε η «Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», στο ότι και επί χούντας υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις!

Ο υφυπουργός Παιδείας, προκειμένου να υπερασπιστεί την «ανάγκη» της πανεπιστημιακής αστυνομίας, παρουσίασε για άλλη μια φορά μέσα από την ομιλία του τα πανεπιστήμια - όχι όλα όπως είπε - ως «προσωποποίηση της εγκληματικότητας», επικαλούμενος και τις προσωπικές του εμπειρίες και αξιοποιώντας τη δράση περιθωριακών ομάδων.

Στη ροή της συζήτησης και απαντώντας στην επίκληση του συνομιλητή του, πανεπιστημιακού Ξενοφώντα Κοντιάδη, ότι ακόμα και επί χούντας, το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στα πανεπιστήμια και «περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του πανεπιστημίου», ο υφυπουργός απάντησε ότι... «από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις», είπε προσθέτοντας ότι το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν για να χαφιεδίζει...

Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η αναφορά του έγινε στο πλαίσιο μιας συζήτησης για τη... μακρινή δεκαετία του '60(!), του τύπου «ιστορικής αποκατάστασης της αλήθειας», προσπαθώντας να αποκρύψει την ουσία, ότι δηλαδή η συζήτηση αφορούσε ανταλλαγή επιχειρημάτων γύρω από το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση υπερασπίζεται ακόμα και με αυτές τις επικλήσεις.

ΚΝΕ: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει!

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για "εξ αποστάσεως σπουδές και αστυνομία στις σχολές" δεν θα περάσει!», δηλώνει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγγ. Συρίγου και σημειώνει:

«Η υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγ. Συρίγο, επιβεβαιώνει και το τι θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια και το πώς θέλει να "προστατέψει" την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, χτυπώντας τη συλλογική δράση των φοιτητών.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, λίγο πριν από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών την Πέμπτη 28 Γενάρη, αποδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, είναι βαθιά γελασμένη! Αύριο, στα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν την απάντησή τους, σπάζοντας τις απαγορεύσεις στην πράξη»!

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), Αθανάσιο Δημόπουλο, στην έδρα της Πρυτανείας, στα Προπύλαια. Την αντιπροσωπεία τους ΚΚΕ αποτελούσαν οι: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ, και Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ και Ερευνας της ΚΟΑ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, τέθηκε το ζήτημα των πρόσφατων εξελίξεων στα πανεπιστήμια, με αιχμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο το ΚΚΕ έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του, καθώς διαμορφώνει παραπέρα φραγμούς στη μόρφωση της νεολαίας και εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ. Απ' αυτήν τη σκοπιά και με δεδομένες τις θέσεις του κόμματος για τα πανεπιστήμια, στιγματίστηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει μια σειρά πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς που έχουν ενστάσεις και προβληματισμούς γύρω από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε ως βασικό ζητούμενο να οργανωθεί συλλογικά η συζήτηση και η εναντίωση στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του από τους φοιτητικούς συλλόγους και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στο βαθμό που αυτές οι αντιδραστικές ρυθμίσεις γίνουν νόμος του κράτους, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε με συλλογικές διαδικασίες, αυτές να μείνουν στα χαρτιά.

Τέθηκε, επίσης, το πολύ σοβαρό ζήτημα της αναγκαιότητας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές και να επανέλθουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθ. Δημόπουλος, συμφώνησε με την ανάγκη να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των διά ζώσης εκπαιδευτικών διαδικασιών. Αλλωστε, όπως τόνισε, και από την πλευρά του ΕΚΠΑ έχουν τεθεί με επιστημονικά επιχειρήματα τα αιτήματα για τη λειτουργία διά ζώσης εκπαιδευτικών λειτουργιών, που αφορούν τα εργαστηριακά μαθήματα, τις κλινικές, τις εκπαιδευτικές εκδρομές, κ.ά.

Podcast της ΚΝΕ

-- Τι γίνεται στις ΗΠΑ;

-- Τι αλλαγές σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν;

-- Τι διαφορές έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι από τους Δημοκρατικούς;

-- Είναι η «αμερικανική δημοκρατία» το πρότυπο της δημοκρατίας;

-- Τι σηματοδότησαν οι κινητοποιήσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ;

-- Τι φανέρωσε η εισβολή στο Καπιτώλιο;

-- Επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στις ΗΠΑ;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο Podcast της ΚΝΕ με θέμα «Τι συνέβη με το αμερικανικό "όνειρο";», αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. Καλεσμένοι οι: Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ελεύθερος χρόνος: "Ευκαιρία" της καραντίνας ή ανάγκη της νεολαίας;» διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια, Αθήνα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8823674, e-mail: steki@kne.gr).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αννα Λουκίδη - Ανδρέου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Για το link της εκδήλωσης απευθυνθείτε στο 6977 809880.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ