ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας βάζουν πρόσθετα εμπόδια στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση

Η κοινή γραμμή εκπροσώπων των εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας για να επιβάλουν πρόσθετα εμπόδια στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης.

«Αποτελεί πρόκληση να διατυπώνεται στο εισηγητικό σημείωμα για το 1ο θέμα ότι "αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κοινωνικών εταίρων η απαίτηση της επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας ως προϋπόθεσης εισαγωγής στις ΑΕΝ"», σημειώνουν η ΠΕΜΕΝ και ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΑΕΝ Ασπροπύργου.

«Βάζουν ένα πρόσθετο εμπόδιο για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εισακτέων στις ΑΕΝ, όπου την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί ραγδαία οι μισθοί, με την όξυνση της ανεργίας, την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες», επισημαίνεται.

Το θέμα καταψήφισαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ), σε αντίθεση με την πλειοψηφία, που αποτελούσαν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Παιδείας.

Για το 2ο θέμα, του «επιμερισμού του συνολικού ποσοστού των θέσεων που κατανέμονται στους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ», και για το 3ο, «η κατανομή στις σχολές των ΑΕΝ να πραγματοποιείται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων», οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου έθεσαν το εξής ερώτημα: «Εξασφαλίζεται στους εισακτέους η επαγγελματική τους εξέλιξη;».

Απαίτησαν να δώσει το υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη των σπουδαστών και συνολικά για τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, όταν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών μειώνονται διαρκώς οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Ανέδειξαν επίσης ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, την οποία θεσμοθετεί σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, έρχεται σε αντίθεση με τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η Ναυτική Εεκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου καταψήφισαν και τα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης, αναδεικνύοντας ότι δεν είναι αποσπασμένα από τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που διαρκώς χειροτερεύουν συνολικά τη ζωή των ναυτεργατών.

Καλούν τους ναυτεργάτες και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΟ ΑΠΘ
Καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ στις σχολές και τους Συλλόγους

Την κατάπτυστη στάση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, μέσα στις σχολές και στους φοιτητικούς συλλόγους όλο αυτό το διάστημα, καταδικάζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ. Οπως καταγγέλλουν, μέσα σε αυτούς τους μήνες η κυβερνητική παράταξη:

  • Συστηματικά υπονομεύει τη λειτουργία όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων, αφού στην πλειοψηφία τους δεν εμφανίζεται! Με δική της αποκλειστική ευθύνη, μια σειρά Διοικητικά Συμβούλια, όπως της Οδοντιατρικής, του Γεωπονικού, του Οικονομικού και του ΠΑΜΑΚ, δεν λειτουργούν εδώ και μήνες. Αυτά την ώρα που οι φοιτητές εναγωνίως ψάχνουν κάποιον να σταθεί δίπλα στα προβλήματά τους.
  • Εχει καταψηφίσει όλα τα ψηφίσματα για να «ανοίξουν οι σχολές με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα», αφού κατά τη ΔΑΠ, μπορούν να ανοίξουν μέχρι και τα προποτζίδικα του ΟΠΑΠ, αλλά για τα πανεπιστήμια δεν το επιτρέπει «η υγειονομική κατάσταση».
  • Καταψήφισε διαδοχικά όλα τα ψηφίσματα που διεκδικούσαν έκτακτο κονδύλι από την κυβέρνηση για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των ιδρυμάτων στην πανδημία, αλλά πανηγυρίζουν για τα 30 εκατομμύρια που βρέθηκαν για αστυνομικούς.

Μέσα σε όλα αυτά, τονίζουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, η ΔΑΠ «καυχιέται» ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δικές της προτάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι προτάσεις της ήταν ό,τι πιο αντιδραστικό μπορούσε να φανταστεί ο φοιτητής της λαϊκής οικογένειας, όπως πανεπιστημιακά σώματα καταστολής, διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά.

Οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ τονίζουν επίσης ότι η ΔΑΠ με το σπαθί της κατέκτησε τον τίτλο της παράταξης των κλειστών πανεπιστημίων και των ιδιωτικών κολεγίων: Κλειστά για τους φοιτητές - ανοιχτά για τις επιχειρήσεις που αλωνίζουν στα τμήματα. Είναι η παράταξη που προτιμά αστυνόμους παρά καθηγητές, που μιλά για αναβάθμιση και πρόοδο, την ίδια στιγμή που πετσοκόβει εκ νέου τους προϋπολογισμούς.

Καταλήγοντας, οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ σημειώνουν ότι οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης μπορούν τώρα να βγάλουν μαζικά συμπεράσματα για το ρόλο της ΔΑΠ στα ιδρύματα της πόλης και να δυναμώσουν τον αγώνα για ανοιχτά πανεπιστήμια, που θα προσφέρουν ολοκληρωμένη γνώση στους φοιτητές, σε σύγχρονες υποδομές σε σχολές, σίτιση και στέγαση, χωρίς νέους ταξικούς φραγμούς, χωρίς αστυνομία στις σχολές, χωρίς πτυχία πολλών κατηγοριών.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Χιλιάδες κενά στη μέση της χρονιάς

Eurokinissi

«Τρεις μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση, μετά από απίστευτες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, με μπόλικη "επιστημονική" επικάλυψη, ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), επισημαίνοντας ότι τα 25άρια και 27άρια τμήματα σε τάξεις - κλουβιά, οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας ήταν και παραμένουν εδώ, παρά τις δεκάδες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς.

«Κοντά σε όλα αυτά, έρχονται και τα ομολογημένα από το υπουργείο κενά: Προσλαμβάνοντας 6.000 εκπαιδευτικούς ακριβώς με το τέλος του 2020 το υπουργείο ομολογεί το ίδιο ευθύνεται για το ότι χάνονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας πάνω από 125.000 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα!», σημειώνει η ΑΣΕ και τονίζει: «Απολύοντας τους συναδέλφους με τρίμηνες συμβάσεις, άφησε χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς στη μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά».

Η ΑΣΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις να απαιτήσουν:

  • Εδώ και τώρα όριο 15 μαθητών ανά τάξη, 10 στα εργαστήρια, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και αιθουσών. Πλήρη κάλυψη όλων των κενών που θα προκύψουν.
  • Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.
  • Διορισμό μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.
  • Αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων για την αποτροπή υπερμετάδοσης της πανδημίας.
  • Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων».
  • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Να μην κατατεθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.
Podcast της ΚΝΕ

-- Τι γίνεται στις ΗΠΑ;

-- Τι αλλαγές σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν;

-- Τι διαφορές έχουν οι Ρεπουμπλικανοί από τους Δημοκρατικούς;

-- Είναι η «αμερικανική δημοκρατία» το πρότυπο της δημοκρατίας;

-- Τι σηματοδότησαν οι κινητοποιήσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ;

-- Τι φανέρωσε η εισβολή στο Καπιτώλιο;

-- Επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στις ΗΠΑ;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο Podcast της ΚΝΕ με θέμα «Τι συνέβη με το αμερικανικό "όνειρο";», σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. Καλεσμένοι οι: Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Διαδικτυακή εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό 1» διοργανώνουν οι ΟΒ Δημόσιων ΙΕΚ Πειραιά και Δημόσιων ΙΕΚ Νότιου Τομέα της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης - Μαθητείας Αττικής της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο μέσω Zoom. Πληροφορίες στο katartisiatt.kne@gmail.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ