ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού απέναντι στην αντεργατική επίθεση

Διαδικτυακή σύσκεψη την Πέμπτη 4 Φλεβάρη για την οργάνωση της πάλης

Πρωτοβουλίες συντονισμού και οργάνωσης της πάλης ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργανώνουν διαδικτυακή σύσκεψη την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., με θέμα «Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

Με κοινή πρόσκλησή τους, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Λέσβου, Λάρισας και Πάτρας καλούν όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα να συμμετέχουν στη σύσκεψη. Οπως σημειώνουν, «μπροστά στην κατάσταση που ζούμε στους χώρους δουλειάς και τα σπίτια μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε για την οργάνωση των αγώνων και τις εξελίξεις».

Κοινό κάλεσμα από κλαδικά συνδικάτα στην Αττική

Κοινό κάλεσμα σε οργάνωση και αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με συντονισμό ανά κλάδο αλλά και σε όλη την Αττική, απευθύνουν 13 κλαδικά σωματεία.

«Δεν σκύβουμε το κεφάλι! Καμία αναμονή! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν, ενώ καλούν τους εργαζόμενους: «Να μη δεχτούμε την επιδείνωση της ζωής μας! Να μη συνηθίσουμε με την καταστολή! Να ανατρέψουμε σχεδιασμούς και μέτρα!».

Την ανακοίνωση - κάλεσμα συνυπογράφουν τα Συνδικάτα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Φαρμάκου Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τα Σωματεία Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

«Ενας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Αττική είναι πάλι στο "κόκκινο". Το δημόσιο σύστημα Υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα, αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυσή του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης, αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνουν τα σωματεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για κλείσει «όποιες εκκρεμότητες - απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλουν και υπενθυμίζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - κόλαφο για τη ζωή των εργαζομένων που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά.

Ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Στο έδαφος αυτό, τα σωματεία οργανώνουν το αγωνιστικό τους «παρών» σε κάθε αγώνα που ξεκινά, σε κάθε ανοιχτό μέτωπο πάλης, ενώ στρέφουν την προσοχή τους στην προετοιμασία απεργιακής απάντησης στο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα», που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι.

«Δίνουμε το χέρι σε όποιον αγωνίζεται», τονίζουν τα σωματεία και καλούν σε στήριξη κάθε εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των υγειονομικών, των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό και σε άλλους κλάδους.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αφήσουν καμία οικογένεια απροστάτευτη μπροστά στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, στις διακοπές ρεύματος και νερού.

Καλούν επίσης σε μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας«εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ψηφίσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο» και στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τέλος, υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμό και οργάνωση αγωνιστικής κλιμάκωσης,«αξιοποιώντας κάθε κατάλληλη μορφή, προστατεύοντας την υγεία όσων συμμετέχουν, αλλά και προετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες».

Δύο νεκροί οικοδόμοι και δύο τραυματίες μέσα σε λίγες ώρες

Τα τρία εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν μέσα σε ένα μόλις 48ωρο σε χώρους δουλειάς του κλάδου, με απολογισμό δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28/1 έχασε τη ζωή του οικοδόμος μαρμαράς, 46 ετών, μετά από πτώση στο φρεάτιο ασανσέρ, κατά τη διάρκεια εργασιών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στη Βάρκιζα. Την ίδια μέρα, άλλος ένας οικοδόμος τραυματίστηκε και χρειάστηκε ράμματα στο κεφάλι, ενώ δούλευε σε ανακαίνιση μαγαζιού στον Αλιμο. Την Παρασκευή 29/1, δύο οικοδόμοι βρέθηκαν στο κενό, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στο Ιλιον, ενώ πραγματοποιούσαν εργασίες για την εγκατάσταση θερμοπρόσοψης. Ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη. Το Συνδικάτο εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

«Η κυβέρνηση μιλά για τα οφέλη από την ανάπτυξη, "τρέχει" μια σειρά από προγράμματα που πληρώνονται πάλι από την τσέπη μας και κονομάνε οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τα μεγάλα τεχνικά γραφεία» και την ίδια ώρα «τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς πάνε περίπατο», σχολιάζει το Συνδικάτο. Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι «ανύπαρκτοι», τα ωράρια «έχουν ξεχειλώσει κάτω από την πίεση για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα τα έργα».

«Στον κλάδο μας βιώσαμε στο πετσί μας την 10ετή κρίση, την παρατεταμένη ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία που εκτοξεύτηκε, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι υποτυπώδη, αφού για τους εργοδότες θεωρούνται κόστος», σημειώνει το Συνδικάτο και καταγγέλλει τη διαρκή αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Συνδικάτο απαιτεί να διαλευκανθούν άμεσα τα αίτια των παραπάνω «ατυχημάτων» και να μην κρυφτούν «κάτω από το χαλί», να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΣΕΠΕ και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εργοτάξια και τα γιαπιά. Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του κλάδου τούς καλεί «να ενισχύσουν τη δύναμή τους, τον οργανωμένο αγώνα. Να μην υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό ή δίλημμα από την εργοδοσία. Να γίνει υπόθεση δική μας η ίδια μας η ζωή, τα δικά μας συμφέροντα κι όχι αυτών που ζουν από τη δική μας δουλειά».

Εργατικό «ατύχημα» και στην Κέρκυρα

Εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το σωματείο την Παρασκευή 29/1 σε υποκατάστημα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «SYNKA - Δήμητρα» στο Σαρόκο, εργαζόμενος περίπου 60 ετών, ιδιωτικού συνεργείου από την Κρήτη που εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης, «έπεσε από ύψος πολλών μέτρων όταν κατέρρευσε τμήμα της στέγης του υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό και να πέσει με ορμή πάνω στα ράφια με τα προϊόντα». Το γεγονός «συνέβη γύρω στις 14.00 με το κατάστημα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, με εργαζόμενους και πελάτες εντός αυτού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κέρκυρας με σοβαρά κατάγματα στο ισχίο, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να εργαζόταν ανασφάλιστος. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν τελικά έχει δηλωθεί το συγκεκριμένο εργατικό «ατύχημα» στις αρμόδιες αρχές, εντείνοντας της υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψής του από την πλευρά του εργολάβου και της εργοδότριας εταιρείας.

«Οι ευθύνες της εργοδοσίας SYNKA των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα" είναι τεράστιες, καθώς δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κοινού. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποκρύψει το γεγονός "συμβουλεύει" τους συναδέλφους που γνωρίζουν, να μη μιλήσουν» τονίζει το Σωματείο.

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Διπλή επίθεση σε μετανάστη εργαζόμενο που ζήτησε τα δεδουλεύμενα

Τη διπλή επίθεση σε βάρος εργαζόμενου μετανάστη που ζήτησε τα δεδουλευμένα του, από γνωστό εργολάβο της περιοχής των Οινοφύτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, την προηγούμενη βδομάδα, δύο μετανάστες από το Πακιστάν, που εργάζονται μέσω εργολαβίας σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής, πήγαν στον εργολάβο να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Εκείνος απάντησε με χειροδικίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό και το σπάσιμο των γυαλιών του ενός, εξύβριση και απειλές.

Οταν το γεγονός, με παρέμβαση του Συνδικάτου, καταγγέλθηκε στην αστυνομία και ζητήθηκε να κινηθούν όλες οι σύννομες ενέργειες, ο εργολάβος, μαζί με ένα δεύτερο άτομο, πήγαν στο σπίτι του καταγγέλλοντα, τον ξαναχτύπησαν και τον απείλησαν πως αν συνεχίσει «θα του κάψουν το σπίτι». Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου για τις πρώτες βοήθειες, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην αστυνομία για να δηλώσει και τη δεύτερη επίθεση που δέχτηκε.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και το κλαδικό Συνδικάτο ζητά την παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνει το μπάσιμο ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΦΚΑ

Τη «διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, με πρόσχημα την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός διαφήμισε επίσης ότι ο «project manager» που τοποθέτησε η κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ «έχει ήδη πιάσει δουλειά»

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι αντί να κάνει άμεσα όλες τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που απαιτούνται για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στον ΕΦΚΑ και να αντιμετωπίσει πραγματικά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ευθύνη δική της και των προκατόχων της, η κυβέρνηση αξιοποιεί το θέμα σαν ιμάντα για την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στη λειτουργία του ασφαλιστικού οργανισμού και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα των συντάξεων.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που «λιμνάζουν», έχουν υποβληθεί πριν το 2018. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές είναι οι αιτήσεις που θα έχουν προτεραιότητα.

Επιπλέον, αναγνώρισε και επίσημα ότι μόνο το 30% των αιτούντων για συνταξιοδότηση λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη! Φυσικά, δεν αποτελεί «λύση» για τους συνταξιούχους η ανακοίνωση του υπουργού ότι θα τους δίνεται αντί για προσωρινή σύνταξη, μόλις το ποσό της «εθνικής σύνταξης», που ανέρχεται από 345 έως 384 ευρώ το μήνα.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός επανέλαβε τα υποτιθέμενα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ εξήγγειλε για άλλη μια φορά την «ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης»... συνεχίζοντας το δούλεμα της «έκδοσης συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού» που επαναλάμβανε ο προκάτοχός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ