ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στην Καρδίτσα

Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας στα Φάρσαλα
Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας στα Φάρσαλα
Με τη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία στην Καρδίτσα συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από την πανδημία και το lockdown, από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές στην παραγωγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., αγρότες του νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν στο χώρο της εμποροπανήγυρης, ώστε να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά αυτοκίνητα και ΙΧ σε δρόμους της Καρδίτσας.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί. Λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και των διαχρονικών ευθυνών των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, Περιφέρειας,δΔήμων, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ) και ενώ πέρασαν 5 μήνες, βλέπουμε να έχουν δοθεί κάποιες αποζημιώσεις, οι οποίες όμως απέχουν από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στο εισόδημά μας. Οσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, μια βροχή φτάνει για να δείχνει τις εγκληματικές τους ευθύνες. Οι τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι χαμηλότερες στα περισσότερα προϊόντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, το βαμβάκι φέτος είχε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι, ενώ στο χρηματιστήριο - που ευαγγελίζονται - είχε υψηλότερη τιμή φέτος, αλλά την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Συνεπώς, με τη στήριξη της κυβέρνησης έμποροι, μεταποιητικές βιομηχανίες, μεσάζοντες κάθε είδους, κερδοσκοπούν στις πλάτες αγροτών και λαού. Την ίδια στιγμή, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Το ίδιο και το κόστος διαβίωσης».

Τευτλοπαραγωγοί καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν για την παραγωγή τους

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στους τευτλοπαραγωγούς Σερρών, Ημαθίας και Εβρου η απόφαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών, με την οποία καλούνται ύστερα από τρία χρόνια να επιστρέψουν το 20% από τα χρήματα που είχαν εισπράξει για την παραγωγή τους της καλλιεργητικής περιόδου του 2017 και μάλιστα εντόκως!

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) χρώσταγε στους παραγωγούς και έτσι αποφασίστηκε ότι θα τους πληρώσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για τη σοδειά του 2017, δεσμεύοντας ποσότητα ζάχαρης από την ΕΒΖ ίσης αξίας με τις πληρωμές των παραγωγών.

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει την απόφαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», τονίζοντας ότι αυτή έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, φέρνοντάς τους στα όρια της επιβίωσης. Ταυτόχρονα, καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση.

Στα ύψη οι ζωοτροφές

Την άμεση ενίσχυσή τους, με τη μορφή κρατικής επιδότησης που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, απαιτούν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελασσόνας, εξαιτίας της αύξησης που παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην τιμή των ζωοτροφών, η οποία αγγίζει το 15%.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «η συντονισμένη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές στο κρισιμότερο στάδιο της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, ροκανίζει την αύξηση στην τιμή του γάλακτος και εκτινάσσει το κόστος παραγωγής. Καθιστά έτσι αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και στις ασφυκτικές δανειοληπτικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις μας. Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές έρχεται την ώρα που η παραγωγή στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών, με τιμές που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής και έχει συγκεντρωθεί στα χέρια εμπόρων και μεταποιητών, για τους οποίους παρουσιάζεται λαμπρό πεδίο κερδοφορίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πλήρης κάλυψη στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία στην «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ»

Πλήρη κάλυψη στις απολύσεις εργαζομένων και τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας της επιχείρησης «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ» πρόσφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, απαντώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση στις 30 Δεκέμβρη σε βάρος 4 εργατών, μεταξύ των οποίων ήταν και εργαζόμενος που συμμετείχε στην πανεργατική απεργία της 26ης Νοέμβρη.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η «ΠΙΝΔΟΣ» χρηματοδοτείται από το Δημόσιο μέσω αναπτυξιακού νόμου και στηρίζεται μέσω συμβάσεων με το Δημόσιο. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την ίδια μέρα των απολύσεων, η εταιρεία «τσέπωνε» 600.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, ως τελευταία δόση της σχετικής επιδότησης για τις επενδύσεις της. Εχει, επίσης, συνάψει σειρά συμβάσεων με το Δημόσιο (στρατό, δήμους κ.ο.κ.), ενώ η κερδοφορία της είναι τέτοια που το 2019 είχε κύκλο εργασιών 270,11 εκατομμύρια ευρώ έναντι 250 εκατομμυρίων το 2018 και 219,89 εκατομμυρίων το 2017.

Παρ' όλα αυτά, επισήμανε, μέσα στο 2020 έγιναν πάνω από 60 απολύσεις και η εργοδοσία προτίθεται να κάνει και άλλες, προκειμένου να αυξήσει τους εργολαβικούς εργάτες. Ταυτόχρονα, εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση, φτάνοντας να καλέσει την αστυνομία για να εμποδίσει την είσοδο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στο εργοστάσιο, ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τον Οκτώβρη να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50 περιστατικά κορονοϊού στην επιχείρηση.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ανάκληση «των καταχρηστικών απολύσεων και για την ελάχιστη προστασία των εργατών».

Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου, παίρνοντας απροκάλυπτα θέση υπέρ της εταιρείας, προέτρεψε τους εργαζόμενους να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ότι οι απολύσεις ήταν 2 και οι άλλες 2 «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Δεν... βρήκε πουθενά εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ υιοθέτησε και προσκόμισε έγγραφο της επιχείρησης που λέει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων!

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει όλη την αντεργατική, αντιασφαλιστική πολιτική της, τη συνέχεια στην περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Εχει αναδείξει την καταστολή, τον αυταρχισμό, τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, τη δίωξη πρωτοπόρων εργατών ως τον όρο υλοποίησης των νομοθετικών ανατροπών, που βέβαια υλοποιούν αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων». Στο έδαφος αυτής της πολιτικής, τόνισε, εδράζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ. την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 6 μ.μ. την εκπομπή του Σωματείου Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect».

-- Στις 7 μ.μ. την εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το Σάββατο ξεκινά η νέα εκπομπή για τα παιδιά

Το Σάββατο 6 Φλεβάρη ξεκινά στο webradio του ΠΑΜΕ η νέα εκπομπή για τα παιδιά με τίτλο «Οι Αγριόχηνες». Η εκπομπή απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών και θα περιλαμβάνει παραμύθια, τραγούδια, παιχνίδια, απλές γνώσεις.

Θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.

Τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνούν με την εκπομπή στέλνοντας ζωγραφιές, κατασκευές, ιδέες, απορίες και ό,τι άλλο στο email: agriochines@gmail.com.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παρέμβαση σωματείων ενάντια σε απαράδεκτες πρακτικές

Τις απαράδεκτες πρακτικές που πήγε να εφαρμόσει η «Vodafone» στο τμήμα Vdsl Sales, με τους εργαζόμενους να απασχολούνται και Σάββατα (ως 6η εργάσιμη με 5ήμερη σύμβαση) και να «πληρώνονται» με... ticket restaurant αντί για μισθό, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές.

Τα Σωματεία πραγματοποίησαν τηλεφωνική παρέμβαση στους προϊστάμενους και στον υπεύθυνο Προσωπικού, «απαιτώντας να μη διανοηθούν να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη πρακτική». Η εργοδοσία, ύστερα από διάφορες παλινωδίες, ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να ισχύει το μέτρο της πληρωμής με αυτόν τον τρόπο.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν ήδη δουλέψει τέσσερα Σάββατα ως 6η μέρα και όπως αναφέρουν τα σωματεία «σε 5ήμερη σύμβαση, η απασχόληση επιπλέον μέρας (6η εργάσιμη) πληρώνεται με προσαύξηση ημερομισθίου είτε δίνεται ρεπό μέσα στη βδομάδα».

Τα Σωματεία αναφέρουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία κάνει προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για να χτυπήσει ό,τι απέμεινε από δικαιώματα. Φαίνεται ζήλεψαν τις πρακτικές της "Teleperformance" να πληρώνει τις υπερωρίες με κουπόνια (...). Δεν θα ανεχτούμε να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα. Ιδιαίτερα τώρα, με την καθολική εφαρμογή της τηλεργασίας, προσπαθούν να το αξιοποιήσουν μεταξύ άλλων για να ξεσαλώσουν! Βγαίνουμε μπροστά για κάθε ζήτημα! Ερχόμαστε σε επαφή με τα Σωματεία μας, επιχειρησιακό και κλαδικό. Κανένας δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία!».

Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 6/2, στις 12 το μεσημέρι στο Συνδικάτο Οικοδόμων. «Η δύναμή μας», τονίζει, «είναι στον αγώνα και τη διεκδίκηση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπείες επτά Ομοσπονδιών Εργαζομένων του Δημοσίου, ενάντια στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών. Πρόκειται για τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις Περιφέρειες, στους ΟΤΑ, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, των Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων, Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ