ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με θλίψη αποχαιρετούν τον συναγωνιστή Μάνο Δούκα

«Εφυγε» από τη ζωή, το βράδυ της Δευτέρας 1 Φλεβάρη, ο Μάνος Δούκας, συνοδοιπόρος του ΚΚΕ. Με καταγωγή από το νησί της Λέσβου, πλούσια αγωνιστική δράση τόσο στο νησί του όσο και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, ο Μάνος Δούκας απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Η σορός του θα αποτεφρωθεί την Πέμπτη, στις 3.15 μ.μ., στη Ριτσώνα. Τη θλίψη τους για τον πρόωρο χαμό του εκφράζουν η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η TO Εκπαιδευτικών Αττικής για τον σ. Μάνο: «Γαλουχημένος με την αγωνιστική δράση του κομμουνιστή πατέρα του και δημάρχου της Μήθυμνας Κώστα Δούκα, από νωρίς ανέπτυξε πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Από μαθητής ακόμα πρωτοστατεί στους μαθητικούς αγώνες στο νησί της Λέσβου και αργότερα, με την εισαγωγή του στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, οργανώνεται στην ΚΝΕ.

Με αισιοδοξία, αυθορμητισμό και τις ανησυχίες του, βοήθησε όπου και όποτε τον χρειάστηκε το Κόμμα. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση στη Λέσβο, ταγμένος στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Με μαχητικότητα και επιμονή βρισκόταν μπροστά στις συζητήσεις με τον κόσμο, τους εργαζόμενους του κλάδου, ακούραστος δάσκαλος και συνοδοιπόρος των μαθητικών αγώνων. Πάντα ήθελε να είναι αποδεικτικός σε αυτά που έλεγε, γι' αυτό και ήταν αγαπητός δάσκαλος στα παιδιά που τον γνώρισαν. Εδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και με την ευθύνη του ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση συνέβαλε στην αποκάλυψη των αστικών στοχεύσεων στο περιεχόμενο της διδασκαλίας, μέσα από εκπομπές στον "902" και αρθρογραφία στα "Θέματα Παιδείας", στο "Νέο Εμπρός" κ.α.

Σύντροφε Μάνο, θα σε θυμόμαστε πάντα για τον δυναμισμό, την αισιοδοξία και τη διάθεση για προσφορά στον δίκαιο αγώνα του Κόμματος. Η ΤΟ Εκπαιδευτικών εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύντροφό του και συναγωνίστρια Νινέττα και σε όλους τους οικείους του».

Για «έναν πραγματικό αγωνιστή της ζωής» κάνει λόγο η ΤΕ Λέσβου αποχαιρετώντας τον Μάνο Δούκα, που «έως την τελευταία στιγμή έδωσε με αξιοπρέπεια και σεμνότητα την τελευταία του μάχη». Η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρεται στη συμβολή του στο πλευρό του ΚΚΕ, όπως τη μάχη που έδωσε ως υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση (2019) παρά τα προβλήματα υγείας του.

Θα είναι δίπλα μας στα συλλαλητήρια και τις απεργίες

Τον «σεμνό και ακούραστο» συναγωνιστή Μάνο Δούκα αποχαιρετά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Ο Μάνος όλα τα χρόνια από το σχολείο ως δάσκαλος προσπαθούσε να πει την αλήθεια ολοκληρωμένη και όχι να στέκεται μόνο στην τυπικότητα των βιβλίων του υπουργείου. Γινόταν φίλος με τα παιδιά που βρίσκονταν μαζί τους πολλές ώρες και τους γονείς. Απαντούσε σε όλα τα ερωτήματά τους προσπαθώντας να τους εξηγήσει την αιτία όσων συμβαίνουν. Γι' αυτό και τα παιδιά τον αγαπούσαν. Θα τον θυμόμαστε όταν έπαιρνε το λόγο για να μιλήσει για τον κλάδο του, αλλά και συνολικά για την εργατική τάξη και το κίνημά της. Μιλούσε με πάθος, με στόμφο για την ανάγκη να είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, στις ανάγκες τους, στα προβλήματά τους. Μάνο θα σε θυμόμαστε πάντα», τονίζει. Η Εκτελεστική Γραμματεία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην σύζυγο και τους οικείους του.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Μάνου Δούκα, καθώς και τα συλλυπητήριά της στην σύντροφό του και στην οικογένειά του. «Ανέπτυξε πλούσια δράση στον κλάδο των εκπαιδευτικών και υπηρέτησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από διάφορες θέσεις. Υπήρξε μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών, διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΟΛΜΕ. Στον χώρο εργασίας του συμμετέχοντας σε δράσεις, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε ομάδες μελέτης», υπενθυμίζει.

«Ηταν πρωτοπόρος και πάντα παρών στους αγώνες του κλάδου, με ιδιαίτερη φροντίδα για τη νέα γενιά. Ηταν σεμνός δάσκαλος, αγαπητός στους μαθητές του μέσα και έξω από την τάξη αλλά και από τους συναδέλφους του. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, πάλεψε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, συμμετείχε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες», τονίζει.

Χάνονται και κινδυνεύουν ζωές από την έλλειψη μέτρων

Οργή και αγανάκτηση για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και εξασφάλισης της λειτουργίας των σχολείων εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός», με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος πυροσβέστη που έπεσε την ώρα του καθήκοντος και τονίζει:

«Εκφράζουμε την οργή μας, γιατί τον 21οαιώνα με τις τόσες τεχνολογικές δυνατότητες, χάνονται και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, επειδή δεν ιεραρχούνται έργα πολιτικής προστασίας, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις κινούνται με βάση τη λογική "κόστους - οφέλους" και όχι με τη λογική της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί και οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που μετακινούνται στον Ν. Εβρου, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, υπόκεινται σε απίστευτες ταλαιπωρίες, για να μεταβούν και να επιστρέψουν από την εργασία τους κάθε φορά που έχουμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο (πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία από την κατάσταση του οδικού δικτύου).

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, γιατί τα σχολικά κτίρια είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών εξαιτίας των κακοτεχνιών και της χρόνιας έλλειψης επισκευής και συντήρησής τους».

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, εδώ και χρόνια μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικοί έχουν ζήσει τις συνέπειες της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες και καλούν τους αρμόδιους φορείς εδώ και τώρα να προχωρήσουν στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ανακοινώσεις καταδίκης της βίας σε βάρος των γυναικών

Κάθε πράξη βίας απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες και σε κάθε άλλη γυναίκα καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με αφορμή την καταγγελία από την ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου «δεκάδες γυναίκες, εργαζόμενες, φοιτήτριες και αθλήτριες βρήκαν το κουράγιο να αποκαλύψουν παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. Αλλωστε και οι καταγγελίες που διαχρονικά δέχονται τα συνδικάτα για εργοδοτική τρομοκρατία και βία ενάντια στις γυναίκες συναδέλφους δεν είναι λίγες. (...) Η χυδαία και εμετική ανάρτηση συνδικαλιστή από τη Ρόδο δεν προσέβαλε μόνο την καταγγελία μιας γυναίκας δημοσιογράφου, αλλά εκφράστηκε με τον πιο αποκρουστικό τρόπο για τις γυναίκες συνολικά, για τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, συνολικά στον Τουρισμό, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Τέτοιες απόψεις και τέτοιοι συνδικαλιστές δεν έχουν θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Για το ίδιο θέμα το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής με ανακοίνωσή του «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του σε ένα ακόμα θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, την Σοφία Μπεκατώρου, αλλά και σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται.

Η καταγγελία της ολυμπιονίκου και άλλων αθλητριών που ακολούθησαν, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ένα υποκριτικό κρεσέντο από την πλευρά της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ για δήθεν "στήριξη των γυναικών" προκειμένου να "σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν". (...) επιχειρούν να συσκοτίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν την κάθε γυναίκα να σωπαίνει, επιχειρούν να κρύψουν το περιεχόμενο της πολιτικής τους που εκθέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες. (...) καλούν τις γυναίκες να "σπάσουν τη σιωπή τους" αρκεί να μη βγάλουν άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους. Να θεωρούν δεδομένη τη βία της ανεργίας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης δουλειάς, των πλειστηριασμών, της τρομοκρατίας της απόλυσης (...).

Η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται εκεί που οι ανάγκες των εργαζομένων γίνονται εμπόρευμα και τα δικαιώματα των γυναικών τσακίζονται ανάμεσα στην κερδοφορία και τον ανελέητο ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων. Εχει συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και οι συνέπειές της ασφαλώς και επεκτείνονται στις εργασιακές, κοινωνικές έως τις διαπροσωπικές σχέσεις.

(...) Η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, μπορεί να βρει διέξοδο μόνο στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης».

Εμπρηστική επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ Μπογδάνο

ΚΚΕ: Ενέργεια επικίνδυνη και καταδικαστέα, δίνει άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την καταστολή

Θύμα εμπρηστικής επίθεσης χτες έπεσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην είσοδο του σπιτιού του, στην Κηφισιά. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, ενώ υπήρξαν φθορές στην είσοδο.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου είναι ενέργεια επικίνδυνη και καταδικαστέα, ενώ το μόνο που πετυχαίνει είναι να δίνει άλλοθι σε όσους επιδιώκουν την καταστολή, τον χαφιεδισμό και την αστυνομοκρατία, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται κι ο ίδιος ο Κ. Μπογδάνος.

Κι όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί στη Βουλή ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο αυταρχισμού και καταστολής».

Απορρίφθηκαν αιτήματα αποφυλάκισης χρυσαυγιτών

Με ψήφους 3-2, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε τα αιτήματα των φυλακισμένων χρυσαυγιτών Παναγιώτη Ηλιόπουλου με το ναζιστικό «sieg heil» στο μπράτσο (7 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και της ανθυπαστυνόμου Βενετίας Πόπορη (επίσης 7 χρόνια) να αποφυλακιστούν με αναστολή της έκτισης της ποινής τους. Μειοψήφησαν η πρόεδρος του δικαστηρίου Ι. Δούκα και ένας ακόμα δικαστής. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της αποφυλάκισης ήταν η πρόταση του εισαγγελέα Περικλή Δράκου, ο οποίος επικαλέστηκε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Η ανθυπαστυνόμος Β. Πόπορη, υπενθυμίζεται, διατηρούσε στο σπίτι της παράνομο οπλοστάσιο, ήταν στέλεχος της ΧΑ και έδινε πληροφορίες στους άλλους χρυσαυγίτες. Λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καταγράφηκαν σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες της. Ο Ηλιόπουλος, ο πρώην βουλευτής των ναζί (που του άρεσε η γραμματοσειρά του ναζιστικού «sieg heil», όπως είπε στο δικαστήριο...), ακολούθησε τον Ι. Λαγό - ο οποίος παρά την καταδίκη του συνεχίζει να βρίσκεται εκτός φυλακής, στις Βρυξέλλες - στο νέο μόρφωμα των φασιστών, την ΕΛΑΣΥΝ, και έγινε μέλος της ηγετικής της ομάδας. Και οι δύο πάντως δεν έχουν κλείσει ούτε τέσσερις μήνες στη φυλακή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ