ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων και η αντιδημαρχία Υγείας - Πρόνοιας, σε συνεργασία με την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά αιμοδοσία στη μνήμη του αγαπημένου συνθέτη.

«Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο Θάνος Μικρούτσικος "έφυγε" από τη ζωή. Ο δικός μας Θάνος, ο Θάνος που αγαπήσαμε και που τόσο πολύ τίμησε την πόλη του με το έργο του, εξακολουθεί να είναι μαζί μας, να μας συντροφεύει στους αγώνες μας, να ομορφαίνει την καθημερινή μας ζωή με τις αξεπέραστες μουσικές δημιουργίες του», σημειώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου και συνεχίζει: «Τιμάμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και ταυτόχρονα συμβάλλουμε ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία, και ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι το αίμα να δίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».

Η αιμοδοσία θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου, τις εξής μέρες και ώρες:

Τρίτη 9/2: 10.00 - 13.00 και 16.30 - 19.30

Τετάρτη 10/2: 10.00 - 13.00

Πέμπτη 11/2: 10.00 - 13.00 και 16.30 - 19.30

Παρασκευή 12/2: 10.00 - 13.00 και 16.30 - 19.30

«Εφυγε» ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών άφησε ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης.

Γεννήθηκε τον Ιούνη του 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και στη συνέχεια Θεατρολογία στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας.

Το 1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα. Από το 1991 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992 με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το 2000 με το Εθνικό Θέατρο, έχοντας σκηνοθετήσει περισσότερες από 70 παραγωγές.

Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

Για πάνω από 20 χρόνια εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στην κρατική ραδιοφωνία, ενώ είχε σκηνοθετήσει και πολλά θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκήνης, τη δεκαετία του '90, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (2007 - 2014).

Συνεργάστηκε με μεγάλους ηθοποιούς της πιο παλιάς γενιάς, όπως οι Μαίρη Αρώνη, Νίκος Τζόγιας, Μαρία Αλκαίου, αλλά και με νεότερους, όπως οι Ρένη Πιττακή, Λυδία Κονιόρδου, Λυδία Φωτοπούλου, Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Δημήτρης Καταλειφός κ.ά.

Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι όσο εκείνος τη διηύθυνε, έγραψε δεκάδες μουσικών και θεατρικών άρθρων σε περιοδικά, επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις δίσκων, ενώ δίδαξε και υποκριτική σε νέους τραγουδιστές σε γνωστά ωδεία.

Ταξίδι με τη «Χίμαιρα» προς τη ... «Newstria»

Η ταινία μικρού μήκους «Newstria» ανταμώνει με το κοινό διαδικτυακά, στη διεύθυνση vimeo.com/505163459. Το σενάριο γράφτηκε το 2010 από την Χριστίνα Μητροπούλου και η ταινία γυρίστηκε το 2018, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου.

Κατά τον Μεσοπόλεμο, ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει με προορισμό τη Newstria, έναν υποτιθέμενο τόπο απόλυτης ευτυχίας. Στο κατάστρωμα του πλοίου επιχειρηματίες γευματίζουν υπό τους ήχους μιας άριας. Στο αμπάρι ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες έχουν ιδρώσει από τη ζέστη.

Σιγά σιγά τα πράγματα στο πλοίο αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Το πλοίο γέρνει. Ο καπετάνιος ατάραχος κοιτάει από τη γέφυρα το πλοίο που σιγά σιγά βυθίζεται. Ολοι παραμένουν ήσυχοι, πιστεύοντας πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούν... Ομως το πλοίο δεν φτάνει ποτέ.

Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Neustria» (1901) του E. Thirion, το οποίο περιγράφει το ταξίδι μιας ομάδας γιρονδίνων που προσπαθούν να εγκατασταθούν στη Νότια Αμερική, με στόχο να φτιάξουν μία αποικία βασισμένη στην ιδιοκτησία, στην ατομική ελευθερία και πρωτοβουλία, με στόχο έναν επίγειο παράδεισο της «ελεύθερης αγοράς».

Στη «Newstria», γνωρίζοντας οι δημιουργοί της πως στην Ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος τόπος (και αν υπάρξει θα είναι ανθρωποφάγος, όπως το Μαχαγκόνι του Μπρεχτ), οι ήρωες όχι μόνο δεν φτάνουν σε αυτόν τον τόπο ατομικής ευδαιμονίας, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, αλλά και δεν σώζονται, γιατί δεν είναι ιστορικά ώριμοι, ούτε ικανοί να σωθούν.

Παίζουν: Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Σήφης Πολυζωίδης, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Αννα Λιανοπούλου, Αλεξία Γαβρίλη, Πατρίκιος Κωστής.

Σκηνοθέτης: Κώστας Σταματόπουλος. Σεναριογράφος: Χριστίνα Μητροπούλου. Παραγωγός: Χρήστος Γιάννου - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διεύθυνση Παραγωγής: Παυλίνα Αγαλιανού.

Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Αποστολίδης. Συνθέτης: Λουκάς Αναστασόπουλος - Δημήτρης Ανδρονιάδης. Στιχουργός: Ανθή Μητροπέτρου. Μοντέρ: Γιώργος Διδυμιώτης. Υπεύθυνος σπέσιαλ εφέ - CGI: Γιώργος Βελισσάριος. Βοηθός σκηνοθέτη: Steve Bart.

Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος. Μπούμαν: Ανδρέας Κίττου. Μακιγιέρ: Μελίνα Γλαντζή - Βασιλική Γιολάντα Κήτα. Κομμωτής: Λία Χάνη. Σκηνογράφοι: Στράτος Σαραντίδης - Βίκυ Πάντζιου. Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη. Α' ηλεκτρολόγος: Στέλιος Λεπιδάκης. Β' ηλεκτρολόγος: Νίκος Χατζούδης. Σκριπτ: Στρατής Χατζηελλενούδας. Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Αργύρης Στεργιόπουλος. Φροντιστής: Αχμάντ Σιχά.

«Θεοδωράκης για βρέφη» από τον Τάσο Ιωαννίδη

Αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη διασκευασμένα για μικρά παιδιά παρουσιάζει ο Τάσος Ιωαννίδης, που επιστρέφει με το δεύτερο CD της σειράς με σπουδαία μουσική, διασκευασμένη για την πιο τρυφερή ηλικία.

Μετά το πολύ επιτυχημένο «Τσιτσάνης για βρέφη», ο δημιουργός της σειράς των πολυαγαπημένων άλμπουμ για παιδιά «Λάχανα και Χάχανα», αναλαμβάνει την ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια αγαπημένων τραγουδιών του Μίκη, παρουσιάζοντας το «Θεοδωράκης για βρέφη». Κι έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν από κούνια με τα έργα του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη που έγραψαν Ιστορία...

Οργανα της κλασικής ορχήστρας και αγαπημένα όργανα της ελληνικής μουσικής, χρησιμοποιήθηκαν ευφάνταστα από τον Τάσο Ιωαννίδη και τον ενορχηστρωτή Κώστα Κατωμέρη, για να φέρουν τα νήπια κοντά σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και της μουσικής ιστορίας του τόπου.

Ηχοι Λιλιπούτιοι του Φλάουτου και του βιολιού, του ξυλόφωνου και της μαρίμπας «συνομιλούν» με τους παιχνιδιάρικους ήχους του τζουρά και του μπαγλαμά πάνω σε επιλεγμένους, σπαρταριστούς ρυθμούς του Μίκη Θεοδωράκη, όπως «Βάρκα στο γιαλό», «Μαρίνα», «Του μικρού Βοριά», «Αρνησις», «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», «Ενα το χελιδόνι», «Ζορμπάς» κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση για τις ΣΣΕ

Eurokinissi

Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) κλιμακώνοντας τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στο υπουργείο Πολιτισμού, στις 12.30 το μεσημέρι, που έχει οριστεί και συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση επικύρωση της ΣΣΕ στη Λυρική και στο Εθνικό Θέατρο. Αμεση υπογραφή ΣΣΕ για κάθε ειδικότητα στα Κρατικά Θέατρα. Υπεράσπιση των συγγενικών και πνευματικών μας δικαιωμάτων. Αμοιβές για ψηφιακή εγγραφή και εκτέλεση.

Τα Σωματεία που καλούν στην κινητοποίηση είναι: Σωματείο Τεχνικού - Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Πρόσκληση σε εικαστική δημιουργία για παιδιά

Ενα νέο video - πρόταση δημιουργίας για παιδιά ετοίμασε και ανάρτησε το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων: Oι εικαστικοί Βίκυ Στάμου και Χρύσα Αγάθου παρουσιάζουν μια πρωτότυπη κατασκευή για καρναβαλική μάσκα, με απλά ανακυκλώσιμα υλικά. Η παραγωγή του video είναι ενταγμένη στις φετινές δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για το καρναβάλι του 2021.

Τα παιδιά αυτήν τη φορά συναντούν τον καλλιτέχνη Picasso και παρακινούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτότυπες τρισδιάστατες κατασκευές, με βάση την προσωπική τους φαντασία και επινοητικότητα, αξιοποιώντας υλικά που είναι διαθέσιμα σε κάθε σπίτι. Η κατασκευή επιδέχεται πολλές παραλλαγές και είναι προσαρμόσιμη σε ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος παιδιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Το σχετικό video βρίσκεται αναρτημένο στο ΥouΤube στο κανάλι του Πολιτιστικού Οργανισμού στη διεύθυνση https://youtu.be/UJ86tAzGMNU



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ