ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Σαρδελοκούτια

Τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε δέκα τουλάχιστον εργαζόμενους του Μετρό φέρνουν επιτακτικά στο επίκεντρο το αίτημα να πάρει τώρα η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποσυμφόρηση σταθμών και συρμών, να προστατεύσει ουσιαστικά εργαζόμενους και επιβάτες, καθώς επιβεβαιώνεται με κάθε αφορμή ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν εστίες μετάδοσης της νόσου. Οι καταγγελίες εργαζομένων, ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να κάνει τεστ στους εργαζόμενους μόνο αφότου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συρροή κρουσμάτων στο Μετρό, είναι ενδεικτικές της επικίνδυνης κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες. Και ενώ αυτή έχει επισημανθεί από επίσημες αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών, η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει, υπερασπίζεται και επιταχύνει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών με πρόσχημα την πανδημία και συνεχίζει να κουνάει προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης σε εργαζόμενους και επιβάτες. Προσπαθώντας με θράσος να αποπροσανατολίσει, ισχυρίζεται ότι για το συγχρωτισμό φταίνε ...οι βανδαλισμοί στους συρμούς, όταν είναι γνωστό ότι τα αραιά δρομολόγια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που τα μετατρέπουν σε σαρδελοκούτια, οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες (οδηγοί, τεχνικοί κ.λπ.), σε βλάβες που δεν επισκευάζονται και συνολικά στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, που υπακούν στη λογική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αναλαμβάνει εγκληματικές ευθύνες όσο δεν παίρνει επείγοντα μέτρα στους βασικούς «κρίκους» διασποράς του ιού, εκθέτοντας τους εργαζόμενους και το λαό σε μεγάλο κίνδυνο.

Τα κλειδιά

Οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης προς τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης δίκαια προκαλούν την αγανάκτησή τους. Καλώντας όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οριστικό λουκέτο «να του παραδώσουν τα κλειδιά» των καταστημάτων τους, ουσιαστικά περιέγραψε το πώς θα λειτουργήσει το «αόρατο χέρι» της αγοράς το επόμενο διάστημα, όταν χιλιάδες μικρομάγαζα (όχι μόνο στην εστίαση) θα «σβηστούν από το χάρτη». Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, να προσφέρει δηλαδή ουσιαστική βοήθεια και ανακούφιση στους χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ, που βρίσκονταν ήδη σε κατάσταση ασφυξίας από τα χρέη και η πανδημία τούς δίνει τώρα τη χαριστική βολή. Παράλληλα, όταν ο υπουργός καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τον λαό «να συνηθίσουν τα λοκντάουν», στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας εκεί που αποδεδειγμένα βρίσκεται το πρόβλημα, δηλαδή στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και στη διαλυμένη ΠΦΥ, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και αλλού. Μιλάμε δηλαδή για την αποθέωση της ατομικής ευθύνης σε ό,τι αφορά την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας! Οι προκλήσεις αυτές δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Η ανταπόκριση στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων των ΕΒΕ για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος είναι ενθαρρυντική και χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο μαζική μπροστά στις κινητοποιήσεις στις 10 Φλεβάρη.

Η άλλη...

«Η κατάργηση του ακαταδίωκτου, του ατιμώρητου, που πολλοί το λένε άδικα κατάργηση ασύλου, βοήθησε στο να μειωθούν σημαντικά όχι τόσο οι παραβατικές, αλλά οι καθαρά εγκληματικές συμπεριφορές (...) Ποιο άσυλο ιδεών πειράχτηκε; Τι έγινε δηλαδή τώρα ένα χρόνο μετά την κατάργηση του λεγόμενου ασύλου; Εμποδίστηκαν οι ιδέες;». Αυτά έλεγε τις προάλλες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπερασπιζόμενος την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μόνο που στο διάστημα το οποίο αναφέρει, στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει καμιά δραστηριότητα και καμιά «διακίνηση ιδεών» για να παρεμποδιστεί. Η κυβέρνηση τα κρατάει κλειστά στο όνομα της πανδημίας και δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια, ενώ με κλειστές σχολές, λόγω καλοκαιριού, ψήφισε και την κατάργηση του ασύλου, όπως κάνει τώρα με το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως.

... όψη

Είπε και κάτι άλλο ο υπουργός: Οτι ο νόμος για τις συναθροίσεις «θεωρήθηκε casus belli, αλλά τι έγινε τελικώς; Εμποδίστηκε κανείς να διαδηλώσει; Εμποδίστηκαν μόνο οι 50, 100 να κλείνουν τους δρόμους και επίσης υποχρεώθηκε η Αστυνομία για να εφαρμόσει τον νόμο, να αλλάξει επιχειρησιακό δόγμα». Με τις εισαγγελικές διώξεις να ...σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια υγειονομικών συνδικαλιστών και τις ανεξίτηλες εικόνες από την άγρια επίθεση στη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο, είναι τουλάχιστον αισχρό να προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει τον νόμο για τις διαδηλώσεις και να τον παρουσιάζει μάλιστα ως «αφορμή» για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού. Ο,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν πουν, η ένταση της καταστολής είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται για τις ανάγκες του κεφαλαίου και εκεί πρέπει να στρέψει την πάλη του ο λαός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό (21 Μάη του 1927).

1913 Γεννιέται η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' έναν λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

1939 Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουγγαρία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο, ένα Σύμφωνο που αρχικά συνάφθηκε από τη Γερμανία και την Ιαπωνία (1936) και είχε στόχο το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (Κομμουνιστική Διεθνή) και ειδικότερα τη Σοβιετική Ενωση.

1945 Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπου οι ηγέτες της ΕΣΣΔ, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τους όρους συνθηκολόγησης της Γερμανίας, την πορεία του πολέμου στην Ανατολή και τη μεταπολεμική κατάσταση.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στη Λιβαδειά.

1949 Ελεύθεροι σκοπευτές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Σιάτιστα

1961 Ξεκινά το ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Αγκόλα ενάντια στους Πορτογάλους αποικιοκράτες.

1976 Σεισμός μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Βόρεια Γουατεμάλα, προκαλώντας το θάνατο 23.000 ανθρώπων. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

2001 Πεθαίνει ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία όπου διέπρεψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ