ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού την ερχόμενη βδομάδα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Τις τελευταίες βδομάδες, ο κόσμος της Εκπαίδευσης βρίσκεται δίκαια σε αγωνιστικό αναβρασμό, καθώς η κυβέρνηση... από τη μια, κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές που έχουν χάσει πια το 1/4 των σπουδών τους και δεν παίρνει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων που τα τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο»... και, από την άλλη, έφερε στη Βουλή για συζήτηση ένα νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας μέχρι και πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ εντείνει τους φραγμούς στην πρόσβαση στη μόρφωση.

Αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που μαζικά, μαχητικά και με αποφασιστικότητα σπάνε στην πράξη τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων που στόχο έχουν να βάλουν το κίνημα «στον γύψο» και διαδηλώνουν για το δίκιο τους. Χιλιάδες βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, απαιτώντας την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ζητώντας μέτρα για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές και να γίνουν τα σχολεία ασφαλή.

Και το ηχηρό αυτό μήνυμα στάλθηκε με διαδηλώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, Ομοσπονδίες κι Ενώσεις Γονέων, Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, αλλά και εργατικά σωματεία δίνουν το αγωνιστικό «παρών» σε αυτές τις κινητοποιήσεις για να απορριφθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο, για να σκύψει η κυβέρνηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των πανεπιστημίων, των σχολείων και των παιδιών μας.


Και συνεχίζουν. Τη βδομάδα που μας έρχεται, το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι φορείς του κινήματος, από την πλευρά τους, κάνουν τον δικό τους σχεδιασμό, δίνουν τα δικά τους αγωνιστικά ραντεβού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή 26 φοιτητικών συλλόγων, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Φλεβάρη στη 1 το μεσημέρι και με μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Για το Σάββατο 6 Φλεβάρη προγραμματίστηκε παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των φοιτητών στον λαό, και τη Δευτέρα 8/2 αποκλεισμοί και κινητοποιήσεις στα Ιδρύματα της Αττικής.

Παράλληλα, οι φοιτητές στη σύσκεψη αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν τις σχολές τους ενεργοποιώντας περισσότερο τους συλλόγους τους και διεξάγοντας Γενικές Συνελεύσεις για να γίνει ευρεία συζήτηση μεταξύ των φοιτητών για το νομοσχέδιο και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές συζήτησαν ήδη την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στο πνεύμα των συνθημάτων που βροντοφώναξαν την περασμένη Πέμπτη: «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, πάρτε τώρα μέτρα να ανοίξουν οι σχολές» - «Να μην ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή, μόρφωση και υγεία για κάθε φοιτητή»!

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Ψυχολογίας του ΑΠΘ κατέληξαν σε έναν πλούσιο αγωνιστικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, με κορύφωση τα συλλαλητήρια της 10ης Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

Κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ και καταλήψεις στις σχολές όπου έχουν λάβει αποφάσεις οι ΦΣ την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, φοιτητικό συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης 10 Φλεβάρη και παλλαϊκό - πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της ίδιας μέρας, και τέλος συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ και σε νέες Γενικές Συνελεύσεις.


Με πλούσια θεματολογία κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»

Με πλούσια θεματολογία, όπως πάντα, διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών «το κόκκινο Αερόστατο».

Το τρέχον είναι το 18ο τεύχος του περιοδικού που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας ...και είναι διπλό! Γιατί μαζί του οι μικροί αναγνώστες παίρνουν και ένα ακόμα 36σέλιδο τεύχος, που αποτελεί αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα θα ανακαλύψουν και στο κύριο τεύχος του περιοδικού: «Το ημερολόγιο ενός απορημένου» επιστρέφει, στοιχεία για το πώς επηρεάζεται η Εκπαίδευση σε όλη τον κόσμο από την πανδημία θα οδηγήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές και να προβληματιστούν. «Οι ΕΠΟΝίτες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)» είναι το θέμα του περιοδικού που συνδέεται με την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, που έχουμε μέσα στον μήνα, στις 23 Φλεβάρη. «Μια εικόνα, μια ιστορία: Το σφυροδρέπανο» είναι άλλο ένα τετρασέλιδο θέμα του περιοδικού, που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με αυτό το σύμβολο του κομμουνισμού και των αγώνων παγκοσμίως. Ξεχωριστή είναι η αναφορά και στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Σε αυτό το τεύχος συνεχίζεται επίσης το αφιέρωμα σε μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, και στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά θα διαβάσουν για τον Γουτεμβέργιο και την τυπογραφία, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και την ανατομία, την ανακάλυψη της βαρύτητας, αλλά και την εφεύρεση του αερόστατου!

Φυσικά, όπως και σε κάθε τεύχος, στις υπόλοιπες σελίδες του περιοδικού μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρουν ιδέες για χειροτεχνίες και κατασκευές, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα, σκάκι και πολλά άλλα...




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ