ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
Κύμα καταδίκης των διώξεων ενάντια σε αγωνιστές υγειονομικούς

Από κινητοποίηση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
Από κινητοποίηση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας
Κύμα καταγγελιών και καταδίκης από σωματεία και φορείς έχουν ξεσηκώσει οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών υγειονομικών, με τελευταίο «κρούσμα» την κλήση στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, Αφροδίτη Ρέτζιου, από την αστυνομία, να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, με αφορμή κινητοποίηση των υγειονομικών στις 24/9, για... παράβαση των άρθρων για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών», σε συνδυασμό με τον νόμο για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις».

«Ενα χρόνο μετά τα ανέξοδα και υποκριτικά καλέσματα σε χειροκροτήματα, η κυβέρνηση τώρα προχωρά σε καλέσματα "των ηρώων υγειονομικών" στην Ασφάλεια αποδεικνύοντας ότι η απάντησή της στις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας είναι οι διώξεις των αγωνιστών υγειονομικών», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τις προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης «να φιμώσει κάθε φωνή που αποκαλύπτει την επικίνδυνη πολιτική της για την διαχείριση της κατάστασης».

«Τις τελευταίες μέρες οι πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων γιατρών και νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, "Αγ. Σάββας") δέχονται ραβασάκια με κλήση από το νεκραναστημένο Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας γιατί κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν προσλήψεις γιατρών, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση «έχει χαρίσει δισεκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες», «έτρεξε να αγοράσει περιπολικά και εξοπλισμό καταστολής» και σχεδιάζει «να φέρει επιπλέον χιλιάδες ειδικούς φρουρούς, κάμερες και αστυνομία σε πανεπιστήμια, μετρό και όπου αλλού φανταστούν». Την ίδια στιγμή, «επιμένει να μην προσλαμβάνει οδηγούς για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δασκάλους για τα σχολεία, υγειονομικό προσωπικό για τα νοσοκομεία!».

«Για να υπερασπιστεί τη βάρβαρη πολιτική της που θυσιάζει τη ζωή και την υγεία του λαού για τα κέρδη των λίγων βάζει σε λειτουργία έναν μηχανισμό τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι σε όποιον εναντιώνεται. Ως σιδερένια φτέρνα νομοθετεί νυχθημερόν μέτρα ενάντια σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί, απαγορεύει διαδηλώσεις, επιδιώκει τη φίμωση και τον εκφοβισμό κάθε διεκδικητικής φωνής», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει πως το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει ήδη δώσει απάντηση «στις απαγορεύσεις, στη βία και τους εκφοβισμούς».

Στην κατεύθυνση αυτή, «η αντεργατική πολιτική, η τρομοκρατία και η καταστολή και οι διώξεις των αγωνιστών υγειονομικών καταδικάζονται» από εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα από όλη την Ελλάδα, τα οποία σε κοινή τους σύσκεψη στις 4/2 συζήτησαν για τις επόμενες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και οργάνωσης του αγώνα.

Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει

Την κλήση της αστυνομίας στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ καταδικάζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει! Αυτοί που καλούσαν στα ομαδικά χειροκροτήματα, που έπλεκαν τα εγκώμια για τους "ήρωες" υγειονομικούς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που στις συνθήκες της πανδημίας κλήθηκαν να σηκώσουν πολλαπλά τα βάρη της φροντίδας των οικογενειών τους. Αυτοί που τις τελευταίες βδομάδες σηκώνουν το λάβαρο της υπεράσπισης των γυναικών από τη βία, διώκουν γυναίκα συνδικαλίστρια, την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, που πρωτοστατεί στον αγώνα, για την προστασία της υγείας του λαού μας, για τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών», τονίζει.

«Υποκριτικά μας καλούν να "σπάσουμε τη σιωπή" για τη σεξουαλική βία και κακοποίηση, αλλά να μη βγάλουμε άχνα για την κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας. Θέλουν να μη βγάλουμε τσιμουδιά για την πολιτική τους, που τσακίζει τη ζωή μας», καταγγέλλει η ΟΓΕ και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα τους αφήσουμε! Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα».

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης, τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη.

Ενδεικτικά: Τα Σαββατοκύριακα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί. Η μετακίνηση μέχρι τις 6 μ.μ. επιτρέπεται μόνο με SMS. Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων διά ζώσης. Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη μέθοδο του click away και μόνο για τις καθημερινές. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και οι υπηρεσίες θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα παραμένουν ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα και φαρμακεία. Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης αποφασίστηκε αυστηρότερο lockdown, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο. Στις «κόκκινες» περιοχές εντάχθηκαν από το Σάββατο και οι Δήμοι: Εορδαίας, Θηβαίων, Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Λέσβου, Ρεθύμνης, Πύδνας - Κολινδρού, Διρφύων - Μεσσαπίων, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Τεμπών.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ενώ για το ενδεχόμενο επιβολής «κόφτη» στα sms και την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στις μετακινήσεις, η κυβέρνηση απαντάει ότι αξιολογεί συνεχώς τα μέτρα. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, «χάθηκαν κάποιες λίγες δόσεις» εμβολίων λόγω της πυρκαγιάς την Κυριακή στον Ασπρόπυργο στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ και της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οσο η κυβέρνηση θυσιάζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στο βωμό των αντιλαϊκών της προτεραιοτήτων, τόσο η διαχείριση της πανδημίας θα εξελίσσεται με "μπρος - πίσω", με ψευτοδιλήμματα για το τι πρέπει να ανοίξει και τι όχι και κυρίως με μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή του λαού».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα παζάρια για προμήθεια και συμπαραγωγές εμβολίων

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 106,7 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,328 εκατ., εντείνεται η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσουν το εμβόλιο της «AstraZeneca» και της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες μέρες με 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», μετά τη δημοσίευση μελέτης της εταιρείας, που αποκαλύπτει «περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους.

Τόσο η φαρμακευτική εταιρεία όσο και η βρετανική κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο της «AstraZeneca» δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης, αποτρέποντας τους θανάτους, κάτι που «είναι και το ζητούμενο σήμερα».

Προωθείται η παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς. Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η απόφαση κοινών παραγγελιών ήταν «η σωστή» και πρόσθεσε πως οι παραγωγικές δυνατότητες «δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φανταζόμασταν».

Ο Μακρόν αναγνώρισε ότι η ΕΕ «δεν είχε προβλέψει» την «τόσο γρήγορη επιτυχία στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA ή mRNA)», των «Pfizer/BioNTech» και «Moderna», που ήταν τα πρώτα διαθέσιμα και «ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής τους γίνεται στις ΗΠΑ». Ο ίδιος εκτίμησε πως «μπορούμε να επιταχύνουμε τα πράγματα» και η εκστρατεία εμβολιασμού θα πάει «πολύ καλύτερα» τον Απρίλη. «Αυτό που πρέπει να προετοιμάσουμε τώρα είναι προμήθειες και πρόσθετη παραγωγή εμβολίων στο έδαφος μας», πρόσθεσε.

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως «εάν εγκριθούν, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε πως χώρες στην ΕΕ «ενδιαφέρονται να παραγάγουν το εμβόλιο στο έδαφός τους», προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει «επαφές» με τις ΗΠΑ «για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να δράσουμε μαζί».

Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει να εμβολιάζει τους πολίτες με το «Sputnik V» από την ερχόμενη βδομάδα. Εχει λάβει 40.000 δόσεις που επαρκούν για 20.000 ανθρώπους, ενώ συνολικά αναμένει 2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Απρίλη. Επίσης η Ουγγαρία προβλέπει να ξεκινήσει να χορηγεί το κινεζικό εμβόλιο της «Sinopharm» μέσα στον Φλεβάρη. Το εμβόλιο επαρκεί για 2,5 εκατ. ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Απρίλη.

Παράλληλα, η «Johnson & Johnson» υπέβαλε αίτηση στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για έγκριση για επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της, ενώ τις ερχόμενες βδομάδες θα υποβάλει αίτηση και στις ευρωπαϊκές αρχές. Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή θα συνέλθει στις 26 Φλεβάρη.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της λοίμωξης και ήταν 85% αποτελεσματικό στο να αποτρέψει εκδήλωση σοβαρής νόσου και στην πρόληψη της νοσηλείας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κατά πολλαπλών παραλλαγμένων στελεχών, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 1 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις (με επιλογή για 200 εκατ. επιπλέον). Ο στόχος της είναι να παραδώσει παγκοσμίως 1 δισ. δόσεις το 2021 από την παραγωγή της σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Νότια Αφρική και Ινδία.

Τους «επόμενους μήνες» τα εμβόλια στην Ελλάδα

Σε λύση «εντός των επόμενων μηνών» στο ζήτημα της παροχής των αναγκαίων δόσεων από τις πολυεθνικές του φαρμάκου και την Κομισιόν ελπίζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά όσα είπε χτες ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, σημειώνοντας την «ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες».

Με ορίζοντα το καλοκαίρι, συζήτησε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, και το ζήτημα του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», λέγοντας ότι χρειάζεται «να διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. την επίδειξη του τέτοιου πιστοποιητικού) την επαναφορά σε μία στοιχειώδη κανονικότητα ως προς τον τουρισμό το καλοκαίρι, από τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είμαστε πολύ εξαρτημένοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ