ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
«Κοινές φιλοδοξίες» με το κράτος - δολοφόνο

«Καινοτόμες ιδέες» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης κόμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Νετανιάχου

Eurokinissi

Την ακόμα στενότερη συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος - δολοφόνο, Ισραήλ, με «ομπρέλα» τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του χτες το απόγευμα στη χώρα και τις επαφές του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Νετανιάχου μίλησε για την «τρομερή» όπως είπε «εταιρική σχέση» που έχουν και με την Κύπρο, στο πλαίσιο του τριμερούς τέτοιου σχήματος.

Μίλησε, επίσης, για «κοινές φιλοδοξίες» σε ό,τι αφορά την εμπέδωση «ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, με βάση πάντα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα που μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τους λαούς.

Ενώ με φόντο τα σχέδια για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν και «κάποιες καινοτόμες ιδέες» που κόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός σχετικά με τον αγωγό «East Med».

Από την πλευρά του άλλωστε και ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η διμερής «στρατηγική» - όπως την χαρακτήρισε - σχέση «ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες, όσο περνούν οι μέρες», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ».

Πρόσθεσε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής», προκαλώντας ανατριχίλα λόγω της τέτοιας ταύτισης απόψεων με τους φονιάδες του Ισραήλ.

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι «η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Αμυνας εμβαθύνεται επίσης», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το έργο της εκπαίδευσης των Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας παραχωρήθηκε σε ισραηλινή εταιρεία για 20 χρόνια.

Αλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε βέβαιος ότι μια «συμφιλίωση» Ισραήλ - Τουρκίας δεν θα αποβεί σε βάρος της συμμαχίας με την ελληνική αστική τάξη: «Δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Εχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση», είπε, ενώ ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ναι μεν «υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία, αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές». Κατέληξε λέγοντας ότι «η αξία αυτής της σχέσης (Ελλάδας - Ισραήλ) είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή»...

«Πιστοποιητικό»... κερδοφορίας για τους τουριστικούς ομίλους

Στο μεταξύ, οι δυο κυβερνήσεις προχώρησαν σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία στον Τουρισμό που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο μερών.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», με το οποίο οι Ισραηλινοί όταν αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς (μέρες καραντίνας κ.λπ.).

Στο ίδιο φόντο, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι μόλις προχωρήσει ο εμβολιασμός στο Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση άρει τους περιορισμούς σε αεροπορικά ταξίδια, η ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει τη χώρα στους Ισραηλινούς τουρίστες χωρίς πρόσθετους περιορισμούς.

Ανέπτυξε εξάλλου και την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού για ελεύθερη διακίνηση εντός ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτό θέλουμε να κάνουμε και με το Ισραήλ», ως «δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες», με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των κερδών μεγαλοξενοδόχων, αερομεταφορέων και τουρ οπερέιτορ.

Αλλωστε, φτιάχνοντας κλίμα για ένα νέο άνοιγμα των πυλών της χώρας τους αμέσως επόμενους μήνες όπως και πέρυσι, χωρίς δηλαδή τα αναγκαία μέτρα προστασίας και με τα «πρωτόκολλα» του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός έφτασε να ισχυρίζεται πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο. Επίσης προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας»!

Ολα αυτά ενώ οι ίδιοι λένε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού (άρα και το λεγόμενο τείχος ανοσίας) δεν προχωρούν όπως προγραμμάτιζαν, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνέπεια των ανταγωνισμών και του φαρμάκου - εμπόρευμα, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρνονται, ενώ άγνωστο είναι αν οι εμβολιασμένοι, πέρα απ' το ότι δεν νοσούν, μεταδίδουν τον ιό.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα», πάνω στα προνόμια βέβαια που απλόχερα προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο. Εντόπισε, άλλωστε, «μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, στον κλάδο του τουρισμού. Αλλά και στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας». Ενώ με τη σειρά του ο Νετανιάχου μίλησε για τους τομείς της Αμυνας και Ασφάλειας, τις Τεχνολογίες Αιχμής, το Εμπόριο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής η επίσκεψη στο Ισραήλ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ:

«Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της "Στρατηγικής Συνεργασίας" των δύο κρατών, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής.

Το κράτος του Ισραήλ διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί και φυλακίζει Παλαιστίνιους πολίτες, βομβαρδίζει στη Συρία και απειλεί το Ιράν.

Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθούνται στην περιοχή από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες. Συνειδητά αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015.

Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και στο δίκαιο αγώνα του και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ