ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογίες για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών

...και την άρση των εμποδίων που βάζει το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ

Από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Εβρο

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Εβρο
Τη δυνατότητα άμεσης και πλήρους αποζημίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τις τροπολογίες που κατέθεσε στην έκθεση σχετικά με την «επανεξέταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ)» στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στις τροπολογίες που κατέθεσαν αναδεικνύουν ότι ο ισχύων κανονισμός όχι μόνο αποκλείει την αποζημίωση «των ιδιωτών», δηλαδή των πληγέντων, αλλά και θέτει δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του Ταμείου, απαιτώντας δυσθεώρητα όρια ζημιών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Επιτροπή ομολογεί πως ακόμη και στις περιπτώσεις που το Ταμείο ενεργοποιείται με κονδύλια που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους για την αποκατάσταση υποδομών, αυτό δεν γίνεται άμεσα, αφού «το ΤΑΕΕ δεν είναι μέσο ταχείας αντίδρασης και ότι η υλοποίησή του και η σχετική δημοσιονομική διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν».

Οι τροπολογίες που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος έχουν ως εξής:

Οι τροπολογίες

«Τροπολογία 1

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Πρόταση ψηφίσματος

Αιτιολογική σκέψη A

A. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου για την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής στα κράτη - μέλη και στις υπό ένταξη χώρες σε καταστάσεις μεγάλων καταστροφών, αντιπροσωπεύει πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και την υλοποίηση μιας ενίοτε ελλιπούς προθυμίας για παροχή αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο Ενωσης.

Τροπολογία 2

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Πρόταση ψηφίσματος

Αιτιολογική σκέψη A α (νέα)

A α. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 2012/2002 για "την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ" όπως έχει τροποποιηθεί, η χρηματοδοτική βοήθεια για "ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης" δεν περιλαμβάνει την αποζημίωση ιδιωτών, ενώ για την κινητοποίηση του "Ταμείου" απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2, οι ζημίες να υπερβαίνουν το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο ("μείζων φυσική καταστροφή") ή το 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε περιφερειακό επίπεδο ("περιφερειακή φυσική καταστροφή").

Τροπολογία 3

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Πρόταση ψηφίσματος

Αιτιολογική σκέψη A β (νέα)

A β. Εχοντας υπόψη ότι τα παραπάνω αποκλείουν την άμεση και πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και που ήδη υφίστανται τις συνέπειες των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που τους επιβάλλουν ΕΕ και κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τροπολογία 4

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Πρόταση ψηφίσματος

Αιτιολογική σκέψη Θ α (νέα)

Θ α. Σημειώνοντας ότι η Επιτροπή παραδέχεται ότι το ΤΑΕΕ δεν είναι μέσο ταχείας αντίδρασης και ότι η υλοποίησή του και η σχετική δημοσιονομική διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν.

Τροπολογία 5

Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης

Πρόταση ψηφίσματος

Παράγραφος 12 α (νέα)

12 α. Καλεί την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να λάβουν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την κατάργηση των ορίων του άρθρου 2, καθώς και για την τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. 2, ούτως ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός της αποζημίωσης ιδιωτών και να ικανοποιηθεί η επείγουσα λαϊκή ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Ερώτηση για τις πλημμύρες στον Εβρο

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες πλημμύρες στον Εβρο, τις δεύτερες μέσα σε 20 μέρες, που κόστισαν τη ζωή σε πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημειώνει πως «από τις πλημμύρες επίσης κινδύνεψαν μικρά παιδιά και εκπαιδευτικοί που εγκλωβίστηκαν σε σχολεία, δεκάδες σπίτια χάθηκαν κυριολεκτικά στη λάσπη ή είναι πλέον ακατάλληλα για διαμονή, καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι, χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα σε αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.

Στον Εβρο, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κοστίζοντας πριν από όλα ανθρώπινες ζωές, επαναλαμβάνονται διαρκώς καταστροφές εξαιτίας πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών και άλλων φυσικών φαινομένων, που οφείλονται στην εγκληματική έλλειψη των αναγκαίων υποδομών πρόληψης και προστασίας.

Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, δεν επιλέγουν για χρηματοδότηση έργα αντιπλημμυρικής και συνολικής θωράκισης και προστασίας από φυσικές καταστροφές, αφού δεν αποφέρουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα όμως και όσα ελάχιστα επιλέγονται δεν προχωρούν γιατί δεν θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη, κυρίως μετά την ολοκλήρωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φράγματα Δερείου και Μάνθειας, έργα, που ενώ θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση, άρδευση, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν μείνει στάσιμα εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή διευρύνεται η τραγική έλλειψη υποδομών πολιτικής προστασίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όσων πλήττονται. Το δε κακέκτυπο υποκατάστασής τους, ο λεγόμενος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ (Resc - EU), είναι συγκροτημένος ακριβώς πάνω στη γύμνια των υποδομών στα κράτη - μέλη, νομιμοποιώντας και διαιωνίζοντάς τη».

Με βάση τα παραπάνω ζητάει από την Επιτροπή να τοποθετηθεί πάνω στα επείγοντα αιτήματα:

1. Να ενεργοποιηθεί το «Ταμείο Αλληλεγγύης» για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων της Περιφέρειας Εβρου, χωρίς τους δυσμενείς όρους και τις προϋποθέσεις που το διέπουν, το ότι δηλαδή δεν αποζημιώνει τους ίδιους τους πληγέντες και ότι προκειμένου αυτό να ενεργοποιηθεί απαιτείται να υπάρχουν καταστροφές που φτάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μόλις κατέθεσε αντίστοιχες τροπολογίες όπου ζητά την κατάργηση αυτών των απαράδεκτων περιορισμών στην έκθεση για την «επανεξέταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ» στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.

2. Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την καταστροφή της παραγωγής τους, του ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών π.χ. αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κ.λπ.

3. Να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης εδώ και χρόνια.


ΕΒΡΟΣ
Νέο επεισόδιο στην επιχείρηση στοχοποίησης του ΚΚΕ

Ακόμα ένα επεισόδιο στην επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και φίμωσης του ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη, σε μια νέα υπόθεση που άνοιξε και κινείται με εισαγγελική παρέμβαση, καθώς την Παρασκευή 5 Φλεβάρη ο Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, Σιδέρης Μιχαηλίδης, έλαβε έγγραφη έκκληση σε ένορκη μαρτυρική κατάθεση από το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης για παράβαση του άρθρου 11 (παράγραφοι 2, 7 και 11) του Ν. 2696/1999 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αφορά «Επιγραφές - Διαφημίσεις», με ποινές που προβλέπονται για «παράνομες διαφημιστικές πράξεις» και τη «δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά» να περιλαμβάνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι 12 μηνών.

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που έλαβε ο ίδιος, οι «διαφημίσεις» αφορούν πανό του Κόμματος για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται στοχοποίηση μελών και στελεχών του Κόμματος με αντίστοιχες προκλητικές και υποκριτικές κατηγορίες στην Αλεξανδρούπολη, τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μέσα στον περασμένο Νοέμβρη, η ΤΕ Εβρου είχε λάβει έγγραφη κλήση υπογεγραμμένη από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιώργο Κιζιρίδη, με βάση την οποία καλούνταν «υπεύθυνος» της ΤΕ Εβρου «για υποβολή επεξηγήσεων» σε υπηρεσία του δήμου για «αυθαίρετη αφισοκόλληση», απειλώντας παράλληλα με την επιβολή προστίμου για την ανάρτηση πανό του ΚΚΕ με το σύνθημα «Να σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη - Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναδειχθεί και η επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ με την επιστράτευση χαφιέδων, όταν μέλος του Κόμματος, στον οποίο ανήκει αυτοκίνητο που καταγγέλθηκε στην αστυνομία ότι πραγματοποιούσε αφισοκόλληση, κλήθηκε στο ΑΤ Αλεξανδρούπολης προκειμένου να εξεταστεί.

Θυμίζουμε ότι από τα σχετικά έγγραφα προκύπτει μια πρωτοφανής διαδικασία στοχοποίησης της πολιτικής δράσης, μέσω της συνεργασίας αστυνομίας και δημοτικής αρχής. Αφετηρία της ήταν η εκδήλωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη στις 17/6/2020, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα και θέμα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Η στοχοποίηση του ΚΚΕ στην περιοχή δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων, καθώς θύμισε εντολές «άνωθεν». Τότε, τον Ιούνη του 2020 δηλαδή, η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει πως σε συνεργασία με την αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση απομάκρυνσης όλων των πανό και αφισών του Κόμματος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, επικαλούμενη προκλητικά «κίνδυνο για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων». Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2020, η ΤΕ Εβρου είχε κληθεί σε υποβολή επεξηγήσεων από το δήμο λόγω δήθεν διενέργειας διαφήμισης σε δημόσιο χώρο.

Οι κατηγορίες αυτές, της «απειλής» για την κυκλοφορία οχημάτων, της δήθεν διενέργειας διαφήμισης και της παράνομης αφισοκόλλησης, αποτελούν πλέον επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο οποίο πατά η εκστρατεία στοχοποίησης του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η «εκστρατεία» αυτή λαμβάνει χώρα την ίδια περίοδο που οι Οργανώσεις του Κόμματος στον Εβρο αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη περιοχή, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κατασκευής της νέας κλειστής - ελεγχόμενης δομής προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου και φυσικά τα προωθούμενα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, που λαμβάνουν «σάρκα και οστά» με την εκτεταμένη αξιοποίηση των υποδομών του Εβρου στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης της λυκοσυμμαχίας «Defender Europe 2021».

Ολα αυτά ενώ στον Εβρο η κρατική καταστολή οξύνεται απέναντι και στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την επίσης πρωτοφανή επιβολή εξοντωτικού προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ, στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου για συμμετοχή σε συμβολική κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια, στις 21/11/2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ