ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μέτρα τώρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τις συγκοινωνίες

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και του λαού. «Τρένα, λεωφορεία για το λαό για να μην κολλάει κορονοϊό», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση, δίνοντας το στίγμα των αιτημάτων τους, και εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων που πηγαινοέρχονται στους χώρους δουλειάς της περιοχής με τις «υγειονομικές βόμβες» των ΜΜΜ.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ανέδειξε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες, απαίτησε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωσή τους και τα οποία να συμβάλλουν στην προστασία της υγείας. Ακόμα κατήγγειλε ότι στα οχήματα των ΚΤΕΛ, που έχουν αναλάβει την εκτέλεση δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, γίνεται απολύμανση πολύ αραιά, περίπου κάθε 10 μέρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υπερασπίστηκε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή υλοποιείται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και έχει φέρει τη σημερινή οριακή κατάσταση με τις ελλείψεις που φέρνουν με τη σειρά τους τον τεράστιο συνωστισμό. Ως προς τα αιτήματα των συνδικάτων δεσμεύθηκε ότι για όσα αφορούν στον Προαστιακό θα απαντήσει σήμερα και σε μια βδομάδα για αυτά που αφορούν στα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι τα συνδικάτα δεν θα παρακολουθούν παθητικά όσα συμβαίνουν αλλά θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ ΑΒΕΚ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νόμου Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργ. στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. Επίσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας από τους υγειονομικούς

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» οι υγειονομικοί τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για να ...ευχαριστήσει τους ιδιώτες χορηγούς και να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι παραμένουν εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η ενίσχυση των νοσοκομείων με τις αναγκαίες ΜΕΘ.

Ο Β. Κικίλιας περιηγήθηκε στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο του ΑΧΕΠΑ, όπου «επιθεώρησε» την ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης 41 απλών κλινών νοσηλείας στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική και αυτού της δημιουργίας 7 κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που έγιναν με δωρεές ιδιωτών και εταιρειών, στο πλαίσιο της μεταβίβασης της κρατικής ευθύνης σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια πήγε στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Τέλος, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», για να διαφημίσει την εγκατάσταση δύο φορητών ΜΕΘ. Αλλες δύο θα εγκατασταθούν στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» και δύο ακόμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όλες δωρεές εταιριών, που αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να καλλιεργείται η αντίληψη ότι οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα φιλανθρωπιών από «ευεργέτες», αντί να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση για κάθε τέτοιο αναγκαίο έργο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουν διενεργηθεί στη χώρα 500.000 εμβολιασμοί. Επανέλαβε ότι εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμο το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, με έξτρα εμβολιαστικές γραμμές.

Αναφερόμενος στις φορητές ΜΕΘ, τις χαρακτήρισε «ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη». Κατά τ' άλλα, επανέλαβε το αφήγημα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, που καταρρέει καθημερινά μέσα στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, και συνέστησε στους πολίτες ...υπομονή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Με συνθήματα «υποδέχτηκαν» τον υπουργό στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» νοσηλευτές και γιατροί, διατρανώνοντας ότι «η δωρεάν Υγεία δεν παζαρεύεται με αγώνες, κατακτιέται και σιγουρεύεται» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία, και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Κατήγγειλαν την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας και δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος τους.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», απαίτησαν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα, δωρεάν - μαζικά - επαναλαμβανόμενα τεστ για τους υγειονομικούς και όλο το λαό.

1.327 νέα κρούσματα και 22 ακόμα θάνατοι

Αλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.327 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες. Συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τους 6.056 και τα κρούσματα τα 168.872. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 281 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, τα 676 εντοπίζονται στην Αττική (Ανατολική Αττική 78, Βόρειος Τομέας Αθήνας 80, Δυτική Αττική 26, Δυτική Αθήνα 124, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 195, Νότιος Τομέας 62, ΠΕ Νήσων 26, Πειραιάς 85) και 129 στη Θεσσαλονίκη. Αυξήθηκαν σε 16 οι Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων 94 στην Αχαΐα, 35 στην Εύβοια και 25 στη Λάρισα.

Στο μεταξύ, με βάση τις μετρήσεις συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν 90.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για την εκτίμηση αυτή υπάρχουν αβεβαιότητες, «κυρίως από την ύπαρξη νέων στελεχών που δεν γνωρίζουμε πόσο ιικό φορτίο αναπτύσσουν ανά άτομο, τι αποθέτουν στο αποχετευτικό σύστημα κ.λπ.».

Αυξάνεται συνεχώς η πληρότητα των νοσοκομείων σε Αττική και Αχαΐα

Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου εξακολουθούν να παραμένουν αθωράκιστα. Η κυβέρνηση κόβει κορδέλες για κρεβάτια ΜΕΘ (όλα από «χορηγίες»), χωρίς όμως να εξασφαλίζει τη λειτουργία τους με προσλήψεις προσωπικού, ούτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Προκειμένου να λειτουργήσουν τα 5 από τα 30 κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε πρόσφατα στο ΚΑΤ, μετακίνησε δυο εξειδικευμένες νοσηλεύτριες από τη ΜΕΘ/ΜΑΦ του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» (που έρχονται να προστεθούν στους 16 συμβασιούχους που έχει «εξασφαλίσει» αντί για 120 που χρειάζονται), προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο προέλευσης.

Τα διαθέσιμα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία ΜΕΘ/ΜΑΦ της Αττικής δεν ξεπερνούν τα 40, με την πληρότητα να ανεβαίνει συνεχώς, φτάνοντας και το 100% σε ορισμένα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο χτες γέμισαν και τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ.

Αντίστοιχα και στην Αχαΐα συνεχίζονται οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ (Ρίο) χτες το απόγευμα ήταν στο 50%, ωστόσο όπως επισημαίνουν υγειονομικοί «αύριο μπορεί να είναι στο 80%». Στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», τα 8 στα 10 κρεβάτια ΜΕΘ χτες ήταν καλυμμένα, ενώ η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας (3 νοσηλευτές για 10 κρεβάτια, αντί για 3-4 ανά ασθενή).

Ο,τι έκανε η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο, δρομολογείται να γίνει και τώρα: Αναστολή σχεδόν όλων των υπόλοιπων λειτουργιών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, και μετατροπή τους σε νοσοκομεία της μιας νόσου, αρπαγή κρεβατιών, μετακινήσεις υγειονομικών, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Και «εφόσον χρειαστεί», όπως λέει η κυβέρνηση, συμμετοχή των κλινικαρχών του ιδιωτικού με το αζημίωτο, για την ακρίβεια με διασφάλιση διπλάσιας αποζημίωσης για κάθε κρεβάτι...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορο των συνδικαλιστικών διώξεων και απολύσεων. Με ένα κατάπτυστο κείμενο η 1η ΥΠΕ (και παρά τις «διαβεβαιώσεις» για το αντίθετο), ανακοινώνει την εκδικητική απόλυση του Κ. Καταραχιά, επικουρικού γιατρού ακτινολόγου και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασής του. Ο «λόγος», όπως αναφέρει, είναι ότι «δεν κρίνεται αναγκαίος για την κάλυψη των αναγκών στο νοσοκομείο», που βέβαια την ίδια στιγμή μετράει πάνω από 40% κενές οργανικές θέσεις. Παρ' όλα αυτά «κρίνεται αναγκαίος» να μετακινηθεί και να παραμείνει στο «Σωτηρία» μέχρι τις 31/3.

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του «Αγίου Σάββα» προχωρούν σε συνέλευση στο προαύλιο του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης.

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να απειλεί με διώξεις ακόμα και τους υγειονομικούς, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών, όπως τους προέδρους της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ και τη δίωξη και απόλυση του προέδρου του σωματείου του νοσοκομείου μας(...) Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν η αγανάκτηση όλων των υγειονομικών και η συνειδητοποίηση ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα», υπογραμμίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Αγίου Σάββα» και απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης, των μετακινήσεων και των διώξεων σε βάρος των υγειονομικών, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών/συμβασιούχων.

Συνεχίζονται οι «αστοχίες» στον εμβολιαστικό σχεδιασμό

Δεκάδες χιλιόμετρα καλείται να εμβολιαστεί κάτοικος Λάρυμνας, που δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του για τον εμβολιασμό του. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα που του ήρθε τον καλεί να προσέλθει για εμβολιασμό όχι στη Λοκρίδα, ούτε καν στη Φθιώτιδα, αλλά στο Κέντρο Υγείας της πλατείας Αττικής στην Αθήνα! Το νέο «λάθος» του συστήματος, που δείχνει τα προβλήματα ακόμα και σε στοιχειώδεις πλευρές του εμβολιαστικού σχεδιασμού, σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται η ανάγκη για εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε δήμο στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε κατάλληλους χώρους, στελεχωμένους με τις απαραίτητες ειδικότητες, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό, αλλά και ειδική μέριμνα για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, προχτές ήταν δεκάδες εκείνοι που ενημερώθηκαν ότι «ακυρώνονται τα ραντεβού» τους για εμβολιασμό στον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Την ίδια μέρα, θυμίζουμε, έγινε γνωστό ότι στα Γιάννενα πετάχτηκαν 375 δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια μετά από διαπίστωση βλάβης στο ψυγείο όπου φυλάσσονταν, σε άλλο ένα παράδειγμα απουσίας ολοκληρωμένης πρόβλεψης κινδύνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ