ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνεπής στην εφαρμογή των «πρωτοκόλλων υπερδιάδοσης» η εργοδοσία

Συνεχίζονται οι σοβαρές καταγγελίες από εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

Παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια Αχαΐας, στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και στην 6η ΥΠΕ έκανε την Τρίτη το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς του κλάδου όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία.

Το Σωματείο κατέθεσε επιστολή με συγκεκριμένα παραδείγματα που αποτυπώνουν τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αλλά και με συγκεκριμένα επείγοντα αιτήματα για την προστασία των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ, δεν έχουν στιγμή σταματήσει να μετράνε δεκάδες κρούσματα Covid-19», τονίζει και προσθέτει ότι σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ «υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν και μεταφέρουν στις οικογένειές τους τον ιό». Στο αποτέλεσμα αυτό οδηγούν τα «πρωτόκολλα» που εφαρμόζει η εργοδοσία, αλλά και οι ελλιπέστατοι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. «Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που εμφανίζεται ένα κρούσμα μετά από 1-2 βδομάδες εμφανίζονται πολλαπλάσια», επισημαίνει το Σωματείο.

Παρά την παρέμβαση, οι ακριβείς προβλέψεις των πρωτοκόλλων και η αρμοδιότητα του ελέγχου της τήρησής τους δεν διευκρινίστηκαν. Ετσι, μια σειρά ερωτήματα δεν έχουν πάρει απάντηση: «Ποια δημόσια αρχή οφείλει να κάνει την ιχνηλάτηση όταν εμφανίζεται κρούσμα; Πόσο έγκαιρα πρέπει να γίνει η απολύμανση του χώρου με την εμφάνιση του κρούσματος; Θεωρείται έγκαιρη η απολύμανση μετά το τέλος της βάρδιας; Τι επιπτώσεις έχει κάποια επιχείρηση όταν αποκρύπτει κρούσμα; Πότε αναστέλλεται η λειτουργία μιας επιχείρησης; Στα 3, στα 4, στα 5 κρούσματα ή όταν όλοι οι εργαζόμενοι νοσήσουν είτε από κορονοϊό είτε από την εξάντληση;». Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά σημεία στα οποία εκδηλώνονται η εργοδοτική αυθαιρεσία και η ανυπαρξία ελέγχων.

«Η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, η έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου μας και η άμεση παρέμβαση», τονίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει: «Ο,τι καταφέρνουμε γίνεται μόνο μέσα από την παρέμβασή μας, και όχι από αυτούς που έχουν κάνει πρωτόκολλο για την υγεία μας ό,τι κοστίζει λιγότερο στους επιχειρηματικούς ομίλους!».

Ανησυχία για συρροή κρουσμάτων στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία και στους επαγγελματίες του χώρου προκαλεί η είδηση για παρουσία δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη της Βόρειας Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, όπου καθημερινά μπαινοβγαίνουν περισσότεροι από 700 άνθρωποι (χονδρέμποροι, εργαζόμενοι και ιχθυοπώλες).

Από την περασμένη βδομάδα που επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη τουλάχιστον 10 θετικών κρουσμάτων, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έστειλε κλιμάκιο για διενέργεια μαζικών τεστ τόσο την Παρασκευή όσο και χτες Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο την Παρασκευή διενεργήθηκαν 220 τεστ και περίπου άλλα τόσα έγιναν και χτες. Παραμένει όμως άγνωστο πόσα κρούσματα καταγράφηκαν, καθώς ο ΕΟΔΥ δεν έχει ενημερώσει τη διοίκηση της ιχθυόσκαλας. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγο για περισσότερα από 70 κρούσματα.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο διευθυντής της ιχθυόσκαλας Δ. Αργυριάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που ίσχυαν από την αρχή της πανδημίας, όπως θερμομέτρηση κατά την είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας και τακτικές απολυμάνσεις, αλλά και στην απόφαση για εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος στην ιχθυόσκαλα γίνεται πλέον μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ και χρήση διπλής μάσκας. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αναστολή λειτουργίας της ιχθυόσκαλας, καθώς έχει ήδη μπει σε εφαρμογή αυστηροποίησης των μέτρων.

Καμία ενημέρωση και επιλεκτικά τεστ

Τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία διαχειρίστηκε την ύπαρξη θετικού κρούσματος στο χώρο του εργοστασίου της «Μόρνος ΑΕ», στην περιοχή της Θήβας, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Προοπτικής» στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος ενημέρωσε με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, η εργοδοσία από την πλευρά της δεν ενημέρωσε άμεσα τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το σωματείο, ούτε έλαβε γρήγορα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τονίζεται επίσης ότι τα τεστ που έγιναν αφορούσαν μόνο τους εργαζόμενους στην ίδια βάρδια και όσους μεταφέρονταν με το ίδιο λεωφορείο, και όχι τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που όλες τις προηγούμενες μέρες χρησιμοποιούσαν τους ίδιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα αποδυτήρια, ή δούλευαν την ίδια μηχανή. Επισημαίνεται τέλος ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα από την εταιρεία για την απαραίτητη απολύμανση των χώρων του εργοστασίου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία

Την αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε επιχειρήσεις του κλάδου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, παρεμβαίνοντας σε επιχειρήσεις, όπως του ομίλου «Σμυρνιωτάκη» και την «Veridos - Ματσούκης». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι της πρώτης επιχείρησης καλούνται το τελευταίο διάστημα να δουλεύουν «12ωρα και Σάββατα», ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς από την αρχή του χρόνου «έχουν απολυθεί 6 συνάδελφοι». Μάλιστα, πολλοί άλλοι εργαζόμενοι μετακινούνται με «συμφωνητικά» από τη μια εταιρεία του ομίλου στην άλλη. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη για να οργανώσουν την απάντησή τους.

Με αφορμή τον τραυματισμό δύο εργαζομένων, στις 11 και 12 Φλεβάρη, στη δεύτερη επιχείρηση, το Συνδικάτο σημειώνει την εντατικοποίηση συνολικά στις επιχειρήσεις του κλάδου που χτυπάει «κόκκινο», με την πίεση προς τους εργαζόμενους «να βγάλουν περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο» να αυξάνεται. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν από τις ελλείψεις στη συντήρηση μηχανών λόγω της υποστελέχωσης, από τις εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, την εργολαβική εργασία κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, «παλιοί», «νέοι», «μόνιμοι», «συμβασιούχοι» εργάζονται χωρίς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας, αναφέρει το Συνδικάτο. Καταγγέλλει τέλος πως ενώ έχει ζητήσει από τις αρχές Φλεβάρη συνάντηση, η εργοδοσία αποφεύγει κάθε συζήτηση με τους εκπροσώπους του, τόσο για τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όσο και την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης.

Την απόλυση εργαζόμενου που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών, από την εταιρεία «ΜΕΒΓΑΛ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος, που είναι μέλος του Σωματείου, βρέθηκε στο στόχαστρο «όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του ζήτησαν να σταματήσουν να δουλεύουν απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες». Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί το Συνδικάτο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους «πολύ συχνά να δουλεύουν πέραν του ωραρίου χωρίς να πληρώνονται», οι παραπάνω ώρες δουλειάς «δεν δηλώνονται στον ΕΦΚΑ». Επίσης, «δεν παίρνονται επαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το κρύο των ψυγείων, ενώ πολλές φορές υποχρεώνει να μπαίνει δεύτερο άτομο στο φορτηγό που φεύγει για δρομολόγιο, αντίθετα με τις οδηγίες» για την προστασία από την πανδημία. Το Συνδικάτο διεκδικεί να παρθεί πίσω η άδικη και εκδικητική απόλυση, να τηρούνται τα ωράρια και να πληρώνονται οι υπερωρίες, καθώς και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει τις απολύσεις από γνωστό ξενοδοχείο, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας. Σημειώνει πως ήδη έχουν γίνει δύο απολύσεις μελών του ΔΣ, παρά το μικρό διάστημα ύπαρξης του Συνδικάτου. Απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση του δικαιώματος της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.

ΟΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή Σωματείων και Ομοσπονδιών εργαζομένων, με θέμα: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 21/2, στις 6 μ.μ., μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom (πληροφορίες για τη σύνδεση στο ogegr@otenet.gr και στο 210.3629.460) ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ΟΓΕ στο YouTube (https://www.youtube.com/c/ogegreece).

ΕΒΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις για άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή καλούν αύριο, Παρασκευή, στις 11 π.μ. ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, η Ενωση ΕΒΕ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΒΕ Ασπροπύργου και η υπό σύσταση Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και οικονομικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δίωξη στην πρόεδρο της ΕΝΙΘ για «διέγερση σε ανυπακοή» μετά από τηλεοπτική της δήλωση!

Με την κλήση της προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνης Κατσίμπα, για προκαταρκτική εξέταση στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, συνεχίζονται οι διώξεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ καλείται σε απολογία για την «αξιόποινη πράξη "Διέγερση σε ανυπακοή" που έλαβε χώρα μέσω δηλώσεών της στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ "ΣΗΜΕΡΑ" στις 12-11-2020»!

Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι η κατηγορία αυτή είναι πέρα για πέρα ανυπόστατη και εντάσσεται στη μεθοδευμένη κυβερνητική τακτική της κλιμάκωσης των διώξεων όσων υγειονομικών και άλλων εργαζομένων αγωνίζονται και διεκδικούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Οπως αναφέρει, «πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και το συλλογικό τους όργανο, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως και στο πρώτο, απόλυτα τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξαν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στα νοσοκομεία και τα ΚΥ της Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις προσωπικού, δομών και εξοπλισμού, την έκταση της προσβολής από Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων, την ελλιπή προστασία του πληθυσμού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και συγχρόνως κατέρριψαν ισχυρισμούς της κυβέρνησης που πάσχιζε να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Εγιναν το αγκάθι που πρέπει να αφαιρεθεί».

Τονίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή του λαού και των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ