ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΣΙΔΝΕΪ ΚΑΙ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
Καταδικάζουν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα στη Γερουσία της Αυστραλίας

Οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κατάπτυστο ψήφισμα στη Γερουσία της Αυστραλίας που επιχειρεί να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού.

Σημειώνουν αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους: «Εργατικοί και Φιλελεύθεροι εναλλάξ έκοψαν και έραψαν στη Γερουσία προκειμένου να αναποδογυρίσουν την Ιστορία και να τη φέρουν στα αντικομμουνιστικά μέτρα τους. Από κοντά το ακροδεξιό κόμμα "Ενα Εθνος" και τρεις "ανεξάρτητοι".

Ομως η Ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει ότι με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ενωσης, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, επιτεύχθηκε η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και η συντριβή του ναζισμού - φασισμού, τη στιγμή μάλιστα που οι καπιταλιστικές χώρες συνέβαλαν στην άνοδο του φασισμού και παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με στόχο να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Αποδεικνύεται, μια ακόμη μια φορά, πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα απ' τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος, του οποίου ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι κομμουνιστές, οργανώνοντας την πάλη για να απαλλαγεί ο λαός απ' τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοια αντικομμουνιστικά κι ανιστόρητα κηρύγματα θα βάλουν εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών και στο "γύψο" το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας Ελληνες μετανάστες, νέους και παλιότερους, τους μαζικούς φορείς της ομογένειας, το λαό της Αυστραλίας να καταδικάσουν το απαράδεκτο και προκλητικό αντικομμουνιστικό ψήφισμα και να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια από τη λάσπη και τη συκοφαντία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη με την πάλη του λαού και των κομμουνιστών της Ινδίας

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Ινδών αγροτών

Copyright 2020 The Associated

Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις των Ινδών αγροτών
Την αλληλεγγύη του με την πάλη του λαού και των κομμουνιστών της Ινδίας εκφράζει το ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μαχητική του αλληλεγγύη στην πάλη των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και της νεολαίας της Ινδίας για τα δικαιώματά τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στη δουλειά, στην υγεία, στη μόρφωση, στη ζωή, που συντρίβονται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Μόντι, που ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που βιώνουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταφεύγει στη γενικευμένη τρομοκρατία και καταστολή, φτάνοντας στο σημείο να κόψει την τροφοδοσία ακόμη και με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενάντια στις συνεχιζόμενες, μαζικές κινητοποιήσεις των ακτημόνων και μικρών αγροτών, που δίκαια ξεσηκώθηκαν ενάντια στο πακέτο μέτρων που χτυπάει τα δικαιώματα των βιοπαλαιστών αγροτών, ενισχύοντας με επιδοτήσεις τις μονοπωλιακές καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα και την ένταση της καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας από την Κυβέρνηση του Κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, με εκτεταμένη χρήση χημικών και κανονιών νερού, που έχουν κοστίσει τις τελευταίες μέρες τη ζωή σε τουλάχιστον δύο αγωνιστές - μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) και της νεολαίας του.

Απευθύνουμε "κόκκινο χαιρετισμό" (lal salaam) και εκφράζουμε τη στήριξή μας στις οικογένειες των συντρόφων και συναγωνιστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της κρατικής βίας και καταστολής, καθώς και σε όλους εκείνους που εδώ και μήνες συνεχίζουν να αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, που στοχεύουν στη θωράκιση του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία του COVID-19.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη με τον λαό και τους κομμουνιστές της Ινδίας!».

ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση αντιπροσωπειών στο Σότσι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Την «αυτονομιστική ατζέντα» και τις «παράνομες πρωτοβουλίες» στη βόρεια Συρία στηλιτεύουν σε κοινό ανακοινωθέν 17 σημείων διπλωματικοί αξιωματούχοι των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» (Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας) για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζονται οι «παράνομες πρωτοβουλίες που υπό το πρόσχημα της τρομοκρατίας» επιδιώκουν «νέες πραγματικότητες» και «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας» της βορειοανατολικής Συρίας. Δεν κατονομάζονται οι πρωταγωνιστές αυτών των κινήσεων, ωστόσο τους φωτογραφίζουν λίγο παρακάτω όταν κάνουν σαφή αναφορά στην παράνομη γεώτρηση και στο λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου, με την επισήμανση ότι τέτοιες δραστηριότητες δεν διακυβεύουν μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας αλλά και την «εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών», σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Τουρκία, που θεωρεί «παρακλάδι του ΡΚΚ» τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό).

Πέρα από τις συνήθεις αναφορές σε «διαβεβαιώσεις» των τριών δυνάμεων σχετικά με τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, υπάρχει για πρώτη φορά σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων σε συριακό έδαφος, που κι αυτές αντιμετωπίζονται ως «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» όχι μόνο της Συρίας αλλά και άλλων χωρών της περιοχής. Οι τρεις δυνάμεις διαβεβαιώνουν επίσης για τη βούλησή τους να εξαλείψουν τους ενόπλους από το «Ισλαμικό Κράτος», την «Αλ Κάιντα» και τα παρακλάδια τους.

Τονίζουν πως «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση» στην περίπτωση της Συρίας και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους σε προσπάθειες για την εξεύρεση «διαρκούς και βιώσιμης λύσης», μεταξύ άλλων και μέσω των διαβουλεύσεων της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που έχει ήδη πραγματοποιήσει 15 γύρους συναντήσεων στη Γενεύη.

Κάνουν σαφή αναφορά επίσης στις επιπτώσεις της πανδημίας στη Συρία, επισημαίνοντας ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους στον συριακό λαό και εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για την εξέλιξη της νόσου. Τονίζουν πως θα πρέπει να χορηγηθεί στη Συρία «διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δίχως εξαιρέσεις, αποκλεισμούς, πολιτικά κριτήρια και προϋποθέσεις».

Ειδικά οι εκπρόσωποι του Ιράν και της Τουρκίας ευχαρίστησαν τη Ρωσία για τη φιλοξενία της 15ης «Διεθνούς Συνάντησης για τη Συρία» στο Σότσι, και αναγγέλλουν ότι η επόμενη θα γίνει στα μέσα του έτους, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Παζάρια για ανταλλαγές αιχμαλώτων Ισραήλ - Συρίας

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα διαδραματίζονταν σκληρά παζάρια ανάμεσα σε Ισραηλινούς, Ρώσους και Σύρους αξιωματούχους, με στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας έπειτα από την πρόσφατη σύλληψη μίας 25χρονης Ισραηλινής (πρώην υπερορθόδοξης Χαρέντι) στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα. Η «κατά λάθος» είσοδος της Ισραηλινής χτύπησε συναγερμό στα επιτελεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, μία αιφνιδιαστική προχτεσινοβραδινή υπουργική σύνοδο και την χτεσινή αποστολή του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ και του ειδικού διαπραγματευτή ομήρων Γιαρόν Μπλουμ στη Μόσχα, ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή της 25χρονης με δύο Σύρους.

Νωρίτερα, το πρωί, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πέντε Ρώσους, μεταξύ τους έναν ύποπτο τζιχαντιστή, και έναν Λίβυο, οι οποίοι επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα της Συρίας προς την Τουρκία.

ΙΡΑΚ
Συντονισμένη αντίδραση για τις ρουκέτες στο Ερμπίλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας εξέδωσαν χτες κοινή ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις νέες επιθέσεις με 14 ρουκέτες που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Διαβεβαίωσαν πως θα «στηρίξουν» την έρευνα των ιρακινών αρχών για τους δράστες της επίθεσης ώστε να τους καταστήσουν «υπεύθυνους». Ανέφεραν επίσης ότι οι επιθέσεις κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού τους «δεν θα γίνουν ανεκτές».

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η σχετικά άγνωστη οργάνωση Awliyaa al-Dam (Φρουροί του Αίματος). Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας το αμφισβήτησαν, θεωρώντας πως πρόκειται για όνομα - βιτρίνα φιλοϊρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών, που επιθυμούν την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής του συνασπισμού από το Ιράκ.

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται οι πιέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την άμεση απελευθέρωση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του περί προσωρινών μέτρων, οξύνοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας και προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες κυρώσεις οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σε λίγες μέρες στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση, θεωρώντας την «αβάσιμη και ωμή παρέμβαση στο έργο του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν - και με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι - να θέτουν το ζήτημα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», πιέζοντας κυρίως τη Γερμανία.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πιστεύει ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» είναι μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη και θα αποφασίσει εάν θα υπάρξουν κυρώσεις προκειμένου να σταματήσει το έργο του αγωγού που ξεκινάει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με τη Γερμανία παζαρεύοντας έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ