ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες

Νέα κινητοποίηση των κατοίκων και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, στην περιοχή Μπαμπακιές στο Αίπος, είπε την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου. Αρνητικοί ήταν το σύνολο των 29 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ενώ υπέρ τάχθηκαν 13 σύμβουλοι.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μάρκος Σκούφαλος, αφού υπενθύμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν και υλοποιούν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τις ευθύνες τους στη λειτουργία των κολαστηρίων, επισήμανε πως έξω από τη ΒΙΑΛ βρίσκονταν τότε, δυστυχώς, μόνο οι δυνάμεις της ΑΔΕΔΥ, φορέων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα μέλη του ΚΚΕ. Ανέδειξε ως κύριο πρόβλημα τις συμφωνίες της ΕΕ που εγκλωβίζουν στα νησιά και στη χώρα τους ξεριζωμένους, τόνισε ότι αυτές πρέπει να καταργηθούν, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να αποσυμφορηθεί άμεσα και δραστικά το νησί. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες παίρνοντας άσυλο είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στις χώρες προορισμού τους με την καταγραφή, ταυτοποίηση και αίτηση ασύλου να γίνονται πριν φθάσουν στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΗΕ. Για όσους φτάνουν εδώ, να γίνονται μονάχα καταγραφή και ταυτοποίηση σε ανθρώπινες συνθήκες και άμεσα να αποχωρούν.

Το λόγο πήραν και οι πρόεδροι της τοπικής Κοινότητας Συκιάδας, Κώστας Μαυρέλος, και Λαγκάδας, Μάρκος Κούνουπας, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τις αποφάσεις των δυναμικών και μαζικών λαϊκών συνελεύσεων των χωριών τους για καμία νέα δομή στο νησί, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους του προβλήματος και τονίζοντας την ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης η καταγραφή, ταυτοποίηση και αίτηση ασύλου να γίνονται στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Π. Νικήτας, στάθηκε αναλυτικότερα στα αίτια των προσφυγικών ροών, τα οποία δεν είναι άλλα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που οργανώνουν και διεξάγουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τις κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του. Σε αυτά τα σχέδια συμμετέχει και η κυβέρνηση, η οποία βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και την προσδοκία του να λάβει κομμάτι από την «πίτα», με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η Κλαίρη Κωστάλα, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε το ζήτημα της απάνθρωπης τοποθεσίας που προτείνεται ως προς τις καιρικές συνθήκες αλλά και την πολιτισμική και οικολογική της αξία, αφού εκεί υπάρχει ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δάση του νησιού.

Απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του «Δικτύου Πολιτών» (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Στάθης, φάνηκε να αντιδρά στην ανάδειξη των αιτιών του Προσφυγικού, που όντως είναι οι πόλεμοι όπως είπε, αλλά τόνισε ότι αυτά αφορούν κάποια άλλη, «φιλολογική συζήτηση» και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, μονάχα, καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα. Με την τοποθέτησή του αυτή συγκάλυψε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και τις συμφωνίες που υπέγραψε ως κυβέρνηση και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, οι οποίες οδήγησαν στον εγκλωβισμό, στη δημιουργία φυλακών στα νησιά καθώς και στην πολιτική βαθύτατης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που γεννούν και αναπαράγουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Ο δήμαρχος, Σ. Κάρμαντζης, προσπάθησε να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας την πρόταση για τις Μπαμπακιές ως τήρηση της ομόφωνης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μια μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 ατόμων.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ρίχνει στο κενό όλες εκείνες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού της Ν. Μηταράκη να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό ειδικά με τους κατοίκους του Χαλκειού, όπου λειτουργεί η δομή της ΒΙΑΛ, με το «τυράκι» του κλεισίματος της ΒΙΑΛ αν βρεθεί νέος χώρος. Ερχεται, επίσης, ως απάντηση των προσπαθειών του ίδιου του υπουργού με διάφορες παρεμβάσεις, να πείσει τον χιώτικο λαό ότι η νέα συμφωνία - μνημόνιο με την ΕΕ θα είναι προς όφελός του. Η απόφαση αυτή μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται και κλιμακώνονται ώστε και πάλι να ανατραπούν αυτά τα σχέδια.

Νέα μαζική κινητοποίηση

Νωρίτερα, κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, παρά το τσουχτερό κρύο, μαζική και δυναμική κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία και γύρω από την πόλη. Στην κινητοποίηση καλούσαν το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου, σωματεία και τοπικοί φορείς. Πήραν δυναμικά μέρος κάτοικοι από τα χωριά Συκιάδα, Λαγκάδα, Βροντάδο και άλλες περιοχές του νησιού. Να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη σε σειρά κινητοποίηση ύστερα από τον συμβολικό αποκλεισμό της περιοχής του Θόλου και την άλλη, ιδιαίτερα μαζική αυτοκινητοπομπή προς το κέντρο της πόλης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Ζητά μέτρα για την προστασία των προσφύγων στο ΚΥΤ στο Βαθύ

Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες για πρόσφυγες - μετανάστες που μένουν στο ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου, ζητά το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία στον ντόπιο πληθυσμό, σε κτίρια καταπονημένα από το σεισμό και τις πρόσφατες βροχές, και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία του πληθυσμού από κτίρια ετοιμόρροπα και μισοκατεστραμμένα εξαιτίας του σφοδρού αέρα, στο Βαθύ υπάρχουν και 3.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ κάτω από άθλιες συνθήκες, σε παραπήγματα, αυτοσχέδιες σκηνές, κυριολεκτικά πεταμένοι στο κρύο και την κακοκαιρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, δήμοι και Περιφέρεια, έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι γνώριζαν εδώ και καιρό για τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο αλλά εξακολουθούν να έχουν αυτούς τους ανθρώπους εκτεθειμένους, αλλά και επειδή όπως όλα δείχνουν προσδοκούν ότι η νέα τους φυλακή στου Ζερβού θα λύσει όλα τα προβλήματα. Λύση όμως δεν είναι ο μόνιμος εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων σε άλλη περιοχή του νησιού και όχι στο Βαθύ, αλλά το να μπορέσουν με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγραφα να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν, και να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία των χωρών τους.

Κυβέρνηση, δήμοι και Περιφέρεια, τώρα κιόλας, χωρίς καμία καθυστέρηση, να πάρουν μέτρα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από το κρύο. Κανένας να μη μείνει σε σκηνές και εκτεθειμένος στον καιρό. Ιδιαίτερη φροντίδα για ευπαθείς ομάδες, εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους. Ζεστό νερό και φαγητό για όλους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας από τον Covid-19 σε πρόσφυγες - μετανάστες, εργαζόμενους στο ΚΥΤ και στον ντόπιο πληθυσμό. Μαζικά και συχνά τεστ. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Κανένα ΚΥΤ, κλειστό ή ανοιχτό - να κλείσει στο Βαθύ. Να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού».

ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Ακατάλληλο το νερό του δικτύου

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας στη Σαμοθράκη έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, καθώς με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι κάτοικοι κλήθηκαν από την Τρίτη 9 Φλεβάρη να διακόψουν μέχρι νεοτέρας την πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης, όπως επίσης τη χρήση του στη μαγειρική και την προσωπική υγιεινή, και πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με εμφιαλωμένο νερό που διατίθεται από το δήμο.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς. Αν και λήφθηκε «για καθαρά προληπτικούς λόγους» όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από το δήμο Σαμοθράκης, σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας «η απόφαση ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική εξάλειψη του προβλήματος, όταν δηλαδή οι τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στο αναφερθέν δίκτυο ύδρευσης θα βρίσκονται μετά από επανειλημμένες αναλύσεις σταθερά εντός των ορίων που καθορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ».

Οι δειγματοληψίες στο νερό πραγματοποιήθηκαν ύστερα από εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Σαμοθράκη, κατόπιν ενημέρωσης της δημοτικής αρχής από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, την Κυριακή 31 Γενάρη. Από τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα του νερού.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμας απέδωσε το πρόβλημα στις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος και στις ζημιές και βλάβες που υπέστη το δίκτυο υδροδότησης από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποιες από τις βλάβες αυτές παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να επιδιορθωθούν, καθώς η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου διαθέτει μόλις έναν εργαζόμενο και έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές βλάβες που σημειώνονται στο μεγάλο υδρευτικό δίκτυο του νησιού.

Το ζήτημα ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Δελής.

Στην Ερώτηση τονίζονται οι σοβαρές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, «που ποτέ δεν διεκδίκησε τα απαραίτητα κονδύλια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση» ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, που να παρέχει άφθονο και υγιεινό νερό, αλλά και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, «που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τους υδάτινους πόρους και το πόσιμο νερό ως εμπόρευμα, με στόχο την εξυπηρέτηση όχι των λαϊκών αναγκών, αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επείγουσες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν πλήρως, να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια του προβλήματος, ώστε να μην επαναληφθεί. Να δοθεί, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας, αλλά και συνολικά της Σαμοθράκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, με υγιεινό, φθηνό νερό για ανθρώπινη χρήση. Και να ενισχυθεί ο δήμος Σαμοθράκης με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του νησιού.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Τετάρτης 10 Φλεβάρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ζήτησε να γίνει ενημέρωση από τον περιφερειάρχη για το ζήτημα, δεδομένης της σοβαρότητάς του, κάτι όμως που αρνήθηκε η περιφερειακή αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ