Copyright 2021 The Associated |
Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 6, αφού προστέθηκαν ένας 71χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο στις Κεχριές στην Εύβοια, μία ηλικιωμένη στο Γαλάτσι επειδή δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα ασθενοφόρο εξαιτίας της ακαταλληλότητας του δρόμου και ένας άστεγος στη Θεσσαλονίκη.
Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι επιδίδονται σε ένα απαράδεκτο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τρίτη μέρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, παραμένουν εκτός λειτουργίας 22 γραμμές μέσης τάσης σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, περίπου 40.000 νοικοκυριά στην Αττική εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται για τις περιοχές Διόνυσο, Αγιο Στέφανο, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ - που υποεκτιμούν το πρόβλημα - χτες το πρωί το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά. Τα στοιχεία αυτά όμως αφορούν μόνο την Αττική, καθώς υπάρχουν δεκάδες χωριά που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε Εύβοια, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου και αλλού.
Νωρίς χτες το πρωί έγινε μία ακόμα κυβερνητική σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι άθλια. Το «μεγάλο στοίχημα» είναι πλέον η ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, μεταθέτοντας για αργά χτες το βράδυ το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης για τη «συντριπτική πλειονότητα» των περιοχών της Αττικής. Ακρως προκλητικά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, με τον Ν. Χαρδαλιά να μιλάει μετά τη σύσκεψη για μία «από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας».
Προκλητικός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, που σε χτεσινή του συνέντευξη και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι, ανέφερε το προηγούμενο των 100 νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι για να πει ότι όλα πήγαν καλά. Στην πραγματικότητα, σε κάθε Μάτι, σε κάθε Μάνδρα, σε κάθε Εύβοια με τους νεκρούς από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020, οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι εγκληματικές και οι όποιοι συμψηφισμοί δεν είναι ικανοί να κρύψουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει συνέχεια στο να αφήνει το λαό απροστάτευτο και αβοήθητο.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που εργατικές - λαϊκές οικογένειες περιμένουν ακόμα το ρεύμα για να ζεσταθούν, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι έχουν στήσει ένα άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» και πρόσθεσε ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι σε εκατοντάδες σημεία στην Αττική δεν υπήρχε καμία δυνατότητα πρόσβασης, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή είναι η αιτία που δεν πρόλαβε ασθενοφόρο να φτάσει στο σπίτι της ηλικιωμένης στο Γαλάτσι, η οποία έχασε τη ζωή της.
Από την πλευρά τους, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, προσπαθώντας να κρύψουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις περικοπές στη συντήρηση, έδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Διοίκηση, επειδή «οι δήμοι δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ».
Η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη, η οποία όμως δεν περιορίζεται στις προληπτικές κοπές των κλαδιών και των δέντρων: Ακόμα χειρότερα, τους τελευταίους μήνες έχουν αποδεχτεί και έχουν ψηφίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας στα οποία συμμετέχουν και σύμφωνα με τα οποία μειώνονται το προσωπικό και η χρηματοδότηση, στο όνομα της εμπλοκής ιδιωτών και ΜΚΟ στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Αλλωστε, αυτά προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία και αυτά ενέκριναν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, όπως για παράδειγμα τα ΒΟΡΕΑΣ (αφορά τις χιονοπτώσεις) ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ κ.λπ. Και όταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προειδοποιούσαν γι' αυτό που έρχεται, πανηγύριζαν για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση του ρόλου τους!
Στο γαϊτανάκι της αθλιότητας μπήκε και η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε με θράσος ότι «δεν υπήρξαν βασικά προβλήματα, όπως εγκλωβισμός οδηγών στο δρόμο», όταν η Ελλάδα για δύο μέρες κόπηκε στα δύο, με απόφαση της κυβέρνησης. Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων έριξε την ευθύνη σε δήμους και δασαρχεία, που ...«πρέπει να συνεννοούνται», όπως είπε.
Εξάλλου, σε άλλη μια κοκορομαχία επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες από τη χιονόπτωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, μίλησε χτες ξανά για «πρωτοφανή κακοκαιρία» και επέλεξε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα (που έβαλε θέμα στη Βουλή) με φωτογραφίες και βίντεο από τη χιονόπτωση το Δεκέμβρη του 2017, με ουρές αυτοκινήτων στην Αθηνών - Λαμίας. Αποσιώπησε έτσι ότι τέτοιες εικόνες επαναλαμβάνονται συνεχώς, επί όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, καθώς προτεραιότητά τους είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού. Εξ ου και οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών...
Μετά από δύο μέρες άνοιξε, χτες τα χαράματα, η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, η οποία είχε κλείσει, αποκόπτοντας την Αθήνα από την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και συσκέψεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.
Χτες το πρωί πάντως υπήρχαν αρκετές διακοπές στην κυκλοφορία στην Αττική. Στις αστικές συγκοινωνίες, σε ορισμένες τοπικές γραμμές, κυρίως στις περιοχές Κηφισιάς, Πεντέλης, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και Φυλής, εντοπίζονταν προβλήματα στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα χωριά του δήμου Ζαγορίου, και τα 46, είναι χωρίς ρεύμα για τρίτη μέρα. Η νέα βλάβη εντοπίζεται στην περιοχή της Ελάτης, ενώ κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
«Οσοι επιδιώκουν να ρίξουν το φταίξιμο στα "ακραία καιρικά φαινόμενα" ή μόνο στην "ανικανότητα" του κρατικού μηχανισμού, αποκρύπτουν την πραγματική και ακραία αντιλαϊκή αιτία (...) της πολιτικής ιδιωτικοποίησης κρίσιμων και αναγκαίων τομέων της λειτουργίας της χώρας από τις κυβερνήσεις που υπηρετούν την "απελευθέρωση της αγοράς", την ανταγωνιστικότητα και τα "θέλω" των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σχετικά με την κατάσταση που ζουν χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τις τελευταίες μέρες.
Τονίζει πως «η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ που θα μας πήγαινε στο μέλλον, μας έφερε με ένα χιόνι δεκαετίες πίσω (...) Οι κυβερνήσεις που προώθησαν την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους, επιδότησαν με δισεκατομμύρια μια σειρά από εταιρείες - παράσιτα, που κερδοσκοπούν πάνω σε ένα αναγκαίο, ζωτικό αγαθό, ενώ την ίδια ώρα το όλο δίκτυο σαπίζει, δεν βελτιώνεται, δεν παίρνονται μέτρα για την αντιμετώπιση ούτε καν αναμενόμενων φυσικών φαινομένων γιατί δεν είναι κερδοφόρα η συντήρηση».
Θέτει δε μια σειρά από ερωτήματα που αποκαλύπτουν το πού οδηγεί η πορεία αυτή: «Με ποιους όρους άραγε συντηρείται από τους εργολάβους το δίκτυο ηλεκτροδότησης αν όχι από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τους; Τι εμποδίζει την αντικατάσταση ενός απαρχαιωμένου και κακοσυντηρημένου ηλεκτρικού δικτύου από ένα σύγχρονο που να μην επηρεάζεται από χιόνι μιας νύχτας, αν όχι το κόστος και η προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών; Σε τι αποβλέπουν τελικά η "απελευθέρωση" της Ενέργειας και ο "ανταγωνισμός" των εταιρειών που την διεκδικούν, αν όχι σε πιο ακριβές παροχές που μάλιστα θα ακυρώνονται με την πρώτη βροχή ή χιόνι; Ποιος ευθύνεται για τη μείωση των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ από 7.117 το 2012, σε 5.997 το 2019;», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ και τονίζει: «Κοροϊδεύουν όταν επιχειρούν να πετάξουν τις ευθύνες για την κοπή των δέντρων η μία υπηρεσία στην άλλη. Τι δεν λένε; Οτι εδώ και ένα χρόνο η ΔΕΔΔΗΕ έχει σταματήσει τις επιθεωρήσεις για τα δέντρα που πρέπει να κοπούν στο όνομα του κόστους».
Σημειώνει πως την ίδια ώρα «η πολιτική χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, της μείωσης του "εργατικού κόστους" και της ανάθεσης σε εργολάβους οδήγησε στην ύπαρξη συνεργείων υποστελεχωμένων, με πολλές ελλείψεις και εργαζόμενους με αυτοθυσία να διακινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους σήμερα μέσα στο χιόνι για μισθούς πείνας, ακόμη και απλήρωτοι και να απολύονται σε λίγες μέρες (...)
Πετάνε χιλιάδες στην ανεργία και δεν δίνουν χρήματα ούτε καν για το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές συντήρησης, αντιμετώπισης βλαβών και καταστροφών που είναι αναμενόμενες και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες.
Γι' αυτό σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές τρεις μέρες μετά, κόσμος ακόμη περιμένει εκχιονιστικά ή συνεργεία να κόψουν τα δέντρα και να επαναφέρουν το ρεύμα», τονίζει το ΠΑΜΕ και σημειώνει πως τα συνδικάτα «σήμερα είναι με τους συναδέλφους μας που καλούνται στις πιο αντίξοες συνθήκες να κάνουν το ακατόρθωτο: Να επισκευάσουν ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».
«Εργοδότες και κυβερνήσεις βάζουν τη ζωή του λαού στο ζύγι του κέρδους, μας ρίχνουν στο σκοτάδι και στο ψύχος για τα κέρδη των λίγων», σημειώνει το ΠΑΜΕ και τονίζει πως «η Ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι φθηνή για το λαό, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Δεν νοείται σήμερα, το 2021, να βρίσκονται στο σκοτάδι νοικοκυριά από μία κακοκαιρία ή από αδυναμία πληρωμής λογαριασμού. Οσο το παραγόμενο αγαθό που λέγεται Ενέργεια το ιδιοποιούνται μια χούφτα παράσιτα, τόσο θα γίνονται και πιο έντονα τα προβλήματα για το λαό». Τέλος, καλεί τα συνδικάτα, το λαό να δυναμώσουν την πάλη τους για να γίνει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό.