ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Πατέντα για να κερδίσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια σε βάρος των αναπήρων

Ως μια «κερδοφόρα αγορά» βλέπουν κυβέρνηση και ΕΕ τους αναπήρους, όπως αποτυπώνει το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής», το οποίο χτες το βράδυ αναμενόταν να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει - με βάση και τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ - τη δημιουργία της «Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες», μια ακόμα «ανεξάρτητη αρχή», η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα έχει ως αποστολή να λανσάρει στους αναπήρους τα εμπορεύματα που παράγουν τα μονοπώλια της ΕΕ, έναντι των ανταγωνιστών τους από ΗΠΑ, Κίνα κ.α.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα στα κείμενα της ΕΕ για το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, όπως αυτό που αναφέρει ότι «η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες, στο δομημένο περιβάλλον, στα προϊόντα θα εξασφαλίσει τη διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εκατό εκατομμύρια αναπήρων που θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα»!

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, η κυβέρνηση με τέτοιες έννοιες, όπως «προσβασιμότητα» κ.ά., ουσιαστικά καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες στους ανθρώπους με αναπηρία, μετατρέπει την ανάγκη τους σε πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ προσπαθεί να υπονομεύσει τις διεκδικήσεις τους.

Αναφέρθηκε ακόμα στην κοροϊδία από τις κυβερνήσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, που τόσα χρόνια κάνουν ότι τάχα παίρνουν μέτρα υπέρ των ΑμεΑ όπως είναι, για παράδειγμα, η υποχρεωτικότητα της Ειδικής Αγωγής, ή η καταπολέμηση της ανεργίας των ΑμεΑ, όμως την ίδια ώρα πετσόκοψαν και πετσοκόβουν επιδόματα αναπηρίας, δικαιώματα, 200.000 ανάπηροι είναι χωρίς την παραμικρή κάλυψη και 90% αυτών που είναι ικανοί για εργασία είναι άνεργοι!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας για το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι είναι «η απανθρωπιά στη "νιοστή+1", στο άπειρο», σημειώνοντας πως πίσω από τις διακηρύξεις κρύβεται η προσπάθεια «να κονομήσουν οι εταιρείες και οι πολυεθνικές της ΕΕ» - στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης εμφάνισε το νομοσχέδιο λίγο - πολύ ως τομή για τους αναπήρους, ενώ απόρησε με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε το νομοσχέδιο, αφού έχουν κοινή αφετηρία την «ευρωπαϊκή πρακτική», ρωτώντας κατ' επανάληψη «πού είναι η αντίρρηση;»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν έβγαλε άχνα για το πραγματικό ζητούμενο του νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα η εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, για να δείξει ότι έχουν διαφωνίες, έστησε τον καβγά με τη ΝΔ για να την κατηγορήσει ότι δεν έχει «μια στρατηγική και πολιτική αναβάθμιση για τα ζητήματα της αναπηρίας» γιατί κάτι τέτοιο «θα προϋπέθετε τουλάχιστον τη δημιουργία ενός υφυπουργείου για ζητήματα αναπηρίας», και άλλα παρόμοια.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στις απολύσεις και διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά, έκαναν χτες εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Συγκεκριμένα, 100 καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και πάνω από 15 χρόνια κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία μέχρι τέλη Μάρτη. Το συγκεκριμένο καθεστώς ομηρίας κρατά εδώ και χρόνια, διατηρήθηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και καλούν σε νέα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που έχει καταγγείλει τις απολύσεις με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, και το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει εργαζόμενους στον δήμο

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου (Ντηνιακός) κατά της δικαστικής απόφασης που έχει δικαιώσει 9 εργαζόμενους στην καθαριότητα. Υποχρεώνει τον δήμο να εκτελέσει την απόφαση και να τους προσλάβει άμεσα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στην αντίστοιχη για τον καθένα θέση.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαϊδαρίου επισημαίνει πως «η δημοτική αρχή του κ. Ντηνιακού όχι μόνο δεν εφάρμοσε την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που ήταν άμεσα εκτελεστέα, αλλά δείχνοντας το αντεργατικό της πρόσωπο εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου οι 9 εργαζόμενοι να μην εργαστούν (έφεση, ασφαλιστικά μέτρα, αίτηση αναστολής, προσωρινή διαταγή). Επίσης, δεν εφάρμοσε 2 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι το ανώτερο όργανο διοίκησης του δήμου και χρησιμοποίησε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία έχει πλασματική πλειοψηφία.

Ομως έπεσε έξω. Λογάριασε χωρίς να γνωρίζει τη δύναμη που έχει το δίκιο των εργαζομένων. Αυτών που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά. Παρά τις μεθοδεύσεις και την αντεργατική - απάνθρωπη συμπεριφορά του κ. Ντηνιακού και των δημοτικών συμβούλων του, οι εργαζόμενοι βγήκαν νικητές και επέστρεψαν στη δουλειά τους με ψηλά το κεφάλι. Η ανάγκη για δουλειά τούς έδωσε δύναμη όλο αυτό το διάστημα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, στην απαξίωση και την απόλυτη άρνηση που δέχονταν από τον κ. Ντηνιακό.

Συγκλονιστική όμως ήταν και η στήριξή τους από το Σωματείο Εργαζομένων, συνδικάτα, μαζικούς φορείς της πόλης μας, καθώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία των Χαϊδαριωτών που εξέφραζαν με διάφορους τρόπους τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους (...) Αυτή η νίκη δίνει το παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος (...)

Η συμβολή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων ήταν καθοριστική και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα δικαστήρια και σε όλες τις διαδικασίες, για να κερδίσουν το αυτονόητο, τη δουλειά τους για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

ΥΓ: Την ώρα που ο κ. Ντηνιακός, εύχαρις, έβγαζε selfie μπροστά στην καρδιά του βουνού, οι καρδιές των 9 οικογενειών χτυπούσαν δυνατά από την αγωνία περιμένοντας τη δικαστική απόφαση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεργασία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα της τηλεργασίας οργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και Σωματεία Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, «Mellon», «First Data», «Cosmote - eValue», «Forthnet - Netmed», «Vodafone - 360 Connect», η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Τα συνδικάτα, στους κλάδους των οποίων η τηλεργασία χρησιμοποιείται κατά κόρον, αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της, απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για τη γενίκευση και μονιμοποίησή της, και προβάλλουν αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Κλιμακώνει τις αγωνιστικές παρεμβάσεις

Κλιμακώνει την αγωνιστική δράση του το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων για τα οξυμένα προβλήματα στον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 18/2 οργάνωσε κινητοποίηση - παρέμβαση σε γραφεία δικηγορικής εταιρείας. Αντιπροσωπεία του προσωρινού ΔΣ του Σωματείου συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας, απαιτώντας να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση δικηγόρου, αλλά και τις αποφάσεις για περικοπή του 25% του μισθού των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων και για εργασία μια βδομάδα λιγότερη για τον τρέχοντα μήνα. Το Σωματείο ξεκαθάρισε στη διοίκηση της εταιρείας ότι δεν θα επιτρέψει να φορτωθεί η χασούρα στις πλάτες των εργαζομένων, όπως άλλωστε το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία δεν μοιράστηκε με τους εργαζόμενους τα κέρδη της.

Η διοίκηση της εταιρείας, προκλητικά, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της και επικαλέστηκε ότι η μείωση 25% του μισθού ήταν «αναγκαστική», εκτοξεύοντας ουσιαστικά απειλές μαζικών απολύσεων σε περίπτωση άρνησης της μείωσης, στο όνομα της «πολύ κακής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας». Υστερα από πιέσεις του Σωματείου, ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει τα ποσά των μειώσεων, όταν «ορθοποδήσει» η εταιρεία.

Επίσης, το Σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών (ΣΔΕΕ) στις 19/2. Αντιπροσωπεία του προσωρινού ΔΣ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΔΕΕ. Αναφέρθηκε στο πλήθος καταγγελιών για εργοδοτικές αυθαιρεσίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο και απαίτησε άμεσα να παρθούν μέτρα για την υπεράσπιση των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων, για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Το Σωματείο απευθύνει «πλατύ κάλεσμα στους συναδέλφους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους για συλλογική οργάνωση και πάλη, για να μπει φρένο στις απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Εκδήλωση για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές

Η ΔΑΣ ΟΤΑ οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών των δήμων. Απαραίτητοι για τους δημότες. Ομηροι και απαξιωμένοι από κυβερνήσεις και δημάρχους».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/2 στις 7 μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά στο link: https://youtu.be/4M1qEx34d0g.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν: Η Ελένη Καμαρινοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων και εργαζόμενη στις κοινωνικές δομές. Ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Συνδικαλιστικά στελέχη από συλλόγους και σωματεία των Κοινωνικών Δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ