ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην τηλεργασία και στα σχέδια για μονιμοποίησή της

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας από τις αντιπροσωπείες των συνδικάτων
Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας από τις αντιπροσωπείες των συνδικάτων
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες συνδικάτων της Αττικής, από κλάδους όπου κατά κόρον εφαρμόζεται η τηλεργασία.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, η Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Mellon», «First Data», «Cosmote - eValue», «Forthnet - Netmed» και «Vodafone - 360 Connect», ενώ συμμετείχε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«Ολο αυτόν τον χρόνο, οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες που έχει η τηλεργασία στη δουλειά τους και στα δικαιώματά τους, στη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους», τονίζουν στο κοινό υπόμνημά τους τα σωματεία.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση στέρησε από τους εργαζόμενους γονείς σε τηλεργασία ακόμα και την άδεια ειδικού σκοπού. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους να πασχίζουν να τα φέρουν ταυτόχρονα πέρα με τη δουλειά από το σπίτι, τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών, αλλά και την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Την ίδια στιγμή, η τηλεργασία αυξάνει την εντατικοποίηση και επεκτείνει το ωράριο, αξιοποιείται για να συνεχίζουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κατά τη διάρκεια αργιών, αλλά και σε μέρες κανονικής ή ακόμα και αναρρωτικής άδειας.

Στο αντεργατικό νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις και για την παγίωση της τηλεργασίας

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων, εκπρόσωποι του υπουργείου επιφυλάχθηκαν σχετικά με την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους τηλεργαζόμενους. Επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει την τηλεργασία, με ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Ετσι, δίπλα στα νέα χτυπήματα στο 8ωρο, στην κυριακάτικη αργία, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει μία ακόμα κομβική μορφή «ευέλικτης» δουλειάς στο οπλοστάσιο της εργοδοσίας.

«Για τους εργαζόμενους εκσυγχρονισμός και πρόοδος δεν είναι η δουλειά χωρίς ωράριο, η διαθεσιμότητα στην εργοδοσία 24 ώρες το 24ωρο, η πλήρης ανατροπή της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Πρόοδος είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής "ευελιξίας", οι μισθοί και τα δικαιώματα με βάση τις ανάγκες», ξεκαθάρισαν τα σωματεία και κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα σχέδια παγίωσης της τηλεργασίας.

Τροπολογία στο «παρά πέντε» της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας

Στο «παρά πέντε» της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων, τρεις μέρες πριν βρεθούν «ξεκρέμαστοι» όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανανεώνεται έως τις 28/2/2022 η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, χωρίς να εξετάζεται η συμπλήρωση των απαιτούμενων 50 ενσήμων.

Και από αυτήν τη ρύθμιση βέβαια μένουν εκτός οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι που δεν διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα την προηγούμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα πρόσκαιρα «μπαλώματα», το αναφαίρετο δικαίωμα στην πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο με τον αριθμό των ενσήμων που συγκεντρώνει κάθε εργαζόμενος το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Οι προϋποθέσεις της συμπλήρωσης ενός ελάχιστου αριθμού ενσήμων αφήνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Ειδικά φέτος το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί μαζί με την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 80.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι που έκαναν μονομερείς δηλώσεις για την ένταξή τους στην αναστολή κινδύνευσαν να μείνουν ανασφάλιστοι, καθώς το κράτος δεν κατέβαλε έγκαιρα, όπως προβλεπόταν από τις σχετικές ρυθμίσεις, τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, να δώσει διθυραμβικό τόνο στην αυτονόητη διάταξη, ισχυριζόμενος πως «η κυβέρνηση δείχνει την οφειλόμενη ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη ζωή τους»...

Με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν εντάξει μέρος ή το σύνολο των υπαλλήλων τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», παρατείνοντας την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τις 31/3/2021.

Η κυβέρνηση δεν ξεμπερδεύει με το αυτονόητο

«Ο αγώνας μας, οι κινητοποιήσεις μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλιστεί το αυτονόητο μέσα σε συνθήκες πανδημίας!», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σχολιάζοντας την κυβερνητική ρύθμιση.

Οπως προσθέτει, η κυβέρνηση «δεν ξεμπερδεύει με το να διασφαλίζει το αυτονόητο, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας» και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Επιστροφή στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Ενταξη στον «μηχανισμό στήριξης» όσων εργαζομένων έχουν αποκλειστεί (εποχικοί στον επισιτισμό, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων). Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού. Ενίσχυση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης σε εργοστάσιο για να μη σταματήσει η παραγωγή στο χιονιά!

«Την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας της ΔΕΛΤΑ, τα απάνθρωπα και εξαντλητικά ωράρια που επέβαλε στους εργαζομένους της στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου, μέσα στο χιονιά και τις αντίξοες συνθήκες, με μοναδικό σκοπό να μη σταματήσει η κερδοφορία της», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συνδικάτο και εργαζόμενους, το εργοστάσιο δουλεύει τρεις βάρδιες: Η απογευματινή βάρδια (3 μ.μ. - 11 μ.μ.) της Δευτέρας 15/2, παρότι η κυβέρνηση είχε κλείσει την Εθνική οδό από τις 7 μ.μ., ενημερώθηκε από προϊστάμενο ότι τα λεωφορεία με την επόμενη βάρδια θα έρθουν κανονικά, ωστόσο αυτά δεν ήρθαν ποτέ! Οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας όχι μόνο δεν έφυγαν στην ώρα τους, αλλά κλήθηκαν να δουλέψουν από 16 μέχρι και πάνω από 20 ώρες συνεχόμενα! Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν στις 11 το πρωί της Τρίτης και άλλοι το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με άλλες βάρδιες, την Τρίτη και την Τετάρτη...

Η εργοδοσία επέβαλε τις διπλοβάρδιες χωρίς ποτέ να ενημερώσει επίσημα και να δώσει εξηγήσεις στους εργαζόμενους.

Για όλα τα παραπάνω το κλαδικό Συνδικάτο έχει κάνει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 17/3.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοτών, το Συνδικάτο καταγγέλλει «τη γύμνια και τις τεράστιες ελλείψεις στο σχεδιασμό και στις υποδομές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (...) Υπεύθυνη είναι και η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ, η οποία ούτε στιγμή δεν σκέφτηκε, ενώ γνώριζε τα προβλήματα, να σταματήσει την παραγωγή, γιατί αυτό θα μείωνε τα κέρδη της. Γι' αυτούς, οι ανάγκες της αγοράς και τα εκατομμύρια που κερδίζουν από τον δικό μας τον ιδρώτα είναι πιο σημαντικά από τη ζωή μας, την υγεία μας, την ασφάλειά μας».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους όλου του κλάδου, το Συνδικάτο καλεί να μη σκύβουν το κεφάλι απέναντι σε τέτοιες απαράδεκτες πιέσεις και τακτικές από την εργοδοσία, να δώσουν απάντηση με συσπείρωση στο κλαδικό Σωματείο τους.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ. την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι».

-- Στις 6 μ.μ. την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

«Τα μαγικά μαξιλάρια» στις «Αγριόχηνες»

Το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν το ταξίδι τους οι «Αγριόχηνες», η παιδική εκπομπή στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Η εκπομπή μεταδίδεται από το webradio του ΠΑΜΕ και από τον ραδιοφωνικό σταθμό «904 FM» στη Θεσσαλονίκη, κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.

Αυτό το Σάββατο θα ακουστεί το πρώτο μέρος του παραμυθιού «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά. Το παραμύθι θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την αφήγηση του δεύτερου μέρους.

Μπορείτε να βρείτε τις προηγούμενες εκπομπές στη διεύθυνση https://pamehellas.gr/category/greek-categories/radiofono/politistikes-ekpompes

Για να επικοινωνήσετε με την εκπομπή στείλτε e-mail στο agriochines@gmail.com

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
Εστειλε περιπολικό σε σπίτι εργαζόμενου που ζήτησε αναρρωτική!

Τη δημοτική αρχή Λυκόβρυσης - Πεύκης καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, «για το απαράδεκτο περιστατικό τρομοκράτησης συναδέλφου εργαζόμενου στο Πράσινο».

Οπως αναφέρει, στις 16/2 «περιπολικό της αστυνομίας εμφανίστηκε έξω από το σπίτι του συναδέλφου, σε κεντρικό σημείο της Πεύκης, και αφού φώναξε το ονοματεπώνυμό του από τα μεγάφωνα του περιπολικού, ζητώντας του να κατέβει κάτω, διαπομπεύοντάς τον, του διαμήνυσε να πάει την επόμενη μέρα στη δουλειά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του αστυνόμου κατ' εντολή του δημάρχου και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας. Ο συνάδελφος, που δούλευε μέχρι εξαντλήσεως την ίδια μέρα, είχε δηλώσει αναρρωτική άδεια στην υπηρεσία για την επόμενη. Προς τιμήν του, ζήτησε γραπτή εντολή, και καθώς δεν του δόθηκε, αρνήθηκε».

Το πρωτοφανές περιστατικό, σημειώνει το Σωματείο, δεν είναι το μόνο, καθώς ο ίδιος αντιδήμαρχος στις 18 και 19 Φλεβάρη «απαιτούσε από τους συναδέλφους που εργάζονται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ να ανέβουν στο γερανοφόρο όχημα του δήμου και να κλαδέψουν δέντρα, κάτι που σαφώς δεν προβλέπεται, ζητούσε δηλαδή από προσωπικό που δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα». Την ίδια ώρα, η υπηρεσία περιβάλλοντος του δήμου τις μέρες της κακοκαιρίας «έστελνε με SMS βάρδιες σε εργαζόμενους, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και τις 64 ώρες συνεχόμενης εργασίας», με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα ύπνου...

Το Σωματείο επισημαίνει πως «η λειτουργία του δήμου μας ως επιχείρησης και ο προσανατολισμός στις εργολαβίες από τις δημοτικές αρχές (...) έχουν οδηγήσει στη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών του και στην αδυναμία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δημοτών». Και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση, ούτε να περάσει το κλίμα τρομοκρατίας στους συναδέλφους».

Πέθανε ο συνδικαλιστής Α. Κολλάς

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του συνδικαλιστή Ανδρέα Κολλά, πρώην πρόεδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στην οικογένεια και τους οικείους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ