ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Στον πάτο οι μισθοί, απογειώνεται η «ευελιξία»

Ενας στους πέντε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (20%) είχε πέρυσι μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ μεικτά, σχεδόν ένας στους δύο (48%) είχε μισθό μέχρι 800 ευρώ μεικτά, ενώ παράλληλα σε καθεστώς υποαπασχόλησης αναγκάζεται να εργάζεται ένας στους τρεις μισθωτούς!

Η τραγική αυτή κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας αποτυπώνεται στο ετήσιο τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», με βάση τις καταστάσεις προσωπικού που υποβάλλουν κάθε χρόνο ηλεκτρονικά οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης, το 2020 410.265 μισθωτοί, το 20% του συνόλου τους, είχαν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά. Από τα ποσά αυτά πρέπει να αφαιρεθεί περίπου το 15% των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για σύνταξη, ανεργία και τον κλάδο Υγείας. Από 501 έως 600 ευρώ μεικτά λάμβαναν 63.662 μισθωτοί (3,1%), από 601 έως 700 ευρώ 246.955 μισθωτοί (12,04%) και από 701 έως 800 ευρώ 263.171 μισθωτοί (12,83%).

Ετσι, 984.053 μισθωτοί σε σύνολο 2.051.025 ή το 47,97% είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 800 ευρώ μεικτά. Ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.050,3 ευρώ, από τα οποία, πέραν του 15% των ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να αφαιρεθεί και ο φόρος που αναλογεί. Ενδεικτικό της γενικότερης καθήλωσης των μισθών είναι και το στοιχείο ότι πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά λάμβαναν μόλις το 8,2% των μισθωτών.

Παράλληλα σπάει κόκαλα και η «ευελιξία», καθώς η υποαπασχόληση με τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία αφορά 3 στους 10 μισθωτούς. Συγκεκριμένα, μέχρι 20 ώρες τη βδομάδα απασχολούνται 364.708 μισθωτοί (17,78%), ενώ άλλοι 259.939 μισθωτοί (12,67%) από 20,1 έως 35 ώρες τη βδομάδα. Πάνω από 35 ώρες (πλήρη απασχόληση) εργάζονται 1.426.378 μισθωτοί ή μόλις το 69,54% του συνόλου.

Μόλις 672 επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους η καθεμιά απασχολούν συνολικά 558.253 μισθωτούς ή το 25,9% του συνόλου. Ακόμα 3.863 επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως και 249 εργαζόμενους συγκεντρώνουν 378.785 μισθωτούς ή 17,6% του συνόλου. Δηλαδή μόλις 4.535 επιχειρήσεις (1,62% του συνολικού τους αριθμού) συγκεντρώνουν το 43,5% του εργατικού δυναμικού των μισθωτών.

Οσον αφορά την απασχόληση, οι κλάδοι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη είναι του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών εστίασης και του χονδρεμπορίου. Συγκεκριμένα, στο λιανικό εμπόριο το χρόνο που πέρασε εργάζονταν 282.739 μισθωτοί (13,39%), στην εστίαση 229.597 (10,87), στο χονδρικό εμπόριο 207.516 (9,83%) και ακολουθούν η Εκπαίδευση με 103.851 μισθωτούς Ιδιωτικού Δικαίου (4,92%), η βιομηχανία τροφίμων με 97.011 μισθωτούς (4,59%) και οι δραστηριότητες Υγείας με 79.768 μισθωτούς (3,73%). Στους έξι αυτούς κλάδους συγκεντρώνεται σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό, και συγκεκριμένα το 47,38% του συνόλου των μισθωτών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Υπογραφή ΣΣΕ, καμία περικοπή σε μισθούς και ρεπό

Κινητοποίηση χτες έξω από τα γραφεία του Οργανισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι του Οργανισμού, απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ, επιστροφή της μείωσης του μισθού τους, καμία περικοπή των ρεπό, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των ίδιων και των επιβατών. Στη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της οδού Παπαναστασίου μπροστά από τα γραφεία του ΟΑΣΘ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι αντί της υπογραφής ΣΣΕ προχωρά σε μονομερείς περικοπές, καταργώντας θεσμικές και μισθολογικές κατακτήσεις τους. Με τις νέες περικοπές που επιβλήθηκαν, η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, από το -25% όπου τις άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν να ξεπερνούν το -40%! Ταυτόχρονα η διοίκηση τους μειώνει αυθαίρετα και τα ρεπό και επαναφέρει ουσιαστικά την 6ήμερη εργασία, εφαρμόζοντας ένα αλλοπρόσαλλο σύστημα εργασίας, που διαλύει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες αφήνονται εκτεθειμένοι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα νέα κρούσματα σε εργαζόμενους, αλλά και από τις καταγγελίες ότι δεν γίνεται απολύμανση των λεωφορείων.

Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ ΟΑΣΘ τις προηγούμενες μέρες είχε καταγγείλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι:

-- Προμηθεύτηκε με leasing λεωφορεία άκρως ακατάλληλα, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας, που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός, καθώς η επιβίβαση - αποβίβαση των επιβατών γίνεται από μία μόνο πόρτα.

-- Σε λεωφορειακές γραμμές με μεγάλο φόρτο επιβατών, όπου θα έπρεπε να υπάρχουν αρθρωτά λεωφορεία (διπλά), κυκλοφορούν κανονικά (μονά).

-- Παραμένει το πρόβλημα της συνεχούς μετακίνησης των οδηγών από γραμμή σε γραμμή, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον περιορισμό της διασποράς και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

-- Παραμένει ελλιπής έως ανύπαρκτη η απολύμανση των χώρων αναμονής των εργαζομένων στα τέρματα, αλλά και των λεωφορείων στο τέλος της βάρδιας.

Παράλληλα, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε παροπλισμό του στόλου των οχημάτων, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προσλήψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα εμπόδια στο να διατεθούν επιπλέον μέσα για την πύκνωση των δρομολογίων ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης για το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Χανίων για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι της περιοχής έκαναν, την περασμένη Παρασκευή, τα Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το τοπικό παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Αντιπροσωπεία των τριών σωματείων συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους οποίους κατέθεσε υπόμνημα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Εκτός από τη στήριξη στα αιτήματά τους, τα Σωματεία διεκδικούν από τη δημοτική αρχή μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη δυσκολία να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε η δέσμευση ότι το υπόμνημα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Οι εργαζόμενοι αυτό το διάστημα καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα "σπασμένα" και να φορτωθούν τα βάρη μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες απολαμβάνουν πακτωλούς επιδοτήσεων και ελαφρύνσεων από το κράτος», τονίζουν τα σωματεία και επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν «τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς» με επίκεντρο τα αιτήματα για τη στήριξη των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία αύριο από τους ξεναγούς

Σε διαμαρτυρία αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., μπροστά στο Ηρώδειο, καλούν οι ξεναγοί, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις καλούν τους εργαζόμενους στον Τουρισμό (διπλωματούχους ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στα ξενοδοχεία) αλλά και στον Πολιτισμό να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις
  • Εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στις απολύσεις. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 100 εργαζόμενοι που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και πάνω από 15 χρόνια, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/3 και δεν ανανεώνονται. Οι εργαζόμενοι οργανώνουν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο την Πέμπτη 4/3, στις 10 π.μ., όπου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Στο πλευρό τους βρίσκονται το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τα αιτήματά τους μετέφερε στη Βουλή ο Χρήστος Κατσώτης, κατά την πρόσφατη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.
  • Με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της «Vodafone» στο Χαλάνδρι και παρέμβαση στο κατάστημα στην οδό Σταδίου απάντησαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπών θυγατρικών, στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Στο στόχαστρο των απολύσεων βρέθηκαν 17 εργαζόμενοι που δούλευαν σε έργα της «Cyta», εταιρεία που εξαγοράστηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη «Vodafone». Αφού «ξεζούμισε» τους εργαζόμενους μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, τους ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι απολύονται, στέλνοντας μάλιστα το σχετικό έγγραφο με ...κούριερ, καθώς δουλεύουν με τηλεργασία. «Παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας, που αξιοποίησε την απομόνωση των συναδέλφων, με μοχλό την τηλεργασία, εκβιάζοντάς τους, υπήρξαν συνάδελφοι που δεν υπέκυψαν, δεν υπέγραψαν παραίτηση ή απόλυση, διεκδικώντας και υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εργασία», τονίζει το ΣΕΤΗΠ. Και διεκδικεί όλοι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν σε συναφή με το αντικείμενό τους έργα, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή ή χειροτέρευση των όρων δουλειάς.
  • Τη διοίκηση της «New Sia Greece» (πρώην «First Data») που χτες απέλυσε 6 εργαζόμενους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι απολυμένοι συνάδελφοι, αναφέρει, δούλευαν «για πάνω από 15 χρόνια στην εταιρεία, κάποιοι με χρόνια προβλήματα υγείας και σοβαρές παθήσεις» - που ορισμένες πιθανόν «προκλήθηκαν από τη φύση της δουλειάς» - και επιπλέον κάποιοι «ήταν έτοιμοι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα! Κι όλα αυτά με το αστείο πρόσχημα της "μείωσης της δουλειάς". Την ίδια ώρα ζητάνε καθημερινά υπερωρίες, ανακοινώνουν νέο τμήμα και ζητούν άτομα για τη στελέχωσή του και μας ανακοινώνουν αύξηση κερδών!». Το σωματείο απαιτεί την ανάκληση των απολύσεων και να μη γίνει άλλη. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 26/2 πραγματοποίησε στάση εργασίας, ενώ έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 29/3.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΗΜ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Δύο εργατικά ατυχήματα στη «Μόρνος ΑΕ»

Δύο εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο της «Μόρνος ΑΕ» στη Θήβα καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος».

Σύμφωνα με το σωματείο, την Πέμπτη 25/2, χειριστής μηχανής, προσπαθώντας να αποκαταστήσει πρόβλημα διακοπής παροχής υλικού, τραυματίστηκε στα πλευρά και το πόδι, όταν η μπλούζα του «πιάστηκε» στον περιστρεφόμενο άξονα μηχανής. Τον εργαζόμενο απεγκλώβισε συνάδελφός του. Το σωματείο καταγγέλλει ότι δεν υπήρχαν προστατευτικό κάλυμμα στον άξονα καθώς και μπουτόν ασφαλείας για το σταμάτημα της μηχανής. Τονίζει μάλιστα ότι τα αίτια για το ατύχημα «βρίσκονται στο πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα, στην ελλιπή συντήρηση και την εντατικοποίηση της εργασίας». Την επόμενη μέρα συνέβη δεύτερο εργατικό ατύχημα, όταν χειριστής μηχανής τραυματίστηκε στο δάχτυλο, στον οποίο έγιναν συρραφή και τοποθέτηση νάρθηκα.

Το σωματείο απαιτεί τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των εργαζομένων, καθώς και τον ενδελεχή έλεγχο των μηχανών και των εγκαταστάσεων του εργοστασίου για τον εντοπισμό πηγών κινδύνου.

Διαδικτυακή σύσκεψη

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., καλώντας συνδικαλιστές και σωματεία του κλάδου να πάρουν μέρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ