ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑ, που πέθανε στις 19/2/2021, η αδερφή της Σοφία Μάνεση - Μπούρικα, τα ανίψια της Δημήτρης Καγιάς, Μαρία Μάνεση - Παγώνη και Χρήστος Παγώνης και η εγγονή της Γεωργία Καγιά προσφέρουν μέσω της ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των ιδιόκτητων γραφείων της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στη Χαλκίδα, από 500 ευρώ ως δεύτερη δόση.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ και της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗ, η οικογένειά τους προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Διρφύων - Μεσσαπίων.

***

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφου ΝΟΡΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ, που πέθανε πριν από λίγες μέρες, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και εύχομαι καλή επιτυχία στο 21ο Συνέδριό του.

Νώντας Στρατόπουλος

  • Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης και συναδέλφου μας ΝΟΡΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ, που χάσαμε ξαφνικά το Σάββατο 6 Φλεβάρη, προσφέρουμε αντί για λουλούδια 80 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ξανθή Αντωνίου, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Κική Σκαφίδα

***

ΦΩΤΟ

Η ΙΣΜΗΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 9 Φλεβάρη 2021, γεννήθηκε στο Θρυλόριο Κομοτηνής το 1947 από γονείς αντάρτες του ΔΣΕ και στελέχη του ΚΚΕ. Σε πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά, στη Βουλγαρία και από εκεί στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, Γιώργο Σπυριδωνίδη, καθώς ο αγώνας για μια ελεύθερη Ελλάδα τον οδήγησε στο βουνό, όπου και σκοτώθηκε το 1948. Στην πολιτική προσφυγιά μεγάλωσε με τη μητέρα της και τον θετό της πατέρα, Λάζαρο Σπυρόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ και συγγραφέα του βιβλίου «Τετράδια Φυλακής». Η οικογένειά της την εμπότισε με την αγάπη για την πατρίδα αλλά και για το Κόμμα, καθώς και με την πίστη για την αναγκαιότητα μιας δίκαιης κοινωνίας.

ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μετά από 25 χρόνια στη Ρουμανία, η πίστη σε ψεύτικες υποσχέσεις για τη δυνατότητα γρήγορης μετεγκατάστασής της στην Ελλάδα την έφερε στο Δυτικό Βερολίνο, με συνέπεια να εγκλωβιστεί εκεί και να αρχίσει να κάνει κάθε λογής δουλειά. Οπως η ίδια έλεγε, έγινε μέλος του ΚΚΕ όταν έζησε στο πετσί της τι σημαίνει καπιταλισμός μέσα στα εργοστάσια του Δυτικού Βερολίνου.

Πιστή στο Κόμμα μέχρι τέλους, νοιαζόταν για το σύνολο αλλά και για κάθε σύντροφο ξεχωριστά. Το σπίτι της αποτελούσε σταθμό για κάθε νέο μετανάστη, για κάθε νέο σύντροφο και συντρόφισσα. Η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή και η ίδια πάντα πρόθυμη να προσφέρει. Η αγάπη της για μια άλλη κοινωνία και η ζωή της μακριά από την πατρίδα την έκαναν να κατανοήσει στην πράξη τη σημασία του διεθνισμού. Στα πρόσωπα των νέων σε ηλικία κομμουνιστών έβλεπε την απελευθέρωση όλης της ανθρωπότητας.

Η αγάπη της για τους ΚΝίτες ήταν μεγάλη αλλά και αντίστροφα... Στην είδηση του θανάτου της, νεαρή ΚΝίτισσα από το Βερολίνο έγραψε για τη σ. Ισμήνη: «Σαν κερί που η φλόγα του έσβησε έφυγες και εσύ από τη ζωή. Αυτό το βράδυ θα ταξιδεύεις σε μονοπάτια άγνωστα αλλά δεν θα φοβηθείς... - έτσι κι αλλιώς ήσουν πάντα λάτρης των ταξιδιών - Οχι, δεν θα φοβηθείς γιατί θα μας κρατάς στην πελώρια αγκαλιά σου. Παρέα θα βαδίζουμε για να χτίσουμε την κόκκινη Γη. Φεύγοντας, μας αφήνεις ως παρακαταθήκη την πίστη και την αγάπη σου για το Κόμμα. Εσύ η ίδια επέλεξες τον δρόμο του αγώνα με την κόκκινη σημαία και τη γροθιά ψηλά. Το κερί λιώνει, όμως η φλόγα σου, συντρόφισσα, δεν θα σβήσει από τις ψυχές μας! Καλό ταξίδι - να χαμογελάς και να προσέχεις...».

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η ανιδιοτέλειά της και η αγάπη της για το ΚΚΕ φάνηκαν περίτρανα τη στιγμή που, δωρίζοντας στο Κόμμα το σπίτι της στη Φλώρινα, δήλωσε ότι «στην αρχή το σκεφτόμουν, αλλά τώρα νιώθω τύψεις που δεν το έκανα νωρίτερα».

Η σ. Ισμήνη «έφυγε» από τη ζωή με τη σκέψη στους αγώνες που θα έρθουν και στους τρόπους της δικής της προσφοράς, τόσο στο Κόμμα όσο και στον αγώνα για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία. Τα βαθιά τους συλλυπητήρια εκφράζουν και οι σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στο Βερολίνο.

Στη μνήμη της οι σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο προσφέρουν στο Κόμμα ως πρώτη δόση 450 ευρώ. Επίσης ο Παναγιώτης και η Υβέτ Μαρούγκα από τη Λειψία προσφέρουν στη μνήμη της 50 ευρώ.

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΙΣΜΗΝΗΣ ΣΠΥΡΩΝΙΔΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 9 Φλεβάρη 2021, ο σύντροφος Βασίλης Τζήκας προσφέρει 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ευόσμου. Παιδί μαχητών του ΔΣΕ, βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία στην πολιτική προσφυγιά, ενώ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια ζούσε στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε ως βιομηχανική εργάτρια. Παλικαρίσια και στην τελευταία μάχη της ζωής της, μιλούσε για τους αγώνες που θα έρθουν αλλά και για το πώς η ίδια θα συνεχίσει να προσφέρει στο Κόμμα και στην υπόθεση της αλλαγής της κοινωνίας.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ. Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Φαλάνης.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των φίλων και συναδέλφων μου του δήμου Κορυδαλλού: ΣΩΤΗΡΗ ΛΑΚΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΥΣΑΛΗ (φωτ.), ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (φωτ.), ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΟΥΤΑ, ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΚΑΚΗ (φωτ.), και για όλα τα παιδιά που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δήμο Κορυδαλλού, προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΥΓΕΡΟΣ
Ο φίλος και συνάδελφός τους Αρίστος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας γιου ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΝΑ, προσφέρουμε στο Κόμμα το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

Οι γονείς του

***

ΦΩΤΟ

Με τον ΘΟΔΩΡΗ ΑΥΓΕΡΟ συνδεθήκαμε ως σύντροφοι στο Κόμμα αλλά και ως οικογενειακοί φίλοι. Παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη μου στιγμές που περάσαμε μαζί μέσα από τη συμμετοχή μας σε δράσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και σε κομματικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Ο ίδιος, η συντρόφισσά του Κατερίνα και τα κορίτσια του με φιλοξένησαν πολλές φορές, τόσο στο Περιστέρι όσο και στην Αρκαδία, τόπο καταγωγής τους. Η είδηση του θανάτου του μου προκάλεσε βαθιά θλίψη. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Γεια σου Θοδωρή, θα σε θυμάμαι για πάντα. Στη μνήμη του προσφέρω στο Κόμμα του Θοδωρή και στο Κόμμα μου το ποσό των 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Ροδόπης.

Πέτρος Τεπερίδης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ξαδέλφου μου, ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ, γιατρού, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτή και για πολλά χρόνια πρόεδρου των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου», δίνω για ενίσχυση του Κόμματος 50 ευρώ, μέσω του Τομέα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ουρανία Βολονάκη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου πατέρα ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΜΑΝΟΥΗΛ (1925 - 1988), που γεννήθηκε στη Σάμο και έζησε στη Γλυφάδα, προσφέρω μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας του ΚΚΕ 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Η κόρη του Χριστοφή Ειρήνη

***

ΦΩΤΟ

Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΙΑΚΑ - ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ του Γεωργίου και της Ελένης γεννήθηκε στον Αιμιλιανό Γρεβενών στις 25 Μαρτίου 1932.

Από το 1947 συμμετείχε στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Το 1949 ως πολιτικός πρόσφυγας βρέθηκε στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Εκεί τελείωσε Τεχνική Σχολή ως τορναδόρος και εργάστηκε έως το 1979, όταν και επαναπατρίστηκε.

Ολη της τη ζωή έμεινε πιστή στα ιδανικά του Αγώνα και της Δικαιοσύνης.

Ως τιμή σε εκείνη, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της καταβάλλουν ως οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» ο πολυαγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ. Μέχρι την τελευταία του πνοή πάλευε αταλάντευτα στο πλευρό του ΚΚΕ, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟΒ Πετρούπολης 200 ευρώ στη μνήμη του.

***

ΦΩΤΟ 3

Στην ιερή μνήμη και τιμή των παππούδων μου, ΗΛΙΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ και ΛΕΟΝΤΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ, και του παππούλη μου ΣΑΒΒΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, προσφέρω 300 ευρώ στο ΚΚΕ μας.

Ο παππούς μου ο Ηλίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (στο μέτωπο του Καρς) έχασε τον πρωτογιό του και τον μικρότερο αδελφό του. Στην πορεία της προσφυγιάς έχασε δύο κόρες και στην Ελλάδα το 1922, στην καραντίνα, έχασε τη γυναίκα του. Στο Μεταλλικό του Κιλκίς έφτασε το 1923 με το 15χρονο στερνοπαίδι του τον Στυλιανό (Στύλο), τον οποία στήριξε υπεράνθρωπα για να δημιουργήσει μαζί με την γυναίκα του, την Μαρία, μια πολύτεκνη οικογένεια αγωνιστών. Πέθανε το 1943 από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στις 17 του Μάη, ευτυχώς πριν να δει τη δολοφονία του Στύλου από τους συνεργάτες των κατακτητών το 1947.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ
Ο παππούλης ο Σάββας έχασε τον 26χρονο μοναχογιό του ανήμερα της Παναγίας το 1944 (δολοφονία από συνεργάτες των Γερμανών) και ο ίδιος με απόφαση του στρατοδικείου Κιλκίς καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1947.

Ο παππούκας μου ο Λεοντής έχασε τη γυναίκα του το 1922 στα τσαντίρια στη Χαλκίδα, λίγες μέρες μετά την καραντίνα, μένοντας με δύο παιδιά 13 και 5 ετών, κατοπινούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους οποίους στερήθηκε και ως πολιτικούς πρόσφυγες. Πέθανε το 1954 κατάκοιτος μετά από κακοποίηση (βαριά αθεράπευτα κατάγματα, συντριβή βραχίονα από υποκόπανο χωροφύλακα και πέσιμο) το 1953, εν καιρώ «ειρήνης»!

Θεοδώρα Σοφιανίδου

***

ΦΩΤΟ

Στις 13 Φλεβάρη «έφυγε» από κοντά μας, πλήρης ημερών, η συντρόφισσα και αγωνίστρια ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, αγαπημένη φίλη μου. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίου Παύλου 100 ευρώ.

Σκεντερίδου Δέσποινα

***

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ BEPPOY, πιστού οπαδού του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, η κόρη του προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, μέσω της ΤΟ Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΛΟΥΛΑΣ ΒΛΑΧΟΥ, που απεβίωσε σε ηλικία 72 χρόνων στις 19 Φλεβάρη 2021 στην Πάτρα, σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν το ποσό των 150 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας του ΚΚΕ, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

***

ΦΩΤΟ

Νωρίς, τις πρώτες ώρες στις 24 Φλεβάρη στην Πτολεμαΐδα, «έφυγε» από κοντά μας στα 93 της χρόνια η ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Αγγέλη). Κόρη του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, στελέχους του ΚΚΕ ο οποίος δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1943 στη θέση Κουρί με άλλους πέντε αγωνιστές από προδότες της ΠΑΟ, συνεργάτες των Γερμανών. Η Αγγελική ανέπτυξε δράση μέσα στην Κατοχή, ενώ αργότερα ανέβηκε στο βουνό ως μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού μαζί με τον σύζυγό της Θεόφιλο και την αδερφή της Ολγα. Πέρασε στην πολιτική προσφυγιά, στην Τασκένδη, από όπου επέστρεψε το 1976 με την οικογένειά της στην Ελλάδα, στην Πτολεμαΐδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΑΚΗΣ
Στη μνήμη της, τα παιδιά της και τα εγγόνια προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Πτολεμαΐδας.

***

ΦΩΤΟ 5

Στη μνήμη αγωνιστών: Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΟΥΤΣΗ που «έφυγε» στις 24/9/2020, της ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ που «έφυγε» στις 30/7/2020, του ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ που «έφυγε» τον Γενάρη του 2017, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΓΩΝΙΚΑ που τον χάσαμε τον Ιούνη το 2017, και του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΑΚΗ που πέθανε τον Μάρτη του 2009, ο Ν. Στεφανίδης προσφέρει μέσω της ΚΟ Μαραθώνα 50 ευρώ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΛΑΓΩΝΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΓΩΝΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΝΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΝΑΣ

ΙΣΜΗΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΟΥ
ΙΣΜΗΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

ΛΕΟΝΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
ΛΕΟΝΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΙΑΚΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΙΑΚΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΤΟΥΣΙΔΗΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
ΚΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ
ΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ

ΛΟΥΛΑ ΒΛΑΧΟΥ
ΛΟΥΛΑ ΒΛΑΧΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ