ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Αναζήτηση συμβιβασμών με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Εμπορικές σχέσεις και η στρατηγική έναντι Ρωσίας - Κίνας στο επίκεντρο της πρώτης επικοινωνίας Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν

Βήματα «καλής θέλησης», σε μια προσπάθεια ΕΕ και ΗΠΑ να εστιάσουν στα κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων τους και να βρεθούν συμβιβασμοί όπου αυτό είναι εφικτό, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καταγράφηκαν στην πρώτη συνομιλία που είχαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Παρασκευή. Παρά την αναζήτηση τέτοιων συμβιβασμών, βέβαια, βασικές αντιθέσεις σε μια σειρά μέτωπα παραμένουν και οξύνονται, σε συνθήκες διεθνών ανακατατάξεων και ραγδαίας ανόδου της Κίνας.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να ανασταλούν για 4 μήνες οι εκατέρωθεν δασμοί που είχαν επιβληθεί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Boeing» - «Airbus». Η υπόθεση αφορούσε αλληλοκατηγορίες για «παράνομες» κρατικές επιδοτήσεις.

Πρόκειται για ένα «εξαιρετικό νέο για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις διαφορές τους στην αεροναυπηγική βιομηχανία συνεχίζονται.

Αντίστοιχα, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη βούληση για αποκατάσταση και αναζωογόνηση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - ΕΕ στη βάση «κοινών αξιών μεταξύ των μεγαλύτερων εταίρων παγκοσμίως σε εμπόριο και επενδύσεις».

Ως προς το «μέλλον της οικονομικής μας σχέσης», η ΕΕ προτείνει τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας σε υπουργικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην καινοτομία, κυρίως από τη ραγδαία ανερχόμενη Κίνα. «Θα είναι το βασικό φόρουμ για την οικοδόμηση της διατλαντικής τεχνολογικής συμμαχίας μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των εντεινόμενων αντιθέσεων μέσα και στον ευρωατλαντικό άξονα, τα προηγούμενα χρόνια «πάγωσαν» οι συζητήσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν να συντονίσουν ενέργειες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά της ΕΕ αναφέρεται ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας (...) να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος» και «να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μοιραζόμαστε μια στρατηγική προοπτική για τη Ρωσία» και ότι είναι ανάγκη «να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές στην Ανατολική Ευρώπη ειδικότερα».

Στο θέμα της πανδημίας, οι δύο πλευρές ανέφεραν πως ΕΕ και ΗΠΑ είναι σημαντικοί παραγωγοί εμβολίων και «έχουμε έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούμε για την καλή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», καθώς οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την προμήθεια εμβολίων. Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη (21/5), με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Παράλληλα, καλωσόρισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιστρέψουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Σκοτία.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ
Διαδηλώσεις ενόψει της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Μινεάπολις

Copyright 2021 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Μινεάπολις
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χτες και την Κυριακή στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, ενόψει της έναρξης της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που προκάλεσαν ασφυξία μέχρι θανάτου στον Αφροαμερικανό Τζ. Φλόιντ στις 25/5/2020, σε μια δολοφονία που ήρθε να προστεθεί στη λίστα των ατέλειωτων θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ.

Προπομπός της διαδήλωσης της Κυριακής ήταν ένα λευκό ομοίωμα φέρετρου, καλυμμένου με κόκκινα τριαντάφυλλα. Διαδηλωτές που ακολουθούσαν κρατούσαν πανό με το γνωστό σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που είχε πει ο άτυχος Φλόιντ λίγα λεπτά πριν χάσει τελικά τη ζωή του, ριγμένος στο έδαφος και με το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντερκ Σόβιν να τον πιέζει ασφυκτικά στο λαιμό...

Χτες η δίκη αναβλήθηκε για τουλάχιστον μία μέρα, καθώς συνεχίζεται ακόμα η συζήτηση για τις κατηγορίες που θα αποδοθούν στον Σόβιν. Την Παρασκευή τέθηκε προς επανεξέταση το αίτημα των εισαγγελικών αρχών για επαναφορά και της κατηγορίας για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού.

«Ρουτίνα» η αστυνομική βία και με την κυβέρνηση Μπάιντεν...

Στο μεταξύ, την Κυριακή δημοσιοποιήθηκε βίντεο από νέο κρούσμα αστυνομικής βίας, σε βάρος Αφροαμερικανίδας μητέρας μίας τρίχρονης, στο Ρότσεστερ, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το βίντεο τραβήχτηκε στις 22/2 και δείχνει έναν αστυνομικό να πλησιάζει τη γυναίκα που είχε αγκαλιά την κόρη της, λέγοντάς της ότι κατηγορείται από ιδιοκτήτη κοντινού καταστήματος για κλοπή. Η γυναίκα διαβεβαιώνει ότι δεν έκλεψε τίποτα και δείχνει το περιεχόμενο της τσάντας της, όμως ο αστυνομικός αρνείται να την αφήσει να φύγει. Η γυναίκα άρχισε να τρέχει, οι αστυνομικοί την κυνήγησαν, την έριξαν στο έδαφος και της έριξαν σπρέι πιπεριού, αποσπώντας από τα χέρια της την κόρη της, που όπως είναι φυσικό άρχισε να φωνάζει και να κλαίει σοκαρισμένη...

ΗΠΑ
Ψηφίστηκε το πακέτο «βοήθειας» για την πανδημία

«Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο, μετά την ψήφιση από τη Γερουσία του πακέτου «βοήθειας» για την πανδημία, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που παίρνουν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά είναι ψίχουλα με ημερομηνία λήξης, με μειωμένα επιδόματα ανεργίας (από 400 δολάρια τη βδομάδα μειώνεται στα 300) και καθηλωμένο το άθλιο κατώτατο ωρομίσθιο.

Την ίδια ώρα που εξασφαλίζεται νέος πακτωλός χρημάτων σε μονοπώλια, όπως αυτά που δρουν στο Φάρμακο, στην Εστίαση, στην κτηματομεσιτική αγορά κ.α., ενώ έπονται τα παζάρια για πολλαπλάσια κρατικά κονδύλια μέσω του νομοσχεδίου για τις υποδομές, εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 50 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από 49, ενώ αναμένεται να προωθηθεί εκ νέου εντός 48ώρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εγκριθεί και να επικυρωθεί πριν από τις 14/3 και την προβλεπόμενη αναστολή στα επιδόματα ανεργίας.

Αμερικανικά ΜΜΕ, καταγράφοντας ακροθιγώς τα κονδύλια που προβλέπει το πακέτο, αναφέρουν πως 160 δισ. θα πάνε σε φαρμακοβιομηχανίες για εμβόλια, τεστ και έρευνα νέων φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορονοϊού, 25 δισ. σε εστίαση, 19 δισ. σε επιδότηση ενοικίων (κυρίως για να μη χάσουν χρήματα οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας), 7,5 δισ. για επιδότηση εργασίας, 350 δισ. σε κρατικές και τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.

Για τους εργαζόμενους και το λαό προβλέπονται εφάπαξ επιταγές για κάθε Αμερικανό εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα ως 75.000 δολάρια και ορισμένα άλλα επιδόματα, με ημερομηνία λήξης το πολύ έως το τέλος του 2021.

ΚΙΝΑ - ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Προτεραιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Σε συνθήκες «εσωτερικής και εξωτερικής αβεβαιότητας»

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κινεζικής οικονομίας διαγράφεται ως βασική προτεραιότητα και στην ετήσια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης που ξεκίνησε στις 5 Μάρτη, με φόντο τη νέα διεθνή οικονομική κρίση και την όξυνση του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέτει το στόχο ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, καθορίζοντας δηλαδή μόνο ένα κατώτατο όριο. Η «Λαϊκή Ημερησία» φιλοξένησε χτες δηλώσεις του Χου Ζουκάι, στελέχους της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που ανέφερε ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν καθορίζει συγκεκριμένο στόχο ανάπτυξης, στο πλαίσιο του 14ου 5ετούς πλάνου, μιλώντας για «προσεκτική προσαρμογή» που «λαμβάνει υπόψη την εσωτερική και εξωτερική αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε ξένα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στα «αξιοσημείωτα επιτεύγματα» που σημειώθηκαν στον ένα χρόνο από την εφαρμογή του Νόμου για τις Ξένες Επενδύσεις. Επισήμανε ότι πλέον «ξένα κεφάλαια απολαμβάνουν μεγαλύτερη πρόσβαση, ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, ένα πιο αναπτυγμένο σύστημα υπηρεσιών, καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους», καταλήγοντας ότι «η πρόκληση της πανδημίας δεν ανέκοψε τα βήματα της Κίνας προς μεγαλύτερη μεταρρύθμιση και άνοιγμα το 2020. Η πόρτα της στον έξω κόσμο ανοίγει όλο και περισσότερο». Αναφέρθηκε στη μείωση των κλάδων όπου μέχρι τώρα απαγορεύονταν οι ξένες επενδύσεις, στη μείωση συγκεκριμένων βιομηχανικών τομέων που έως τώρα αποκλείονταν από «πιλοτικές ελεύθερες ζώνες» κ.τ.λ. Σημείωσε ότι σύμφωνα και με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, η Κίνα στο διάστημα 2018 - 2020 ανέβηκε από την 78η στην 31η θέση, ενώ περιλαμβάνεται στις 10 χώρες με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις διεθνώς.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Συνεχίζεται η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων

Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νέα θύματα μετρά καθημερινά ο λαός της Μιανμάρ, καθώς φουντώνει η καταστολή ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη, ενώ εντείνονται και τα σύνθετα ιμπεριαλιστικά παζάρια σε βάρος του.

Μόνο χτες, διεθνή ΜΜΕ κατέγραψαν τρεις ακόμα νεκρούς, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν με αληθινά πυρά σε διάφορες πόλεις, όπως τη Μιτκίνα. Μια σειρά από δυτικά και ασιατικά ρεπορτάζ μετέδιδαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στρατός και αστυνομία εισέβαλαν ακόμα και σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, δυναμώνουν πρωτοβουλίες για συνέχιση απεργιών, μεταξύ άλλων σε Δημόσιο, τράπεζες, αλλά και ιματισμό, εμπορικά κέντρα κ.τ.λ., παρά τις απειλές του στρατιωτικού καθεστώτος και για άμεσες απολύσεις.

Στο μεταξύ, μετά από μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξανά δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για γεωπολιτική επιρροή σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Η βρετανική αντιπροσωπεία, με πρόταση της οποίας συνγκλήθηκε το Σώμα, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ότι είναι σημαντικό το Συμβούλιο «να μιλήσει με μια φωνή» και ότι «τις επόμενες μέρες θα εξετάσει περαιτέρω ενέργειες μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η αντιπροσωπεία της Κίνας κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ «να απέχουν από τη χρήση βίας και να εμποδίσουν νέα αιματοχυσία», αλλά και τη διεθνή κοινότητα «να ενεργήσει με προϋπόθεση το σεβασμό στην κυριαρχία της Μιανμάρ».

Από την πλευρά της η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ - Μπούργκενερ, υποστήριξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ