ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Απειλές για νέα χτυπήματα για τα «αμερικανικά συμφέροντα»

Μηνύματα και απειλές για αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στέλνουν με κάθε ευκαιρία οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας κάθε πρόσχημα.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Λόιντ Οστιν, εμφανίστηκε να ανεβάζει τους τόνους έναντι - κυρίως - της Τεχεράνης, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν «ό,τι θεωρούν απαραίτητο» για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, έπειτα από την επίθεση με ρουκέτες την περασμένη βδομάδα - για την οποία δεν έχει αναληφθεί ευθύνη - εναντίον της ιρακινής αεροπορικής βάσης Αϊν αλ Σάντα, που στεγάζει δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ιράκ και του «συνασπισμού» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο Οστιν κάλεσε το Ιράκ να ερευνήσει γρήγορα το περιστατικό στη βάση και να προσδιορίσει ποιος ευθύνεται. «Θα χτυπήσουμε, αν αυτό κρίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε, σε χρόνο και τόπο δικής μας επιλογής. Απαιτούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας», απείλησε.

Ερωτηθείς αν έχει διαμηνυθεί στο Ιράν ότι μια ανταπόδοση των ΗΠΑ δεν θα συνιστούσε κλιμάκωση, ο Οστιν απάντησε πως το Ιράν είναι πλήρως ικανό να αξιολογήσει το πλήγμα και τις ενέργειες των ΗΠΑ.

Πρόεδρος του Ιράν: Οχι σε απειλές και πιέσεις από τους Ευρωπαίους

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε την Κυριακή έτοιμος για «βήματα προς την κατεύθυνση αναβίωσης» της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καλώντας ξανά τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Επιπλέον, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, ο Ροχανί είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πάρει άμεσα μέτρα αποζημίωσης στη βάση της Συμφωνίας του 2015, μόλις οι ΗΠΑ άρουν τις «παράνομες κυρώσεις τους». Επέκρινε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία (γνωστές ως Ε3) για την αδράνεια που επέδειξαν σε σχέση με υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει ως συμβατικά μέρη, ενώ πρόσθεσε πως μόνο το Ιράν τηρεί το μερίδιο ευθύνης του στη Συμφωνία. «Ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο είναι οι διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποφεύγοντας κάθε απειλή ή πίεση», κατέληξε.

Ο Ιρλανδός υπουργός από τη μεριά του χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία.

Νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ξεπάγωσαν» κεφάλαια 3 δισ. δολαρίων που χρωστούσαν στην Τεχεράνη Μπαχρέιν, Ομάν και Νότια Κορέα και τα οποία είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Δεν διευκρίνισαν πάντως αν τα χρήματα «ξεπάγωσαν» έπειτα από ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ...

Το ίδιο διάστημα εντείνεται η σύγκρουση στην Υεμένη, με σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Μαρίμπ στα βόρεια της χώρας, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, διαδοχικές επιθέσεις με drone από Υεμενίτες Χούτι στη Σαουδική Αραβία, αντίποινα με επιδρομές στην Σαναά (πρωτεύουσα της Υεμένης) κ.ά. Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας (όπως ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ιορδανία) κατήγγειλαν τις επιθέσεις των Χούτι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και πολιτικούς στόχους.

Επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ

Στο φόντο αυτής της ρευστής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε χτες τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, καταγγέλλοντας «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», ενώ προσευχήθηκε για την «ειρήνη» και την «ενότητα» στη Μέση Ανατολή, «ιδιαίτερα στη Συρία». Ζήτησε ακόμα «να αναγνωρίζονται και να γίνονται παντού σεβαστές η ελευθερία της συνείδησης και η θρησκευτική ελευθερία».

Το Σάββατο συναντήθηκε στη Νατζάφ με τον σιίτη ανώτατο ιερωμένο, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι. Ο Σιστάνι είπε στον Πάπα ότι οι Χριστιανοί του Ιράκ πρέπει «να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια» και να απολαμβάνουν «όλα τα συνταγματικά δικαιώματα». Ο Φραγκίσκος επισκέφθηκε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ, ενώ στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν συνάντησε τον πατέρα του Αλαν Κούρντι, του μικρού προσφυγόπουλου από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο το 2015 και είχε γίνει τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Από τις διαδηλώσεις στην Ασουνσιόν
Από τις διαδηλώσεις στην Ασουνσιόν
Συνεχίστηκαν την Κυριακή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, οι λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν και άλλες πόλεις, ενάντια στην κυβέρνηση του Μάριο Αμπτνο Μπενίτες.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις, την έλλειψη τροφίμων, το κλείσιμο των χώρων Εκπαίδευσης, τη διαφθορά στην ελίτ της εξουσίας, από τη σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση και τις προηγούμενες.

Οι δυνάμεις καταστολής, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, επιτέθηκαν με βαρβαρότητα στους διαδηλωτές, με έναν 17χρονο διαδηλωτή να τραυματίζεται στο μάτι από πλαστική σφαίρα.

Τις διαδηλώσεις, που καταγγέλλουν όλες τις αστικές κυβερνήσεις, στηρίζει το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα. Καλεί το λαό όχι μόνο να διώξει τους διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά και να παλέψει να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές, να δρομολογηθούν λύσεις για τα επείγοντα προβλήματά του στην Υγεία, στη διατροφή, στη δουλειά με δικαιώματα, στην Παιδεία. Σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι οι κομμουνιστές «έχουν απέραντη εμπιστοσύνη στο θάρρος και την πρωτοβουλία της εργατικής τάξης και θα συνεχίσουν τον αγώνα στους δρόμους μαζί με τους συναδέλφους τους από τους χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης και τις λαϊκές γειτονιές».

Η κυβέρνηση Μπενίτες προχώρησε στην αντικατάσταση 3 υπουργών προκειμένου να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ρίχνει τη διάθεση για αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΟΥΔΑΝ
Επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου με περιφερειακή ατζέντα

Με επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επισφράγισε το Σάββατο το διμερές αμυντικό σύμφωνο που υπέγραψαν πριν μία βδομάδα οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού Αιγύπτου και Σουδάν, έναντι κυρίως των προκλήσεων που προκαλεί και για τις δύο χώρες η ολοκλήρωση του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος στον Γαλάζιο Νείλο.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τις στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ Ερυθράς Θάλασσας που συγκροτήθηκε πέρσι τον Γενάρη (μαζί με Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Τζιμπουτί, Σομαλία, Ιορδανία, στο φόντο του έντονου περιφερειακού ανταγωνισμού σε μία περιοχή στρατηγικής σημασίας). Συζήτησαν εκτενώς και τις συνοριακές διαφορές Σουδάν - Αιθιοπίας, την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τις εντάσεις που προκαλεί η μαραθώνια διαπραγμάτευση για τη «δίκαιη» διαχείριση των υδάτινων πόρων του Γαλάζιου Νείλου μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του αιθιοπικού «Φράγματος Αναγέννησης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το αφγανικό πρακτορείο «Tolo News» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, πρότεινε ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν να οργανωθεί στην Τουρκία. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουάσιγκτον θα προτείνει μέσω ΟΗΕ να συνεδριάσουν με θέμα την «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν ΥΠΕΞ και απεσταλμένοι ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Πακιστάν, Ινδίας και Ιράν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Διαφημιστικό σποτ με παροτρύνσεις όπως «Σταματήστε τον Ερντογάν» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μια ομάδα - μέλος της οργάνωσης «Χιζμέτ» (του Φετ. Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ). Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως αυτό «το δίκτυο προδοσίας» δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία και πως ο αγώνας εναντίον του «είναι μια εθνική επιστράτευση».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να κυλήσει η χώρα στο χάος μετά τη νέα υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου (με ισοτιμία που ξεπερνά στη μαύρη αγορά τις 10.500 λίρες ανά δολάριο). Απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της Βουλής να συγκροτήσουν κυβέρνηση ενότητας ώστε να πάρουν δάνεια και ξένη «βοήθεια» από ΔΝΤ και Γαλλία.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τρεις Παλαιστίνιοι ψαράδες σκοτώθηκαν από την ανάφλεξη εκρηκτικών που υπήρχαν στη βάρκα τους, ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. Παλαιστινιακά τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ως αιτία ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε κάθε ευθύνη.

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν την Κυριακή από εκρήξεις πυρίτιδας που οφείλονταν σε «αμέλεια» της διοίκησης της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μπάτα της Γουϊνέας - Ισημερινού.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κίνα και Ρωσία εμπόδισαν ξημερώματα Σαββάτου την υιοθέτηση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «τερματισμό των βιαιοτήτων» στην περιφέρεια Τιγκράι της Αιθιοπίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν προχτές 16 χωρικούς και τραυμάτισαν άλλους 6 σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε κοινότητα κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην πολιτεία Σοκότο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» έξω από δημοφιλές εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Καταδικάζει τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) καταδικάζει τους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, σημειώνοντας τα εξής:

«Μόλις 36 μέρες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος του βομβαρδισμός.

Στις 25/2/2021, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον πρώτο τους βομβαρδισμό στην εποχή Μπάιντεν ως ηγέτη της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής δύναμης, εν προκειμένω στη Συρία.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο εκπρόσωπός τους, αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, για να ελέγξουν κάθε περιοχή του πλανήτη.

Η ΠΟΔΝ καταδικάζει αυτή τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για διαρκή ειρήνη. Aπαιτούμε τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο και παλεύουμε ώστε το ειρηνικό μέλλον των λαών να εξασφαλίζεται μονάχα από τους ίδιους τους λαούς του κόσμου, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».

ΣΥΡΙΑ
Εκρήξεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Μπαράζ εκρήξεων, που αποδίδεται κατά ορισμένες πληροφορίες σε πυραύλους που εκτόξευσαν ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά άλλες πληροφορίες σε ισραηλινούς πυραύλους, έκαναν στάχτη το βράδυ της Παρασκευής 180 βυτιοφόρα, αυτοσχέδιο διυλιστήριο και αποθήκες καυσίμων για λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 24 άλλων.

Σύμφωνα με ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ, οι εκρήξεις σημειώθηκαν μετά από πιθανή ρίψη πυραύλων από ισραηλινά μαχητικά σε περιοχές που φέρεται πως ήταν υπό τον έλεγχο τουρκόφιλων Σύρων αντικαθεστωτικών. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από ρωσικά πολεμικά στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, πλήττοντας αγορά και διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στην περιοχή Αλ Χαμάραν, στο βορειοανατολικό Χαλέπι.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο το συριακό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε ότι τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη ναρκών στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Τέλος, χτες το πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Ασαντ και η σύζυγός του μολύνθηκαν με κορονοϊό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ