ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
«Χρυσό» άλμα για τον Μίλτο Τεντόγλου

Πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο αναδείχθηκε και φέτος στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου

Eurokinissi Sports

Πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο αναδείχθηκε και φέτος στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου
Τις ελπίδες ότι θα έφερνε άλλη μια μεγάλη διάκριση στον ελληνικό αθλητισμό, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στην Πολωνία, δικαίωσε ο Μίλτος Τεντόγλου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος. Ο Ελληνας άλτης πραγματοποίησε στον τελικό του αγωνίσματος άλμα στα 8,35 μέτρα, καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος, και βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όπως είχε κάνει και στο Ευρωπαϊκό της Γλασκόβης, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επιτυχία του αθλητή του Γιώργου Πομάσκι στην Πολωνία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τεντόγλου είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμό στο πόδι, αλλά και το γεγονός ότι στον τελικό το επίπεδο του συναγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με πολλούς αθλητές να πραγματοποιούν σπουδαία άλματα.

Μετά την επιτυχία δήλωσε χαρούμενος για την πρώτη θέση και αποκάλυψε ότι πίστευε στο μεγάλο άλμα, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Ο δε Γ. Πομάσκι στις δικές του δηλώσεις εστίασε μεταξύ άλλων στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες προπονητής και αθλητής έκαναν την προετοιμασία, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στη χώρα μας, όπως η έλλειψη υποδομών.

Αξιόλογες παρουσίες

Στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου τερμάτισε 5η με άλμα στα 14,31 μέτρα, επίδοση αρκετά πίσω από τις δυνατότητές της και από τα 14,60 μ. που έχει κάνει φέτος - καλύτερη επίδοση στον κόσμο - με αποτέλεσμα να χάσει το βάθρο, όπου είχε βρεθεί στη Γλασκόβη (ασημένιο μετάλλιο).

Στο επί κοντώ, σπουδαία παρουσία είχε η Ελένη Πόλακ, 5η με 4,65 μ., ξεπερνώντας και τον τραυματισμό που είχε όταν έπεσε άτσαλα σε ένα άλμα της, και αξιόλογη ο Δημήτρης Τσιάμης στο αγώνισμα των ανδρών, 7ος με καλύτερο άλμα στα 14,60 μ.

Μέχρι τα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους έφτασαν στα 60 μ. η Ραφαέλα Σπανουδάκη και ο Κώστας Ζήκος, καταλαμβάνοντας την 11η (με χρόνο 7.29) και τη 12η θέση (6.67) αντίστοιχα, καθώς και η Ειρήνη Βασιλείου στα 400 μ., που ήταν 16η (53.31). Στην έβδομη παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε στη 12η θέση των προκριματικών, με 5,50 μ. Ατομικό ρεκόρ στο ύψος έκανε η Ιωάννα Ζάκα, με άλμα στα 1,87 μ., ωστόσο αποκλείστηκε στα προκριματικά.

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Αμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών

Αμεσα μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών ενόψει της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα χαρακτήρισε τραγελαφικά και παρανοϊκά τα όσα συμβαίνουν στον Αθλητισμό το τελευταίο διάστημα και τα «άνοιξε - κλείσε» της κυβέρνησης.

Οπως τόνισε, με ευθύνη της κυβέρνησης επικρατεί διαλυτική κατάσταση στον χώρο του Αθλητισμού, ενώ τα σωματεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους. Εφερε ως παράδειγμα τα κολυμβητήρια που η επανεκκίνηση προβλέπει τη λειτουργία με 4 αθλητές στη διαδρομή αντί για 20, καθιστώντας υψηλό το κόστος, που μετακυλίεται στους γονείς, οι οποίοι επιπλέον καλούνται να επωμιστούν τα έξοδα για τα διαγνωστικά τεστ, καθώς, μολονότι σωστά προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κάθε βδομάδα, το κράτος δεν τα καλύπτει δωρεάν και ο ΕΟΔΥ κάνει ένα μόνο δωρεάν. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στα οικονομικά βάρη που καλούνται να διαχειριστούν τα σωματεία για τη λειτουργία τους, όπως τα δυσβάσταχτα μισθώματα των αθλητικών εγκαταστάσεων και τα υπέρογκα πάγια έξοδα που καλούνται να καλύψουν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η λάσπη στον Αθλητισμό για να καλύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μεταδίδεται ο ιός μόνο στις μικρές κατηγορίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει το πολύ χρήμα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία μέριμνα για χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, όταν εξαρτάται η επιβίωσή τους από την ενασχόλησή τους με το άθλημα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο Μανώλης Συντυχάκης, ενώ υπεραμύνθηκε των χρηματοδοτήσεων της κυβέρνησης προς τα σωματεία.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε ψίχουλα τις επιδοτήσεις, που δεν φθάνουν ούτε για τα έξοδα όσων απαιτούνται (δικηγόροι, λογιστές) προκειμένου τα σωματεία να πραγματοποιήσουν την εγγραφή στο Αθλητικό Μητρώο της κυβέρνησης. Κατέθεσε δε επιστολές και ανακοινώσεις πλήθους σωματείων από διάφορα αθλήματα που καταγγέλλουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Αθλητισμό.

Επίσης στάθηκε και στις αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών στις Ομοσπονδίες, όπως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και οι αλλαγές σε εφορευτικές επιτροπές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την κατάσταση στον χώρο του Αθλητισμού

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση στον χώρο του Αθλητισμού, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας» διοργανώνει την Πέμπτη 11 Μάρτη στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Αθλητισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το link της εκδήλωσης: https://us02web.zoom.us/j/87535430755

Θα μιλήσουν: Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός προπονητής στίβου (ΣΕΓΑΣ). Νίκος Γέμελος, ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης (ΚΟΕ). Μανώλης Ραγκούσης, γραμματέας του Γυμναστικού Συλλόγου Πετρούπολης. Τάκης Πετρόπουλος, αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Πάτρας. Παναγιώτης Ατματσίδης, ποδοσφαιριστής Γ' Εθνικής. Γιώργος Ιωαννίδης, πρόεδρος του ΑΟΝΑ και υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΟΚ.

ΠΣΑΠ
Καταγγέλλει τη νέα αδικία με τη Football League

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο ζήτημα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), με αφορμή και τα νέα μέτρα για την πανδημία. Οπως σημειώνει ο ΠΣΑΠ, με τα νέα μέτρα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις προπονήσεις τους οι 12 από τις 20 ομάδες της Football League κατηγορίας ενώ οι υπόλοιπες 8 όχι.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο Σύνδεσμος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Κύριε Αυγενάκη, σας έχει μεταφέρει κάποιος από τους ειδικούς - που, όταν σας βολεύει, μόνιμα επικαλείστε - ότι οι ποδοσφαιριστές της Football League είναι επιρρεπείς στον κορονοϊό ή τον διασπείρουν περισσότερο σε σχέση με τους άλλους; Αλήθεια, γνωρίζατε τις εξαγγελίες Χαρδαλιά για κλείσιμο μεγάλου μέρους του αθλητισμού ως καθ' ύλην αρμόδιος, ή το μάθατε κι εσείς από την τηλεόραση όπως και εμείς; Γνωρίζετε ότι η ψυχική υγεία του αθλητή δεν είναι ένα παράθυρο, να το ανοίγω και να το κλείνω όποτε θέλω; Εχετε επίγνωση τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει όλο αυτό; Αν όχι, ρωτήστε έναν ειδικό, γιατί όπως συχνά λέτε εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα. Δυστυχώς στη χώρα όπου γεννήθηκε το αθλητικό ιδεώδες φτάσαμε στο σημείο να λέμε "Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά". Αύριο ούτε ευχόμαστε ούτε ελπίζουμε να αποκατασταθεί η αδικία, το απαιτούμε».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Απάντηση της ΕΟΚ στη ΓΓΑ για τον κατάλογο σωματείων

Στις κατηγορίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού απάντησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για το ζήτημα που δημιουργήθηκε της τελευταίες μέρες. Σημειώνεται πως η ΓΓΑ απέρριψε τον κατάλογο που έστειλε η ΕΟΚ για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Αυτός περιλάμβανε 400 σωματεία που έχουν ενεργή δραστηριότητα και συμμετοχή στις κατηγορίες πρωταθλημάτων, ωστόσο η ΓΓΑ δεν τον δέχτηκε, ισχυριζόμενη σε ανακοίνωσή της πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Αθλητικό Μητρώο, με αθλητική αναγνώριση και ενεργή δράση. Από την πλευρά της η ΕΟΚ απαντώντας καταφέρθηκε κατά της ΓΓΑ εκφράζοντας την κατάπληξή της για τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες και σκόπιμη επιχείρηση αλλοίωσης της πραγματικότητας για λόγους εντυπώσεων». Η Ομοσπονδία επικαλείται σχετική διάταξη της ΓΓΑ για περιθώριο 15 ημερών για την αναμόρφωση του καταλόγου και απορρίπτει τις όποιες κατηγορίες εκφράστηκαν για παράβαση των υποχρεώσεών της.

Συγχαρητήρια από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το χρυσό μετάλλιο του Μ. Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου σημειώνει:

«Θερμά συγχαρητήρια στον Μίλτο Τεντόγλου, που με το φοβερό αυτό άλμα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Συγχαρητήρια και στον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι, που προετοίμασε τον αθλητή του σε δύσκολες συνθήκες».

BASKET LEAGUE
Ξεχώρισαν οι Θεσσαλονικείς

Σε αγωνιστική των ομάδων της Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε η 16η αγωνιστική της Basket League αφού Ηρακλής, ΠΑΟΚ και Αρης πέτυχαν τις σπουδαιότερες νίκες του προγράμματος και ιδιαίτερα σημαντικές για τους στόχους που έχουν.

Τα αποτελέσματα: Περιστέρι - Ηρακλής 70-79, ΠΑΟΚ - Προμηθέας Πάτρας 81-78, Αρης - Λάρισα 70-52, ΑΕΚ - Μεσολόγγι 98-76, Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός 95-82, Ιωνικός Νίκαιας - Λαύριο 88-89.

  • Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Λαύριο 26 (14 αγ.), ΑΕΚ 26 (14 αγ.), Παναθηναϊκός 26 (13 αγ.), Περιστέρι 25, ΠΑΟΚ 23, Προμηθέας 23 (14 αγ.), Κολοσσός Ρόδου 21 (14 αγ.), Ιωνικός 20 (14 αγ.), Ηρακλής 20 (13 αγ.), Αρης 20, Λάρισα 20, Μεσολόγγι 20.
SUPER LEAGUE 1
Ισόπαλο το ντέρμπι, ξεχώρισε ο ΠΑΣ

Μια στροφή πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Super League 1, η περασμένη (25η) αγωνιστική επέφερε βαθμολογικές ανακατατάξεις στις θέσεις για την Ευρώπη αλλά και για τη μάχη της ουράς.

Στο ντέρμπι της αγωνιστικής στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη το αποτέλεσμα ήρθε 2-2, με τους φιλοξενούμενους να είναι καλύτεροι μέχρι το 70' και να προηγούνται 2-0 (Μπερτόλιο 26', Μάνος 69') και τους γηπεδούχους να ανεβάζουν ρυθμούς στο τελευταίο 20λεπτο και να ισοφαρίζουν λίγο πριν από το φινάλε (Ινγκασον 87' πέν., Βιερίνια 94').

Στα Γιάννενα ο ΠΑΣ μετά το Κύπελλο (δύο νίκες) σημείωσε νέα επιτυχία επί του Παναθηναϊκού νικώντας με 1-0 (Μιλιντσεάνου 19') βαρύνοντας περισσότερο το κλίμα στο «τριφύλλι» και τη θέση του τεχνικού του, Λάζλο Μπόλονι.

Χωρίς προβλήματα ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 (Μπρούμα 8', Φορτούνης 10', Ελ Αραμπί 34') τη Λαμία αυξάνοντας και πάλι τη διαφορά από τους υπόλοιπους.

Αλλα αποτελέσματα: ΟΦΗ - ΑΕΛ 2-3, Παναιτωλικός - Βόλος 1-0, Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης 1-1, ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης 2-0.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 64, Αρης 48, ΑΕΚ 48, ΠΑΟΚ 47, Αστέρας Τρίπολης 42, Παναθηναϊκός 42, Βόλος 30, ΠΑΣ Γιάννινα 28, Ατρόμητος 27, Απόλλων Σμύρνης 25, Παναιτωλικός 20, ΟΦΗ 19, Λαμία 16, ΑΕΛ 16.

Λαμία και ΑΕΛ έχουν έναν αγώνα λιγότερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ