ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ #ARTATTACK
Στην αντεπίθεση για μέτρα ουσιαστικής στήριξης και άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού

Καλλιτέχνες από κάθε χώρο, μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί, ηθοποιοί, άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, που φροντίζουν τις σκηνές, σπουδαστές Καλλιτεχνικών Σχολών ένωσαν το Σαββατοκύριακο τις φωνές τους απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου #artattack, με αφορμή τον έναν χρόνο που παραμένουν κλειστοί οι χώροι Πολιτισμού.

Στην Αθήνα, το Σάββατο οι κινητοποιήσεις άρχισαν με μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα. Μαζικότητα, ζωντάνια και παλμός ήταν τα χαρακτηριστικά της μεγάλης κινητοποίησης των καλλιτεχνών, που με τα πανό και τα συνθήματά τους, με τύμπανα που χτυπούσαν ρυθμικά και εντυπωσιακές εικαστικές κατασκευές, διεκδίκησαν μέτρα για την ουσιαστική στήριξή τους, μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ώστε να ανοίξουν ξανά οι χώροι Πολιτισμού και οι αντίστοιχες σχολές.

«Εναν χρόνο μετά... η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται ξεκρέμαστη και αντιμέτωπη με χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες», δήλωναν τα σωματεία από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα της κινητοποίησης. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη της κοινωνίας για την Τέχνη, στον ευεργετικό ρόλο που αυτή παίζει, ενώ κατήγγειλαν και τα πρόσφατα γεγονότα με την ένταση του αυταρχισμού, καθώς και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που ανοίγει το δρόμο για λογοκρισία στην Τέχνη.

«Η Τέχνη δεν είναι εγκληματίας, όχι στην Τέχνη της λογοκρισίας», «Υγεία, Παιδεία και Πολιτισμό έχουμε ανάγκη, όχι αυταρχισμό», «Θέλουμε υγεία, όχι καταστολή, οι χώροι της Τέχνης να είναι ανοιχτοί», δήλωσαν με τα συνθήματά τους, ενώ ιδιαίτερα οι σπουδαστές, που διεκδικούν να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φωνάζουν χαρακτηριστικά «Μάθημα - δουλειά - ζωή από το Zoom, πέρασε ένας χρόνος, τι άλλο θα μας πουν!».

Στην κεφαλή της κινητοποίησης βρέθηκε ένα άρμα που κατασκεύασαν εικαστικοί του ΕΕΤΕ. Απεικονίζει μια Λερναία Υδρα που στα κεφάλια της αναγράφονται έννοιες όπως «ανεργία», «λογοκρισία», «Παιδεία» και «Υγεία», που γίνονται εμπόρευμα, συμβολίζοντας όσα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο λαός και καλώντας το κίνημα να γίνει «Ηρακλής» και να τη νικήσει.

Με συντεταγμένη πορεία κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, όπου από ντουντούκες και μεγάφωνα έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων.

Ο Βασίλης Παρασκευόπουλος από τον ΠΜΣ μίλησε για μια κινητοποίηση που συμπυκνώνει «τους πολύ μαζικούς αγώνες που δώσαμε έναν χρόνο, αγώνες που χάρη σ' αυτούς μπορέσαμε να πάρουμε αυτά τα ψίχουλα που προέβλεψε η κυβέρνηση και χωρίς αυτούς θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση», όπως είπε, και τόνισε ότι η δύναμη και η συσπείρωση που έχουν τα σωματεία εκπορεύονται από την ισχύ που έχουν τα αιτήματά τους.

«Είμαστε εδώ και οι εικαστικοί στη μεγάλη αυτή συνάντηση της Τέχνης», είπε η Εύα Μελά από το ΕΕΤΕ, προσθέτοντας πως έναν χρόνο τώρα «και οι εικαστικοί, όπως και οι άλλοι καλλιτέχνες, βρισκόμαστε στην ανεργία, στην ανέχεια, με κλειστούς τους εκθεσιακούς χώρους και τα μουσεία, με υποτυπώδη στήριξη από την πολιτεία, σχεδόν μηδαμινή». Αναφέρθηκε επίσης σε όσα αντιδραστικά πέρασε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, για την υποβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας, λογοκρισία στην Τέχνη, καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών προς όφελος των εταιρειών που δρουν στον χώρο του Πολιτισμού.

Ο Εντρι Νέζα από το ΣΕΘΕΑ επεσήμανε ότι «η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα ήταν και πριν από την πανδημία πολύ κακή», ενώ από εδώ και πέρα διαμορφώνονται ακόμα χειρότεροι εργασιακοί όροι, και τόνισε ότι «το Διήμερο αυτό πρέπει να είναι ορόσημο για τη συνέχεια του αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, που μας στέλνει στον πάτο».

Η Ηρώ Ραζή από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου, που έδωσε το «παρών» σ' αυτήν την παν-καλλιτεχνική συνάντηση, επεσήμανε ότι «έχουμε γίνει σπουδαστές μέσα από το Zoom σε ένα αντικείμενο που απαιτεί ζωντανή επαφή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα ποσά που δίνει στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου για να συνεχίζουν τις παραγωγές τους, στην αστυνομία για να μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια ή για να δέρνει αθώους πολίτες, ενώ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, δεν έχει πάρει ούτε ένα οικονομικό μέτρο στήριξης για εμάς». Τόνισε δε ότι η κινητοποίηση σηματοδοτεί «ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας».

«Εναν χρόνο αγωνιζόμαστε, έναν χρόνο έχουμε προβλήματα, δεν σταματάμε εδώ», δήλωσαν με κάθε τρόπο καλλιτέχνες και εργαζόμενοι, ο Σπύρος Μπιμπίλας από το ΣΕΗ, ο Κώστας Κεχαγιόγλου από την ΠΟΘΑ, ο Τάσος Κατωπόδης από την Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας και ο Στάθης Μαρκόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία που κατέληξε στα Προπύλαια, από όπου είχε αρχίσει, και εκεί οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη μέρα, κατά την οποία έγιναν πολύμορφα δρώμενα στις γειτονιές και στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Καλλιτεχνικές ομάδες, ντουέτα και γκρουπάκια πήραν τις κιθάρες και τα μπουζούκια τους την Κυριακή και έπαιξαν τραγούδια σε πλατείες και γειτονιές, ή βιντεοσκόπησαν καλλιτεχνικά δρώμενα και τα ανάρτησαν στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και σε άλλους ιστότοπους. Παράλληλα, το μεσημέρι της Κυριακής στο Μοναστηράκι καλλιτέχνες συντόνισαν τα βήματά τους σε ομαδικές χορογραφίες και ομαδικές μουσικές εκτελέσεις, που συγκέντρωσαν τα βλέμματα και τον θαυμασμό όλων των περαστικών.

INTIME NEWS

Eurokinissi

Σε όλη την Ελλάδα #artattack

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο Αγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και φοιτητές μουσικών τμημάτων, για μια μουσική διαμαρτυρία στο πλαίσιο του πανελλαδικού διημέρου #artattack.

Μετά το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου - Παραρτήματος Β. Ελλάδας, στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι Σύλλογοι Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, η Πρωτοβουλία Μουσικών Καλλιτεχνών, το Σωματείο Καθηγητών Χορού, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου.

Παιδιά από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών έντυσαν μουσικά την κινητοποίηση με τις φωνές και τα όργανά τους, με γνωστά τραγούδια και δικές τους διασκευές, με πιο χαρακτηριστική τη διασκευή τού «Και τι ζητάω», όπου παραφράζοντας τους στίχους σχολίασαν όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την ένταση της καταστολής, την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, αλλά και τα αιτήματά τους για να επιστρέψουν στις σχολές και για να ανοίξουν οι χώροι του Πολιτισμού.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους οι καλλιτέχνες διαδήλωσαν για άλλη μια φορά ενάντια στην καταστολή, ενάντια στην τρομοκρατία και τη λογοκρισία στην Τέχνη, διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους του χώρου του Πολιτισμού.

MotionTeam

Την αγανάκτησή τους για τις κλειστές σχολές εδώ και ένα χρόνο, αλλά και για τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων στον Πολιτισμό εξέφρασαν και το πρωί της Κυριακής μουσικοί, εικαστικοί, χορευτές, καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους. Απαίτησαν μεταξύ άλλων το άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα μέτρα προστασίας και με το σύνθημα «Θέατρο στο zoom, τι άλλο θα μας πουν» έδειξαν το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το πρόβλημα του κορονοϊού στους χώρους Πολιτισμού.

Την κινητοποίηση πλαισίωσαν με δρώμενα η Ομάδα χορού «Β+6» εκπροσωπώντας το Σωματείο Καθηγητών Χορού και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών. Την ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Σοφία Αμπερίδου και Αφροδίτη Καραμανλή, ενώ ο Κωνσταντίνος Γκούβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του ΠΜΣ, στάθηκε στα εκατομμύρια που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και ιδιωτικές εταιρείες αφήνοντας στην «πείνα» και με «ψωροεπιδόματα» τους καλλιτέχνες.

Σε άλλες πόλεις

Οι πανελλαδικές αγωνιστικές δράσεις με σύνθημα #artattack άρχισαν από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας οργάνωσε μουσική πορεία διαμαρτυρίας στην Πάτρα, που ξεκίνησε από τη Ρήγα Φεραίου στο ύψος της πλατεία Ολγας και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου. «Ενα χρόνο μετά το Μάρτη του 2020, δεν είμαστε στην αναμονή ούτε στην "αναστολή", αλλά βγαίνουμε πιο μπροστά. Διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για να μπορούμε να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε αξιοπρεπώς», δήλωσε σχετικά το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας.

Συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου στην πλατεία του Αγίου Νικολάου έγινε την Παρασκευή, ενταγμένη στο πλαίσιο της αγωνιστικής δράσης κάτω από το σύνθημα #artattack.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και του Κωνσταντίνου Καβάφη από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Δημητρακάκη και Βλάση Ζώτη, έγινε συλλογική εικαστική παρέμβαση από επαγγελματίες ζωγράφους με το θέμα «Φυλακισμένη Τέχνη», παρουσιάστηκαν χορογραφίες πάνω σε αγωνιστικά τραγούδια από τη χορευτική ομάδα της Πένυς Στεργίου και, τέλος, παίχτηκαν από δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς τραγούδια των Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου, Λοΐζου και άλλων.

Χαιρετισμό εκ μέρους των σωματείων που στήριξαν την κινητοποίηση απηύθυνε ο Κώστας Στεργίου, ενώ ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους Στέλιο Χλιαρά, ηθοποιό, και Κώστα Κομνηνό, εικαστικό, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των κλάδων τους αντίστοιχα.

Στην κεντρική ομιλία, που έκανε ο Κώστας Βλαχούτσος, έγινε λόγος για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της μη ουσιαστικής στήριξης όλων των καλλιτεχνών. Εγινε αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην ανάγκη πρόσληψης γιατρών και την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, καταγγέλθηκαν η άγρια καταστολή της αστυνομίας και η προσπάθεια φίμωσης της Τέχνης, με τη λογοκρισία αυτήν τη φορά να επιβάλλεται από την ίδια την ΕΕ.

ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
Στη συγκέντρωση μαζεύτηκαν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας.

Στο πλαίσιο των δράσεων με σύνθημα #artattack που συνδιοργανώνουν αρκετά σωματεία, σύλλογοι, φορείς στη Λάρισα, μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά σύνολα έκαναν την εμφάνισή τους το Σαββατοκύριακο σε πάρκα, πλατείες και γειτονιές της πόλης (κεντρική πλατεία, Λόφο του Φρουρίου, Μύλο του Παπά, πλατεία Λαμπρούλη, κηποθέατρο Αλκαζάρ, πάρκο Αγίου Αχιλλίου, ΤΕΙ Λάρισας, Θέατρο Τεχνών, πλατείες Αβέρωφ και Ανθούπολης, Ομορφοχώρι, Δαμάσι Τυρνάβου).

Πάνω από 60 καλλιτέχνες, φοιτητές, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι, που στηρίχτηκαν από 17 συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς του νομού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τραγούδησαν και διεκδίκησαν, σπάζοντας στην πράξη το κλίμα φόβου και καταστολής που καλλιεργεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την απουσία μέτρων σε κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η μόρφωση, ο Πολιτισμός κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις συγκεντρώθηκε βοήθεια για τους σεισμοπαθείς. Κορύφωση όλης αυτής της δράσης αποτέλεσε η παρέμβαση των καλλιτεχνών την Καθαρά Δευτέρα για τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου. Ανάλογες δράσεις με κιθάρες, μπουζούκια, κλαρίνα κ.λπ. αναπτύχθηκαν το Σάββατο και σε πάρκα και πλατείες στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Ενας συμβολικός «γάμος» τελέστηκε την Κυριακή στη Χαλκίδα (Στρογγυλό), στο πλαίσιο του διημέρου δράσης #artattack, που διοργανώθηκε από το Παράρτημα Εύβοιας του ΠΜΣ και άλλους εργαζόμενους του Πολιτισμού. Συμμετείχαν επίσης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ).

Με έντονη σατιρική διάθεση, στο πνεύμα και της Αποκριάς, στο δρώμενο πάντρεψαν τον... Λογοκρισία Κυβερνόπουλο με την Τέχνη Εργοδοπούλου, παρουσιάζοντας ως προικιά τα πνευματικά δικαιώματα, το «Ακροπόλ» κ.ά., ενώ μουσικοί και καλεσμένοι τραγούδησαν όλοι μαζί γαμήλια τραγούδια και τους ευχήθηκαν από καρδιάς: «Κακό, στραβό κι ανάποδο χρόνο να 'χουν!»...

Το σύνθημα #artattack απλώθηκε το Σαββατοκύριακο και στους νομούς της Κρήτης. Σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα το Σάββατο, όπου επιστρατεύτηκαν αποκριάτικα άρματα και στολές, για να δηλώσουν «Καμιά ανοχή στη φίμωση της Τέχνης». Στήριξη σ' αυτόν τον αγώνα έδωσαν στο Ηράκλειο το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών του νομού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γουβών. Οι δράσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, με καλλιτεχνικά δρώμενα το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου και συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά.

ΔΑΜΑΣΙ
ΔΑΜΑΣΙ
Δυο ξεχωριστές συναυλίες

Ανάμεσα στις δράσεις που αναπτύχθηκαν με σύνθημα #artattack, ξεχωρίζει και η συναυλία που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), στο χώρο «Gagarin» και είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στο κανάλι του YouΤube του Σωματείου, στην ιστοσελίδα https://sethea.gr/ καθώς και στο Facebook https://www.facebook.com/sethea.gr/.

«Απαιτούμε το δικαίωμα στην εργασία, στη δημιουργία, ενάντια σε κάθε λογοκρισία, αλλοιώσεις, απαγορεύσεις. Γιατί ο Πολιτισμός είναι ανάγκη όλης της κοινωνίας και δεν φιμώνεται, ούτε παγώνει, ούτε σταματά», δήλωσε το ΣΕΘΕΑ με αυτή του την πρωτοβουλία, για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι με μεράκι και ιδέες για δυο βδομάδες, αναδεικνύοντας και τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι πίσω από τις σκηνές, στα φώτα, στις κονσόλες κ.λπ. Στη συναυλία συμμετείχαν τα συγκροτήματα: Κοινοί Θνητοί, Rollin' Dice, Nerrves και HEX.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πρόβαλε ξανά τη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε με τίτλο «Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών. Η συναυλία είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Συλλόγου, στο YouTube.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ