ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης των διπλωματούχων ξεναγών

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ξεναγών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ξεναγών
Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους διπλωματούχους ξεναγούς ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, μαζί με καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον Πολιτισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου έλαβαν για κάθε μήνα 534 ευρώ (αποζημίωση ειδικού σκοπού), καθώς και 50 ένσημα, τα οποία απαιτούνται, ως ελάχιστο, για την ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη του 2021. Δηλαδή, οι διπλωματούχοι ξεναγοί, αν και ανήκουν στις πληττόμενες από την πανδημία ομάδες εργαζομένων, έλαβαν για όλο το 2020 το πενιχρό ποσό των 1.868 ευρώ, ενώ η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για τα ένσημά τους δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη για το 2021.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα όπως να κατατεθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας η ΑΠΔ των 50 ενσήμων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες του 2020 κατά τους οποίους δεν εργάστηκαν ούτε έλαβαν άλλη οικονομική ενίσχυση. Να ανασταλούν για όλους οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, για ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες που κόβονται τώρα σε πολύ κόσμο και να στελεχωθεί το Τμήμα Ξεναγών του ΕΦΚΑ ώστε να μηχανογραφηθούν τα ένσημα. Και βέβαια, να τηρηθούν όλα εκείνα τα μέτρα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Επικαλούμενος τα ψίχουλα που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, αποφεύγοντας να απαντήσει στα ερωτήματα του βουλευτή, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων των τελευταίων δεκαετιών (!), παρά τους υψηλούς περιορισμούς που επιβάλλει το υψηλό δημοσιονομικό χρέος της χώρας. Φυσικά, οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί» δεν ισχύουν για το κεφάλαιο που έχει λάβει πακτωλό δισεκατομμυρίων. Παράλληλα, εμφάνισε τα χοντρά πακέτα «στήριξης» στους επιχειρηματικούς ομίλους όπως στον Τουρισμό ως μέτρα στήριξης των εργαζομένων!

Ενώ τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, οι απαντήσεις είναι γενικές και αόριστες, σημείωσε στη δευτερολογία του ο Χρ. Κατσώτης. Εθεσε δε το ερώτημα προς τον υφυπουργό εάν οι εργαζόμενοι μπορούν με αυτά τα 1.868 ευρώ, δηλαδή με τα 5 έως 7 ευρώ τη μέρα, να καλύψουν τα χρέη τους, να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε φως, νερό, τηλέφωνο, να τραφούν, να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ στον αγώνα των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Παράλληλα, απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και να παρατείνει τις συμβάσεις τους, να προχωρήσει στη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων αλλά και να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία - Πρόνοια.

Πρόκειται για 21 επικουρικούς εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, οδηγοί, μάγειρες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί φροντιστές κ.λπ.) και 12 συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι εργάζονται στα 6 προνοιακά ιδρύματα που υπάρχουν σε όλη την περιοχή, από Δράμα μέχρι Κομοτηνή, και θα οδηγηθούν στην ανεργία, αφού αυτές τις μέρες λήγουν οι συμβάσεις τους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για παράταση συμβάσεων και μοριοδότησή τους στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για πρόσληψη προσωπικού.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει αυτούς τους εργαζόμενους είναι η συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόστηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολιτική εγκατάλειψης της Πρόνοιας, υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης. Αντί η Πρόνοια να είναι υποχρέωση του κράτους απέναντι στους βαριά ανάπηρους, στους χρόνια πάσχοντες, στα παιδιά χωρίς οικογένεια, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με τη λογική κόστους-οφέλους», επισημαίνει η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και καταλήγει: «Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, αποτελεί εγκληματική ενέργεια η ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση αυτών των δομών».

ΝΑΟΥΣΑ
Συζήτηση του Λ. Στολτίδη με τους εργαζόμενους της «Βαρβαρέσος»

Στο εργοστάσιο «Νηματουργία Βαρβαρέσος» και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος. Στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος» ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια τρομοκράτησης της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που τους απειλεί ότι αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εργοστάσιο, αυτό θα κλείσει. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια έχει συστηματοποιήσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων και οφείλει πολλούς μισθούς και υπόλοιπα Δώρων στους εργαζόμενους. Βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν το θέμα της απληρωσιάς στη Βουλή, καταθέτοντας ως Αναφορά το υπόμνημα του επιχειρησιακού Σωματείου προς τον υπουργό Εργασίας.

Ο Λ. Στολτίδης απάντησε και στο ποιος κλείνει τα εργοστάσια και στο ποιος καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους να συνεχίσουν στο δρόμο του ταξικού αγώνα και της διεκδίκησης στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο. Εναν αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού δεν λογαριάζουν ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο ούτε τις ανάγκες του λαού συνολικά για φθηνή και ποιοτική ένδυση.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Τώρα μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων!

«Με καθυστέρηση ενός χρόνου και μετά από εκατοντάδες κρούσματα επιβατών και εργαζομένων, η κυβέρνηση άρχισε να παραδέχεται ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κινούμενες υγειονομικές βόμβες διασποράς του κορονοϊού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, με αφορμή την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση στη Βουλή και η οποία επιτρέπει στους παρόχους συγκοινωνιακού έργου να κάνουν απευθείας αναθέσεις για την εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού του αέρα στα οχήματα. Η δυνατότητα υπάρχει για ορισμένο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ΔΑΣ τονίζει πως ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, «τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχουν συστήματα ανανέωσης του αέρα για τα οχήματα (...). Οψιμο ενδιαφέρον που και καθυστερημένα διατυπώνεται αλλά και απομακρύνει την πραγματική λύση που οφείλει η κυβέρνηση να δώσει για την πύκνωση των δρομολογίων.

Δηλαδή την επίταξη όλων των διαθέσιμων ιδιωτικών οχημάτων, ΚΤΕΛ και τουριστικών. Την επισκευή των χαλασμένων και την άμεση αγορά νέων οχημάτων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Τα μαζικά, τακτικά τεστ των εργαζομένων.

Ως εδώ η κοροϊδία και τα ψέματα. Οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για να συμμετέχουν στη μοιρασιά των εκατομμυρίων ευρώ που μοιράζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των επιβατών και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αν πραγματικά τους πήρε ο πόνος εκεί στην κυβέρνηση, να ικανοποιήσουν εδώ και τώρα τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων στην Υγεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οταν επιβάτες και εργαζόμενοι είναι παστωμένοι σαν σαρδέλες, όσα εξαεριστικά και να μπουν, δεν λύνεται το πρόβλημα».

Τραυματίστηκε εργαζόμενη στην Καθαριότητα του δήμου Αλμυρού

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Καθαρή Δευτέρα στο δήμο Αλμυρού, όταν εργαζόμενη της 3Κ ως συνοδός απορριμματοφόρου στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου έπεσε από το πατάρι του οχήματος, ενώ αυτό βρισκόταν σε κίνηση, με συνέπεια να υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι και να νοσηλεύεται ήδη στο Νοσοκομείο Βόλου.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ - ΟΤΑ στους δήμους της Μαγνησίας απαιτεί από την Επιθεώρηση Εργασίας την άμεση διερεύνηση του νέου εργατικού ατυχήματος και τη λήψη μέτρων για τη μη επανάληψη παρόμοιων ατυχημάτων, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «τα αλλεπάλληλα ατυχήματα εργαζομένων στους δήμους δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, δεν οφείλονται στην "κακιά την ώρα". Εχουν συγκεκριμένους ενόχους και αιτίες: Την πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών - εργοδοτών που βλέπουν τους εργαζόμενους ως κόστος, που αρνούνται να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στη διάρκεια της εργασίας, που εντατικοποιούν την εργασία κάνοντας πιο πιθανά τα ατυχήματα, που δεν προσαρμόζουν τις θέσεις εργασίας στις ιδιαιτερότητες των εργαζομένων, βάζοντας στην μπούκα του κανονιού ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Σήμερα η νέα κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες

Σε παράσταση διαμαρτυρίας με τα αγροτικά αυτοκίνητα, σήμερα στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, με αιχμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, αλλά περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα, καθώς και να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων - αντιρρήσεων, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

Ταυτόχρονα, με βάση και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, επαναφέρει τα βασικά αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και μείωση του κόστους παραγωγής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διαδικτυακή σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Διαδικτυακή σύσκεψη οργανώνει την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με θέμα: «Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με το "νέο" Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση - Οι επιπτώσεις στον κλάδο μας - Οι διεκδικήσεις μας» (Link: us02web.zoom.us/j/81031090698. πληροφορίες στο e-mail: info@syndikatooikodomonathinas.gr)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ