ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βαριές συνέπειες για τον λαό από τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του μακελειού που προκάλεσαν στη Συρία με την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και περιφερειακοί σύμμαχοί τους, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν, για τον έλεγχο πηγών και περασμάτων Ενέργειας, ο συριακός λαός εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα, με τους θύτες να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, «φρεσκάροντας» προσχήματα για νέες επεμβάσεις.

Μετά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων - και ενώ ο δραματικός απολογισμός συνεχίζει να μεγαλώνει - οι αμερικανικές ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει «μέχρι κεραίας» και η κυβέρνηση Μπάιντεν προκαλούν νέο κύμα ακρίβειας και υποτίμησης της συριακής λίρας.

Τις τελευταίες μέρες, η τιμή της κρατικώς επιδοτούμενης βενζίνης αυξήθηκε κατά 50%, ενώ οι τιμές βασικών τροφίμων μέσα σε ένα χρόνο υπολογίζεται πως αυξήθηκαν 230%. Η ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά ξεπερνά τις 4.000 λίρες ανά δολάριο (από 700 που ήταν ένα χρόνο πριν την επιβολή των κυρώσεων του νόμου Καίσαρα και 46 λίρες ανά δολάριο που ήταν λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου).

Νέες κυρώσεις επέβαλε σε αυτήν τη συγκυρία και η Βρετανία σε βάρος 6 Σύρων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, ο διοικητής της Εθνοφρουράς Μαλίκ Αλιάα και ο ταγματάρχης Ζαΐντ Σάλαχ.

Προχτές, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σημερινή κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα, ισχυρίστηκε πως είναι η ώρα της «σιωπηλής διπλωματίας». Κάλεσε όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και συριακές δυνάμεις να βρουν ένα νέο πλαίσιο διαλόγου και διαπραγμάτευσης, αναφέροντας πως μία δεκαετία μετά την έναρξη του πολέμου αποδείχθηκε «σε όλους τους παράγοντες πως κανένας εξ αυτών δεν μπορεί να υπαγορεύσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης».

Την Παρασκευή στην Ντόχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Κατάρ και Τουρκίας δήλωσαν πρόθυμοι να ξεκινήσουν νέα προσπάθεια για προώθηση της λεγόμενης «πολιτικής λύσης», στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις οποίες παραβιάζει συστηματικά η Αγκυρα με τις τρεις χερσαίες εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2017 έως σήμερα.

Στο μεταξύ, Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών «ύποπτων τρομοκρατών» που σχεδίαζαν να ανατινάξουν όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στη νοτιοδυτική Δαμασκό. Κατά τις έρευνες των αρχών συνελήφθησαν άλλοι τρεις ύποπτοι.

ΚΟΣΟΒΟ
Εγκαίνια πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ με «σφραγίδα» ΗΠΑ

Τη λειτουργία πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε στις 14/3 το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διασποράς» του Κοσόβου, μετά την επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Τελ Αβίβ την 1η Φλεβάρη, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Το εν λόγω υπουργείο αναφέρει ότι τα εγκαίνια «αντανακλούν τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κοσόβου», τονίζοντας πως η πρεσβεία του «θα είναι αφοσιωμένη σθεναρά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, όπως και στην ενίσχυση της διεθνούς υπόστασης του Κοσόβου».

Η προσέγγιση Ισραήλ - Κοσσυφοπεδίου έχει τη «σφραγίδα» ΗΠΑ, που το περασμένο Σεπτέμβρη φιλοξένησαν συνάντηση κορυφής Σερβίας - Κοσόβου με βασικό θέμα την επισημοποίηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Ηταν χαρακτηριστικοί οι όροι που περιλαμβάνονταν στα σχετικά κείμενα, όπως ο εκτοπισμός κινεζικών μονοπωλίων από την περιοχή («φωτογραφιζόταν» η «Huawei»), ο χαρακτηρισμός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης», η λειτουργία σερβικής και κοσοβάρικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ...

Τα εγκαίνια μάλιστα έρχονται λίγα 24ωρα μετά την αποστολή κοσοβάρικης διμοιρίας σε «ειρηνευτική αποστολή» στο Κουβέιτ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας συντονισμένες ενέργειες για τη διεθνή αναβάθμιση του προτεκτοράτου.

Αντιδράσεις από ΕΕ και Τουρκία

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι η θέση της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ είναι σαφής και σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ έχει καλέσει τα κράτη - μέλη της να απομακρύνουν τις πρεσβείες τους από αυτήν, όπως και ότι το στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στις αρχές Φλεβάρη, ο Στάνο είχε επίσης τονίσει ότι «η ΕΕ προσδοκά το Κόσοβο να δρα σύμφωνα με τη δέσμευσή του ότι η ευρωπαϊκή του ένταξη αποτελεί στρατηγική του προτεραιότητα, ώστε να μην υπονομεύεται η ευρωπαϊκή του προοπτική».

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε καλώντας «τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου να ακούσουν τη φωνή της κοινής λογικής και να αποκηρύξουν αυτήν την ανεύθυνη και παράνομη πρωτοβουλία».

Είχαν προηγηθεί, την περασμένη Πέμπτη, τα εγκαίνια που έκανε η Τσεχία σε τμήμα της πρεσβείας της στο Ισραήλ (που έχει τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ) στην Ιερουσαλήμ. Το Κοινοβούλιο των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασε το άνοιγμα πρεσβείας της Τσεχίας στην Ιερουσαλήμ επισημαίνοντας πως η εξέλιξη συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη. Την εξέλιξη καταδίκασαν ξεχωριστά με ανακοινώσεις τους τα υπουργεία Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης με τα ίδια επιχειρήματα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ουνίδας Ποδέμος» (Unidas Podemos) και αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου για να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης στις 4 Μάη. Η κίνηση γίνεται σε μια προσπάθεια η περιφέρεια της Μαδρίτης να περάσει υπό σοσιαλδημοκρατικό έλεγχο, μετά την παραίτηση της προέδρου της περιφέρειας Ιζαμπέλ Ντιάθ Αγιούσο, έπειτα από τριγμούς μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των «Ciudadanos» (Πολίτες). Τη θέση του Ιγκλέσιας θα πάρει η Γιολάντα Ντίαθ, υπουργός Εργασίας και στέλεχος του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας (PCE) που συμμετέχει στους «Ποδέμος» και την κυβέρνηση.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ορκίστηκαν τη Δευτέρα τα μέλη της νέας προσωρινής κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης ενώπιον του κοινοβουλίου, στην ανατολική πόλη Τομπρούκ. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, έχει αναλάβει να κυβερνήσει τη Λιβύη έως τις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκέμβρη εκλογές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αναίμακτη ρίψη επτά ρουκετών τύπου Κατιούσα σημειώθηκε την Κυριακή στην αεροπορική βάση Μπάλαντ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, βορείως της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη. Σύμφωνα με Ιρακινούς στρατιωτικούς, μόνο δύο ρουκέτες έπεσαν στον περίβολο της βάσης, ενώ άλλες πέντε συνετρίβησαν στο κοντινό χωριό αλ-Μπου Χάσαν. Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από χωριό της γειτονικής επαρχίας Ντιγιάλα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σάλο προκαλούν στο Ισραήλ οι αποκαλύψεις ότι ο Γεχούντα Μέσι Ζαχάβ, που θεωρούνταν επί χρόνια αξιοσέβαστη προσωπικότητα των Υπερορθόδοξων Εβραίων, προέβαινε συστηματικά και για δεκαετίες σε εφιαλτικές σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανδρών, γυναικών και παιδιών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ερχεται «μαχαίρι» στις επιδοτήσεις σε βασικά αγαθά

Τη δραστική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα ή και τον οριστικό τερματισμό τους προανήγγειλε χτες στο αμερικανικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» ο Λιβανέζος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γάζι Ουάζνι, επικαλούμενος τη μεγάλη μείωση των αποθεματικών συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Επιβεβαίωσε επίσης πως σχεδιάζεται νέα υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας (στη μαύρη αγορά για πρώτη φορά στην Ιστορία πουλιέται με ισοτιμία ένα δολάριο ανά 11.500 λίρες), ενώ ουσιαστικά προέβλεψε ως περίπου αναπόφευκτο ένα νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει ήδη εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια τον πολύπαθο λαό της χώρας.

Εδώ και περίπου δύο βδομάδες πραγματοποιούνται ξανά κινητοποιήσεις σε κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και της Τρίπολης, ενώ τελευταία κλείνουν ορισμένα καταστήματα σούπερ μάρκετ λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.

ΗΠΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τα θύματα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας

Νέες διαδηλώσεις για τα αμέτρητα θύματα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες πόλεις της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άδικη δολοφονία της 26χρονης Αφροαμερικανίδας Μπριόνα Τέιλορ μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, από κατά λάθος έφοδο αστυνομικών.

Χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Στο Λούισβιλ ομιλητές απαίτησαν την πραγματική απονομή δικαιοσύνης για την Τέιλορ και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο ποινικό σύστημα, αφού και οι τρεις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία της, απλώς... αποπέμφθηκαν από την αστυνομία.

Το ίδιο διάστημα, με τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο λογαριασμό του στο twitter διαβεβαίωσε ότι... παραμένει «δεσμευμένος» και θα υπογράψει το νομοσχέδιο αστυνομικής μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, μετά την επιλογή ενόρκων, συνεχίζεται η δίκη σε βάρος του αστυνομικού Ντ. Σόβιν, για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τον περασμένο Μάη. Το δικαστήριο ξεκίνησε χτες το πρωί τη συζήτηση για το εάν οι ένορκοι θα έπρεπε να ακούσουν ή όχι ορισμένα στοιχεία που αφορούν την επεισοδιακή σύλληψη του θύματος πριν προκληθεί ο θάνατός του. Εξω από το δικαστήριο δεκάδες διαδηλωτές απαίτησαν να γίνει δίκαιη δίκη και να μην πέσει και αυτός ο αστυνομικός «στα μαλακά».

Σε ό,τι αφορά την αγωγή της οικογένειας του Φλόιντ ενάντια στην πολιτεία, την Παρασκευή ο δήμος της Μινεάπολις προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανακοινώνοντας πως θα καταβάλει 27 εκατ. δολάρια για το «κλείσιμό» της.

Περικοπές θέσεων εργασίας στην «Volkswagen»

Η αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» σχεδιάζει να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, μέσω μερικής συνταξιοδότησης σε εργαζομένους που γεννήθηκαν το 1964 και πρόωρης συνταξιοδότησης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με βάση ένα πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» που συνδέεται και με την ηλεκτροκίνηση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα. Η πρόωρη και μερική συνταξιοδότηση σημαίνει χαμηλότερες απολαβές για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα η «Volkswagen» θα παρατείνει το πάγωμα των προσλήψεων για όλο το έτος αντί για το πρώτο τρίμηνο. Προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών μπορεί να γίνουν μόνο σε τομείς όπως είναι η τεχνολογία των πληροφοριών και το λογισμικό.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΟΤΣΑΛΑΝ
Καταγγέλλουν πλήρη έλλειψη επικοινωνίας από πέρσι

Συνήγοροι του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένου στη νήσο Ιμραλί, καταγγέλλουν ότι δεν έχουν καμία επικοινωνία μαζί του από πέρσι την άνοιξη, ενώ τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν φήμες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάστασή του.

Οπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροι, «δεν είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας στην εν λόγω φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ως εκ τούτου διερευνούμε πολύ σοβαρά τυχόν ισχυρισμούς ή νέα που διαδίδονται σχετικά με την κατάστασή τους, και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό το θέμα». Ανέφεραν ότι «δεν γνωρίζουμε την πηγή των ισχυρισμών που κυκλοφορούν κατά καιρούς», χαρακτηρίζοντάς τους πάντως «πολύ ανησυχητικούς». Συνήγοροι ζήτησαν από την εισαγγελία της Προύσας αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης «μια ευκαιρία για επικοινωνία», ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχαν λάβει καμία απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ