ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους πληγέντες για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης
  • Το Μεσοχώρι και το Δαμάσι επισκέφτηκε χτες ο Δ. Κουτσούμπας επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη φορέων στον Τύρναβο
  • Την ανησυχία και την ανασφάλειά τους μετέφεραν οι σεισμόπληκτοι, που μετράνε πληγές και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους δύο βδομάδες μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Ερείπια άφησε πίσω του ο σεισμός
Ερείπια άφησε πίσω του ο σεισμός
Τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που «χτύπησαν» τον νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, περιόδευσε χτες στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι, δύο από τα σεισμόπληκτα χωριά του νομού Λάρισας, ενώ αργότερα το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων στον Τύρναβο.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Μαρία Γαβαλά και Ρίζος Μαρούδας, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Γιώργος Λαμπρούλης.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δύο βδομάδες μετά, εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο, σε σκηνές, πρόχειρα καταλύματα, ελάχιστους οικίσκους και τροχόσπιτα, χωρίς να είναι παντού εξασφαλισμένες οι συνθήκες υγιεινής, η ύδρευση και η θέρμανση, με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους και τις φράσεις «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο», «θέλουμε έργα και όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια», περιγράφουν τις δύσκολες στιγμές που ζουν και ταυτόχρονα την αγωνία για την «επόμενη μέρα».

Ζημιές χιλιάδων ευρώ μετράει ο καθένας, το «τελειωτικό χτύπημα» όπως με αγανάκτηση έλεγαν, έπειτα από μια πορεία χρόνων με μεγάλα προβλήματα λόγω κρίσης και πανδημίας.

Σκηνές σεισμόπληκτων, σε υπαίθριο χώρο του Μεσοχωρίου
Σκηνές σεισμόπληκτων, σε υπαίθριο χώρο του Μεσοχωρίου
Οι πληγέντες εξέφρασαν το φόβο τους, ενισχυμένο κι από την πείρα της πρόσφατης καταστροφής στην Καρδίτσα, όπου οι πλημμυροπαθείς ακόμα είναι στο «περίμενε», ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν στα λόγια και η δέσμευση για 600 ευρώ τελικά δεν θα αφορά όλους.

Την επιφυλακτικότητά τους μεγαλώνει το γεγονός ότι καταγράφονται περιπτώσεις σπιτιών που ενώ χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, στον δευτεροβάθμιο έλεγχο - ω του θαύματος - κρίθηκαν κατοικήσιμα και τους ζητάνε να μείνουν σε αυτά, την ώρα που η γη ακόμα τρέμει...

Υπολογίζεται πως πάνω από 1.800 κτίρια έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα, το 65% περίπου των σπιτιών των σεισμόπληκτων περιοχών, και εκκρεμεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Δεκάδες επαγγελματικοί χώροι και σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, σχολεία είναι γεμάτα ρωγμές.

Ωστόσο, δύο βδομάδες μετά τον σεισμό, στο Δαμάσι δεν έχει καν εγκριθεί η χορήγηση του πενιχρού επιδόματος των 600 ευρώ που αφορά τις πρώτες ανάγκες.

Μέσα σε αυτήν την εικόνα, η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές, αλλά και κατασκευής έργων αντισεισμικής προστασίας, εύλογο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, φαντάζει σε κάθε περίπτωση ως ζήτημα πίεσης και διεκδίκησης.

Στο Μεσοχώρι

Με τους κατοίκους του Μεσοχωρίου
Με τους κατοίκους του Μεσοχωρίου
Στο χωριό Μεσοχώρι, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου, Γιάννης Ζαρλαδάνης, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που παραμένουν δύο βδομάδες μετά τον σεισμό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε τον καταυλισμό που έχει στηθεί και στη συνέχεια συνομίλησε στην κεντρική πλατεία του χωριού με κατοίκους. Οπως μετέφεραν στην αντιπροσωπεία, πέρα από κάποιες σκηνές που έχουν στηθεί και το συσσίτιο, τα υπόλοιπα είναι στον «αέρα», από τις αποζημιώσεις μέχρι τα κοντέινερ που ζητάνε.

Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παραβρέθηκαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, οι πρόεδροι μιας σειράς τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, του Σωματείου Συνταξιούχων κ.ά.

Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας σε δήλωσή του σημείωσε:«Δεκατέσσερις μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, βρισκόμαστε εδώ στην περιοχή για να υψώσουμε τη φωνή μας μαζί με τη φωνή των κατοίκων, για να παρθούν και τα άμεσα μέτρα και τα μακροπρόθεσμα που χρειάζεται η πληγείσα περιοχή. Αμεσα μέτρα που αφορούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, στο 100%. Για να δοθεί το επίδομα, που εμείς το προσδιορίζουμε στα 1.000 ευρώ, ως απαραίτητο για όλους τους πληγέντες, είτε έχουν "κόκκινο" είτε "κίτρινο" το σπίτι τους ή το μαγαζί τους, την περιουσία τους. Και βεβαίως όλες οι άλλες αποκαταστάσεις που χρειάζονται άμεσα να γίνουν όπως του οδικού δικτύου, της ύδρευσης, μαζί με την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωση των συνανθρώπων μας εδώ, γιατί ζουν μέσα στο κρύο, σε σκηνές. Οι κυβερνώντες έχουν υποσχεθεί κοντέινερ αλλά δεν έχουν έρθει, έχουν υποσχεθεί άλλες κατοικίες, αλλά επίσης δεν έχουν έρθει.

Με τους κατοίκους στο Δαμάσι
Με τους κατοίκους στο Δαμάσι
Πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Και ταυτόχρονα, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από τα τέλη, από φόρους, από τόκους είτε στις τράπεζες είτε στην εφορία, να μη γίνονται κατασχέσεις, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη για όλη αυτήν την περίοδο της δοκιμασίας τους. Και μία σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν είτε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να δουλέψουν και να διευκολυνθούν, είτε αγρότες που δεν έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τα χιόνια του 2020 και έχει καταστραφεί η παραγωγή τους, είτε για άλλες κατηγορίες όπως είναι για παράδειγμα οι μαθητές, ιδιαίτερα αυτοί της Γ' Λυκείου, όπου πρέπει να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και ποσόστωση.

Θα πρέπει να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, εδώ στην περιοχή και του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και της Φαρκαδόνας με προσωπικό, με υποδομές, γιατί υπάρχει και η πανδημία και βεβαίως χρειάζεται άμεσα να γίνουν τεστ, να γίνουν οι εμβολιασμοί, να μπουν αυτές οι περιοχές σε προτεραιότητα. Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, θα παλέψουμε στην Ευρωβουλή, θα παλέψουμε και στους δρόμους του αγώνα».

Στο Δαμάσι

Δίπλα σε σπίτια που κατέρρευσαν στο Δαμάσι
Δίπλα σε σπίτια που κατέρρευσαν στο Δαμάσι
Το χωριό Δαμάσι ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στα χωριά του δήμου.

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε τον καταυλισμό με τις σκηνές και μίλησε στους κατοίκους του χωριού. Επισήμανε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ, με τα μέλη και στελέχη του, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία, χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο, ενώ υπογράμμισε πως με Επερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό, έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των σεισμόπληκτων.

Επειτα επισκέφθηκε σπίτια που έχουν καταστραφεί, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών, και το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι που κατεδαφίστηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ