ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μην ισχύσει ο νόμος της υποβάθμισης για τους σπουδαστές ΕΠΑΣ

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Τις αγωνίες και την αγανάκτηση των μαθητών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές για τις σπουδές και το μέλλον τους ρυθμίσεις, που προωθήθηκαν εν μέσω πανδημίας, και ταυτόχρονα με προβλήματα στις σπουδές και στην πρακτική τους, μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς την υπουργό Παιδείας.

Περιγράφοντας τις ανατροπές που έχει φέρει ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη προκαλώντας δίκαιες αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του πτυχίου των σχολών αυτών στο επίπεδο 3, στην πρόσθεση εξετάσεων πιστοποίησης προκειμένου να λάβουν τον τίτλο - βεβαίωση, στην προώθηση των παραπάνω αλλαγών στα μέσα της σχολικής χρονιάς χωρίς καμία μεταβατική ρύθμιση, αλλάζοντας δηλαδή τους όρους σπουδών για τους ήδη φοιτούντες. Αναφέρθηκε επίσης στο επιπλέον εμπόδιο που τίθεται με την κατάργηση της δυνατότητας των αποφοίτων να καταταγούν σε μετέπειτα εξάμηνο σπουδών των ΙΕΚ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για όσους πήραν πτυχίο μετά το 2008.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως υπερασπίστηκε τον νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχυριζόμενη ότι ο τίτλος σπουδών ΕΠΑΣ θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και θα τους επιτρέπει να εργαστούν οπουδήποτε στην ΕΕ, καθώς και ότι ουδέποτε είχε εξισωθεί με νόμο το πτυχίο των ΕΠΑΣ με αυτό του απολυτηρίου Λυκείου. Θύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει κατάργηση των ΕΠΑΣ, για να δηλώσει πως «όχι μόνο δεν υποβαθμίσαμε τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ αλλά τις διασώσαμε, τις ξαναφέραμε στη ζωή, τις αναβαθμίσαμε».

Απαντώντας, ο Γ. Δελής τόνισε πως τα πτυχία των ΕΠΑΣ είχαν αντιστοιχία με τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς ήταν στον κύκλο της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που είχε οδηγήσει τον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων να τα κατατάξει στο επίπεδο 4 του νέου εθνικού πλαισίου προσόντων, μια ενέργεια που εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επεσήμανε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τελικά στη συρρίκνωση των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που όπως σημείωσε βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών, αφού αντί να φροντίζει για τη λειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα ασφαλείας και την απαραίτητη υποδομή, περνά έναν νόμο - κόλαφο για τα δικαιώματα των σπουδαστών τους, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για φτηνό - «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της 1ης και 2ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι σπουδαστές, αντιδρώντας στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους είπαν «όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων τους» και απαίτησαν τροποποίηση του νόμου που τα υποβαθμίζει από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 του οκταβάθμιου Πλαισίου Προσόντων, ενώ θα τα παραλαμβάνουν ύστερα από πιστοποίηση στον ΕΟΠΠΕΠ.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, «ο νόμος με τον οποίο εισαχθήκαμε μας έδινε τη δυνατότητα με το πέρας της μαθητείας να παραλάβουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε. Ο καινούργιος νόμος μάς λέει ότι στο τέλος της χρονιάς θα παραλάβουμε μια απλή βεβαίωση σπουδών, με την οποία θα δώσουμε εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ για να πάρουμε ένα πτυχίο χαμηλότερης αξίας και συνεπώς με λιγότερα δικαιώματα στην αγορά εργασίας».

Ζητούν επίσης: Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια. Ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και έτσι δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα. Να ενισχυθούν οικονομικά οι μαθητές του προγράμματος σίτισης - στέγασης του ΟΑΕΔ. Να ενισχυθούν τα εργαστήρια με περισσότερο εργαστηριακό υλικό.

Μεγάλες οι συνέπειες των κλειστών σχολείων στα παιδιά

Αποκαλυπτικά τα όσα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής

Οι σοβαρές μακροπρόθεσμες και πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας και των κλειστών σχολείων στα παιδιά και τους εφήβους, το αποτύπωμα σε όλο το φάσμα της ζωής και ανάπτυξής τους, ήταν το αντικείμενο της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 Ενώσεις Γονέων της Αττικής.

Ο Τ. Τραβασάρος, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής και υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, στάθηκε στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ως ένα από τα ζητήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια με ιδιαίτερη οξύτητα διεθνώς και προκαλούν ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αναφέρθηκε σε μελέτες που επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, στην ομαλή ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών τους και τονίζοντας πως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν απόλυτο δίκιο που διεκδικούν τις προϋποθέσεις για να είναι τα σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια.

Στα πολύπλευρα ζητήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά, έφηβοι και οι οικογένειές τους, που αγωνιούν για την επιδείνωση τόσο στο περιεχόμενο της μόρφωσης όσο και στον ψυχοκοινωνικό τομέα, αναφέρθηκε ο Π. Κατηφές, κοινωνιολόγος και πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. Μίλησε για την ανισοτιμία στη μόρφωση, που εντείνεται, τον κίνδυνο σχολικής διαρροής, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, το πώς εκδηλώνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας για παιδιά και νέους κάθε ηλικίας, και υπογράμμισε την ανάγκη οι διαπιστώσεις να γίνουν εφαλτήριο για το κίνημα των γονιών, να βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης του το σύνολο της ζωής των γονιών και μαθητών.

Από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι ο συλλογικός αγώνας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας γύρω από τα παιδιά. Η Ομοσπονδία από την πλευρά της, όπως τόνισε η πρόεδρός της Στ. Βαλαβάνη, θα προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, καλώντας τις Ενώσεις Γονέων να προχωρήσουν κι αυτές σε αντίστοιχες δράσεις.

  • Ολόκληρη η συζήτηση, με τις ομιλίες και παρεμβάσεις, είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής στο YouTube.
PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια εκπομπή για τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν είναι αφιερωμένο το νέο podcast της ΚΝΕ που θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη, στις 8 μ.μ., από το κανάλι της Οργάνωσης στο YouTube.

Γιατί αξίζει να παρακολουθήσουν οι νέοι άνθρωποι ένα podcast για τον Μπετόβεν; Τι σχέση έχει ο Μπετόβεν με την επανάσταση; Επαιξε ρόλο η εποχή που έζησε στη διαμόρφωσή του, στην ανάπτυξη του ταλέντου του; Για ποιο λόγο το έργο του Μπετόβεν αποτελεί έναν τόσο σημαντικό σταθμό στην ιστορία της μουσικής, που η επίδρασή του φτάνει έως και τις μέρες μας;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο podcast της ΚΝΕ με καλεσμένο τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΕΡΑΚΑ - ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΑΝΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιδρούν στην τοποθέτηση καμερών στα Δημοτικά

«Το σχολείο δεν θα γίνει ριάλιτι!», τονίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης στα προαύλια των δημοτικών σχολείων. Κάμερες έχουν ήδη εγκατασταθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, ενώ σύμφωνα με τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ είναι «κάτι που προτίθενται να κάνουν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου, χωρίς ουσιαστικά να δέχονται κανέναν διάλογο με τους φορείς των γονέων και των εκπαιδευτικών, παρά τις συστηματικές προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν μαζί τους».

«Σε μια περίοδο που εντείνεται το όργιο καταστολής και αστυνόμευσης όλων των πολιτών - επισημαίνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ - η δημοτική αρχή φέρνει προ τετελεσμένων όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα κτιριακά ζητήματα που έχουν "προκύψει" στην περιοχή και άφησαν δεκάδες μαθητές εκτός κτιρίων τον περασμένο Σεπτέμβρη, ή στην καλύτερη περίπτωση στοιβαγμένους σε ακατάλληλες αίθουσες».

«Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να κατασκοπεύονται παιδιά και εκπαιδευτικοί στους χώρους του σχολείου», τονίζουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και απαιτούν:

-- Να αφαιρεθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης από τους σχολικούς χώρους.

-- Να εξασφαλίσει άμεσα τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και όλα τα αναλώσιμα για τη λειτουργία των σχολείων.

-- Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, εκπαιδευτικό & βοηθητικό.

-- Ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15μελή τμήματα.

  • Με αφορμή τα παραπάνω η ιστοσελίδα «Νοτιοανατολικά» παρουσίασε την ανακοίνωση των ΚΟ του ΚΚΕ, στάζοντας όμως αντικομμουνιστική χολή και προσπαθώντας να εμφανίσει ως ανυπόστατες τις αιτιάσεις του Κόμματος. «Στήριξε τον δήμαρχο του ριάλιτι αντί για τις ανάγκες βελτίωσης των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών της περιοχής», σχολιάζουν οι ΚΟ Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας του ΚΚΕ.
Εκδήλωση της ΚΝΕ στο ΑΠΘ

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης, Νίκος Αμπατιέλος

Η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!», το Σάββατο 27 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ