ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «AMAZON»
Απεργία ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Τα κέρδη του μονοπωλίου αυξάνονται πάνω στην ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις
Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Αmazon» στην Ιταλία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Στην ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού λιανεμπορίου και τεχνολογίας εργάζονται περίπου 40.000 εργαζόμενοι. Παράλληλα με τη μάχη για απεργία στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κάλεσαν το λαό της Ιταλίας να μην κάνει χτες παραγγελίες μέσω της «Amazon», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), τον περασμένο Νοέμβρη η «Amazon» και η Ενωση εργοδοτών του κλάδου ταχυμεταφορέων - ηλεκτρονικού εμπορίου (Assoespressi) κατέθεσαν σειρά από απαράδεκτες απαιτήσεις για ανανέωση της ΣΣΕ: 26 Κυριακές το χρόνο υποχρεωτική εργασία για τους οδηγούς, παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 44 ώρες τη βδομάδα και 6 μέρες εργασίας αντί για 5 (με μόνο μία μέρα ανάπαυσης), οι επίσημες αργίες να συμπεριληφθούν στις κανονικές βάρδιες, αν αρρωστήσουν οι εργαζόμενοι τις πρώτες 3 μέρες δεν θα αμείβονται, έλεγχος των οδηγών μέσω GPS και των εργαζομένων στην αποθήκη μέσω καμερών, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, των εργολαβικών και των εργαζομένων με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία.

Με τέτοιες εργοδοτικές αξιώσεις - σημειώνει η USB - η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας Ιταλίας (CGIL) κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιχειρηματίες, ενώ οι εργαζόμενοι την κατηγόρησαν ότι βάζει «πλάτη» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Η USB μαζί με τους εργαζόμενους αντιπαλεύουν όλους αυτούς τους μήνες τις απαιτήσεις της εργοδοσίας που κυριολεκτικά ισοδυναμούν με σύγχρονη σκλαβιά.

Είναι ενδεικτικό της ήδη εντατικοποιημένης εργασίας το ότι οι οδηγοί της «Amazon» πρέπει να «ακολουθούν τις οδηγίες ενός αλγορίθμου» και να παραδίδουν έως και 180 - 200 πακέτα τη μέρα.

«Τώρα οι CGIL, CISL (Ιταλική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων) και UIL (Ιταλική Εργατική Ενωση) υπό τον φόβο ότι οι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη» προκήρυξαν απεργία «με ασυγχώρητη καθυστέρηση αλλά και ως αποτέλεσμα των πολύμηνων κινητοποιήσεων που έχει οργανώσει η USB μέσα κι έξω από την πολυεθνική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης.

Η USB τονίζει ακόμη ότι το 2020 «τα έσοδα της "Amazon" αυξήθηκαν κατά 30%. Για τους εργαζόμενους, από την άλλη, αυξήθηκε μόνο ο φόρτος εργασίας». Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους της «Amazon» να παλέψουν για 39 ώρες δουλειά τη βδομάδα, πραγματική αύξηση μισθών, όχι στην παρακολούθηση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΣΥΡΙΑ
Αναζωπύρωση επιθέσεων και καταγγελιών

Αναζωπύρωση επιθέσεων σε μέτωπα της Βόρειας Συρίας από διάφορες πλευρές σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο.

Την Κυριακή, το συριακό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδωσε το θάνατο 7 ατόμων (τα τέσσερα παιδιά) από έκρηξη πυρομαχικών που είχαν φυλαχτεί υπό επισφαλείς συνθήκες σε σπίτι φιλότουρκων αντικαθεστωτικών στο Ρας αλ Αΐν. Επίσης την ίδια μέρα αναφέρθηκε επίθεση φιλότουρκων τζιχαντιστών στο Χαλέπι, με οβίδες να πέφτουν σε πυκνοκατοικημένη συνοικία, προκαλώντας το θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Την Κυριακή επίσης, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν - για πρώτη φορά μετά από μήνες - περιοχές τζιχαντιστών και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών κοντά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και καταυλισμούς εκτοπισμένων, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν έναν στόχο κοντά σε μια μεθοριακή διάβαση στα περίχωρα της πόλης Σάρμντα, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ένας πύραυλος εδάφους - εδάφους έπεσε στο χωριό Καχ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη ρωσική επιχείρηση, καθώς και επίθεση με όλμους από θέσεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, αναφέροντας ότι οδήγησαν σε θάνατο ασθενών σε νοσοκομείο στο δυτικό Χαλέπι.

Παράλληλα, ο Μαρκ Κατς, αναπληρωτής συντονιστής περιφερειακής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας «εξαιρετικά ανησυχητικές», αναφέροντας ότι προκάλεσαν πυρκαγιά σε φορτηγά που φέρεται πως μετέφεραν βοήθεια.

Η δε τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον περιοχής που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη Βόρεια Συρία, για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019. Η επιδρομή έγινε στο χωριό Σάιντα, κοντά στην πόλη Αϊν Ισα.

Σε αυτό το φόντο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ μετέβη την Κυριακή στο Ομάν (που παίζει σχετικά συχνά ρόλο μεσολάβησης σε ενδο-αραβικές κρίσεις) συναντώντας τον ομόλογό του Μπαντρ Αμπουσαίντ, που τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη του σουλτανάτου και την ανάγκη να ανακτήσει η Συρία ξανά τη θέση της στον αραβικό κόσμο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του δεν εμπιστεύεται τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις για άρση των κυρώσεων και ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις της, υπό το πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μόνο αν η Ουάσιγκτον τερματίσει πλήρως τις κυρώσεις. Το ίδιο 24ωρο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε πλατεία στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουτσιστάν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ιράν.

ΝΤΑΚΑ.-- Πολύνεκρη πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε προσφυγικό καταυλισμό των Ροχίνγκια στο νότιο Μπαγκλαντές. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ οι αρχές αδυνατούσαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών. Τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμεναν αδιευκρίνιστα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς στο νότιο Μπαγκλαντές, αφού έφυγαν το 2017 από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του στρατού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάγιο, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις και ιδιαίτερα τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λίβυο πρωθυπουργό είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 - 26 Μάρτη, όπου θα συζητηθούν και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Ο Μισέλ ανέφερε πως οι δεσμοί ΕΕ - Ρωσίας βρίσκονται σε «χαμηλό σημείο» και επί του παρόντος «υπάρχουν πολλές διαφωνίες». Από την πλευρά της ΕΕ, είπε, η σχέση με τη Ρωσία μπορεί να λάβει διαφορετική κατεύθυνση μόνο εάν υπάρξει σταθερή πρόοδος σε θέματα όπως η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η διακοπή υβριδικών επιθέσεων και κυβερνοεπιθέσεων στα κράτη - μέλη για τις οποίες κατηγορεί τη Μόσχα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξιοποιώντας την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν και «να προχωρήσουν σε μια διαφανή έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του».

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τη συνεργασία με το εμπορικό μπλοκ», αλλά οι δεσμοί επί του παρόντος είναι «μη ικανοποιητικοί λόγω των κατά καιρούς μη εποικοδομητικών, ακόμη και αντιπαραθετικών πολιτικών της ΕΕ», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βουλγαρία

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία έδωσε σε δύο Ρώσους διπλωμάτες διορία 72 ωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού οι εισαγγελείς παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη 6 Βούλγαρους πολίτες, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι παρέδιδαν διαβαθμισμένες πληροφορίες για τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια. Η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Πρόταση εκεχειρίας εν μέσω κλιμάκωσης των επιθέσεων

Πρόταση για εκεχειρία απηύθυνε χτες στους Χούτι της Υεμένης η Σαουδική Αραβία, μετά από ένα τριήμερο κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων. Η πρόταση προβλέπει την επαναλειτουργία του κύριου διεθνούς αεροδρομίου της Υεμένης στην πρωτεύουσα, Σαναά, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε ακόμα και άμεση «πλήρη σιγή των όπλων». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η «μπάλα» είναι «στο γήπεδο» της μεριάς των Χούτι.

Νωρίτερα, ο στρατιωτικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας που επιτίθεται στην Υεμένη από το 2015, πραγματοποίησε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας απώλειες και καταστρέφοντας στρατιωτικό εξοπλισμό των Χούτι. Προηγήθηκαν πλήγματα των Χούτι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον διυλιστηρίου στο Ριάντ, ενώ δυνάμεις τους προέλασαν στα περίχωρα της πόλης Μαρίμπ, καταλαμβάνοντας βουνό στρατηγικής σημασίας.

ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Ισραήλ, οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια, στο φόντο κινήσεων για επανεκκίνηση διαβουλεύσεων για το Παλαιστινιακό.

Μερικές ώρες προτού κληθούν στις κάλπες οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι, σημειώθηκε και σε αυτές τις εκλογές επίθεση χάκερς, που δημοσιοποίησαν τα ονόματα και τον αριθμό αστυνομικής ταυτότητας περίπου 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» αναφέρουν πως οι χάκερς πιθανώς αξιοποίησαν «τρύπες» στο σύστημα ασφαλείας της εφαρμογής «Elector app».

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγείται σταθερά το δεξιό «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τρεις δίκες με κατηγορίες για διαφθορά. Οι προσπάθειες των αστικών κομμάτων να προσελκύσουν ψηφοφόρους κλιμακώθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Γκιντόν Σάαρ, πρώην στέλεχος του «Λικούντ» και νυν αρχηγός του κόμματος «Νέα Ελπίδα», δήλωνε έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση δίχως τον Νετανιάχου, σε συνεργασία με το κόμμα «Γες Ατίντ» του πρώην δημοσιογράφου Γιαΐρ Λαπίντ και με το επίσης δεξιό «Γιαμίνα» του πρώην υπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αφαίρεσαν το καθεστώς VIP που είχε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι, προσπαθώντας να τον «τιμωρήσουν» επειδή την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας, είχε μεταβεί και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ