ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ «EISENHOWER»
Ορκοι πίστης στις ΗΠΑ και σχέδια βαθύτερης εμπλοκής

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στον κατήφορο της βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή διεμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, ναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ, και ο υποναύαρχος Σκοτ Ρόμπερτσον, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower», ενώ ξεναγήθηκε στο αεροπλανοφόρο από τον πλοίαρχο Πολ Καμπάνια.

Επισκέφτηκε μάλιστα, συμβολικά, υπόστεγο όπου φυλασσόταν ελικόπτερο MH-60R «Romeo», καθώς η κυβέρνηση - πιάνοντας το νήμα από τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ - έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση και άλλων τριών στη συνέχεια, σε άλλο ένα χρυσοφόρο για τους Αμερικανούς συμβόλαιο, που έρχεται να καλύψει ανάγκες του ΝΑΤΟ για ανθυποβρυχιακό πόλεμο στην Ανατ. Μεσόγειο, ενάντια στις κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τον Ιούλη του 2019 αποκάλυπτε έγγραφο του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, όπου τονιζόταν ότι η πώληση των ελικοπτέρων αυτών «θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ». Επίσης ότι τα ελικόπτερα αυτά «θα ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού Ναυτικού να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργικό με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

«Κοινή δέσμευση στη Διατλαντική Συμμαχία»

Στις συζητήσεις που είχε ο Μητσοτάκης με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Μαξίμου τονίστηκε «η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με κορωνίδα τη Σούδα, για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή».

Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη (σ.σ. στη Μεσόγειο) η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους. Καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις ΗΠΑ», οι οποίοι όπως είπε είναι «πρωτίστως δεσμοί αξιακοί» και «περισσότερο ισχυροί από ποτέ». Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το «πολύ θερμό μήνυμα» με το οποίο χαιρέτισε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Μήνυμα όπου ο Μπάιντεν έβαλε καθαρά το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αποδίδουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας ΝΑΤΟικός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα (...) στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Εστειλε δε σήμα ότι προσβλέπει στη συνέχιση της «περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν». Επιβεβαίωση που περνά μέσα από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που ετοιμάζουν για υπογραφή τον Οκτώβρη, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα, και τις αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε από τον α' γύρο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από κοντά και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, που στις δηλώσεις του, στο πλευρό του Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική αξία της Σούδας για τους Αμερικανούς επεσήμανε ότι «η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο». Παρέπεμψε δε «στην απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν αλλά και στην προσωπική του δέσμευση να προάγουμε τη σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο ηγείται ναυτικής δύναμης κρούσης, που μεταξύ άλλων διαθέτει αμερικανικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά. Κατά την πλεύση προς Κρήτη στην ομάδα του ενσωματώθηκε η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έγιναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και νέα συμβόλαια

Λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο, το υπουργείο Αμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ τη λεγόμενη Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (LOR), για το συνολικό κόστος ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών, τη διάθεση 2 πλοίων ως «ενδιάμεσης λύσης» και τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Στην επιστολή υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ: 4 δισ. ευρώ για τις 4 καινούργιες φρεγάτες, 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των MEKO και 500 εκατ. ευρώ για την απόκτηση πολεμικού πλοίου «ενδιάμεσης λύσης».

Τα ποσά δεν είναι τα οριστικά, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα κόστη για τα οπλικά συστήματα, την εκπαίδευση τεχνικών και πληρωμάτων, αλλά και για την πρόσβαση στην αγορά ανταλλακτικών. Στο παζάρι μπαίνει και το πού θα γίνουν οι εργασίες, με τους Αμερικανούς να δηλώνουν πρόθυμοι να αξιοποιηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας (της αμερικανικής ΟΝΕΧ) και του Σκαραμαγκά (τα οποία επίσης θέλουν να βάλουν στο χέρι).

Το αμερικανικό Πεντάγωνο λανσάρει τις φρεγάτες «Multi-Mission Surface Combatant» (MMSC), της «Lockheed Martin», σκάφος που θα «κουμπώσει» στους σχεδιασμούς για μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για πώληση φρεγατών έχουν καταθέσει και οι Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία.

  • Στο μεταξύ, η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοβ» έδεσε στον Πειραιά μέχρι 26 του μήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται στην Αθήνα για τους εορτασμούς ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στην οικονομία, στην Ενέργεια, στον Πολιτισμό και σε άλλους τομείς.
«Χαρά μας η συνεργασία με τους Τούρκους συμμάχους μας»

Από τη συνεκπαίδευση του «Eisenhower» με την τουρκική φρεγάτα «TCG Gemlik»
Από τη συνεκπαίδευση του «Eisenhower» με την τουρκική φρεγάτα «TCG Gemlik»
Λίγες μέρες πριν πιάσει στη Σούδα, το αεροπλανοφόρο έκανε, στο διήμερο 16 και 17 Μάρτη, συνεκπαίδευση στη Μεσόγειο με το τουρκικό ΠΝ, συγκεκριμένα με την τουρκική φρεγάτα «TCG Gemlik». Συνεκπαίδευση η οποία, σύμφωνα και με τη Διοίκηση του 6ου Στόλου, «οικοδομεί πάνω σε δυνατότητες συνεργασίας χρησιμοποιώντας επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

«Αποτελεί ευχαρίστηση να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους Συμμάχους μας και να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε 70 χρόνια θεμελίωσης κοινών αξιών και εμπειριών», δήλωνε, εξάλλου, ο υποναύαρχος Scott Robertson, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower», ένας από τους μεγαλόσχημους Αμερικανούς που υποδέχτηκαν χτες τον Μητσοτάκη στη Σούδα.

Ξεκαθάριζε, επίσης, ότι «η διεξαγωγή επιχειρήσεων με τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αποδεικνύει τη δέσμευση της Αμερικής στους ομοϊδεάτες συμμάχους μας και υποστηρίζει την ιδέα ότι είμαστε πολύ ισχυρότεροι και πιο ικανοί να διατηρούμε ελεύθερες και ανοιχτές συνθήκες στη θάλασσα όταν επιχειρούμε μαζί».

Αυτά για τα κυβερνητικά στελέχη και λοιπούς, που με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη «βγήκαν στα κεραμίδια», για να πουν για την αμερικανική πολεμική μηχανή που αποτελεί τάχα... «αντίβαρο» στην τουρκική επιθετικότητα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύμβολο της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από τη Σούδα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ", που ελλιμενίζεται στο "Περλ Χάρμπορ" της Μεσογείου, στο οποίο έχει εξελιχθεί η Σούδα, αποτελεί ένα ακόμη "σύμβολο" της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα και επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πραγματικός στόχος αυτής της εμπλοκής είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και όχι του ελληνικού λαού.

Ο στρατηγικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης για το λαό μας. Πολύ περισσότερο δεν αποτελούν "αντίβαρο" στην τουρκική προκλητικότητα, αφού αυτή εκδηλώνεται με τις ευρωατλαντικές πλάτες. Αλλωστε, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο πριν ελλιμενιστεί στη Σούδα, συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από τη Μ. Ανατολή έως τα σύνορα με τη Ρωσία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πάλη για να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς και μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο.

Οσο δε για τους ιστορικούς παραλληλισμούς που αναζητά ο κ. Μητσοτάκης για να "διαφημίσει" τη σημερινή αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, αυτοί δεν βρίσκονται στους δεσμούς της Επανάστασης του 1821 με την αμερικανική Επανάσταση, αλλά στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα ΗΠΑ και Ελλάδα στο πλαίσιο της σύγχρονης "Ιερής Συμμαχίας" που είναι το ΝΑΤΟ».

ΕΕΔΥΕ
Λιμάνια φιλίας των λαών, όχι ορμητήρια των ιμπεριαλιστών

Την άφιξη και τον ελλιμενισμό στη Σούδα του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS Dwight D. Eisenhower», που με στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Η Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει εγκληματικές ευθύνες, γιατί μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο - "μαγνήτη" επιθέσεων από τους αντιπάλους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», χαιρετίζει τις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που οργανώνονται από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και το μαζικό κίνημα και τονίζει: «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το κλείσιμο της Σούδας και όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, την ακύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, την επιστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Λιμάνια φιλίας των λαών, όχι ορμητήρια των ιμπεριαλιστών. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ