ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Στρατηγικό συμφέρον» η ανάπτυξη της συνεργασίας με την Τουρκία

Copyright 2021 The Associated

Ενα ακόμα ευχολόγιο, προσαρμοσμένο απόλυτα στο παζάρι και στην προσπάθεια «ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης» ΕΕ - Τουρκίας, αποτελεί η Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, όπως οριστικοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε Πέμπτη και Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, στην Κοινή τους Δήλωση οι «27» ξεκαθαρίζουν ότι είναι «στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Μεταθέτουν άλλωστε για το καλοκαίρι την απόφαση λήψης των όποιων μέτρων απέναντι στη συμπεριφορά της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο:«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση, και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατη πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούνη», τονίζεται στο κείμενο.

Ανάμεσα στους τομείς «κοινού ενδιαφέροντος» όπου συνεχίζονται τα παζάρια, καταγράφονται αυτοί για την Τελωνειακή Ενωση, το Μεταναστευτικό, καθώς και «περιφερειακά θέματα», για τα οποία σημειώνεται: «Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας (...) αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων όπως στη Λιβύη, στη Συρία, στον Νότιο Καύκασο (...) Καλούμε τον Υπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει στις εργασίες της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ τονίζεται πως οι «27» «παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ».

Εκτίθενται, έτσι, ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που τόσο καιρό καθησυχάζουν για «λύσεις» υπέρ των λαών οι οποίες μπορούν τάχα να βρεθούν στα Ελληνοτουρκικά μέσω των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης.

Αλλωστε, οι ηγέτες της ΕΕ ομόφωνα καλωσορίζουν την έκθεση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, την οποία προετοίμασαν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβρη του 2020.

Εκθεση στην οποία η ίδια η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα καταλόγιζε «ελλείψεις»: Λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ούτε στις συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, όπως αυτές στις οποίες προχώρησε ξανά ανήμερα της 25ης Μαρτίου η τουρκική αεροπορία, παραβιάζοντας και το υποτιθέμενο «μορατόριουμ» στις εθνικές επετείους.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω γαργάρα, την Πέμπτη το βράδυ κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την Κοινή Δήλωση των «27», ισχυριζόμενα ότι «επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα - κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών - μελών».

«Δείχνουν δόντια» με προβιά αντικομμουνισμού

Οι «27» συζήτησαν και για τη Ρωσία, για την οποία κατέληξαν να κάνουν «στρατηγική συζήτηση σε προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο Συμβούλιο μετείχε άλλωστε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αναζωογονήσει» τις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι «μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, σημειώνοντας τις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και τη μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση στον κόσμο», εξ ου και «ζήτησε στενή συνεργασία σε κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων (...) της εμβάθυνσης των οικονομικών μας δεσμών και της διασφάλισης ότι οι δημοκρατίες και όχι τα αυταρχικά καθεστώτα θέτουν τους κανόνες». Εξέφρασε επίσης «την επιθυμία του να συνεργαστεί για κοινά συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής, όπως απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη για συνεχή δέσμευση των ΗΠΑ - ΕΕ στην Τουρκία, στον Νότιο Καύκασο, στην Ανατολική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Από κοντά και ο πρόεδρος του ΕΣ Σ. Μισέλ, που, ντύνοντας κι εκείνος, όπως και οι ΗΠΑ, την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα, καλωσορίζοντας τον Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη είπε ότι με τις ΗΠΑ μετά τον Β' ΠΠ «συνεργαστήκαμε για να χτίσουμε τη διεθνή τάξη βάσει κανόνων». «Για αρκετές δεκαετίες αυτή η τάξη βάσει κανόνων αμφισβητήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση. Επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες και απείλησαν με βάναυση δύναμη εκείνους που αντιστάθηκαν. Οταν η σοβιετική αυτοκρατορία έπεσε, πιστεύαμε στο λεγόμενο "Τέλος της Ιστορίας"... Στην τελική νίκη της δημοκρατίας. Πράγματι, η δημοκρατία επεκτάθηκε. Οι ελεύθερες αγορές προχώρησαν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τριάντα χρόνια αργότερα (...) οι αυταρχικές τάσεις μορφοποιήθηκαν σε νέα μοντέλα (...) Αυτά τα νέα καθεστώτα απειλούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τάξη που βασίζεται στους κανόνες, το ίδιο όπως τα καθεστώτα του Ψυχρού Πολέμου».

«Γι 'αυτό», συνέχισε, «το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας ειρήνης και ασφάλειας. Και εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το δίκαιο μερίδιό μας στο βάρος. Περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Αμερική και την Ευρώπη, με τους ομοϊδεάτες εταίρους μας, να προωθήσουμε το δημοκρατικό μοντέλο και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς», προετοιμάζοντας για τα επόμενα «επεισόδια» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Προθυμία για βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

Σε αυτό το ναρκοπέδιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων μπλέκει η κυβέρνηση το λαό, όπως έδειξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Μπάιντεν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη διάρκεια της συνομιλίας, «η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις «κοινές αξίες» με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 και σημείωσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα».

Σε ανακοίνωσή του για το τηλεφώνημα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Μπάιντεν «εξέφρασε τη δέσμευσή του για περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών διμερών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μας, μεταξύ άλλων μέσω της Δραστηριότητας Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας». Παραπέρα ότι «ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφώνησαν επίσης να συντονιστούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής ασφάλειας, της Κίνας, της Ρωσίας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο δε πρωθυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει για «την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών», με «έμφαση» μεταξύ άλλων στα «ανθρώπινα δικαιώματα», θέμα στο οποίο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ οξύνουν τη ρητορική κατά Κίνας και Ρωσίας, για να «ντύσουν» τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Εξάλλου, «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συμπληρώνεται από πλευράς Μαξίμου, σε άλλη μια διαβεβαίωση για την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, με στόχο τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό για το λαό.

Ικανοποιημένη η Τουρκία

Από τη μεριά της Αγκυρας, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια που γίνεται για «την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων με βάση μια θετική ατζέντα» αλλά και για «τη ρητορική που γίνεται προσπάθεια να αντικατοπτριστεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου». Σημειώνεται ότι ως χώρα υποψήφια προς ένταξη, η Τουρκία επιθυμεί ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ «με βάση τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος» και χαρακτηρίζει «θεμιτή προσδοκία μας» το ότι «η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα και εποικοδομητικά μέτρα βάσει θετικής ατζέντας», εκφράζοντας την προσδοκία ότι η αναβολή τους μέχρι τον Ιούνη «δεν θα προκαλέσει την απώλεια θετικής δυναμικής» και υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου (...) σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως οικονομία, Ενέργεια, μεταφορές, αντιτρομοκρατία, μετανάστευση και απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (σ.σ. βίζα)».

Σημειωτέον, τις μέρες της Συνόδου της ΕΕ το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, ΑΚΡ, στην Αγκυρα, εξέτασε επισταμένα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να δηλώνει αποφασισμένος «την ερχόμενη περίοδο να μεταμορφώσουμε την περιοχή μας σε μια νησίδα ειρήνης, αυξάνοντας τον αριθμό των φίλων μας και διευθετώντας τις εχθρότητες». Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με τις χώρες που σέβονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Ρωσία, από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον αραβικό κόσμο, ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του λαού μας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Παρασκευή ολοκλήρωνε τις διήμερες επίσημες επαφές του στην Αγκυρα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, που βρίσκεται σε πολυήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ο Γι συζήτησε μεταξύ άλλων «τις δυνατότητες που υπάρχουν στη διμερή οικονομική συνεργασία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου για τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιέργησαν

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τη συνομιλία Μητσοτάκη - Μπάιντεν:

«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Καλλιέργησαν κι αυτήν τη φορά ψεύτικες προσδοκίες για τον ρόλο της ΕΕ και υπερφίαλες εκτιμήσεις για τις "κυρώσεις", οι οποίες ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε "μπαλάκι του πινγκ πονγκ" που μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν αποτελεί "ασπίδα" για τον λαό και τη χώρα, αλλά "πηγή" νέων μεγάλων κινδύνων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αναφορές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα συνδέονται με την όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και με την προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων. Σηματοδοτούν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με σήμα κατατεθέν αυτής της εμπλοκής τον αναβαθμισμένο ρόλο της βάσης της Σούδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ