ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Σε απεργιακή ετοιμότητα για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους

Μετά τα χτυπήματα των εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και ολόκληρος ο λαός της Λοκρίδας πληρώνουν ακριβά και τις κυβερνητικές επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η έξαρση των κρουσμάτων στον δήμο Αταλάντης άφησε πίσω της 23 νεκρούς μόνο μέσα στον Μάρτη. Οι 15 προέρχονται από τη Μαλεσίνα, από όπου προέρχεται και το 30% περίπου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Δύο θύματα και πολλούς νοσηλευόμενους μετρά άλλωστε και το εργοστάσιο, το οποίο όλο αυτό το διάστημα κράτησαν σε λειτουργία οι εργαζόμενοι, όπως κάνουν δεκαετίες τώρα.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και παρά τα προβλήματα λειτουργίας που προέκυψαν, τα Σωματεία ανέλαβαν πρωτοβουλίες διεκδίκησης μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και την απουσία μέτρων πρόληψης στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, το επιχειρησιακό Σωματείο και το Συνδικάτο Μετάλλου απαίτησαν και επέβαλαν η επιστροφή των εργαζομένων να συνοδεύεται με καθημερινά τεστ, ενώ και το προηγούμενο διάστημα είχαν πετύχει τη διεξαγωγή συχνών τεστ στο εργοστάσιο.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός εκκαθαριστής επιδιώκει να αξιοποιήσει την πανδημία για να περικόψει ακόμη περισσότερο τις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που βγήκαν σε καραντίνα, καθώς δεν τους αναγνωρίζει και τις μέρες απουσίας, προσαυξήσεις όπως αργίες, νυχτερινά και τα όποια επιδόματα έχουν απομείνει. Με παρέμβασή τους τα Σωματεία απαιτούν την κανονική πληρωμή των αποδοχών και κάτω από την πίεση που άσκησαν, ο ειδικός εκκαθαριστής τούς κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη για σήμερα Τετάρτη.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου παράλληλα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα συζητήθηκε και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, και αποφασίστηκε να δοθεί αγωνιστική απάντηση με 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

«Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε πρόκειται για τη δουλειά και τα δικαιώματά μας είτε για την υγεία μας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Και προσθέτει: «Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που βιώνουν εδώ και 15 μήνες οι εργαζόμενοι, από τη διάλυση και την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, αυξήθηκαν από την έντονη ανησυχία της έξαρσης του κορονοϊού. Ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, για το αν θα βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ ή σε κλινική αν αρρωστήσουν. Και μέσα σ' αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και ειδικός εκκαθαριστής αρνούνται να πληρώσουν κανονικά τις αποδοχές των εργαζομένων, αρνούνται να καταβάλουν έκτακτη ενίσχυση που απαιτούν τα Σωματεία εδώ και μήνες, αφήνουν τους εργολάβους να αλωνίζουν».

Κλείνοντας, τονίζει: «Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη δυσκολία με την ενότητα και τη συσπείρωση που έχουμε όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απαιτώντας από την κυβέρνηση τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και αυτά που αφορούν γενικότερα την εργατική τάξη, όπως το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση».

ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας ο πρόεδρος του Σωματείου της «Eurodrip»

Να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία της «Eurodrip» σε βάρος του προέδρου του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων απαιτούν συνδικάτα της Βοιωτίας, κάνοντας λόγο για «παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης και μεθόδευση απόλυσης» σε βάρος του προέδρου του Σωματείου.

Ηδη το κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» και το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Eurodrip» έχουν καταθέσει αίτημα για επίλυση εργατικής διαφοράς στο ΣΕΠΕ Βοιωτίας, το οποίο συζητήθηκε προχτές το πρωί.

Στο έγγραφο που κατατέθηκε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων αναφέρεται: «Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία "Eurodrip" η ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων, τα σωματεία μας αρκετές φορές έχουν καταγγείλει στην υπηρεσία σας τις αντεργατικές - αντισυνδικαλιστικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τριμερείς συναντήσεις και εργατικές διαφορές που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και από τις πάμπολλες τηλεφωνικές παρεμβάσεις του προέδρου του σωματείου της "Eurodrip" που απαιτούσε από την υπηρεσία σας να παρέμβει άμεσα για την εφαρμογή του νόμου σε διάφορα εργασιακά ζητήματα, τα οποία χειρίζονταν αυθαίρετα και καταχρηστικά η εργοδοσία. Καθώς και τις πολλές καταγγελίες που αφορούσαν παρέμβαση - παρεμπόδιση του δικαιώματος των εργαζομένων, συνδικαλιστική οργάνωση και δράση».

«Το επιχειρησιακό σωματείο, η δράση του, οι παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν αυτά τα χρόνια "καρφί στο μάτι" της εργοδοσίας. Για τους λόγους αυτούς το έχει θέσει στο "στόχαστρό" της και μετέρχεται εναντίον των μελών του ΔΣ του και ιδιαίτερα σε βάρος του προέδρου του, με κάθε μέσο», σημειώνεται στο έγγραφο, τονίζοντας τη στοχοποίηση του προέδρου του Σωματείου, που το τελευταίο διάστημα «με σκηνοθετημένες κατηγορίες θεωρούμε πως μεθοδεύει την απόλυσή του».

Στη συζήτηση του αιτήματος για επίλυση εργατικής διαφοράς συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θήβας και της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας, ενώ εκπρόσωποι συνδικάτων πραγματοποίησαν και παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΠΕ Βοιωτίας.

ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απάντηση στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

Με κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο έξω από το ΚΔΑΥ η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έδωσε μια πρώτη απάντηση στις επτά απολύσεις, στις εργοδοτικές απειλές και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εταιρεία ανακύκλωσης «Creta Recycling». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι από εργοστάσια και εργασιακούς χώρους της ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία καλούσε τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους 16 ευρώ έκαστος για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, μετά την επιβεβαίωση δύο συνάδελφων τους ως θετικών στον κορονοϊό, επιστρατεύοντας απειλές για αναστολή συμβάσεων και απολύσεις. Στη συνέχεια προχώρησε σε επτά απολύσεις, υλοποιώντας την απειλή της, ενώ ανάμεσα στους απολυμένους βρέθηκε και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης που είχε πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση να καλυφθούν τα έξοδα των τεστ με ευθύνη της εταιρείας. Στις 22/3, μάλιστα, προϊστάμενος προσπάθησε να εμποδίσει αντιπροσωπεία του Σωματείου που βρέθηκε στο χώρο, ενώ η εργοδοσία απάντησε στο αίτημα για συνάντηση με απειλές πως θα καλέσει την αστυνομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το περασμένο Σάββατο, η εργοδοσία «έδιωξε νωρίτερα απ' το σχόλασμα τους μισούς εργαζόμενους, για να μην έρθουν σε επαφή με την κινητοποίηση, ενώ έστειλε τον αρχιτραμπούκο της στην πύλη την ώρα που έφευγαν οι εργάτες», καταγγέλλει η Ενωση, ενώ «τα απορριμματοφόρα του δήμου για να μην χαλάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας (...) άδειαζαν το υλικό απ' την πίσω πλευρά».

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους και την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς από όλη την Ελλάδα.

  • Να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις, να σταματήσουν οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία, καθώς και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.
ΓΡΕΒΕΝΑ
Καθημερινές στάσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα στη δημοτική επιχείρηση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Εργου Γρεβενών (ΔΕΚΕΓ), συνεχίζοντας και χτες τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποίηση στο δημαρχείο Γρεβενών, μετά από 5 μέρες κινητοποιήσεων την προηγούμενη βδομάδα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών διεκδικεί την καταβολή των δεδουλευμένων επτά και πλέον μηνών, την επαναφορά των Συμβάσεων Εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, που άλλαξαν με απόφαση της δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβρη του 2020, την καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (και αναδρομικά), την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, τη λειτουργία των προγραμμάτων σε ασφαλείς και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, τη χρηματοδότηση της Επιχείρησης από τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά και του κράτους για την κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως και την απρόσκοπτη λειτουργία των Δομών και την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Θυμίζουμε πως πρόκειται για περίπου 40 συμβασιούχους εργαζόμενους που απασχολούνται στις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Γρεβενών και Ελάτης.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Νομαρχιακό Τμήμα Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων Συναφών Επαγγελμάτων Γρεβενών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μαζικά και οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Γρεβενών στην κινητοποίηση της Τρίτης. Σταθερά στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και η εκλεγμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Γρεβενών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτα Ντάγκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ