ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά για μόνιμες εγκαταστάσεις εγκλωβισμού ξεριζωμένων

«Προχωράμε μπροστά με τη βοήθεια της ΕΕ, με την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων στα νησιά, κάτι που αποτελεί καθοριστική αλλαγή, σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΕ για τη συνολική στήριξη που παρέχει στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ σύνθετου προβλήματος», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ι. Γιόχανσον, για χρηματοδότηση των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών για τους ξεριζωμένους με 276 εκατ. ευρώ. Οι νέες δομές στα νησιά θα είναι, στην ουσία, δομές στέρησης της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο, αφού θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες, θα έχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα και συστήματα ασφαλείας. Κάνοντας λογοπαίγνια, παρουσίασαν την ίδια, καταστροφική για τα δικαιώματα των ξεριζωμένων, πολιτική ως ...ανθρώπινη.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επίτροπο της ΕΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίτροπος εμφανίστηκε προχτές σύμφωνη με την κατασκευή των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, με τον πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης «μιας συμβιβαστικής λύσης που θα εφαρμόσει τη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβάνει «διαμοιρασμό» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για άσυλο και fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό. Στο νέο Σύμφωνο παραμένει το κριτήριο της «χώρας πρώτης υποδοχής», ενώ επιβεβαιώνοντας τα περί ...«ευρωενωσιακής αλληλεγγύης», είναι πίσω ακόμη και από τις ελάχιστες προτάσεις για κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής» και τονίστηκε «η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016».

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η επίτροπος είχε «μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική επίσκεψη στα νησιά μας, όπου είχατε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τις προκλήσεις για την προστασία των συνόρων της ΕΕ». Η Ι. Γιόχανσον ισχυρίστηκε πως με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, είχαν «μια πολύ παραγωγική» και «καλή ημέρα» και πως τον τελευταίο χρόνο «πετύχαμε πολλά από κοινού, όπως την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, την κατασκευή νέων δομών. Είναι καλό που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε επιτόπου και να συζητάμε με τους κατοίκους, με τους μετανάστες, με τους δημάρχους, με ΜΚΟ».

Νωρίτερα, η ίδια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, παρουσία του Ν. Μηταράκη και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στο επίκεντρο και αυτών των συνομιλιών βρέθηκαν το νέο Σύμφωνο και η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016. Συναντήσεις έγιναν και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Μετανάστευσης - Ασύλου, Ν. Μηταράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο πλαίσιο της συνάντησης «εξετάσθηκε η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας» με έμφαση σε «συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες» καθώς και στην ύπαρξη «ειδικής ρήτρας για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες». Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αποκατάστασης

Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή σεισμόπληκτων για την οργάνωση του αγώνα, κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σεισμόπληκτων αποφάσισαν χτες μαζικοί φορείς της Ελασσόνας οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στη Μαγούλα. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έρχεται να μετατρέψει την αγανάκτηση και το θυμό σε συλλογική δράση για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες των σεισμόπληκτων, καθώς όπως αναδείχθηκε μέσα και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μαζικών φορέων, έχουν γίνει ελάχιστα για τη στήριξη των πληγέντων: Οχι ασφαλή στέγαση, επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις στο 100%, αλλά ακόμη και τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Στην επιτροπή συμμετέχουν έως τώρα: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών - Οικοδόμων Ελασσόνας, ο Σύλλογος Γυναικών Αμουρίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Πραιτωρίου, ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας, ο Σύλλογος Γονέων ΓΕΛ Ελασσόνας , η ομάδα «Ελασσονίτες - εθελοντές» και το τοπικό συμβούλιο Μεσοχωρίου.

Μέσα από τη σύσκεψη διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τους σεισμόπληκτους.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης, με εξασφάλιση άμεσα 40 οικίσκων.
  • Να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου.
  • Αμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
  • Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμων.
  • Αμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Να διατεθούν ειδικοί χώροι αποκλειστικά για μελέτη με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ.
  • Να δοθεί μοριοδότηση στους μαθητές της Γ' τάξης των σεισμόπληκτων περιοχών στις πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.
  • Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021.
  • Αμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
  • Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19 στους πληγέντες.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αντιδράσεις για τη μη συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης έστειλε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών σχετικά με το θέμα της μη συγκρότησης νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο κώδικα δικαστικών λειτουργών και τις δημόσιες καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «περί αποκλεισμού των δικαστών από όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές τον τελευταίο χρόνο». «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών, ζητώ από την Ελληνική Κυβέρνηση να διασφαλίσει αποτελεσματικά και άμεσα ότι οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων στην Ελλάδα συμμετέχουν χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που λαμβάνει χώρα ενόψει νομοθετικών μεταβολών που αφορούν το δικαστικό σώμα και ειδικά την επαγγελματική κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή των Ευρωπαίων δικαστών.

Την επιστολή δημοσιοποίησε χτες η ΕνΔΕ, αναφέροντας πως είχε προαναγγείλει αυτές τις κινήσεις (αφού αρχικά απευθύνθηκε στις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις, ζητώντας κοινή δράση) «μετά τη διαπίστωση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), ούτε να λάβει υπόψη του τις θέσεις των Δικαστικών Ενώσεων επί των σχεδιαζόμενων αλλαγών, κατά την πάγια τακτική του τελευταίου έτους (δεδομένου ότι δεν κλήθηκαν οι Ενώσεις ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ούτε στον αρχικό σχεδιασμό των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δικαστήρια)».

Υπενθυμίζεται ότι τον συστηματικό αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές υπογράμμισε με προχτεσινή σχετική ανακοίνωση η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε επιστολές που έστειλε στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών. Η ΕνΔΕ ειδικότερα ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «το υπουργείο, που είχε δεσμευτεί αρχικά στη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, εκ των υστέρων φαίνεται να υπαναχωρεί διότι επιθυμεί να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια χωρίς να υπάρχει κανένας θεσμικός αντίλογος».

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Σ. Βαλυράκη

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη στις 24 Γενάρη στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρονται να καταγράφονται στην έκθεση της ιατροδικαστή της υπόθεσης, φαίνεται ότι δύο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, ενώ υπάρχουν και άλλες κακώσεις που φαίνεται ότι οφείλονται σε άλλα όργανα και όπως δηλώνεται, «σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις των οργάνων αυτών, θα γίνει συμπληρωματική έκθεση με τη σχετική αξιολόγηση». Η οικογένεια του θανόντος πάντως κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αγώνας των νησιωτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με την επίτροπο της ΕΕ Ι. Γιόχανσον, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επίσκεψη της επιτρόπου της ΕΕ Ι. Γιόχανσον σε Λέσβο και Σάμο, οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, επιβεβαιώνουν την προσήλωση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στη μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μια απέραντη φυλακή ψυχών της ΕΕ.

Οι νέες υπερδομές που σχεδιάζονται και συνοδεύονται από πακτωλό χρηματοδοτήσεων - όπως και αν ονομαστούν - προορίζονται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να διαιωνίσουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των Κανονισμών της ΕΕ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που με συνέπεια υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο αγώνας των νησιωτών, μαζί με την αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της εκμετάλλευσης και της φτώχειας, με την απομόνωση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών κραυγών, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ και της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απορρίπτοντας το αντιδραστικό Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που επιδιώκει να επικυρώσει η ΕΕ εν μέσω των εντεινόμενων ανταγωνισμών που εργαλειοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ