ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Στήριξη στο κεφάλαιο, τα βάρη στο λαό

Τη χορήγηση πρόσθετου ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου βέβαια να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, όπως η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθολογικά κονδύλια και ασφαλιστικές εισφορές, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ά., με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Πρόκειται για αδιάθετα κεφάλαια του εν λόγω προγράμματος, καθώς οι κυβερνήσεις ισχυρών οικονομιών της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν έχουν ανάγκη να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα συνολικά προβλεπόμενα κεφάλαια ύψους 100 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος των κυβερνήσεων, διέθεσε επιπλέον ποσά στους κρατικούς προϋπολογισμούς του Βελγίου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας.

Ετσι, η συνολική «ενίσχυση» προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό φτάνει σε 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία φορτώνονται στο κρατικό χρέος και διοχετεύονται στη συνέχεια σε παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας.

Σήμερα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», ύψους 32 δισ. ευρώ. Το εν λόγω εγχείρημα αφορά τη διοχέτευση «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άτοκων δανείων της ΕΕ, που με τη σειρά τους επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται και η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα», για τραπεζικά δάνεια λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το σχέδιο κρατικής επιδότησης και επιχειρηματικών δανείων, που βέβαια έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζικών ομίλων, καθώς αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στη συγκράτηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, που επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης με φόντο την τρέχουσα κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, στόχος του σχεδίου είναι η διαφύλαξη της «εισπραξιμότητας» από την πλευρά των τραπεζών και η λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών». Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Οπως ήδη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία». Η τελευταία εκτίμηση είναι για νέα «κόκκινα» δάνεια 8 - 10 δισ. ευρώ το 2021.

Σήμερα η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Εβρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Τετάρτη θα περιοδεύσει στον νομό Εβρου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- 11.30: Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), όπου θα συναντηθεί με τον διοικητή του νοσοκομείου και με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

-- 13.30: Συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Β. Μαυρίδη.

-- 14.30: Επίσκεψη στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

-- 18.00: Επίσκεψη στο χωριό Απαλό και συνάντηση με την Επιτροπή πλημμυροπαθών.

-- 19.00: Σύσκεψη στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη με φορείς και συνδικαλιστές από τον νομό Εβρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ