ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αποζημιωθούν στο 100% για τις καταστροφές οι πλημμυροπαθείς στο Απαλό

Με ανοιχτές ακόμα τις πληγές τους απ' την πλημμύρα που πριν ένα τρίμηνο περίπου έπληξε το Απαλό, οι κάτοικοί του, η Επιτροπή των πλημμυροπαθών, υποδέχτηκαν χτες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και την αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχε και ο Σ. Δευτεραίος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Ολοι μαζί μετά τη συνάντηση επισκέφτηκαν το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο πυροσβέστης που παρασύρθηκε απ' τα ορμητικά νερά που συσσωρεύονται στο σημείο και δεν βρίσκουν διέξοδο.

Στη συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού εξέφρασαν την αγωνία τους για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα αναγκαία έργα αποτροπής ενός νέου πλημμυρικού επεισοδίου, αλλά και για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν και αποτελούν αντικείμενο ενός άθλιου παζαριού, με τους αρμόδιους φορείς να παζαρεύουν πόσα θα κόψουν και να βρίσκουν αστείες δικαιολογίες περικοπής των αποζημιώσεων όπως π.χ. την απόσταση των κατεστραμμένων λεβητοστασίων απ' το κυρίως σπίτι, που αν είναι πάνω από τρία μέτρα, δεν αποζημιώνονται!

Ο Αν. Αλεξίου, διευθυντής του σχολείου και εφημέριος του χωριού, εξέφρασε την αγωνία τους για την επόμενη φορά που ένα έντονο καιρικό φαινόμενο χτυπήσει πάλι την περιοχή. «Θα έχουμε κι άλλο νεκρό; Τα παιδιά που ίσως είναι στο σχολείο ή μετακινούνται από ή προς το σχολείο θα είμαστε σε θέση να τα περιφρουρήσουμε και να τα σώσουμε; Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε τη βοήθειά σας, χαίρομαι που έγινε Ερώτηση στη Βουλή, αλλά θέλουμε να δούμε κάτι να γίνεται, γιατί από τότε το μόνο που χαιρόμαστε είναι ότι έχουν στεγνώσει τα νερά, μόνο αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για την καταστροφή φταίνε όσοι έκαναν έργα και όσοι τους έδωσαν άδειες δίχως να έχουν εξασφαλίσει μελέτες για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, για να μην κλείνουν οι δρόμοι του νερού, ενώ κατέληξε αναφερόμενος στην αποφασιστικότητα των κατοίκων να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Ι. Τάκας, κοινοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι οι κάτοικοι θέλουν άμεσα λύση αφού με την πρώτη βροχή καταστρέφονται περιουσίες, την τελευταία φορά θρήνησαν μια ανθρώπινη ζωή και κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απ' την πλευρά του διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ θέλει να συντηρήσει το ζήτημα στην επικαιρότητα, γιατί «η πείρα λέει πως όταν περνάει η καταστροφή, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας το πρόβλημα ξεχνιέται, το αποσιωπούν».

Δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα προβεί σε όποιες ενέργειες χρειάζονται - μέσα και έξω απ' τη Βουλή, στους δρόμους του αγώνα - στην κατεύθυνση να δοθεί αποζημίωση 100% για τις καταστροφές. Σημείωσε πως «τα 32 δισ. που θα έρθουν απ' το Ταμείο Ανάκαμψης αντί να πάνε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η αντιπλημμυρική προστασία, η κυβέρνηση θα τα δώσει στους επιχειρηματίες της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή ανεμογεννήτριες και ΑΠΕ, μια ανάπτυξη που και πάλι ο λαός θα πληρώνει με ακριβό ρεύμα και πράσινους φόρους!». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ίδια η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα προστασίας της ζωής του λαού, διότι δεν έχουν μεγάλη κερδοφορία για τους επιχειρηματίες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι με την πίεση, με την προβολή του ζητήματος, μπορεί να γίνουν ορισμένα πράγματα για να υπάρξει κάποια ανακούφιση, αλλά κυρίως ότι χρειάζεται η διεκδίκηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού «για να μην ξαναγίνει και δεύτερη και τρίτη φορά το κακό, γιατί η κατάσταση στο περιβάλλον χειροτερεύει». Απευθυνόμενος στους πλημμυροπαθείς, τόνισε ότι «κυρίως εσείς πρέπει να κινηθείτε σε συμμαχία με άλλους φορείς της πόλης, των εργαζομένων, γιατί την επόμενη φορά μπορεί να πνιγεί μια άλλη περιοχή, άρα όλοι έχουν χρέος να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ