ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλη έξαρση στην Ευρώπη, πολύ αργοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 129,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,830 εκατ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε στους «απαράδεκτα» αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην «πλέον ανησυχητική εδώ και μήνες» επιδημική κατάσταση. Ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ είπε πως «οφείλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενισχύοντας την παραγωγή». Η παραγωγή, βέβαια, η ενίσχυσή της ή το «φρενάρισμα», οι συμπράξεις κ.ο.κ., εξαρτώνται από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών και τα συνολικότερα γεωπολιτικά συμφέροντα και ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών.

Στην Ευρώπη ο αριθμός των νέων θανάτων ξεπέρασε τις 24.000 την περασμένη βδομάδα, ενώ το σύνολο των θανάτων πλησιάζει ολοταχώς το όριο του 1 εκατ. Επίσης, σε μια βδομάδα καταγράφηκαν 1,6 εκατ. νέα κρούσματα. Η Γαλλία ανακοίνωσε χτες εθνικό lockdown, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι και πάλι δραματική.

Στο μεταξύ, στη Βραζιλία η πανδημία «θερίζει», τις τελευταίες μέρες καταγράφονται 3.500 - 4.000 θάνατοι ημερησίως, ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Τρίτη αιτία θανάτου η Covid-19 στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το 2020, με τουλάχιστον 565.000 επίσημα καταγεγραμμένα θύματα μέχρι τώρα, η Covid-19 υπήρξε η τρίτη αιτία θανάτου, πίσω μόνο από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Το γενικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε σχεδόν κατά 16% σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, περισσότεροι από 3,3 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2020 στις ΗΠΑ, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), τα οποία ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου. Αυτό το διάστημα, αποκλείοντας τους θανάτους για τους οποίους ο κορονοϊός συνέβαλε μεταξύ άλλων παραγόντων, οι θάνατοι της πανδημίας ανέρχονται σε περίπου 345.000. Συγκριτικά, οι καρδιακές νόσοι σκότωσαν περίπου 690.000 ανθρώπους και ο καρκίνος 598.000.

Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την Covid-19 ήταν πιο αυξημένο μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων πληθυσμών, δηλαδή στις πληθυσμιακές ομάδες που συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά φτωχών λαϊκών στρωμάτων τα οποία είναι εντελώς αποκλεισμένα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο μεταξύ, έκθεση του Πανεπιστημίου «St George» του Λονδίνου με συγκεντρωτικά στοιχεία από 40 έρευνες που διεξήχθησαν σε 17 χώρες, δείχνει μια γενικευμένη αύξηση στον αριθμό των νεκρών νεογνών και των θανάτων μητέρων κατά τον τοκετό στη διάρκεια της πανδημίας, κατά σχεδόν 1/3. «Η πανδημία είχε σοβαρές επιπτώσεις στα συστήματα Υγείας», που «κατέρρευσαν» εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και των περικοπών. Τα lockdowns, η καθυστέρηση ή και η αναστολή των προγεννητικών ελέγχων, ο φόβος των γυναικών να επισκεφθούν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα λόγω ελλιπών προληπτικών μέτρων, αύξησαν τους κινδύνους στην εγκυμοσύνη και «οδήγησαν σε θανάτους μητέρων και νεογνών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις «αναπτυσσόμενες»...

Πιέσεις και απειλές για περισσότερα εμβόλια εντός της ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια εντείνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Αυστρία απείλησε να μπλοκάρει τη συμφωνία ΕΕ - «Pfizer»/«BioNTech» για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις, με 10 εκατ. δόσεις να παραδίδονται μέσα στον Ιούνη, αν δεν λάβει μεγαλύτερο μερίδιο.

Το ζήτημα που έμπαινε στα ευρωενωσιακά παζάρια ήταν το αν θα δίνονταν κάποιες επιπλέον από αυτές τις δόσεις σε χώρες που βρίσκονται πίσω στους εμβολιασμούς, όπως οι Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Σλοβακία και Εσθονία. Είναι οι χώρες οι οποίες απέρριψαν μέρος των δόσεων του εμβολίου της «Pfizer» που τους αναλογούσαν, επιλέγοντας να περιμένουν το φθηνότερο εμβόλιο της «AstraZeneca». Καθώς όμως η «AstraZeneca» παραδίδει λιγότερες από τις μισές δόσεις που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν πλέον την προοπτική να μείνουν πολύ πιο πίσω από τα άλλα κράτη - μέλη. Τελικά, αργά χτες το βράδυ συμφωνήθηκε ένας συμβιβασμός, βάσει του οποίου περίπου 2,85 εκατ. δόσεις της «Pfizer» θα διανεμηθούν ξεχωριστά σε αυτές τις 5 χώρες. Από τον συμβιβασμό εξαιρέθηκαν οι Αυστρία, Τσεχία και Σλοβενία.

Στο μεταξύ, αλυσιδωτές συνέπειες έχει η απόφαση της Ινδίας να περιορίσει κατά πολύ τις εξαγωγές εμβολίων θέλοντας να επιταχύνει τους εμβολιασμούς στο εσωτερικό της. Η ΕΕ ζητά να αγοράσει από το Serum Institute of India 10 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της «AstraZeneca», ενώ και η Βρετανία πιέζει την Ινδία να εξαγάγει το δεύτερο μισό των 10 εκατ. δόσεων που είχε παραγγείλει από το Serum. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το Serum προοριζόταν να παραγάγει το εμβόλιο της «AstraZeneca» μόνο για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ σε κάθε περίπτωση με τις εξελίξεις αυτές καθυστερούν ακόμη περισσότερο οι εμβολιασμοί σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Προχωρά η παραγγελία της Αυστρίας για το «Sputnik V»

Η παραγγελία του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» από την Αυστρία ενδέχεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα, δήλωσε ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις με το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ο ίδιος είπε πως εφόσον ολοκληρωθεί η παραγγελία, η Αυστρία θα λάβει 300.000 δόσεις τον Απρίλη, 500.000 το Μάη και 200.000 τον Ιούνη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ταχθεί ήδη από τον Φλεβάρη υπέρ της χρήσης και παραγωγής του «Sputnik V» στη χώρα του, όπως και κινεζικών εμβολίων. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας θα εγκρίνουν σε εθνικό επίπεδο το ρωσικό εμβόλιο ή αν η χώρα εξασφάλισε δόσεις ενόψει μιας πιθανής έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Επίσης το RDIF υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία «TopRidge Pharma» για την παραγωγή άνω των 100 εκατ. δόσεων του «Sputnik V». Μάλιστα, οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συνεργαστούν στον τομέα της διενέργειας κλινικών δοκιμών στην Κίνα και να προωθήσουν τη χρήση του σε Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν, αναφέρει το RDIF.

Ο ΕΜΑ ερευνά περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Στο μεταξύ, ο ΕΜΑ ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας «AstraZeneca». Από αυτές, 44 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από συνολικά 9,2 εκατ. που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Διευκρινίστηκε, όμως, ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, η οποία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, όπως και η Γαλλία και ο Καναδάς (κάτω των 55 ετών).

Οι ειδικοί του ΕΜΑ δεν έχουν βρει αιτιώδη σχέση του εμβολίου της «AstraZeneca» με θρόμβους στο αίμα ούτε εντοπίζουν παράγοντες ειδικού κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, ιατρικό ιστορικό, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις και αναμένονται «επικαιροποιημένες συστάσεις». Επίσης, επαναλαμβάνουν πως «τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Στο μεταξύ, περίπου 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson» καταστράφηκαν λόγω ανθρώπινου σφάλματος σε εργοστάσιο της «Emergent BioSolutions» στη Βαλτιμόρη, ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ.

Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν τεστ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) δωρεάν τεστ θα διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ στα εξής σημεία:

Αττική:

  • Δήμος Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο Κλειστό Γήπεδο)
  • Δήμος Ιλίου, Αίαντος & Χρυσηίδος
  • Σταθμός μετρό «Σύνταγμα»
  • Δήμος Διονύσου, πλατεία Αγίου Στεφάνου
  • Δήμος Πειραιά, πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Δήμος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, Δημοτικό Parking στη Βασιλέως Παύλου
  • Δήμος Γαλατσίου, Γαλατσίου και Βεΐκου
  • Δήμος Γλυφάδας, Δημοτικό Parking Δημαρχείου
  • Δήμος Αγ. Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου 55, δημαρχείο

Θεσσαλονίκη:

  • Νότια Πύλη ΔΕΘ
  • Drive through Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, οδός Ν. Γενιάς
  • Drive through Δήμος Καλαμαριάς, Εθν. Αντιστάσεως & Αρεως
  • Κρυονέρι Σοχού
  • Καρδία Θέρμης
ΕΟΦ
Αποσυνδέει τον πρόσφατο θάνατο από το εμβόλιο

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) αποσυνδέει το θάνατο της 65χρονης στο Ιλιον, μετά τον εμβολιασμό της, από τη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέος υποκείμενου νοσήματος. Αναμένεται, πλην του πορίσματος, και η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση με παθολογοανατομικά ευρήματα». Η 65χρονη έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Στο μεταξύ, χτες παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του ΕΟΦ ο καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της «AstraZeneca». Στην επιστολή του, με την οποία απευθύνεται και στον υπουργό Υγείας, τονίζει ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής των εμβολιασμών, αλλά καταλογίζει στην ΕΦΑΡ ότι «δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα» που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς. Οπως αναφέρει, ενώ τα μέλη της Επιτροπής δεν βλέπουν πιθανή συσχέτιση των εμβολίων με τα περιστατικά θρόμβωσης, συμφώνησαν να κοινοποιήσουν στους επαγγελματίες Υγείας την επικαιροποιημένη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που λέει ότι το εμβόλιο της «AstraZeneca» μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις. «Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, για την οποία δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση ή την Επιτροπή μέχρι χτες το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ