ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕNΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας

Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση πυροσβεστών
Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση πυροσβεστών
Tη λύπη της και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 43χρονου Νίκου Παναγιωτόπουλου, πενταετή πυροσβέστη, που «έφυγε» από τη ζωή εξαιτίας του κορονοϊού, εκφράζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Ο άτυχος πυροσβέστης υπηρετούσε στην ΠΥ ΒΙΠΕ Πατρών και είχε εισαχθεί πριν από μερικές μέρες στο Νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα».

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, η ΕΑΚΠ τονίζει ότι από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων για την ουσιαστική λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «έχουμε παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία από διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για: Την παροχή επαρκούς καθαριότητας. Την πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων στους χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων. Την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή rapid test στο προσωπικό. Τη συνεχή διάθεση αντισηπτικών, μασκών και γαντιών μιας χρήσης.(...)

Εύλογα θα σκεφτεί κανείς πως ένα τέτοιο τραγικό γεγονός θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν οι απαραίτητοι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και τα τεστ για τον κορονοϊό σε μεγαλύτερο βαθμό. Οπως αναφέρουν άλλωστε και οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, η χώρα μας διανύει το τρίτο και μακράν εκρηκτικότερο κύμα της επιδημίας Covid-19 και δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει μείνει αλώβητο. Πρόσφατο παράδειγμα τα μαζικά κρούσματα στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς πανελλαδικά. Καθώς και στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών».

Οπως υπογραμμίζεται, «αυτή η έξαρση των κρουσμάτων στο ΠΣ ωστόσο δεν επέφερε κάποια αλλαγή στα μέτρα πρόληψης και προστασίας του προσωπικού έναντι της πανδημίας. Δυστυχώς παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων μας, είτε για τη μη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, είτε γιατί αυτή παρέχεται σε αραιά χρονικά διαστήματα, είτε γιατί δεν τηρούνται οι ενδεικνυόμενες υποδείξεις των οδηγιών για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Κι όμως, ακόμη και τώρα που εξαγγέλθηκε η διαθεσιμότητα εβδομαδιαίων rapid test για τον γενικό πληθυσμό, η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προληπτικού ελέγχου για τους πυροσβέστες.

Μέχρι τώρα το σημαντικότερο μέτρο προστασίας των πυροσβεστών έναντι του Covid-19 είναι η λειτουργία των υπηρεσιών με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και η εναλλαγή σε δεκαπενθήμερες φυλακές (εργασία - εφεδρεία). Ομως, ακόμη κι αυτά τα μέτρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να εφαρμοστούν σε πολλές υπηρεσίες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σαν μην έφταναν όλα αυτά, ο Ν. 4662/2020 προβλέπει από πέρυσι τη συχνότερη υπερεργασία μέσω και των προληπτικών επιφυλακών και οι βάρδιες συνεχίζουν να λειτουργούν και να συγχρωτίζονται κανονικά από την ενεργή φυλακή και την εφεδρεία, αφού καλούνται διαρκώς για την αντιμετώπιση συμβάντων ή αναμενόμενων καιρικών φαινομένων, καθώς και για μέτρα ασφάλειας λόγω των κοινοποιήσεων των εργαζομένων».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα με σημαντική αύξηση των κονδυλίων, έτσι ώστε να παρέχεται συνεχής και επαρκής καθαριότητα, να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις που εργάζεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και να διατίθενται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας. Η αντιπυρική περίοδος είναι προ των πυλών και περίπου 2.500 χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΠΣ. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα μέτρα, για να προστατευτεί με αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και τα μέλη των οικογενειών τους.

ΔΑΣ ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας στον δήμο Αλμυρού

Τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Αλμυρού να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας στις Δημοτικές Ενότητες Αχιλλείου - Σούρπης - Πτελέου καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.

Οπως καταγγέλλει, «οι επαφές με τους εργολάβους έχουν ήδη αρχίσει προκειμένου να διοχετευθεί σε αυτούς το ζεστό χρήμα των δημοτών. Είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της δημοτικής αρχής ότι είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο γιατί "δεν υπάρχει κόσμος να εργαστεί για να κρατηθούν καθαρές οι συγκεκριμένες περιοχές", και ότι επιδιώκει να είναι έτοιμη στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν από το δικαστήριο (που θα γίνει στις 23 Απρίλη) οι εργαζόμενοι που, αν και παρατασιούχοι, δεν εντάχθηκαν στις προσλήψεις της 3Κ».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει ότι η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια, αντιμέτωπη με διαπιστωμένες ελλείψεις σε προσωπικό, δεν προχώρησε στη διεκδίκηση από το κράτος των αναγκαίων κονδυλίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για δημόσιες υπηρεσίες, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Δεν πρόκειται για αμέλεια ή έλλειψη διορατικότητας - επισημαίνει - αλλά για ένα προμελετημένο έγκλημα διάλυσης των υπηρεσιών των δήμων, εφαρμόζοντας πιστά και διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η ΔΑΣ καταγγέλλει τη στάση των δύο εκλεγμένων συνδικαλιστών της παράταξης «Πλαγεράς - Συνδικαλιστική Ανατροπή» στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, οι οποίοι «αν και εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Αλμυρού, έχουν πιει το "αμίλητο νερό"».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού να πάρουν θέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να ακυρώσουν την παραχώρηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας στους ιδιώτες, και όλους τους φορείς και τα σωματεία του δήμου Αλμυρού να ξεσηκωθούν και να επιβάλουν με την κινητοποίησή τους την ανατροπή αυτής της απόφασης. «Αύριο, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες θα έχουν περάσει στους ιδιώτες και θα έχουν γίνει πανάκριβες για τους δημότες, θα είναι αργά. Τώρα είναι η ώρα της μάχης για όλους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου για απαράδεκτη μεθόδευση αποκλεισμού

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση της διοίκησης της μονομετοχικής Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΑΔΟ ΑΕ (διαχειρίζεται τα λατομεία του δήμου) να αποκλείσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από ενημέρωση που υποχρεούται να της παρέχει. Παράλληλα αναδεικνύει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την πρακτική που ακολουθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης, το οποίο είναι διορισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «η άρνηση να χορηγηθούν αντίγραφα για τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ (2-4-2021) είναι πράξη αυθαίρετη και βαθιά αντιδημοκρατική που σκοπό έχει να βάλει εμπόδια στη δράση της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Η απαίτηση της διοίκησης της ΔΕΑΔΟ να... "αποδειχτεί το ειδικό έννομο συμφέρον και ο σκοπός για τον οποίο έγινε η αίτηση για χορήγηση των εισηγήσεων του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ", πέρα από αστήρικτη νομικά είναι και επικίνδυνη πολιτικά.

Το "έννομο συμφέρον" προκύπτει και μόνο από την ιδιότητα της εκλεγμένης στο Δημοτικό Συμβούλιο και από το αυτονόητο δικαίωμα στην ενημέρωση και στον έλεγχο από τη θέση της αντιπολίτευσης. Αλήθεια, τι έχουν να κρύψουν και δεν δίνουν τις εισηγήσεις; Οι αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ δεν πρέπει να γίνονται γνωστές, τόσο στους δημοτικούς συμβούλους όσο και στους δημότες;».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου διαμηνύει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές θα πέσουν στο κενό. «Είναι βαθιά γελασμένοι, δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΑΔΟ, ότι με τέτοιου είδους πρακτικές, νομικίστικα τερτίπια και προσχήματα θα περιορίσουν τη δράση και την πάλη της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι το μάτι και το αυτί του λαού, μέσα κι έξω από τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις».

Εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου

Στην εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου, το οποίο αποτελείτο από τέσσερις συμμορίες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, προχώρησε η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στα Εξαμίλια και στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί από την Κορινθία, την Αττική, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, συνελήφθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, 33 άτομα που φέρονται ως μέλη τους. Ειδικότερα, συνελήφθησαν 21 άνδρες, ηλικίας από 22 έως 55 χρόνων και 12 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 44 χρόνων.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας, οι τέσσερις σπείρες διακινούσαν από τον περασμένο Ιούνη ποσότητες ηρωίνης, κάνναβης, κοκαΐνης και ναρκωτικών δισκίων, τις οποίες έκρυβαν στα αυτοκίνητά τους και τα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στα σπίτια, στα αυτοκίνητα και σε αποθήκες των συλληφθέντων 750 γραμμάρια ηρωίνης, 122 γραμμάρια κάνναβης, 61 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο ζυγαριές ακριβείας, ένα περίστροφο, δύο κυνηγητικά όπλα και 36 κινητά τηλέφωνα.

Προτάσεις δικαστών για το Οικογενειακό Δίκαιο

Τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο (σχέσεις γονέων - παιδιών) έδωσε στη δημοσιότητα χτες με σχετική ανακοίνωση η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οπως επισημαίνει, «προκαλεί πολλά ερωτήματα η σιωπηρή απόρριψη του σχεδίου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τις τροποποιήσεις των διατάξεων του Αστικού Κώδικα για τη γονική μέριμνα και την προσωπική επικοινωνία με το τέκνο, το οποίο δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, και η αντικατάστασή του με ένα σχέδιο νόμου επεξεργασμένο από παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης». Να σημειωθεί ότι η Ενωση απέστειλε τις προτάσεις της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στα πολιτικά κόμματα. Στις γενικές επισημάνσεις σημειώνει ότι θεωρεί αναγκαίους όρους επιτυχούς αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου: 1) Τη συγκρότηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικής υπηρεσίας παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, η οποία θα συνεπικουρεί τους δικαστές, όταν κρίνεται αναγκαίο, σε υποθέσεις που αφορούν σχέσεις γονέων - τέκνων. 2) Σε περιπτώσεις αντιδικίας γονέων για θέματα γονικής μέριμνας και επικοινωνίας, να υπάρχει προηγούμενη αξιολόγηση των αναγκών του παιδιού και συμβουλευτική των γονέων από υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Δημοσίου. 3) Την πραγματοποίηση ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα γίνονται σε σταθερή βάση, για τους δικαστικούς λειτουργούς που υπηρετούν σε τμήματα Οικογενειακού Δικαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ