ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα «περιπλοκή» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού

Διαφοροποιήσεις στις αποφάσεις για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca», ανάλογα και με τα διαθέσιμα εμβόλια σε κάθε κράτος

INTIME NEWS

Ξεπέρασαν τα 133,8 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 2,9 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Τετάρτη καταγράφηκαν πάνω από 517.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, οι εκστρατείες εμβολιασμού που ήδη κινούνται με αργούς ρυθμούς, λόγω της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών, αναμένεται να επηρεαστούν και από τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη - και ενώ ήδη μια σειρά από κράτη είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες - ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφάσισε να συμπεριλάβει τους «ασυνήθιστους αιματικούς θρόμβους» στις «σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca». Ο Οργανισμός υπογράμμισε ξανά ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες και ότι «τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων», ενώ σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες (π.χ. ηλικιακές ομάδες). Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο ΕΜΑ επισήμανε ότι τα ίδια τα κράτη - μέλη θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων».

Πράγματι, την Τετάρτη το βράδυ οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεν κατέληξαν σε ενιαία θέση σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου, παρά τις επισημάνσεις της πορτογαλικής προεδρίας και αξιωματούχων της Κομισιόν ότι «μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι σημαντική», ώστε να μην υπάρχει χώρος για «παραπληροφόρηση» και «να μην προκαλείται διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο».

Η Γερμανία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί το εμβόλιο της «AstraZeneca» μόνο στους άνω των 60 ετών. Οσοι νεότεροι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση θα λάβουν στη δεύτερη άλλο εμβόλιο. Στην Ιταλία, η χρήση του συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, αλλά η έγκριση για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Σε όσους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση της «AstraZeneca», θα λάβουν και τη δεύτερη. Η Ισπανία, θα χορηγεί στο εξής το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας μόνο στους άνω των 60 ετών και ενδέχεται όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση να μην εμβολιαστούν καθόλου με δεύτερη δόση, ή να λάβουν διαφορετικό εμβόλιο. Το Βέλγιο, για ένα μήνα θα χορηγεί το εμβόλιο μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τάχθηκε υπέρ της χορήγησής του χωρίς περιορισμούς, καθώς το εμβόλιο της «AstraZeneca» αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και επειδή η χώρα δεν αγόρασε όλα τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech» και «Johnson&Johnson» που της αναλογούσαν από τις παραγγελίες της ΕΕ. Αν περιοριζόταν η χρήση του «AstraZeneca» μόνο για τους άνω των 60 ή 55 ετών, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για τους 18 - 55 ετών, δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς υπάρχουν «πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια». Οπως είπε «είναι πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο», από την άλλη στην Αυστρία υπάρχουν 4 - 6 θάνατοι από Covid-19 τη βδομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών. Παράλληλα, η Αυστρία βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κλείσει συμφωνία παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», σύμφωνα με τον καγκελάριο.

Συνομιλίες της Γερμανίας για αγορά του «Sputnik V»

Συζητήσεις με τη Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο «Sputnik V» ξεκινά και η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, λέγοντας ότι ενημέρωσε σχετικά το προχτεσινό συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Στη Γερμανία, μόλις το 13% του πληθυσμού έχει λάβει μια δόση εμβολίων, ενώ την Τετάρτη τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας λόγω έλλειψης εμβολίων, αναφέρουν ΜΜΕ.

Ο Γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί εκ μέρους των κρατών - μελών της ΕΕ μια προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά του «Sputnik V» (όπως είχε κάνει με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιεί σήμερα), παρότι ο ΕΜΑ εξετάζει επί του παρόντος τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» για αγορά 2,5 εκατ. δόσεων του «Sputnik V», με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του ΕΜΑ. Αντίστοιχα, και το κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία σκοπεύει να προχωρήσει σε παραγγελία του ρωσικού εμβολίου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «το γεγονός ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου "Sputnik V" από τον ΕΜΑ διαρκεί τόσο πολύ, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ευρώπη».

Απόφαση του ΕΔΑΑ για τους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19», σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ και πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο υιοθετεί «την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή του εμβολιασμού σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που αισθάνονται λιγότερο απειλούμενοι από την νόσο, από την στιγμή που τίθεται το θέμα της προστασίας των πλέον ευάλωτων ατόμων».

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών στην Τσεχική Δημοκρατία κατά εννέα ασθενειών δεν συνιστά παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς «το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

Τουλάχιστον 3.600 υγειονομικοί έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Α. Φάουτσι, παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας συνέβαλαν στο θάνατο πάνω από 3.600 υγειονομικών, σύμφωνα με ανεπίσημες καταμετρήσεις.

Οπως είπε, σε συνέντευξή του στον «Guardian», «στις κρίσιμες στιγμές που υπήρχαν ελλείψεις οι εργαζόμενοι στην Υγεία αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν ό,τι ήταν στη διάθεσή τους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μέσων ατομικής προστασίας στον κόσμο, ωστόσο ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι ρόμπες και τα γάντια παραμένουν σε έλλειψη, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων...


ΚΥΨΕΛΗ
Γυναίκα πέθανε στο σπίτι της από κορονοϊό, γιατί δεν μπορούσε να πάει στο νοσοκομείο

Αποκαλυπτικές καταγγελίες των ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ

Απέναντι στον εξωραϊσμό από την κυβέρνηση, με τα περί «συστήματος Υγείας που ανταποκρίνεται πλήρως» και σε άλλα παρόμοια, που ακούστηκαν στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καταγγέλλουν ένα ακόμα τραγικό γεγονός, που αποτυπώνει την ωμή πραγματικότητα στο σύστημα Υγείας.

Αναφέρουν συγκεκριμένα οι ΚΟ Κυψέλης σε καταγγελία τους:

«Γυναίκα 65 ετών που νοσούσε από κορονοϊό εδώ και 10 μέρες, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι της χτες το απόγευμα. Σημειώνουμε πως στο συγκεκριμένο σπίτι εκτός από την συγκεκριμένη γυναίκα, μένουν μαζί ο σύζυγος με χρόνια προβλήματα υγείας και η υπερήλικη μητέρα της, η οποία είναι κατάκοιτη. Η συγκεκριμένη γυναίκα προφανώς δεν μπορούσε να πάει εγκαίρως στο νοσοκομείο, για το λόγο ότι έπρεπε ταυτόχρονα με τη μάχη που έδινε, να φροντίσει και τους δικούς της ανθρώπους (...) Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από αρκετές ώρες αναμονής για τους γνωστούς λόγους "φόρτου εργασίας και έλλειψης οχημάτων". Οι διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν, μέχρι που διαπίστωσαν το θάνατό της.

Στη συνέχεια, όπως είναι υποχρεωμένοι ειδοποίησαν την αστυνομία, ως υπεύθυνη για να αποφασίσει πού και με ποιον τρόπο θα μεταφερθεί η σορός. Αφού η αστυνομία έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών, ενημέρωσαν πως οι οδηγίες που έχουν είναι να μην μπαίνουν σε χώρους που υπάρχει περιστατικό COVID-19.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν η όλη συνεννόηση μεταξύ ΕΚΑΒ και αστυνομίας για το αν θα μεταφερθεί η σορός με το ασθενοφόρο ή θα το παραλάβει γραφείο τελετών. Τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων σε προϊσταμένους, στον ΕΟΔΥ, για το ποιο είναι το πρωτόκολλο και στο μεταξύ, ένα καθηλωμένο ασθενοφόρο, για ώρες, με έναν ασύρματο να ειδοποιεί για άλλα περιστατικά. Εκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι μετά από λίγη ώρα ο αξιωματικός υπηρεσίας έδωσε διαταγή το περιπολικό με τους δύο αστυνομικούς να αποχωρήσει (ίσως θα είχαν να κόψουν πρόστιμα σε καμία πλατεία ή να συλλάβουν κανέναν υγειονομικό που παλεύει για την υγεία του λαού), χωρίς να έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα και μένοντας ο ίδιος εκεί χωρίς να δίνει καμία λύση. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει σε μια οικογενειακή φίλη της θανούσας γυναίκας, με θράσος, "ανέβα εσύ να βρεις την ταυτότητά της, εγώ δεν μπαίνω σε χώρο με COVID, αυτές τις διαταγές έχω".

Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για να στείλει κλιμάκιο να κάνει τεστ στους άλλους δύο ανθρώπους, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν τέτοια κλιμάκια και ότι θα πρέπει να απευθυνθούνε σε ιδιωτικό διαγνωστικό!», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι ΚΟ Κυψέλης, ενώ εκφράζουν την αγωνία τους για τους δύο ανθρώπους που έμειναν πίσω αβοήθητοι, καθώς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν...

«Μπαλάκι» οι ασθενείς ανάμεσα σε ΕΟΔΥ - δήμο - ΜΚΟ

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καταγγέλλουν μερικά ακόμα περιστατικά, όπως την απαίτηση από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας για «βεβαίωση εργοδότη» προκειμένου να διενεργηθεί τεστ κορονοϊού. Ενώ, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δουλεύει ανασφάλιστος, γίνεται παραπομπή σε ...ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Η βαρβαρότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο φτωχόκοσμος στην Αθήνα αποτυπώνεται στην εξής καταγγελία: «Ασθενής με κορονοϊό, ετών 75, χρειάστηκε να μεταβεί σε νοσοκομείο, προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατοικεί με τα υπερήλικα αδέρφια του, που τυγχάνουν να πάσχουν από χρόνια νοσήματα και δεν αυτοεξυπηρετούνται. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μετά από 5 ώρες αναμονή. Στην προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να μετακινηθούν οι δύο άλλοι υπερήλικες άνθρωποι σε κάποια αντίστοιχη μονάδα φροντίδας, η μία Υπηρεσία πέταγε το μπαλάκι στην άλλη. Ο ΕΟΔΥ παρέπεμπε στον δήμο, η αστυνομία το ίδιο. Επικοινωνώντας με την υπηρεσία του δήμου Αθηναίων "Βοήθεια στο σπίτι", η απάντηση ήταν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει μόνο βοήθεια για ψώνια και φαγητό. Στη συνέχεια παρέπεμψαν σε ΜΚΟ, αλλά και εκεί η απάντηση ήταν ότι δεν δέχονται τρόφιμους αλλά παρέχουν μόνο ημερήσια φροντίδα και παρέπεμψαν σε οικοτροφείο, όπου και εκεί δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν λόγω φόρτου περιστατικών και έλλειψης προσωπικού. Υστερα από επικοινωνία με κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου και μετά από μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, παρέπεμψαν πάλι σε άλλη ΜΚΟ, όπου και εκεί η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ημερήσια φροντίδα αλλά το πολύ 2-3 φορές τη βδομάδα και όχι για χορήγηση φαρμάκων, παρά μόνο φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους αρμόδιους πρότειναν το "κόλπο" της επίκλησης ασθένειας, μπας και κρατήσουν τους ανθρώπους σε κάποιο νοσοκομείο...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ