ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Συνεχίζονται οι επικίνδυνες «απλοποιήσεις» για fast track επενδύσεις

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιος μπορεί «να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη»

Eurokinissi

Η παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, είναι αυτό που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ανέδειξε ότι αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο 4442/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας καθόριζε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομείς πρώτα θα εκκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εκ των υστέρων θα γινόταν ο έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης, ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.ο.κ.

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει σε αυτό το καθεστώς τους βιομήχανους Τροφίμων - Ποτών, τουριστικές επιχειρήσεις, εξορύξεις, επιχειρήσεις logistics κ.ά. Τώρα το νομοσχέδιο της ΝΔ, δείχνοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια» παντού, έρχεται να εντάξει όποιους επιχειρηματικούς ομίλους δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. αυτούς με τουριστικές δραστηριότητες, συνεργεία οχημάτων, χώρους στάθμευσης βαρέων οχημάτων, δημιουργία υπεραστικών λεωφορείων, ενώ επικαιροποιεί τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα Βιομηχανικά Πάρκα. Εξίσου εξωφρενικό και επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι ότι στο καθεστώς αυτό, δηλαδή της αδειοδότησης «εκ των υστέρων», εντάσσει και την ίδρυση «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ» από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, φυσικά πρόσωπα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

Ειδικά για το τελευταίο, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει τέτοια ρύθμιση παρότι «είναι γνωστά τα περιστατικά σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και ΑμεΑ του ιδιωτικού τομέα, που αλώθηκαν από την πανδημία, ακριβώς επειδή κριτήριο για τη λειτουργία τους δεν είναι η ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, αλλά η απόδοση αυτών των δομών ως επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «μια σημαντική υπηρεσία για τις ανάγκες των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ, αντί να αναπτύσσεται σχεδιασμένα από το κράτος και να καλύπτει όλους όσοι την έχουν ανάγκη, συνδέεται με την ανοιχτή ή συγκαλυμμένη επιχειρηματική δράση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης παρουσίασε το νομοσχέδιο... καλύτερα ακόμα και από τον εισηγητή της ΝΔ, λέγοντας πως «σε ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί συνέχεια της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2015, και που αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εκσυγχρονισμού του πλαισίου της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων» και πως «η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης την οποία και ακολουθεί ορθώς το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου εδραζόταν στην αλλαγή μοντέλου, και στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο, στη βάση εκτίμησης της επικινδυνότητας κάθε δραστηριότητας».

Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης δεν είχε να πει και πολλά επ' αυτού, απλώς σχολίασε ότι «έχει δίκιο σε αυτό ο κ. Κατσώτης, πρόκειται περί μιας μνημονιακής υποχρέωσης του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ. Ομως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, και να μην υπήρχε στο μνημόνιο θα το έκανα, γιατί πιστεύω πολύ σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ σωστό να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη»...

Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο μεταξύ, σε τροχιά ανόδου μπήκαν ξανά τον μήνα Φλεβάρη του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4,14 εκατ. οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τον Φλεβάρη ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά στο α' δίμηνο οι κάθε είδους οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν τα εξής:

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Φλεβάρη σε 4.140.400, από 4.111.600 το Γενάρη.

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.293.196.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» ανέρχονται σε 1.874.705.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται σε 109,1 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 24 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ