ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των κυβερνητικών επιχειρήσεων καταστολής και φακελώματος

INTIME NEWS

Την κλιμάκωση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με την παρακολούθηση, τον χαφιεδισμό και το φακέλωμα των διαδηλωτών και κάθε εργαζόμενου από την αστυνομία με κάμερες και τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, όπως και την παρακολούθηση της νεολαίας και των πολιτικών της πεποιθήσεων στο διαδίκτυο και σε χώρους όπου συχνάζει, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επεσήμανε, «λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 υπογράφηκε με όμιλο τηλεπικοινωνιών σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευτεί τον Ιούνη τις πρώτες 1.000 φορητές συσκευές αναγνώρισης προσώπων, μέσω του προγράμματος "ανάπτυξης και προμήθειας συστημάτων έξυπνης αστυνόμευσης - Smart Policing". Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση, ενώ την υλοποίησή του ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Το 75% του παραπάνω προγράμματος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εφαρμόζουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στους αστυνομικούς ελέγχους. Ανάλογο λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη σε κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, ενώ η ευρύτερη αξιοποίησή της στην παρακολούθηση και την καταστολή του λαού βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την καταγραφή των διαδηλωτών με drones και κάμερες που θα φέρουν οι ομάδες καταστολής ενισχύει περαιτέρω τον χαφιεδισμό και το φακέλωμα, που αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σφραγίδα πάντα της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφάλειας (ΕΤΑ) ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, με τη στήριξη και αξιοποίησή του από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μεταξύ άλλων το ΕΤΑ χρηματοδοτεί την καταπολέμηση της λεγόμενης ριζοσπαστικοποίησης, με επίκεντρο τον εντοπισμό της "ακραίας αριστεράς" και του "αριστερού εξτρεμισμού" στο διαδίκτυο, αλλά και στους χώρους όπου συχνάζουν κυρίως οι νεαρές ηλικίες, μέσω του δικτύου RAN (Δίκτυο Ευαισθητοποίησης Κατά της Ριζοσπαστικοποίησης), το οποίο κινητοποιεί σε όλα τα κράτη - μέλη 6.000 άτομα προσωπικό αποτελούμενο από αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.ά., με κόστος 314 εκατ. ευρώ το 2020.

Η κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, στη διαδήλωση και τη συνδικαλιστική δράση, στοχεύει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου προκειμένου να προωθηθούν οι αντεργατικοί και αντιλαϊκοί νόμοι που προωθούν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και πάλι στο λαό».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Κομισιόν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

- Πώς δικαιολογεί τη χρηματοδότηση από την ΕΕ επιχειρήσεων παρακολούθησης και καταγραφής των διαδηλωτών με κάμερες και τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, που προωθούν η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών της, παραβιάζοντας κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της διαδήλωσης και των συναθροίσεων;

- Θεωρεί τις διαδηλώσεις, τις λαϊκές διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις πλαίσιο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρήση μέσων παρακολούθησης, φακελώματος και μηχανισμών καταστολής από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ;».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με μηχανισμό «εσωτερικού ελέγχου» συνεχίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο

Συνεχίζοντας τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το επιτελικό κράτος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, ήρθε από την κυβέρνηση ένα ακόμα νομοσχέδιο με νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, στη βάση των Οδηγιών της ΕΕ, με πιο χαρακτηριστικές ρυθμίσεις αυτές που αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, ο εσωτερικός έλεγχος στο Δημόσιο ξεκίνησε πιο συστηματικά το 2014, με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας της ΕΕ 2011/85/ΕΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο 4271, συνέχισε τη σταδιακή εφαρμογή της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. νόμοι Βερναρδάκη, Κατρούγκαλου, «αξιολόγηση» κ.ο.κ.) και τώρα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει την εφαρμογή. Ευθύνες έχει και η ΚΕΔΕ, βέβαια, που έχει συμφωνήσει με όλα αυτά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, όπως δημιουργία σε κάθε φορέα επιτροπής ελέγχου, όπου μπορούν να συμμετέχουν βέβαια και ιδιώτες, και εισάγει τον «σύμβουλο ακεραιότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν αποκλείεται να «καρφώνει» κιόλας» - παρατήρησε ο Μ. Συντυχάκης - πολιτικά πιστεύω των δημοσίων υπαλλήλων, αν συνδικαλίζονται κ.ά.

Ο υπουργός εμφάνισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως εξασφάλιση της «διαφάνειας» και της «αξιοκρατίας» στο Δημόσιο, ώστε να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα τον πολίτη.

Ωστόσο, ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι η δημόσια διοίκηση, το κράτος, έχουν ταξικό πρόσημο και ό,τι μέτρο λαμβάνεται διαχρονικά, είναι και κατά των δικαιωμάτων και των εργαζομένων στο Δημόσιο, και για «να διασφαλίσουν την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες των απαιτήσεων της καπιταλιστικής οικονομίας».

Αναδεικνύοντας δε την υποκρισία της κυβέρνησης, ανέφερε ότι στο ίδιο το νομοσχέδιο, που τάχα ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στο άρθρο 54 περιέχεται «φωτογραφική διάταξη με ευθεία παρέμβαση σε μια κατά τα άλλα ανεξάρτητη αρχή, τον ΑΣΕΠ, επιχειρώντας να βάλει πρόσωπο επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠ».

Δεν αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Τα όσα αναφέρθηκαν από τον βουλευτή του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν και από τα όσα αναφέρθηκαν από τους εργαζόμενους στη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων που έγινε χτες.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Β. Πανουτσάκου, ήδη υπάρχουν μια σειρά μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου ( Ελεγκτικό Συνέδριο, ΑΣΕΠ, Ελεγκτικά Σώματα κ.ο.κ.), χωρίς καμία επίλυση προβλημάτων που εντοπίζονται. Αλλωστε «πώς αξιολογείται π.χ. η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιακών λειτουργιών ενός φορέα; Π.χ. των λειτουργιών ενός δημόσιου νοσοκομείου, όπως στο "Θριάσιο", όπου περιμένουν 500 και παραπάνω ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής, ή όταν 1-2 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 και πλέον ασθενείς;».

Πρόσθεσε ότι οι αναφερόμενοι στόχοι του εσωτερικού ελέγχου για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των επιχειρησιακών του λειτουργιών, για την αξιοπιστία των οικονομικών του φορέα κ.λπ. «συνδέονται με τη συγκεκριμένη πολιτική που και αυτοί υπηρετούν, όπως εξάλλου και ρητά αναφέρεται ως εξεταζόμενος στόχος "η συμμόρφωση με τους νόμους, τους κανονισμούς και τις πολιτικές που διέπουν τη λειτουργία του φορέα"».

Αυτό που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες, συνέχισε, είναι στελέχωση, κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα, «επιλογές και χρήσιμα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, με σεβασμό στις λαϊκές ανάγκες. Ζητήματα που δεν τα επιλύετε γιατί δεν χωράνε στη λογική του κόστους - οφέλους που έχει η πολιτική σας, στη λογική προώθησης των ημετέρων» και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Πλήρες «ξέπλυμα»...

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του, Μ. Χατζηγιαννάκης, και βουλευτές όπως ο Κ. Ζαχαριάδης έκαναν σαφές ότι το κόμμα τους συμφωνεί με τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «στο ζήτημα του εσωτερικού ελέγχου και των θεσμών που έχετε φέρει δεν είμαστε αντίθετοι».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία «για να επαναφέρουμε το δόγμα Βέμπερ», που «επέμενε πεισματικά στην κομματική ουδετερότητα του κράτους». Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μ. Βορίδης στην απάντησή του «καλωσόρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ «στη μετακίνησή του» και στην παραδοχή του για «την αποπολιτικοποίηση του κράτους και για την ουδετερότητά του», αλλά και για «τη δημόσια άρνησή σας να ασκείτε κριτική στον καπιταλισμό. Πολύ καλά πράγματα είναι όλα αυτά. Είστε σε πολύ καλό δρόμο»...

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ Ν. ΠΑΠΠΑ
Αρχίζει την Τρίτη η κατάθεση των μαρτύρων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ, να είναι ανοιχτή η συνεδρίαση

Με την πρόσκληση του πρώτου μάρτυρα αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και επίσημα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (υπόθεση Καλογρίτσα).

Mε το «καλημέρα» και συγκεκριμένα με τη χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση, που αφορούσε διαδικαστικά θέματα όπως ο καθορισμός της πρώτης λίστας των μαρτύρων, φάνηκε ότι η Επιτροπή θα αξιοποιηθεί δεόντως από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να οξύνουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, αφήνοντας εκτός κάδρου το πραγματικό σκάνδαλο, που είναι ότι τα ΜΜΕ, η ενημέρωση του λαού βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, κατάσταση που καλλιεργεί και το έδαφος για διαπλοκή και διαφθορά.

Δείγμα των προθέσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων αποτέλεσε ότι την ώρα που τσακώνονταν για τη λίστα, στο διά ταύτα όλοι μαζί απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ, να είναι ανοιχτή η συνεδρίαση, ώστε να αποφευχθεί το προηγούμενο της διαρροής εγγράφων και επιλεκτικών αποσπασμάτων των πρακτικών από τους «μονομάχους» προκειμένου να δημιουργείται κλίμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Στ. Κελέτσης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να δεσμευτούν για τη μυστικότητα των συνεδριάσεων, ωστόσο την ίδια ώρα διέρρεε αυτούσιος ο διάλογος.

Οσον αφορά τους μάρτυρες, πρώτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Επιτροπή, θα κληθεί ο Κ. Τόμπρας, οικονομολόγος και διαμεσολαβητής του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος αναμένεται να είναι ο δεύτερος μάρτυρας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα και μέλος της Επιτροπής όσον αφορά τη λίστα των μαρτύρων πρότεινε αυτή να αρχίσει με την οικογένεια Καλογρίτσα, που έχει καταθέσει τις μηνύσεις και τις καταγγελίες, όπως και η λίστα να είναι «ανοιχτή» ώστε να καλούνται μάρτυρες ανάλογα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως. Εκανε σαφές ότι υπάρχει εμπειρία για το ποιος ήταν ο ρόλος και το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα Προανακριτικών και Εξεταστικών Επιτροπών και έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανεχτεί παρελκυστικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι η Προανακριτική συγκροτείται από 18 βουλευτές. Δέκα από τη ΝΔ, 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ και από έναν το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα. Σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει.

ΣΥΡΙΖΑ
Τα απόνερα του Ελληνικού στο Πολιτικό Συμβούλιο

Η διαφοροποίηση Φίλη για το Ελληνικό απασχόλησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη, με τον Αλ. Τσίπρα να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του τομεάρχη Παιδείας. Από την ψηφοφορία για το Ελληνικό απείχε και ο Θ. Δρίτσας, ωστόσο, αυτό που κυρίως ενόχλησε την Κουμουνδούρου ήταν η απόφαση του Ν. Φίλη να βγάλει γραπτή δήλωση, με την οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με τη στάση του κόμματός του στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο η ηγεσία του κόμματος επιθυμούσε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.

Ο Αλ. Τσίπρας αφού υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασης να υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο, φέρεται να ζήτησε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις απέναντι στην «κεντρική γραμμή» που έχει αποφασιστεί από ένα κομματικό όργανο, αν και ο Ν. Φίλης έχει αμφισβητήσει ότι το «πολιτικό κέντρο» (ο λεγόμενος «πρωινός καφές») συνιστά κομματικό όργανο.

Το ζήτημα διευθετήθηκε προσώρας με τη συμφωνία όλων πως αν υπάρχουν διαφωνίες στον «καφέ» και δεν είναι ομόφωνες οι αποφάσεις - όπως είχε συμβεί στον «πρωινό καφέ» για το Ελληνικό καθώς η εισήγηση του Αλ. Τσίπρα δεν είχε γίνει ομόφωνα δεκτή - τότε θα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να χαραχτεί η επίσημη «γραμμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ