ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι απειλές και η ένταση της κινητικότητας

Στις Βρυξέλλες από σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ

Με μπαράζ «προειδοποιήσεων» και με έντονη στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από τη Ρωσία, «συνοδεύεται» η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με κίνδυνο αναζωπύρωσης της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Καθώς συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες, η Ουκρανία ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη ενός στρατιώτη και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις της στη γραμμή επαφής υπέστησαν εννέα επιθέσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ και οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν τον ουκρανικό στρατό για επιθέσεις.

Μπαράζ επαφών στην έδρα του ΝΑΤΟ

«Θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση που «η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο» στην Ουκρανία, «προειδοποίησε» σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία «υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή».

Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη ο Αντ. Μπλίνκεν μαζί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για επαφές στην έδρα του ΝΑΤΟ, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους τους. Χτες, ο Αντ. Μπλίνκεν είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν για την «άμεση ανάγκη να σταματήσει η Ρωσία τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και την κατεχόμενη Κριμαία», ενώ μίλησαν ακόμα για το Αφγανιστάν και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην έδρα της λυκοσυμμαχίας, εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Επιπλέον, πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο Αντ. Μπλίνκεν είχε από την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και Χ. Μάας, αντίστοιχα, ενώ χτες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον και με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, δήλωσε ότι Βρετανία και ΗΠΑ «αντιτίθενται έντονα» στην εκστρατεία της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και ζητούν από τη Μόσχα αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αντίστοιχα, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, απαίτησε από τη Ρωσία «αν δεν έχει τίποτα να κρύψει, να εξηγήσει ποια στρατεύματα μεταφέρονται πού και με ποιο σκοπό». Το Βερολίνο επέκρινε και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έλαβε μέρος το Σάββατο στη σχετική συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, ενώ καταγράφονται επαφές για ενδεχόμενη συνάντηση όλων των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Μόσχα: Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι για την τύχη των ρωσόφωνων

«Οσο πιο συχνά διατυπώνονται τέτοιες δηλώσεις, τόσο μειώνεται η αξία τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις απανωτές εκκλήσεις των ΗΠΑ «για τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «κανένας δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου» ούτε «το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των ρωσόφωνων που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή». Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει διαβατήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ενεργότερος ρόλος από την Τουρκία

Ο ενεργότερος ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα αποτυπώθηκε και στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Β. Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη.

Την «ελπίδα» ότι «η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου θα τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ» και τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι θέσεις των δύο κρατών «συμπίπτουν για τις ίδιες απειλές στη Μαύρη Θάλασσα και την απόκριση στις απειλές αυτές».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέροντας παράλληλα πως αυτό «δεν είναι με κανέναν τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο το 2019, στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενίσχυσης των σχέσεών της με την Ουκρανία.

Eίχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με τον τελευταίο να κατηγορεί την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς και να τονίζει ότι «το πακέτο των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 είναι το μόνο πιθανό θεμέλιο για τη διευθέτηση», τις οποίες «η ουκρανική πλευρά παρακάμπτει». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα ρωσικά εμβόλια κ.ά.

Αναφορικά δε με τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, «η Ρωσία τόνισε τη σημασία της διατήρησης της σύμβασης του Μοντρέ του 1936, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια του περιφερειακού καθεστώτος των Στενών της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Πούτιν.

  • Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρέσβη, Σ. Σούτενκο. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα στις εξαγωγές των προϊόντων της, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΗΠΑ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας στη Μινεάπολις

Από τις κινητοποιήσεις μετά τη νέα δολοφονία από αστυνομικούς

Christian Monterrosa

Από τις κινητοποιήσεις μετά τη νέα δολοφονία από αστυνομικούς
Την ώρα που συνεχίζεται στη Μινεάπολις των ΗΠΑ η δίκη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν τον Μάη του 2020, νέο κύμα αγανάκτησης προκάλεσε η δολοφονία ενός 20χρονου Αφροαμερικανού στην ίδια περιοχή από αστυνομικά πυρά.

Αστυνομικοί σταμάτησαν τον 20χρονο Ντόντε Ράιτ προχτές, στη διάρκεια ελέγχου για αμελητέα παράβαση. Διαπίστωσαν πως εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο περιπολικό. Ο νεαρός φοβήθηκε, ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να οδηγεί, ώσπου τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού ο οποίος προσπάθησε να τον σταματήσει. Τραυματισμένος, προσέκρουσε σε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο και ξεψύχησε επιτόπου.

Η δολοφονία έγινε στο βορειοδυτικό προάστιο της Μινεάπολις, Μπρούκλιν Σέντερ, και προκάλεσε άμεσα διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, με εκατοντάδες ανθρώπους να απαιτούν δικαίωση για τον Τζορτζ Φλόιντ και το νέο θύμα. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας, επιχειρώντας να αποτρέψουν ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Στο μεταξύ, η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκε με διαδοχικές καταθέσεις γιατρών οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως ο θάνατός του επήλθε από ασφυξία και όχι από λήψη φαρμάκων ή οπιούχων ουσιών.

Πέθανε ο Ράμσεϊ Κλαρκ

Πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης (επί Λ. Τζόνσον) είχε υποστηρίξει τον νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1968.

Στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη δράση ως νομικός στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ επανειλημμένα είχε αντιταχθεί δημόσια στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία κ.α. Μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει τον ρόλο των ΗΠΑ στη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και είχε υπερασπιστεί ως συνήγορος ενώπιόν του τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς.


ΣΥΡΙΑ
Αξιοποίηση έκθεσης για φερόμενη «επίθεση με χημικά όπλα» το 2018

Πληροφορίες για φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό στρατό, φαίνεται πως είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν ως πρόσχημα για άλλη μια φορά δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, δημιουργώντας έδαφος για κλιμάκωση της παρέμβασής τους στη Συρία.

Η φερόμενη επίθεση στις 4/2/2019 στο Σαρακίμπ καταγράφεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες μια «ομάδα ερευνητών» του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW) στη διάρκεια έρευνας που υποστηρίζει πως διενήργησε από τον Απρίλη του 2020 έως το Μάρτη του 2021, μολονότι δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια των συριακών αρχών. Η έκθεση κάνει λόγο για τη ρίψη ενός δοχείου χημικών (μάλλον χλωρίου) από ελικόπτερο, που αποδίδεται στη συριακή Πολεμική Αεροπορία και από την οποία δεν προκλήθηκε κανένας θάνατος, παρά μόνο αλλεργικές αντιδράσεις σε περίπου 12 άτομα.

Η έκθεση συντάχτηκε υπό τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μέλη του OPCW και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα είχε αντιταχθεί και εμποδίσει την παράταση θητείας του μηχανισμού ελέγχου του Οργανισμού για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο είχε επιβεβαιωμένα καταστραφεί το φθινόπωρο του 2013 υπό την επίβλεψη διεθνούς 20μελούς ομάδας ειδικών μετά την ένταξη της χώρας στον OPCW.

Στο μεταξύ, η ίδια «ομάδα ερευνητών» παραβλέπει πολύνεκρες προβοκάτσιες με χημικά, που σύμφωνα με καταγγελίες Ρώσων και Σύρων αξιωματούχων έστησαν στη Συρία αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» που συνεργάζονται με την οργάνωση δήθεν διάσωσης «Λευκά Κράνη».

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης ενόψει της διεθνούς συνόδου του OPCW στη Χάγη (20 έως 22 Απρίλη), με στόχο να ανασταλούν τα δικαιώματα της Συρίας ως συμβεβλημένου μέλους, με το πρόσχημα της επίμαχης έκθεσης.

Με αντίστοιχη σπουδή, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζ. Μπορέλ, χαιρέτισε την εν λόγω έκθεση και προέτρεψε να δοθεί «τέλος στην ατιμωρησία» της χρήσης χημικών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ