ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιτάχυνση παζαριών, με φόντο τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Και με τον Τούρκο Πρόεδρο θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών

Turkish Presidency

Και με τον Τούρκο Πρόεδρο θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών
Στην Αγκυρα για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε αργά χτες το βράδυ, μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, την ώρα που η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή επιταχύνει την προσπάθεια για επικίνδυνες διευθετήσεις για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλωστε η σημερινή επίσκεψη στην Αγκυρα γίνεται με τις «ευλογίες» των Αμερικανών και τον πρέσβη Τζ. Πάιατ σε χτεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ να λέει χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν με θέρμη τις προσπάθειες για διάλογο», όπως επίσης «υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που η Ελλάδα προσπαθεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πέραν των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, και η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία».

Βέβαιο θεωρείται σε ένα τέτοιο πλαίσιο πως η τουρκική ηγεσία θα βάλει στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, αξιοποιώντας τον «αέρα στα πανιά» που της δίνουν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος επανέφερε όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για το ζήτημα του εναέριου χώρου της Ελλάδας στα 10 μίλια, το Καστελόριζο, τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ επέκρινε και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «περιμένουμε από τους Ελληνες γείτονές μας να μην κραυγάζουν, εμπιστευόμενοι άλλους, αλλά να ενεργούν σύμφωνα με το ανάστημα και το εκτόπισμά τους».

Σημειωτέον, χτες ο Ν. Δένδιας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί στο ΥΠΕΞ τριμερής Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Λιβάνου.

Αναζήτηση «διευθετήσεων» και μέσω Λιβύης

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με φόντο το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, που κλιμακώνεται, δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mοχάμεντ Αλ Μενφί, σε συνέχεια των επαφών τους την προηγούμενη βδομάδα στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, Μητσοτάκης και Μεμφί «συμφώνησαν σε άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών υπό την ευθύνη των ΥΠΕΞ των δύο χωρών». Συζητήθηκαν ακόμα «οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων», οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης.

Στις επίσημες δηλώσεις τους, ο Μητσοτάκης είπε ότι «οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου» και πλασάροντας στο διμερές παζάρι τον ρόλο γέφυρας που μπορεί να παίξει η Αθήνα, διαβεβαίωσε τον Μεμφί ότι «στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της ΕΕ».

«Πάντα ενδιαφερόμαστε για τη φιλία μας με την ΕΕ και πάντα κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την ΕΕ», απάντησε ο Μεμφί. Την ίδια ώρα, βάζοντάς τα όλα για «συζήτηση», άρα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο με τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην Ανατ. Μεσόγειο, είπε: «Φροντίζουμε για την εξέλιξη των σχέσεων, φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές (π.χ. με τη δημοσιοποίηση του εν λόγω μνημονίου), αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από ένα διάλογο, και προσωπικά πιστεύω ότι τα κοινά σημεία που μας ενώνουν θα μας βοηθήσουν ούτως ώστε να αντεπεξέλθουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες». Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι ο Λίβυος απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο των επίσημων δηλώσεών του χτες στην Αθήνα.

Σχετικά με το «ψητό» του κεφαλαίου που απλώνεται στην περιοχή, θύμισε ότι όταν ο ίδιος υπηρετούσε ως πρέσβης στην Αθήνα «φρόντισα να αυξηθεί το ποσοστό παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στη χώρα μου, έχοντας υπόψη και το έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία "Μυτιληναίος" στον τομέα του ηλεκτρισμού». «Οφείλουμε και πρέπει να επισπεύσουμε αυτήν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και να συγκροτήσουμε κοινές αντιπροσωπείες και αποστολές μεταξύ μας», επέμεινε. Απηύθυνε δε «πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη».

Ο Μεμφί συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σημείωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών που έχουν το προνόμιο να βρέχονται από τη Μεσόγειο, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών μεταξύ τους, πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα εδώ στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην αρχή της καλής γειτονίας».

Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας ...το φαρμάκι ως φάρμακο, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης είπε χτες στον τ/σ «Open» ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας συντονισμός από ευρωπαϊκής πλευράς, και αυτό το οποίο καταφέραμε στην περίπτωση της Τουρκίας, δηλαδή η ελληνοτουρκική διαφορά να έχει μεταφερθεί στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορεί να γίνει και στην περίπτωση της Λιβύης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ