ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μικροαστικά», παραδοσιακά, σύγχρονα

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
Ολοκληρώνεται μεθαύριο (Σάββατο), στο θέατρο «Μεταξουργείο» (Ακάδημου 14) η ζωντανή παρουσίαση των «Μικροαστικών» του Γιάννη Νεγρεπόντη. Η παρουσίαση του «κόκκινου δίσκου» από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη ξεκίνησε πριν ένα περίπου μήνα, μεταφέροντας στους θεατές την ατμόσφαιρα της εποχής των «Μικροαστικών». Οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις 24 - 28 του Νοέμβρη θα φιλοξενηθούν στη «Μονή Λαζαριστών» (σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ). Θ' ακολουθήσουν δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, (29,30/11).

  • Στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, ΦΙΞ), σήμερα, στις 10.30μμ, (και κάθε Πέμπτη) πραγματοποιείται αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη μουσική και τραγούδι και γενικότερα στην παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και ερμηνευτές: Σάββας Σιάτρας, Χρήστος Ζώτος, Ηλιάνα Καψαδάμη, Θωμάς Δρόσος, Κώστας Γκλίναβος, Κωνσταντίνα Κυριαζή.
  • Πολλές οι μουσικές στο «Αν» κλαμπ (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια), όπου σήμερα συνυπάρχουν οι «Anasazi» με τον Μάνθο Αρμπελιά (πρώην «Σαν»), σε ενθορόκ διαδρομές. Αύριο ανεβαίνουν οι «Sigmatropic» του Ακη Μπογιατζή, με κομμάτια ηλεκτρονικής ποπ.
  • Ο Κώστας Τουρνάς από χτες μέχρι και το Σάββατο τραγουδά στη μουσική «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο).
  • Στην «Πινακοθήκη» (Αγ. Θέκλας 5, Ψυρρή), σήμερα οι Βαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παππάς, Νίκος Καρατζάς και Πέτρος Κούρτης προσκαλούν σ' ένα ταξίδι με ήχους των κρουστών.
  • Σήμερα (10.30μμ), στο «Ασαντέ» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), εμφανίζεται ο συνθέτης Μιχάλης Νικολούδης , παρουσιάζοντας αποσπάσματα από δισκογραφικές του δουλιές, καθώς και διασκευές σπάνιων παραδοσιακών τραγουδιών της Ανατολικής Μεσογείου.
Πίσω από τους «δείκτες»

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ίσως κάθε λόγω να πανηγυρίζει για τα 450 δισ. που αναμένεται να μπουν στα ταμεία του για έργα. Οι τυμπανοκρουσίες δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για χρήματα που θα τα δούμε μόλις ανοίξουμε τα συρτάρια κι όμως δεν είναι έτσι. Θα αρχίσουν να εισρέουν εάν και εφόσον οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να καταθέσουν όχι έναν τίτλο άλλα συγκεκριμένο πρόγραμμα, με μέθοδο και στόχο. Κι αν δεν τα καταφέρουν τα χρήματα μπορεί να μη μεταφέρονται σε άλλο έργο ή υπουργείο, μεταφέρονται όμως σε άλλη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠΠΟ υποδέχεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια και οφείλει να κινητοποιήσει το μηχανισμό του για να τα απορροφήσει. Αυτός ο αδύναμος αριθμητικά μηχανισμός, με τα έργα του Β' ΚΠΣ βρέθηκε να τρέχει πίσω από δείκτες απορρόφησης, να αποδέχεται έργα σε μνημεία για να μη χαθούν τα χρήματα, να απορρίπτει ως απαράδεκτα τα ίδια τα έργα μετά την ολοκλήρωσή τους, να μπερδεύεται με μελετητές και εργολάβους και να προσπαθεί να αστυνομεύσει, καθώς δεν μπορούσε να θέτει προδιαγραφές, να συντονίζει, να ελέγχει, να καταθέτει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Δηλαδή, ήταν ένας απλός διεκπεραιωτής.

Ενώπιον του Γ' ΚΠΣ τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει αλλάξει, εκτός από ένα: είναι πλέον γνωστές οι διαδικασίες ένταξης των έργων. Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να συρρέουν οι επίδοξοι ιδιώτες μελετητές και εργολάβοι και πιθανόν να επαναληφθεί το παραπάνω σενάριο. Και αυτή η πιθανότητα γίνεται βεβαιότητα αν σκεφτούμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως υπάρχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το τι σημαίνει αναστήλωση, συντήρηση, χρήση, ανάδειξη μνημείων. Η τουριστική λογική μπορεί να λείπει από τις επίσημες προδιαγραφές του Γ' ΚΠΣ, διακατέχει όμως τις πολιτικές ηγεσίες και συνεπικουρείται από μικροπολιτικές προσδοκίες. Για παράδειγμα, βάσει ποιας φιλοσοφίας η υπουργός Πολιτισμού εξαγγέλλει πρόγραμμα αναστήλωσης και χρήσης αρχαίων θεάτρων στο Αιγαίο, όταν επί σειρά ετών είναι ανοιχτή η συζήτηση για τα όρια της χρήσης των θεάτρων; Τελικά, σε ποια λογική είναι εκτεθειμένα τα μνημεία όταν δεν υπάρχουν όρια, αρχές και στόχος; Με άλλα λόγια, ποιος θα είναι ο κερδισμένος των 450 δισ.;


Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ

Λεζάντα

 

Από τις «Σιωπηλές μηχανές» του Θανάση Ρεντζή

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

 

Αρχίζουν, σήμερα, στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γ. Αρμένη οι παραστάσεις του έργου «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, μετά από μια επιτυχημένη πορεία πέρσι, αλλά και για περισσότερο από ένα μήνα, στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Η παράσταση θα ανέβει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αρμένη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, η μουσική του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μελίνα Βαμβακά, Τζένη Σκαρλάτου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Μπάρας, Χρήστος Τσίρτσης.«Πρόκειται για ένα έργο - όπως σημειώνει ο Γιώργος Αρμένης - σταθμό στην ελληνική δραματουργία. Είναι μια σπαρταριστή σπονδυλωτή κωμωδία που καυτηριάζει τα κοινωνικά, πολιτικά δρώμενα του χτες και του σήμερα. Ενα έργο γεμάτο ποίηση και χιούμορ». Θυμίζουμε ότι στη Β' Σκηνή του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» συνεχίζονται οι παραστάσεις της «Κραυγής» του Τένεσι Ουΐλιαμς, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γράμψα. Παίζουν: Βάνα Πεφάνη, Αιμίλιος Χειλάκης.

  • Πρεμιέρα έχει αύριο, επίσης, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, με τη «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ, που ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Νίκου Πολίτη, με τη δραματουργική συνεργασία του Νικηφόρου Παπανδρέου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Κυριάκου Κατζουράκη και η μουσική του Μιχάλη Γρηγορίου. Παίζουν: Εφη Σταμούλη, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Δεμερτζής, Γιάννης Καλαβριανός, Ανδρέας Δημητριάδης, κ.ά.

 

  • Πέντε τελευταίες παραστάσεις με τα έργα «Κυριακή απόγευμα» και «Κόκκινη Εσκορτ» δίνει από σήμερα έως και τη Δευτέρα, η ομάδα Χορού ΑΝΑΛΙΑ στο χώρο της (Φραγκούδη 18-20, Καλλιθέα). Η χορογραφία του πρώτου έργου είναι της Μαίρης Τσούτη, ενώ στην «Κόκκινη Εσκορτ» η χορογραφία είναι της Ιωάννας Πορτόλου. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 9236.992.

 

  • Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης αναβάλλουν την προγραμματισμένη για αύριο εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα το 4τομο έργο «Μελέτες και τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Η αναβολή επιβάλλεται λόγων των έκτακτων μέτρων στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ