Καθημερινή δράση για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Μάη
Ηδη η μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας, όπως της Εύβοιας, της Λαμίας, της Λιβαδειάς και της Φωκίδας, δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, έχουν πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη. Να τιμήσουν αγωνιστικά τους νεκρούς της εργατικής τάξης και παράλληλα να στείλουν την πρώτη οργανωμένη απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο χτύπημα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Πολλά από τα σωματεία στη Στερεά Ελλάδα, άλλωστε, δίνουν συνέχεια σε μια πλούσια δράση διεκδίκησης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σωματεία στην περιοχή της Θήβας, όπου επίσης έχουν παρθεί αποφάσεις κλαδικών συνδικάτων για απεργία στις 6 Μάη. Η δράση αυτή των σωματείων, αλλά και η τραγική πραγματικότητα με δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς να μετατρέπονται σε εστίες μαζικής διασποράς του ιού χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και τα νοσοκομεία να παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, «τράβηξε» αρκετές ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις, τίμιους αγωνιστές και εργαζόμενους να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το κλίμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο στη Στερεά όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων και των σωματείων δεν άφησε βέβαια «αδιάφορες» την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Βάζοντας μπροστά την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αλλά και κομματικούς μηχανισμούς, ασκούν πιέσεις για να μη ληφθούν απεργιακές αποφάσεις ή ακόμα και για να αλλάξουν αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, όπου όλα τα επιχειρησιακά σωματεία στο Συντονιστικό τους όργανο πήραν απόφαση για απεργία στις 6 Μάη, δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στέλνοντας μήνυμα αντίστασης απέναντι στο νέο τερατούργημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, η απόφαση αυτή ενόχλησε την κυβέρνηση, η οποία με τη βοήθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ ασκεί πιέσεις για την αναστολή της. Αντίστοιχες πιέσεις ασκήθηκαν και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της Στερεάς Ελλάδας για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και για την οργάνωση της πάλης.
«Είναι εξοργιστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο κάθε εργαζόμενος θα συναποφασίζει με την εργοδοσία για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας του. Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, αλλά και σε κάθε εργοστάσιο της χώρας, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος "κάνει κουμάντο". Και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση, βυθίζοντας τους εργαζόμενους όλο και περισσότερο σε εργασιακό μεσαίωνα», σημειώνει ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Βοιωτίας - Εύβοιας - Αυλώνα και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας. Και προσθέτει: «Το Συνδικάτο Φαρμάκου έχει πάρει απόφαση για απεργία στις 6 Μάη, όπως και άλλα Συνδικάτα (Μετάλλου, Χημικής Βιομηχανίας, Τροφίμων και Ποτών, το επιχειρησιακό της "Μόρνος" κ.ά.) στην ευρύτερη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας, και ετοιμαζόμαστε για αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, σημειώνει ότι «το να αποσυρθεί και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να γίνει υπόθεση της ολόκληρης εργατικής τάξης και του λαού». Τονίζει επίσης: «Η φετινή Πρωτομαγιά θα γιορταστεί μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες για τους εργάτες όλου του κόσμου, που βιώνουν τα αποτελέσματα της νέας κρίσης και της πανδημίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση και επιστρατεύει την τρομοκρατία και την καταστολή για να επιβάλει τη σιωπή των εργαζομένων. Η οργάνωση και ο αγώνας θα σπάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί παράδειγμα. Αντίστοιχη συσπείρωση, αγωνιστικότητα και επιμονή θα πρέπει να έχει ο αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στο νέο νομοσχέδιο».
Τα συνδικάτα της Στερεάς ρίχνονται στη μάχη για την οργάνωση και την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, με συσκέψεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους.
Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας την περασμένη Παρασκευή στη Χαλκίδα, όπου συμμετείχαν συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της περιοχής.
Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Δημήτρης Μούντριχας, τόνισε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στη νέα επίθεση που είναι σχεδιασμένη από κυβέρνηση και εργοδοσία. «Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Οι αγώνες είναι που έχουν καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, οι αγώνες είναι που μπορούν να τα ακυρώσουν και πάλι. Το 8ωρο είναι ίσως η πιο σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν πρέπει να περάσει η κατάργησή του», ανέφερε.
Κάλεσε επίσης όλα τα σωματεία να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Μάη και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς στις 10 π.μ., αλλά και την 1η Μάη μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, όπου αντιπροσωπεία του ΕΚΕ, σωματείων και φορέων θα προχωρήσει σε κατάθεση στεφάνων στα Αγάλματα της Εθνικής Αντίστασης στην παραλία της Χαλκίδας.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη τόνισε ότι «τα εργατικά δικαιώματα κατακτήθηκαν μόνο με αγώνες και τίποτα δεν έχει παραχωρηθεί», και ότι «σε αυτούς τους αγώνες απέναντι στους σχεδιασμούς εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ εκφράζεται η ενότητα της εργατικής τάξης». Θύμισε επίσης ότι «τέτοιοι αγώνες είναι που τα προηγούμενα χρόνια καθυστέρησαν ή ακόμα και ακύρωσαν αντεργατικούς σχεδιασμούς, όπως το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Μέσα στην πανδημία ενωμένοι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, και στο σύστημα Υγείας αλλά και στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Ενωμένη η εργατική τάξη παλεύει για την υπογραφή κλαδικών αλλά και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ενωμένη η εργατική τάξη συνεχίζει να δίνει τη μάχη ώστε να μην ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ, χιλιάδες σε όλη τη χώρα στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων, χιλιάδες τους υποδέχτηκαν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και όπου αλλού υπήρχε κινητοποίηση σε όλη τη χώρα, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει μέσα σε λίγους μήνες ακυρώθηκε. Σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι αγώνες, ενώ παντελώς απόντες από αυτούς τους αγώνες ήταν και είναι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που είναι πλήρως απαξιωμένη μέσα στους εργαζόμενους».
Τον λόγο έλαβαν αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων, που τόνισαν την ανάγκη για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποτρέψουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Στη σύσκεψη της Χαλκίδας συμμετείχαν τα σωματεία: Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, Νομαρχιακό Τμήμα Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ, Ενωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, Σωματείο Συντηρητών - Θερμαστών ΔΕΔΔΗΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σωματείο Εργαζομένων «Ελληνική Σωληνουργεία», Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες, Σωματείο Λιμένος Χαλκίδας «Αγιος Δημήτριος», Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Ενωση Λογιστών Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων «Ζούρα», Σωματείο Εργαζομένων «Κελαϊδίτης ΑΕ», Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων ΦΑΜΑΡ, Σωματείο Χειριστών Εύβοιας. Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχουν πάρει αρκετά ακόμα συνδικάτα της Εύβοιας.