ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Εβρου της ΚΝΕ πραγματοποίησε προχτές Δευτέρα συνάντηση με τον Αντώνη Ραφτόπουλο, μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη «διαβούλευση» για τον νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να παρέμβει στη λειτουργία και στον χαρακτήρα του φορέα.

Κατά τη συζήτηση η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων, τη φιλοσοφία, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ενώ κοινοποιήθηκε η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, με εξέχον το αίτημα να αποσυρθεί ο νέος κανονισμός. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του στους θεραπευόμενους, στις οικογένειές τους αλλά και στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που συλλογικά δίνουν τον σημαντικό αγώνα της απεξάρτησης.

Από την πλευρά τους τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόνισαν ότι το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει «δείγματα γραφής», και αυτά είναι μεταξύ άλλων οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από τον δρόμο των εξαρτήσεων σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Η συζήτηση κατέληξε στο γεγονός ότι η διατήρηση του χαρακτήρα, της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού, γιατί η πάλη κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν όχι μόνο για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Τηλεσύσκεψη για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους συλλόγους γονέων, τις ενώσεις, γενικά τους γονείς των νομών Ημαθίας και Πέλλας σε τηλεσύσκεψη, με θέμα «Το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και η επίδρασή του στις μαθητικές ηλικίες», σήμερα στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος - σύμβουλος εξαρτήσεων, ΕΣΥΝ, πρόεδρος ΑΣΓΜΕ.


Πασχαλινά παζάρια Συλλόγων του ΚΕΘΕΑ

Οι Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, πάντα στο πλευρό των θεραπευτικών προγραμμάτων, διοργανώνουν πασχαλινά παζάρια με χειροποίητες δημιουργίες, λαμπάδες, στολίδια, δώρα και γλυκά.

Τα πασχαλινά παζάρια λειτουργούν στα γραφεία των Συλλόγων, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε όλους τους χώρους τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.


ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Κηδεύεται σήμερα Τετάρτη και ώρα 12 μ. στο Νεκροταφείο του Περιστερίου ο σύντροφος ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ. Επί σειρά ετών ενεργό μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστικό στέλεχος στον χώρο δουλειάς του, ΑΔΜΗΕ Ρουφ, όπου ακούραστα προσέφερε τη βοήθειά του για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων. Η εκτίμηση όλων στο πρόσωπό του ήταν απεριόριστη και δεδηλωμένη. Επιθυμία του ίδιου ήταν κάθε προσφορά στη μνήμη του να γίνει στο ΚΚΕ, προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω 50 ευρώ προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Ρένα

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 9 μήνες από την αποφράδα μέρα (4η Αυγούστου), που «έφυγε» ξαφνικά και πρόωρα από κοντά μας, σε ηλικία 61 χρόνων, η αξέχαστη συντρόφισσά μου, στη ζωή και στους αγώνες, ΣΟΝΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ.

Πολιτικοποιημένη από μικρή, διαμόρφωσε γερή ταξική συνείδηση. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ από το 1976, γρήγορα έγινε μέλος Γραφείου και Γραμματέας της ΟΒ Ραλλείου Πειραιά της ΚΝΕ. Το 1978 συναντήθηκαν οι δρόμοι μας στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Ηταν ένας άνθρωπος με σπάνιο ήθος, βιβλιοφάγος, με μεγάλη κουλτούρα, ασύλληπτη ευρύτητα πνεύματος και με απίστευτο πλούτο γνώσεων. Ακέραιος χαρακτήρας, ειλικρινής, ανιδιοτελής. Ηταν υπόδειγμα σεμνότητας, αφοσίωσης και κομματικότητας. Ασυμβίβαστη, μεθοδική, ψύχραιμη, αντισυμβατική, πρωτοποριακή σε όλα της.

Ολη της η ζωή ήταν άρρηκτα δεμένη με το ΚΚΕ. Αγωνίστηκε με πάθος για να «ανθρωπέψει» ο άνθρωπος. Για μια ανώτερη μορφή κοινωνίας, χωρίς ανισότητες, διακρίσεις και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών υπεράσπισε με σθένος τον μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό. Εδωσε μάχη για τη διατήρηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ, ενάντια στους οπορτουνιστές που είχαν σκοπό τη διάλυση του κόμματος. Συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ το 1991 - 1992, ως μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου και της Αχτιδικής Επιτροπής Α΄ Πειραιά. Σε όλες τις εκλογικές μάχες ήταν η ψυχή των γραφείων της συνοικιακής Οργάνωσης. Ως άριστη χειρίστρια υπολογιστή, δώρισε και εγκατέστησε στην ΚΟΒ υπολογιστή, για τον καλύτερο έλεγχο της δουλειάς. Ηταν η πρώτη φορά που πριν από 30 χρόνια είδαμε υπολογιστή στα γραφεία μας.

ΣΟΝΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
ΣΟΝΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
Είχα την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθειά της για να θέσουμε μαζί στην Αχτιδική Συνδιάσκεψη Α΄ Πειραιά (1993) το ζήτημα της πολιτικής και κομματικής αποκατάστασης του μεγάλου ηγέτη μας Νίκου Ζαχαριάδη, για να καταδικαστούν η 6η Ολομέλεια ΚΚΕ (1956), το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και η επέμβαση της τότε σοβιετικής ηγεσίας στα εσωτερικά του ΚΚΕ με τα γεγονότα της Τασκένδης, ενάντια στην πλειοψηφία των μελών του Κόμματος.

Εκτοτε, μαζί με την σ. Σόνια, πηγαίναμε κάθε χρόνο στον τάφο του Ν. Ζαχαριάδη, την 1η Αυγούστου, μέρα του θανάτου του, αφήνοντάς του κόκκινα λουλούδια και τον «Ριζοσπάστη».

Ως εργαζόμενη στην ΕΡΤ, συμμετείχε ανελλιπώς σε όλες τις απεργίες, στις κινητοποιήσεις και την κατάληψη ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, το 2013. Απολύθηκε για 2 χρόνια, αρνούμενη να προσληφθεί στο κατασκεύασμα της ΝΕΡΙΤ. Δυστυχώς, το φωτεινό της παράδειγμα δεν ακολούθησαν αρκετοί συνάδελφοί της, ξεπουλώντας τον αγώνα για το προσωρινό ατομικό τους βόλεμα. Τα γεγονότα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόσκαψη της ψυχολογίας και της υγείας της και τελικά στον πρόωρο θάνατό της, επειδή ήταν άνθρωπος πολύ ευαίσθητος.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, παρά την επιβαρυμένη υγεία της, συμμετείχε ξανά ως υποψήφια, στο Α΄ Διαμέρισμα Πειραιά, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θα μείνει για πάντα αθάνατη στη μνήμη μας και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα χνάρια της και την παρακαταθήκη που μας άφησε γραμμένη πάνω σ' ένα από τα κεντήματά της, από ένα στίχο του αγαπημένου της ποιητή Βλ. Μαγιακόφσκι: «Εμείς καθένας από μας κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

Υπόσχομαι για όσο ζω να «σ' ακολουθώ» και να μιλώ παντού για ΕΣΕΝΑ, για να μείνουν άσβεστα τα όνειρά σου, τα οποία δεν πρόλαβες να ολοκληρώσεις. Για να ζήσουν σ' έναν καλύτερο κόσμο η κόρη μας και ο εγγονός μας, που τόσο αγάπαγες και τόσο τους λείπεις. Να σε έχουν φωτεινό παράδειγμα οι εργαζόμενοι συνάδελφοί σου, στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη.

Γι' αυτά τα 43 χρόνια που είχα την ευτυχία να ζήσω μαζί σου και στα πρώτα γενέθλιά σου (28 Απρίλη) χωρίς εσένα, συμβολικά προσφέρω στο Κόμμα μας 43 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Α΄ Διαμερίσματος Πειραιά.

Ακης Κολλαΐτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ