ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Πρωτομαγιά 2021: «Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν πάνω τους τον απεργιακό αγωνιστικό γιορτασμό στις 6 Μάη

-- Γρεβενά: Πείρα από την οργάνωση των πολύμηνων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των απλήρωτων εργαζομένων στη ΔΕΚΕΓ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων

Στην τελική ευθεία μπροστά στην απεργία στις 6 Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα εντείνουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομοθετική κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.

Με σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής», εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αξιοποιούν κάθε μέρα που μένει για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα και να αποτελέσει η 6η Μάη μια πρώτη απάντηση στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, για απελευθέρωση των απολύσεων και γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Για να ενταθεί η διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας, για υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσεται (βλ. και σελ. 12 - 13) αγκαλιάζει όλους τους κλάδους, τους χώρους δουλειάς και τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου. Το ποτάμι της διεκδίκησης όλο και φουσκώνει, και οι μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά το απεργιακό κάλεσμα.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.

-- Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. στήλη).

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και από Ομοσπονδίες

Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 20 ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους προστέθηκε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Το απεργιακό μέτωπο μετρά ήδη περισσότερες από 250 αποφάσεις σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Δεμένα τα καράβια, «χειρόφρενο» στις αστικές συγκοινωνίες

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μάη, στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος) στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ) έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (πρώην ΗΣΑΠ), συμμετέχοντας στην απεργία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά εκείνη τη μέρα για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγιος Νικόλαος, 11 π.μ., πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Πάρκο Ανεξαρτησίας

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Κεχαγιά

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., πλατεία Αργοστολίου

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Λιτόχωρο, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 10 π.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Μεσαριάς

Σητεία, 6 μ.μ., πλατεία

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Τιμούν τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης

Κατάθεση στεφάνων το Σάββατο 1η Μάη σε Καισαριανή, Πασαλιμάνι και άλλα συμβολικά σημεία

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές, θα καταθέσουν το Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ., σωματεία και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας. Εχει οριστεί μάλιστα προσυγκέντρωση των συνδικάτων στις 10.30 π.μ. στο πάρκο δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» προκειμένου να φτάσουν με πορεία μέχρι το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Τα συνδικάτα στη συνέχεια θα καταθέσουν στεφάνια στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου (Πατησίων).

Κάλεσμα μαχητικής παρουσίας απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για «να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς του 1924, το Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής».

Στεφάνια την 1η Μάη θα καταθέσουν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923. Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία - μέλη του θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, όπου και θα καταθέσουν στεφάνια.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μάη σωματεία θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Καπνεργάτη (συμβολή οδών Εγνατίας και Βενιζέλου). Η εκκίνηση θα γίνει έξω από το ΕΚΘ στις 11 π.μ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 10 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρ. πλ. Ολγας).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και διοικήσεις σωματείων - μελών του θα καταθέσουν την 1η Μάη, στις 11.30 π.μ., στεφάνια στο μνημείο της εργατικής τάξης στην είσοδο του πάρκου.

Στην Αρτα, στα σημεία που σκοτώθηκαν δύο εργάτες εν ώρα εργασίας: Στις 10 π.μ. έξω από το εργοστάσιο «Ηπειρος» όπου σκοτώθηκε ο 29χρονος Χρ. Ζορμπάς και στις 10.30 π.μ. στο σημείο που σκοτώθηκε ο 18χρονος διανομέας Γ. Γούντζας (στο εκκλησάκι πριν από τη διασταύρωση για Ρόκα).

Στην Κέρκυρα θα γίνει εκδήλωση στις 11.30 π.μ. στους Κουραμάδες, στο μνημείο του Κώστα Χυτήρη που εκτελέστηκε μαζί με τους 200 της Καισαριανής.

Στη Μυτιλήνη, στεφάνια θα κατατεθούν στις 10 π.μ., στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πάρκινγκ Μυτιλήνης).

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και τα σωματεία - μέλη του θα καταθέσουν στεφάνια την 1η Μάη στις 11 π.μ., στο μνημείο της πλατείας Μαρκά, και την Τρίτη 4 Μάη στην Καρυά.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης θα καταθέσει στεφάνι την 1η Μάη στις 11 π.μ. στον τοίχο των εκτελεσμένων αγωνιστών στο «Ξενία».

Αντιπροσωπεία σωματείων της Αρκαδίας θα καταθέσει στεφάνι το Μ. Σάββατο 1η Μάη, στις 11 π.μ., στον Αϊ - Θανάση, στην Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ