ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2021
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
ΦΩΤΟ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΣ γεννήθηκε το 1924 στο Ανυφί Αργολίδας. Παιδί πολυπληθούς αγροτικής οικογένειας, εντάσσεται σε νεαρή ηλικία μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Νίκο στην ΕΠΟΝ. Στις 20/12/43 κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ, στο 6ο Σύνταγμα Αργολιδοκορινθίας της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου. Στη μάχη της Στυμφαλίας διακρίνεται για το θάρρος του. Το 1944 εκτελείται ο αδερφός του στην Προσύμνη Αργολίδας, από Γερμανούς και ντόπιους δοσίλογους.

Με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ακολουθεί την πορεία του Συντάγματός του στην Αθήνα, όπου συμμετέχει από την αρχή της σύγκρουσης στα Δεκεμβριανά. Αποστρατεύεται από τον ΕΛΑΣ στις 20/2/45. Νεοσύλλεκτος το 1946 στο στρατό, έρχεται αντιμέτωπος με τη Λευκή Τρομοκρατία και φυλακίζεται έως το 1952 στη Γυάρο και την Ακροναυπλία. Δεν υπέγραψε ποτέ στη ζωή του δήλωση μετανοίας, δεν απέκτησε ποτέ πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Εζησε με τη σύζυγο και τα παιδιά του στο Ηραίον Αργολίδας και εργάστηκε ως πτηνοτρόφος και μισθωτός εργάτης σε εργοστάσιο της περιοχής, ζώντας μια ζωή με αρκετές στερήσεις. Κατά τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στο συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο δουλειάς του. Την επίσημη παιδεία που δεν έλαβε από την πολιτεία, φρόντιζε να αναπληρώνει με την αυτομόρφωση, στάση που ξεκίνησε στο βουνό και τις εξορίες. Ηταν σεβαστός στην τοπική κοινότητα για τις γνώσεις του στην πολιτική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΣ
Ενθερμος υποστηρικτής του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά το σοκ από τα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ενωση το 1991, τάχθηκε υπέρ της αυτοτέλειας του Κόμματος και της επαναστατικής του κατεύθυνσης. Απεβίωσε στις 5/5/2002. Με τη στάση του διαμόρφωσε δύο γενιές αγωνιστών.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ μέσω ΤΟ ΦΜΣ της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Ο εγγονός

***

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, μέλος της ΚΟΒ Νταμαράκια στο Αιγάλεω. Οι σύντροφοί του προσφέρουν στο Κόμμα 70 ευρώ στη μνήμη του και εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

***

ΦΩΤΟ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά και νήσων προσφέρει αντί στεφάνου 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ που «έφυγε» από τη ζωή στις 16/4/2021.

Πέρα από την πλούσια πολιτική του δράση, υπηρέτησε με αυταπάρνηση και το συνδικαλιστικό κίνημα. Διατέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του ΤΣΑ, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, πρωτοστάτησε στην ενοποίηση των Ομοσπονδιών ΤΣΑ και ΤΕΒΕ και υπήρξε αντιπρόεδρος του Σωματείου μας μέχρι τον Απρίλη του 2020.

  • Στη μνήμη του συντρόφου ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ, με τον οποίο μας συνδέουν πολλοί αγώνες μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και τα σωματεία, προσφέρω στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ταμπουρίων το ποσό των 30 ευρώ για την οικονομική του ενίσχυση και ενόψει του 21ου Συνεδρίου του. Εκφράζω τη λύπη μου για το χαμό του στην οικογένεια, στα παιδιά και στα εγγόνια του.

Σύντροφε Ερωτόκριτε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Γιώργος Βαγγελάκος

«Εφυγε» ο σ. Κώστας Κουτούσης

Η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Κώστα Κουτούση, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Η ΤΟ Σερρών εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του συντρόφου, Νίκη, στις δύο του κόρες και στις οικογένειές τους.

Ο Κώστας Κουτούσης γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών και οργανώθηκε στο Κόμμα, στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ανυποχώρητος, μαχητικός, ιδιαίτερα δραστήριος στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής, με μεγάλη συμβολή και δράση στην παρέμβαση του Κόμματος στους αυτοαπασχολούμενους.

Στα χρόνια 1989 - 1991 υπερασπίστηκε αταλάντευτα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του Κόμματος. Υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος για πολλά έτη και μέλος του Σωματείου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Σερρών.

«Σύντροφε Κώστα, θα σε θυμόμαστε πάντα να συζητάς, να υπερασπίζεσαι τα δίκια των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων και του λαού, διαβαίνοντας από όλους τους πάγκους των λαϊκών και των πανηγυριών, με το χαμόγελο, με το χαρακτηριστικό σου αγωνιστικό πνεύμα και το ιδιαίτερο, καυστικό χιούμορ. Θα σε θυμόμαστε να σε χαιρετούν και να σε αναγνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί σου, όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι, γιατί ήξερες πολύ καλά να μιλάς τη γλώσσα τους, τη γλώσσα της βιοπάλης», σημειώνει η ΤΟ Σερρών.

Πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίων για ανέργους έως 24 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίων με voucher 20 ευρώ σε άνεργους νέους έως 24 ετών διενεργεί αυτήν την περίοδο το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο www.gov.gr από τις 23 Απρίλη έως εξαντλήσεως του αριθμού των 60.000 δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση έως τις 14 Μάη.

Η αγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με φυσική παρουσία σε οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα βιβλιοπωλεία είτε εξ αποστάσεως από την 1η Ιούνη έως τις 21 Οκτώβρη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η «Σύγχρονη Εποχή».

Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στα καταστήματα της Σύγχρονης Εποχής:

Αθήνα: Μαυροκορδάτου 3, τηλ. 2103829835, 2103808132.

Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 7, τηλ. 2310283810.

Πάτρα: Κανακάρη 159, τηλ. 2610222768.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά την Σαββάτω Κουτσίδου

Η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και η Κομματική Οργάνωση Βάσης Καλογρέζας - Αλσούπολης αποχαιρετούν με μεγάλη θλίψη την συναγωνίστρια Σαββάτω Κουτσίδου, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή. Εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύζυγό της, σύντροφο Θοδωρή Χαμαλίδη, στον γιο της, σύντροφο Γιώργο, στην κόρη της Αναστασία, στους γονείς της και σε όλους τους συγγενείς και τους οικείους της.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, όποιος επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ