ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη

Eurokinissi

Για άνοιγμα σχολείων την επόμενη χρονιά με τη «δυνατότητα να εμβολιάσουμε και τα παιδιά 12- 15 ετών» έκανε λόγο χτες ο Β. Κικίλιας, παραπέμποντας εκ μέρους της κυβέρνησης την όποια ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας, στις ελληνικές καλένδες, και επιτείνοντας την ανησυχία των γονιών και των μαθητών. Είναι δε χαρακτηριστική η διευκρινιστική δήλωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού (ΕΕΕ) Μαρία Θεοδωρίδου, ότι ο εμβολιασμός των παιδιών «πρέπει να γίνεται προσεκτικά», αφού έχουν πολλές διαφορές και πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. «Να μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών, όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων», πρόσθεσε, σε μία ακόμα ομολογία ότι αυτό που απαιτείται είναι αυξημένα μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Την ίδια ώρα, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται μόλις στο 12%. «Τα ποσοστά που συνήθως δίνονται για το τείχος ανοσίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Αλλάζουν από πολλές συνθήκες, όπως είναι η εμφάνιση των μεταλλάξεων. Δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε ότι αν φτάσουμε το 60% έχουμε πετύχει το τείχος της ανοσίας. Στόχος είναι να εμβολιάζουμε όσο περισσότερους και ταχύτερα», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΕΕ, με την κατάσταση ήδη να μυρίζει μπαρούτι, λόγω των ανταγωνισμών που οξύνονται για το εμβόλιο - εμπόρευμα, και με την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού να εξαρτάται από τις παραδόσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες των λαών είναι και η απόφαση της ΕΕ να μην ανανεώσει τη συμφωνία με τη βρετανική «AstraZeneca», ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι συμφωνίες της ΕΕ.

«Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ να μην προχωρήσει τη συμφωνία με την ΑΖ, αυτό δεν επηρεάζει το 2021, όλες οι δόσεις είναι εξασφαλισμένες», ισχυρίστηκε ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, ενώ ανακοίνωσε ότι το 23,7% έχει εμβολιαστεί μόνο με μια δόση και ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson» «θα προσμετράται και στη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς»...

Οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους προχωρά ο εμβολιασμός αποτυπώνονται - και στα στοιχεία που δόθηκαν χτες από τον γγ της ΠΦΥ - ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες: 11% με μία τουλάχιστον δόση στους 45 - 49 ετών, 17% στους 50 - 54 ετών (57% έχει κλείσει ραντεβού), 23% στους 55 - 59 ετών (62% έχει κλείσει ραντεβού), ενώ στους 60 - 69 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και μήνες, έχει εμβολιαστεί μόλις το 58% τουλάχιστον με μία δόση από το 73% που έχει κλείσει ραντεβού. Το ψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην ομάδα 75 - 79 ετών, 73% με μία δόση τουλάχιστον. Η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να κρυφτεί πίσω από έναν ακόμα «ευρωπαϊκό μέσο όρο», του εμβολιασμού, «10η θέση στους 27 της ΕΕ», μαρτυρώντας έτσι ότι η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί συνολικά για τους λαούς της Ευρώπης.

Η συστηματική ενοχοποίηση των υγειονομικών ως υπαίτιων της διασποράς στο ανοχύρωτο δημόσιο σύστημα Υγείας και των «χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού» καταρρίφθηκε και χτες, καθώς στο ιατρικό προσωπικό κυμαίνονται πάνω από 82% και πάνω από 60% στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Σχετικά με το «mix and match» των εμβολίων (δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο στη 2η δόση από την 1η), η πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε ότι «αυτός ο τύπος εμβολιασμού είναι υπό μελέτη, αναμένονται το καλοκαίρι τα αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανότατα επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου. Ομως μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα αποτελέσματα (...) ισχύει η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο».

Υπό διερεύνηση ο θάνατος 68χρονης μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού

Υπό διερεύνηση είναι ο θάνατος της 68χρονης στην Πέλλα, η οποία έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της «Pfizer» στις 14 Απρίλη και τη δεύτερη στις 4 Μάη. Η γυναίκα έμεινε μισή ώρα στο Κέντρο Υγείας και αποχώρησε, ενώ λίγες ώρες αργότερα είχε εμετούς και παράλυση στα χέρια και στα πόδια και στη συνέχεια ανέβασε πυρετό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τα παιδιά της, καθώς δεν υπήρχε ελεύθερο ασθενοφόρο, χάνοντας τις αισθήσεις της, διασωληνώθηκε και μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα δεν είχε υποκείμενο νόσημα και ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροψία της 68χρονης. Ερωτώμενη για το θέμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται επισήμως από τον ΕΟΦ, αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής, «είναι υπό διερεύνηση μέχρι να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι για τυχόν βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από εμβολιασμό (συμπεριλαμβανομένου και των εμβολίων για την COVID-19) και ανεξάρτητα εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος) και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, πρέπει οι παθόντες να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας του Α΄ Τμήματος δικαίωσαν μητέρα που έχασε την κόρη της, η οποία ενώ ήταν 7 ετών, μαθήτρια της Ε΄ Δημοτικού, εμβολιάστηκε κατά των ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) και αφού έμεινε επί 9 έτη «φυτό» απεβίωσε μετά από πανεγκεφαλίτιδα.

Ειδικότερα, αναφέρει το ΣτΕ: «Σε περίπτωση που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλομένη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως π.χ. χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ