ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κρατική ευθύνη η στήριξη σωματείων και αθλούμενων

Με αφορμή την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας με τα προβλήματα συσσωρευμένα

Να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα στήριξης των αθλητικών σωματείων και των αθλητών ενόψει της επανεκκίνησης του αθλητισμού, ζητάει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, το κόστος της επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να αποτελεί κρατική ευθύνη και όχι να επιβαρύνει σωματεία, αθλούμενους και τις οικογένειές τους.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων στήριξης, καθώς είναι πολύπλευρες οι συνέπειες του "λουκέτου" - λόγω των μέτρων της κυβέρνησης - στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έχουν οδηγήσει στην όξυνση των ήδη σοβαρών χρόνιων προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί απαγορευτικά για την επαναλειτουργία των σωματείων η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την οικονομική ασφυξία, λόγω της περικοπής στις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών, στην πεπατημένη της συνεχόμενης μείωσης των αθλητικών επιχορηγήσεων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ απλώς διαχειρίστηκε τις μειώσεις, το ψαλίδισμα στην επιχορήγηση και μάλιστα με την προχειρότητα της επιλογής των κριτηρίων και ιδιαίτερα για τις μεγάλες Ομοσπονδίες που έχουν σημαντικό όγκο αθλητών και αγώνων, συμμετοχές σε διοργανώσεις, προ-Ολυμπιακά τουρνουά, διεθνή meetings, αθλητικά camps προετοιμασίας κ.λπ. Πολύ περισσότερο που φέτος είναι Ολυμπιακή χρονιά.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έρχεται ο περιορισμός μεγάλου μέρους των ζωτικών παροχών σε χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, προπονητές και άλλους εργαζόμενους κ.λπ., που η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και είναι χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σωματεία, αθλητές, γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης της αγωνιστικής δραστηριότητας (μισθώματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενοίκια, φυσιοθεραπευτές, οδοιπορικά, λογαριασμοί κ.ά.), χωρίς μέτρα ενίσχυσης - στήριξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχετικά με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΓΓΑ δεν έχει αποφασιστεί ούτε η κατάργηση των χαρατσιών και η πλήρης απαλλαγή των σωματείων από οφειλές. Συνάμα, τη στιγμή που οι υπάρχουσες οδηγίες της ΓΓΑ για όσους μετέχουν από οποιοδήποτε πόστο (αθλητές, προπονητές, προσωπικό κ.ά.) σε μια αθλητική διοργάνωση απαιτούν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test (αρνητικό αποτέλεσμα), καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τα διαγνωστικά τεστ, που το κόστος τους είναι δυσβάσταχτο.

Η πραγματικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της, και στοχεύει στην εξαφάνιση των μικρών ομάδων και στο χτύπημα του ερασιτεχνικού αθλητισμού προς όφελος του αθλητισμού - εμπόρευμα, καταργώντας το δικαίωμα στην άθληση για όλους.

Ερωτάται η κύρια υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

Για την ασφαλή επανεκκίνηση του αθλητισμού, με κρατική ευθύνη, χωρίς επιβάρυνση των σωματείων, των αθλητών και των γονιών, για έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση των σωματείων και των Ομοσπονδιών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες λειτουργίας τους και για να απαλλάξει τα σωματεία από μισθώματα - χαράτσια και οφειλές για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη ΓΓΑ».

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σε πορεία πρόκρισης οι Εθνικές ανδρών και γυναικών

Σε πορεία πρόκρισης στην τελική φάση των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων 2021 βρίσκονται οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των αγώνων τους για τα προκριματικά, όπου και οι δύο ελληνικές ομάδες τερμάτισαν αήττητες στους ομίλους τους.

Χωρίς προβλήματα η Εθνική ανδρών έκανε το 3 στα 3 στην πρώτη φάση των αγώνων του ομίλου της, στην Τιφλίδα, και βρέθηκε μόνη 1η, κάτι που της δίνει άλλον «αέρα» ενόψει του δεύτερου γύρου στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου το διάστημα 14 με 16 Μάη. Στους αγώνες της Τιφλίδας η Ελλάδα πέτυχε δύο εύκολες νίκες 3-0 σετ με αντιπάλους τη διοργανώτρια Γεωργία (25-12, 25-14, 25-12) και το Αζερμπαϊτζάν (25-21, 25-19, 25-18), ενώ στον αποφασιστικό και μεγαλύτερης δυσκολίας αγώνα απέναντι στο Μαυροβούνιο αναδείχθηκε νικήτρια με 3-2 στο τάι μπρέικ (17-25, 25-20, 25-19, 23-25, 16-14).

Η βαθμολογία: ΕΛΛΑΔΑ 8, Μαυροβούνιο 7, Αζερμπαϊτζάν 3, Γεωργία 0.

Εθνική γυναικών: «Κάλπασε» στη Λάρισα

Με τον ρόλο της οικοδέσποινας των αγώνων για τον πρώτο γύρο του ομίλου της, η Εθνική γυναικών έκανε επίδειξη δύναμης στη Λάρισα, καθώς όχι μόνο κέρδισε και τους τρεις αγώνες της αλλά δεν έχασε ούτε σετ. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στο Γκρατς της Αυστρίας από 14 έως 16 Μάη.

Η Ελλάδα νίκησε με το καθαρό 3-0 κατά σειρά τη Νορβηγία (25-18, 25-12, 25-18), την Ισπανία στο υποτιθέμενο ντέρμπι του ομίλου (25-22, 25-20, 25-18) και την Αυστρία (25-22, 25-20, 25-18).

Η βαθμολογία: ΕΛΛΑΔΑ 9, Ισπανία 6, Αυστρία 3, Νορβηγία 0.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

Στον Παναθηναϊκό κατέληξε το πρώτο τρόπαιο της σεζόν στη μπάσκετ. Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας 91-79 τον Προμηθέα Πάτρας στον τελικό της διοργάνωσης, στο ΟΑΚΑ. Είναι ο 20ός τίτλος για τον Παναθηναϊκό στον θεσμό και 8ος τα τελευταία 10 χρόνια.

Στον τελικό οι Πατρινοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στο φαβορί και δυο φορές ξαναμπήκαν στο παιχνίδι επιστρέφοντας από μεγάλες διαφορές σε βάρος τους, +17 και +15 στο τελευταίο πεντάλεπτο, στο τέλος όμως μέτρησαν η μεγαλύτερη εμπειρία και οι περισσότερες αξιόπιστες λύσεις του Παναθηναϊκού. Κορυφαίος του ήταν ο Παπαπέτρου, που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού, δίνοντας λύσεις για την ομάδα του στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, ενώ από κοντά συνέβαλαν και οι Χεζόνια και Μήτογλου. Από τον Προμηθέα ξεχώρισαν ο Κλαβέλ και οι Τζεράι και Τζέριαν Γκραντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 45-41, 68-58, 91-79.

Παναθηναϊκός: Μακ, Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης, Παπαπέτρου 25, Χεζόνια 18, Κασελάκης, Γουάιτ 6, Μήτογλου 17, Μπεντίλ 3, Σαντ Ρος 6.

Προμηθέας: Αγκμπελέσε 2, Τζεράι Γκραντ 18, Κλαβέλ 23, Λούντζης 9, Αγραβάνης Δ. 5, Αγραβάνης Γ. 5, Φορντ, Χριστοδούλου, Τζέριαν Γκραντ 17, Γιαννόπουλος , Μπαζίνας, Τανούλης.

SUPER LEAGUE 1
Ξεκαθάρισαν το τοπίο οι «Δικέφαλοι»

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της 8ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League, μετά τις νίκες τους στα ντέρμπι με Αρη και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Ο μεν ΠΑΟΚ ουσιαστικά «κλείδωσε» τη 2η θέση, η δε ΑΕΚ την 4η θέση και τη συμμετοχή της στο Conference League.

Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Παναθηναϊκό με σκόρερ τον Μάνταλο στο 50', ενώ είχε επίσης δοκάρι με τον Σβάρνα και άλλες ευκαιρίες για πιο ευρεία νίκη, με κυριότερες αυτές των Τάνκοβιτς και Σιμάνσκι. Οσο για τους «πράσινους», με δεδομένο ότι έπαιζαν τα «ρέστα» τους για τετράδα ήταν μάλλον απογοητευτικοί και ηττήθηκαν δίκαια, καθώς άλλωστε στις καθυστερήσεις σπατάλησαν μοναδική ευκαιρία να μείνουν ζωντανοί στο κυνήγι της ευρωπαϊκής εξόδου, με τον Μακέντα να αστοχεί σε πέναλτι, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι.

Στο άλλο ντέρμπι της αγωνιστικής, αυτό στην Τούμπα για τη 2η θέση, ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και νίκησε 2-0 τον Αρη με γκολ των Σβαμπ (69' πέναλτι) και Ζίβκοβιτς (90'). Ηταν η δεύτερη νίκη στα πλέι οφ επί του συμπολίτη Αρη για τον «Δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος καπάρωσε τη 2η θέση και παράλληλα ανέβηκε ψυχολογικά ενόψει του τελικού Κυπέλλου. Από την άλλη ο Αρης συνέχισε τις μέτριες εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος, ενώ διαμαρτύρεται και για τη διαιτησία.

Στην Τρίπολη ο Αστέρας έμεινε στο 0-0 με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που αγωνίστηκε με 5 παίκτες από τις ακαδημίες του.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 84, ΠΑΟΚ 64, Αρης 59, ΑΕΚ 58, Παναθηναϊκός 52, Αστέρας Τρίπολης 47.

Πλέι άουτ: Υποβιβάστηκε η ΑΕΛ

Στην 6η και προτελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ οριστικοποιήθηκαν οι δύο τελευταίες θέσεις της κατηγορίας: Η ΑΕΛ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ δεύτερη ευκαιρία για παραμονή θα έχει ο Παναιτωλικός μέσω αγώνων μπαράζ. Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής: Βόλος - ΑΕΛ 3-1, Παναιτωλικός - Ατρόμητος 1-3, Λαμία - ΟΦΗ 0-2.

Η βαθμολογία: Βόλος 43, ΠΑΣ Γιάννινα 35, Ατρόμητος 34, Λαμία 32, Απόλλων Σμύρνης 31, ΟΦΗ 31, Παναιτωλικός 27, ΑΕΛ 24.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Από σοβαρά επεισόδια μεταξύ αντίπαλων οπαδών σημαδεύτηκε η αναμέτρηση της Πανιωνίου με την Ηλιούπολη (1-1) στη Νέα Σμύρνη για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Συγκεκριμένα, έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης σημειώθηκαν έντονες συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς πριν την έναρξη του αγώνα. Υπήρξαν μαρτυρίες ακόμα και για επίθεση με μαχαίρι, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών.

Μάλιστα η ένταση συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, όταν οπαδοί του Πανιωνίου κινήθηκαν απειλητικά προς τα μέλη της αποστολής της Ηλιούπολης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

SUPER LEAGUE 2
Μπάχαλο για το μέλλον της

Μπάχαλο επικράτησε τις τελευταίες μέρες σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος της Super League 2. Την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς απείλησε ανοιχτά με διακοπή του πρωταθλήματος, κάνοντας λόγο για σοβαρές παραβιάσεις στα πρωτόκολλα υγιεινής που έχουν οριστεί για τη διεξαγωγή των αγώνων. Αμεσα απάντησε στον υφυπουργό η Super League 2, μιλώντας για «παραπληροφόρηση».

Τελικά, με νεότερη ανακοίνωσή του ο Ν. Χαρδαλιάς, χτες, παρότι αναφέρθηκε σε «καθυστερημένα αντανακλαστικά της Λίγκας», διευκρίνισε πως το πρωτάθλημα δεν θα ανασταλεί. Εκανε γνωστό πάντως ότι κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα «για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ανέβηκε κορυφή η Ξάνθη

Στο μεταξύ, η Ξάνθη πέρασε στην κορυφή της Super League 2 μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη της με 2-0 επί του Ιωνικού για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ. Την ομάδα της Νίκαιας έπιασε στη 2η θέση ο Λεβαδειακός, μετά το ευρύ 4-0 επί του Διαγόρα Ρόδου, ενώ την πρώτη τριάδα πλησίασε και ο Εργοτέλης, νικώντας 2-0 τα Χανιά στο κρητικό ντέρμπι.

Η βαθμολογία: Ξάνθη 48, Λεβαδειακός 47, Ιωνικός 47, Εργοτέλης 45, Χανιά 39, Διαγόρας Ρόδου 30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ